Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   237 / 269
(#) black1989 válasza mateatek hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Na ! Itt a videó , várom a véleményed!
Mint említettem , a disc poti ki lett cserélve 10kohm-ra!

https://www.youtube.com/watch?v=x2PbPpMp1d8&feature=youtu.be
(#) mateatek válasza black1989 hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Nem tudom, hogy mi a gondod vele. Szerintem normálisan működik.
Az utolsó teszttárgy mi volt?
(#) black1989 válasza mateatek hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Hát éppen ez a baj a géppel! Az utolsó teszttárgy egy körömcsipesz volt! Ez a gondom! Nem tudom a tied jelez e rá , de szerintem ez gond, így majd csak max szemetet lehet szedni a géppel! Egyébként ,ha a 20k poti van berakva discknek akkor a kombinált fogóra meg sem nyikkan, semmi hangot nem ad , de a videóban bizony arra is jelez , igaz nagyon gyengusz a jelzés , de még ennyi sem volt a 20kohm-os potinál!
(#) mateatek válasza black1989 hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Minél nagyobb ellenállású potit teszel be, annál kisebb lesz a következő fokozat erősítése és ez miatt a fázistolása is. Gondolom ez miatt tűnik jobbnak.
De ha úgy jobb, akkor használjad úgy.

Az enyém a Chuang xin gyártmányú körömcsipeszt vasazza.
(#) black1989 válasza mateatek hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Na jó, értem oké , hogy a gép rendben van, de a te s.m.w-d a videóidban miért érzékenyebb 100X mint az enyém? Valamit csak módosítottál rajta ,hogy az 1 forintost is 40cm-ről hozza, eleve az a videó címe , hogy "módosított akármi" ! Mi a frászkarikát módosítsak rajta , hogy megközelítse a gép , a youtubon fellelhető fémkereső gépek teljesítményét? Különösebb bajom nincs a géppel , de lehetne érzékenyebb , mert talajban ez nem fog helytállni!
(#) black1989 hozzászólása Feb 19, 2018 /
 
Például , freki függő , hogy milyen magasságból érzékel?
(#) adri986 válasza black1989 hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Szerintem itt senki sem úgy kezdte hogy 40cm-ről hozta az 1 forintost, ha tuningolni akarod akkor másik vevő másik adó, aztán a 4053 kapuzójeleivel kell valamit kezdeni fáziszajok stb ... és a részletek hangolások.
üdv.
(#) black1989 válasza adri986 hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Üdv!

Mindjárt gondoltam ! De azért vannak a fórumok , hogy segítsük a másikat ! Mennyivel egyszerűbb lett volna , ha kapok egy olyan rajzot , amiből már használható fémkereső lehetett volna , nem pedig ezt cseréld le , azt cseréld ki ! Nem szeretnék még egy keresőt építeni , mert sok idő , energia! Ez a második , elsőnek a tgsl-t csináltam meg , amit inkább nem is neveznék fémkeresőnek , azzal mindenféle baj volt, jelzem nem velem volt a probléma , hanem a géppel! Azt írták itt a fórumon, hogy ha nem jól van megtervezve a nyákja , akkor azért nem jó! Hát mégis milyen áramkör az amit szépen megtervezel , és úgy gerjed mint az állat! Itt az élő példa, az s.m.w-re már "ráakasztottam" kb 4 fejet 100 menetes tekercstől kezdve a normál 160-180 menetes vevő tekercsig , és bizony működik mindegyikkel , persze nem teljesít úgy a nem hozzá való tekercsekkel, de ez nem gerjed , ez egy stabil gép! Egy olyan rajz kellett volna , amit már valaki megépített , és azt mondta , na ez már eléggé érzékeny, de sajna nem így van , sok rajz hibás is szerintem! Természetesen aki segít , annak meg is köszönöm!
(#) adri986 válasza black1989 hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Ezzel vitatkoznék, a TGSL nagyon is jó gép. Olyat hogy összedobod és tökéletes nem fogsz tudni csinálni , elsősorban meg kellene nézni az adó jelét ha az tökéletes szinus és a lehető legnagyobb az amplitúdó akkor lehet csak továbbmenni, az adót is hangolni kell, ez adó kb 1khz -el nagyobb frekin rezegjen és az adó és vevő közt 20fok fázistolás kell hogy legyen amellett hogy a lehető legjobban ki van egyenlítve, na akkor ehhez a frekvenciához vagyis hogy a vevőerősítőd ezen a frekin erősítsen legjobban, ez az alap. Ha ez megvan akkor lehet a 4053 utáni 2csatorna erősítésével foglalkozni ez ha emlékezetem nem csal 4-8hz közt van, ez megegyezik a fej előtt elhaladó érme frekijével, a két csatorna alkatrészeit válogatni,tökéletesen egyformák kellenek hogy legyenek. De ez már mind egyszer le lett írva.
(#) mateatek válasza black1989 hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Amikor elkezdted építeni a gépet, akkor tanácsoltam az IGSL-t és mellé azt, hogy cseréld ki az adó fokozatot kvarc vezérlésűre. Jó gép lett volna. Ennek ellenére ezt építetted. Szíved joga.
Elsőre senkinek sem lesz világrengető gépe. Ha visszanézel a 232. oldalra, akkor láthatsz egy képet, amit föltöltöttem. Erről szól.
Az a gépem, amivel járok, az nem érzékel egy kis 1 forintost 40 centiről. Talán 35.
Türelem. Működni fog, csak meg kell ismerni a kapcsolást.
(#) black1989 válasza mateatek hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Csináltam anno egy tv szkópot! Nem tudom azzal mire mennék a mérésekkel kapcsolatban! Hol mérjek , mit mérjek? Ugye itt nem fogok tudni semmit beállítani a szkópon , de már próbáltam hangforrások jeleit mérni, szépen mutatja a jelalakokat, nem tudom itt mennyire lesz használható! A fejet kinullázni talán jó lehet!
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Olyan rajzot senki nem fog adni amivel heteket vagy hónapokat görnyedt az oszcilloszkóp meg a szimulátor előtt, mobil nyákot tervezett amin csereberélni tudta a részegységeket stb. Ha összeszámolod hogy ebben mennyi munkaóra van, akkor részben érthető hogy miért kerül egy olyan gyári készülék százezrekbe amiben csak néhány ezer Ft értékű alkatrész van.
Ha már az SMW-be kezdtél bele akkor nem értem hogy miért a 2-es és nem a 3-as verziót csináltad, amiben már egy sokkal jobb adófokozat van.
Ez egyébként egy olyan gép amit meg lehet jóra csinálni, de mire azt fogod rá mondani hogy na most már tényleg jó, addigra szinte az összes fokozatot átalakítottad rajta, vagy másfélére cserélted. És az analóg gépek (meg szerintem a digitális is) olyanok egy szint felett mint a lufi, bárhol nyomod be, valahol ki fog púposodni. Szóval lesz egy határ ami fölé nem tudod növelni az érzékenységet akkor sem ha megfeszülsz, hiába alkalmazol jobbnál jobb, bonyolultnál bonyolultabb áramköri megoldásokat. Aztán ebbe a dologba még az is alaposan beleszól hogy a talaj az nem a levegő.
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Üdv!

Köszönöm a hasznos , és hosszú leírást , de ezzel nem jutok előrébb ! Ezekkel a tényekkel tisztában vagyok! A kérdésre pedig , hogy miért nem a 3.0 verziót építettem meg , csak azért , mert én rákérdeztem még a megépítés előtt , hogy melyik verzió volt az érzékenyebb, amit mateatek megcsinált , és ő azt mondta , hogy pont az lenne az amit feltöltöttem a fórumra , tehát csak ezért bátorkodtam ezt megépíteni! Egyelőre kísérletezgetek az adó , és a vevő freki változtatásával , mert elméletileg "tizenpár" khz már hozhat némi javulást a gépnek!
(#) black1989 hozzászólása Feb 20, 2018 /
 
Vagy esetleg , ha nagyobb feszt kapna az adó fokozat?
Kicserélhetném a 7805-öt 7808-ra, mi lenne az eredménye?
(#) mateatek válasza black1989 hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Sokat nem jelentene. Talán csak pár százalékot. A felső határa a tápfesznek a 4053 feszültségtűrése.
Ha variálsz a frekivel, akkor a hangolt vevőerősítőt is hozzá kell variálnod. Hiába teszed máshová a frekit, ha ott nem erősít rendesen.
(#) black1989 válasza mateatek hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Értem! Hát próbálkozom , aztán tájékoztatlak mire jutottam . Sokat nem veszíthetek , most az időmből is kitelik!
(#) black1989 válasza mateatek hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Fejlemények vannak! Nem tudom mi köze van az érzékenységhez az u18b 6. lábról testre kötött 10nf-os kondinak , kicseréltem 3,3nf-ra és legalább 4-5 cm-rel magasabbról látja a kisebb fémeket , és stabilabb is , nincs az a fura fűrészes hang , ahogy megszakad a jel!
(#) mateatek válasza black1989 hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Az a hangfrekis oszcillátor R-C tagjának a C tagja. A hangmagasságot állíthatod vele.
(#) black1989 válasza mateatek hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Igen , tudom , a gép még is sokkal ,de sokkal jobb lett!!!!
(#) black1989 hozzászólása Feb 20, 2018 /
 
Üdv!

Cseréltem a képen bejelölt kondikat , így most megint javult a gép valamelyest ! Sokkal könnyebb beállítani mint eddig , és az érzékenysége is jobb lett! A 68nf helyére párhuzamosan került még egy 18nf-os , a 100nf- pedig egy 22nf-os kondit tettem szintén párhuzamosan! Már ezt a vacak kis rézgombot is legalább 15cm-ről jelzi hangosan , de ezt természetesen discelve tudja!
(#) black1989 hozzászólása Feb 20, 2018 /
 
Üdv!

https://www.youtube.com/watch?v=XnrStRklcUQ

Ez jó gépnek számít? Mert ha igen . akkor kicsit talán megnyugszom , de csak azért , mert ennél az én gépem kicsivel jobban teljesít !
(#) mateatek válasza black1989 hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Akármivel nyugtatlak, csak ne kelljen megnéznem egy ilyen hosszú videót.
(#) black1989 válasza mateatek hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Nem elvárásom ,hogy végignézd ,csak a végeredményt!
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Feb 21, 2018 / 1
 
Keríts egy 1Ft-ost ha nincs. Az nem éppen a legjobb erre a célra, de általában mindenkinek van így jó viszonyítási alap. Azt ha jó a gép akkor levegőben legalább 32-33cm-ről kellene hoznia. A legtöbb feljegyzésem meg mérésem elkallódott, de emlékeim szerint talajban az enyémmel 24 centi volt a maximum ahonnan még ki tudtam szedni az 1Ft-ot. Ez nyilván talaj függő, rosszabb talajban nem lesz ilyen érzékeny. Ugyanebben a talajban az IGSL ugyenezzel a fejjel 17-18 centi körül produkált. A talajteszttel nyilván kell még várni pár hetet.
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Na igen , 1 ft-ost nem fogok találni sehol ! Akkor tehát nyilvánvaló az a tény , hogy nem a tekercsekkel van gond, hanem a gépekkel! Azt a videót érdemes megnézni, amit linkeltem , mert az egy nagyon jól , szakszerűen összerakott gép , de még a tekercselése is az , látni is lehet , hogy
tökéletesen ki van egyenlítve a fej , de valószínűleg , sőt biztos vagyok benne , hogy az sem hozza az 1ft-ot 32cm-ről ! Az enyém az 5 ft-ot hozza kb 25cm-ről, tehát az 1 ft-ot szerintem 20-22cm-ről érzékelné !Eddig nem nagyon tudtam többet kivenni a gépből! A kisebb tekercsekkel még ennyire sem érzékeny a gép!
(#) vandorbot válasza black1989 hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Jó sok precíz munkát beleölt az illető középszerű végeredménnyel. Ennél még a silver star is jobb 20-as fejjel.
(#) csinga válasza black1989 hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Helló!
Bocs de nem bírom szó nélkül!
Oszcilloszkóp az élesztéshez beállításhoz többször le van írva.
Új egy forintosod ha nincs akkor küldök.?
1993. március 29. kibocsátották 2008. február 29. visszavonták
Egy jó gép, ha egy új egy forintost párhuzamosan van a talajban tekercsel szemben, 20cm-röl rendes értékelhető jelet ad az szuper.
Egy ásó nyom k.b. 20-25cm.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2018
(#) vandorbot válasza csinga hozzászólására (») Feb 21, 2018 / 1
 
No igen. Ez nem egy ledes villogó, hogy recept alapján megépítem és hurrá. Az elejétől a végéig mindent be kell állítani szkóppal. Az se baj, ha kétsugaras. Mert lehet, hogy jelez a gép, közben meg van benne 3 szarvashiba. Az hogy a rezet jelzi 20cm-ről az jó, de azt is meg kell nézni, az ezüsthöz, aranyhoz mit szól. Vannak gyári gépek, amik ezekre immúnisak. Átdobják a vas tartományba vagy annak közelébe.
(#) csinga válasza black1989 hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Egy szakma kitanulása se hiába van 2-3 év mikor a könyvben minden benne van gyakorlat teszi a mestert.
Ez egy hobbi ki kell tapasztalni.
(#) vandorbot válasza csinga hozzászólására (») Feb 21, 2018 / 1
 
A gyakorlat tud produkálni olyanokat, hogy én is nézek nagyot 38 év tapasztalattal a hátam mögött.
Következő: »»   237 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem