Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciaváltó 1-ről 3 fázisra
Lapozás: OK   21 / 26
(#) antiszalka hozzászólása Márc 3, 2018 /
 
Üdvözlet. Nekem a következő gondolatmenethez kellene vélemény, esetleg megerősítés.Adott egy ( egyébként napelemmel működtetett és egyfázisu hálózatról is működő) frekvenciaváltó, egy és háromfázisú kimenettel. Kinai IVT gyár BPD tipusa. Kimenete a szokásos 3x230 volt, tehát nem a szbvány 3x400. Búvárszivattyúhoz használnám, ahol az 1-4 kilowattos tartományban minden szivattyú gyárilag csillagba van kapcsolva, ezen aligha lehet változtatni a tekercselés megbontása nélkül. ( Felszíni szivattyúval más a helyzet, DELTÁBa kötve a 3x230 volt tökéletes.
Csillagba kapcsolt motor nyilván elindul, terhelni azonban nem nagyon lehet, a kevesebb feszültség jelentős nyomatékcsökkenést eredményez, a motor károsodhat, könnyen túlterhelődik.

Ezek után a KÉRDÉS: Mi van, ha "egy számmal " nagyobb búvárszivattyút veszek? Pl 1,5 kilowattos helyett 2.2 kilowattosat, ez is nyilván csillag kapcsolású. Vajon ez a megoldás mennyire közelíti meg egy " rendesen" meghajtott ( 3x400 V) 1.5 kilowattos motor terhelhetőségét? A megoldást kipróbáltam, megy, tapasztalatom nincs vele, ezért kérem a véleményetek.
(#) c27 válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Az egyfázisú üzemi kondis motorokat (ami lényegében kétfázisú) is lehet frekiváltóról hajtani. Ekkor olyan frekiváltó kell amely 2 fázist állít elő 90° fázistolással és a segédfázis tekercs feszültségét valószínűleg csökkenteni kell.
(#) c27 válasza antiszalka hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
A nyomaték arányos a feszültség négyzetével. A 2,2kW csillagba 3x230V-ról meg sem közelíti a 1,5kW 3x400V-osat. Elvileg 1/3-a lesz a 2,2kW-nak a motorod teljesítménye, már ha nem tévesztettem el.
(#) antiszalka válasza c27 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Köszönöm. Az adott körülmények között ez mégiscsak egy megoldás, betartva a terhelhetőséget feltételezhetően jól fog működni a tófeltöltésre használt szivattyú.
(#) dcsabi válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Lehet. Régóta szabályozok egyfázisu ventilátorokat frekiváltóval. Egy kimenetpárt használok, mintha ez lenne a fázis és nulla. Kb 100 példányban most is fut. Ami a valóságot illeti, a kondi lehet, hogy előbb tönkre megy. (van idevaló impulzustűrő kondi is) Valójában mind a három kimenetpárt megterhelheted egy-gy ilyen motorral. Az egy kimenetpárra vonatkozó teljesítményt a frekiváltó névleges teljesítmény harmadával kell figyelembe venni. Pl egy 0,75kw-os 3db 0,25kW motort...stb A kimenetekre vonatkozó védelmek egyes típusoknál eltérőek lehetenek...
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2018
(#) szikorapéter válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Egy fázisút nem lehet hozzá használni?
(#) dcsabi válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 5, 2018 /
 
Ha van egyfázisú frekiváltód, akkor azzal is lehet. Csak a frekiváltók nagy része 3 fázis kimenetű. Az egyfázisú kimenet ritkább, és általában drágább is, ugyanazon teljesítményre. A fentebb már említették, hogyan kell bekötni oda. A kondi akkor nem kell... Az általam felvázolt megoldás, az mutatta be, mintha a konnektorba dugnád be a motorodat a kondival együtt. Tehát sima 230V-t kap. Ezt a 3F kimenetű frekiváltó egy fázisa adja.
(#) dkarcsi73 hozzászólása Ápr 1, 2018 /
 
Sziasztok,
a fájlmellélet 8.oldalán található IGBT modul alkatrészkörnyezet értékeit és teljesítményét hogyan kell meghatározni? Gondolok itt R1, R2, C2,C3,C4 értékeire.
a ZD1 ről kiderül hogy 22V 1W és az R2-C2 rezgőkör 1.5 us idejű...aztán passz.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2018
(#) otvenkilenc válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Ápr 2, 2018 / 1
 
Én inkább integrálónak nevezném. Az R1 a motor áram függvénye, akkora legyen, hogy a motoráramtól ne melegedjen túl. (néhány század Ohm) A rajta eső feszültséget (Ohm törvény) hasonlítja össze a műveleti erősítő melynek másik bemenetén van referencia fezültség. Ha ezt meghaladja az integrálótag által szolgáltatott (a PWM jelből állít elő egyenfeszültséget) feszültség akkor visszaveszi a FET vezérlőfeszültségét.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2018
(#) dkarcsi73 hozzászólása Ápr 7, 2018 /
 
A Majki féle 1500W-os freki váltóba milyen jelentőséggel bír a D7, D8,D9-es zénerdióda.
Nem találtam itthon 16V zénert és beletettem 12Voltost de így világít a hiba lámpa.
Van összefüggés ?
(#) dkarcsi73 hozzászólása Ápr 7, 2018 /
 
lemaradt:
(#) kadarist válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Ápr 7, 2018 / 1
 
Szia!
Így rövidzárlatot csinálsz a gate-vezérlésnél. Tessék odavaló értékű védődiódát használni.
(#) JZoli válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Ápr 8, 2018 /
 
15V a tápfeszültség, így a 12V-os zéner azonnal kinyit, át-(el)vezeti az áramot, ez meg rövidzárlatnak minősül ebben a megoldásban, de ezt már le is írták előttem. Ezzel a zénerrel sosem lesz jó!
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2018
(#) dkarcsi73 hozzászólása Ápr 8, 2018 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek, akkor nem erőltetem.
(#) dkarcsi73 hozzászólása Ápr 14, 2018 /
 
Sziasztok, a mellékletben található frekiváltó programjának melyik változója felel a gyorsításért.?
a "K_NO" konstansnak biztos hogy van köze hozzá de úgy érzem hogy annak a változtatása nem elég.
Lényegesen lassabb gyorsulásra lenne szükségem!

628Freki.asm
    
(#) baloghzoli1 válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Ápr 14, 2018 /
 
Szia
Accel(acceleration) P2 poti (gondolom ezért ez a neve)
(#) dkarcsi73 válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Ápr 14, 2018 /
 
Ebben a kapcsolásban nincs poti.

ris2.gif
    
(#) baloghzoli1 válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Ápr 14, 2018 /
 
Ja hogy gondolat olvasás lenne,mert ebben van Bővebben: Link amit elötte raktál fel
(#) dkarcsi73 válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Ápr 14, 2018 /
 
ez igaz, bocs!! közben elindultam másfelé....
abban 16f690-es van és nem szabad a forráskódja, az utóbbi viszont hozzáférhető viszont nem lelem a gyorsítás konstansait.
(#) vargaf válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Ápr 14, 2018 /
 
Az R8 milyen alkatrész? Bár furcsán van rajzolva, de én potméternek nézem.
(#) dara válasza vargaf hozzászólására (») Ápr 14, 2018 /
 
Az R8 az poti,de az tuláramot állít.A frekvencia nyomogombbal van állítva.
(#) dkarcsi73 válasza vargaf hozzászólására (») Ápr 14, 2018 /
 
Igen az poti, de az a túláramot állítja.
A freki állítás nyomógombos ami mukodik is megfelelően de én a gyorsulásra szeretnék hatni és ehez programozni kell csak nem tudom melyik változó felel ezért a funkcióért.
(#) pipi válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Ápr 14, 2018 /
 
Hali!
A 628-as pic szerintem szerencsére olyan buta, hogy szerintem könnyen portolható lenne a forrás nagyobb pic-re, és akkor debuggerrel ki lehetne játszani/megkeresni...
Persze 230V bemenet nélkül, csak labortápról járatva, és a kimenetet szkópolva...
vagy leválasztó trafóról.
(#) RoliNyh válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Ápr 15, 2018 /
 
Ez az *.ASM érdekes, olyanok a megjegyzések benne, mintha a google fordító fordította volna...
(#) pipi válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 15, 2018 /
 
Ja, mert az eredeti orosz
(#) dkarcsi73 válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 15, 2018 /
 
igen, valószínűleg az lehetett
(#) dcsabi hozzászólása Ápr 30, 2018 /
 
Sziasztok,
Az eredeti tényleg orosz nyelvű volt, ha jól emlékszem ezt én is közzétettem kb. 4-5 éve. Az eredeti már nem található, pedig anno nekem is jó lett volna néhány módosítás. Most viszont nekem van egy félbehagyott ilyen projektem egy kis módosítással. A PS21564P hidat kellene hajtani. A változtatás egyik része az, hogy ez pozitív logikát kér. Ez optocsatolókkal megfordítható, de elhagynám ha lehet. Továbbá 2db fázistekercs lesz nem 3db. Ez egy kis teljesítményű ventilátor, aminek a fordulatát kell változtatni. Eredetileg kondis. Tehát egyfázisú, segédfázisos. 90 fokos fázistolás kell, nem 120 fok. Egy híd nem lesz kihasználva, de ez a modulnak nem árt. A feladat további része, hogy 0-5V ról is (Pl. Poti) legyen szabályozható. Ötlet, segítség, bármi érdekel...
(#) c27 válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 16, 2018 /
 
Helló!

Csak egy apró észrevétel, ha 2db fázistekercsed lesz az 4 kivezetés 3 fázisnál csak 3 kivezetés van (vagy csillag vagy delta bekötés), így 3 fázisnál 3 félhíd kell, míg 2 fázisnál 4 félhíd (azaz 2 teljes híd). Én kísérletezgettem elméletben olyan megoldásokkal ahol elég lehetne 3 félhíd, de elég sok kompromisszum szükséges hozzá és mindenféleképpen csökkenni fog a kimeneti amplitúdó. Szóval nem az igazi, esetleg olyan motoroknál szóba jöhet ahol a segédfázis csak indításnál kap szerepet, vagy árnyékolt pólusú motoroknál oda elég 2 félhíd is.
(#) dcsabi válasza c27 hozzászólására (») Máj 18, 2018 /
 
Köszi az észrevételt. Ezek az egyszerűbb motorok amikhez gondolom, általában pár száz wattosak. A fázistekercs és a segédfázis egyik vége közös, itt és a nagyobb motorok esetében is. Kondi nincs a 90 fokos fázisszög a meghajtó processzor feladata. Három kivezetés be van kötve, de az egyik híd kapcsolat nem terhelt. A hid az attól működik, hogy fáziseltérés van a meghajtásban. elvileg 10 db IGBT párt is felsorakoztathatunk, olyan meghajtás kell, ami ezt levezérli. Ha használni akarjuk, akkor meg 10 fázisú motor.
(#) szikorapéter hozzászólása Máj 21, 2018 /
 
Sziasztok. Már hónapok óta szemezek ezzel az oldallal FREKVENCIAVÁLTÓ , viszont ami zavar hogy a pic tartalma nincs közzétéve. A project nagyon jó de a program tartalom nélkül nem sokat ér. Olyan kérdésem volna hogy arduino-val képes vagyok-e kiváltani a benne lévő pic-et? Nem olyan nagy feladat 3 PWM kimenet irányítása szerintem. Minden esetre inkább kérdezek, aztán ha minden okés akkor megépítem az első projectet.
Következő: »»   21 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem