Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma beszerelése, fűtés-hűtés házilag
Lapozás: OK   68 / 104
(#) kaqkk válasza hsepitesz hozzászólására (») Dec 4, 2017 /
 
Valószínűleg a kültéri csőszenzor a ludas a dologban , a kültéri kondenzátor (ami fűtéskor elpárologtató) hőmérsékletét méri , és összehasonlítja a kültéri levegőszonda értékével az elektronika .
(#) hsepitesz válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Valami ilyesmi jart az en fejemben is.
Szoval a kulteri hocserelo a jeg szigetelo hatasa miatt nem veszi fel elegge a levego homersekletet. Vagyis hidegebb marad.
Persze ez csak elmelet, jo lenne tudni biztosan.
(#) kaqkk válasza hsepitesz hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Csak kérdezem , mi fog történni ha biztosan tudod ?
(#) hsepitesz válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 10, 2017 /
 
) Semmi.
Csak erteni akarom. Ez egy rossz szokas.
Pl. azert lenne fontos, mert arra gondoltam, hogy a hocserelon levo kosz (falevelek, por) is becsaphatjak pl. az olvasztas vezerleset.
(#) thira hozzászólása Dec 10, 2017 /
 
Remélem nem ütközik a szabályzatba, keresek valakit aki Fóton fel tud tölteni a napokban egy inverteres klímát R410A gázzal, 900 gramm mennyiségben, miután levákuumolta. Akiket eddig kérdeztem mindenki januárnál előbb nem vállalta.
(#) kaqkk válasza hsepitesz hozzászólására (») Dec 10, 2017 /
 
Idézet:
„hocserelon levo kosz (falevelek, por) is becsaphatjak pl. az olvasztas vezerleset.”

Azt nem hiszem (az érzékelő a gépen belül van) de hűtés üzemmódban a régebbi on of rendszerű klímákban a kompresszor leégését okozhatta a koszos kondenzátor (ezért kell a kültérit is tisztítani időnként)
(#) atos30 hozzászólása Dec 16, 2017 /
 
Üdv! Kérdésem lenne, hogy milyen bandázs/szalaggal kell betekerni a klímacsöveket? Hol lehet ilyet kapni?
(#) gusztin2 hozzászólása Feb 27, 2018 /
 
Sziasztok'
Nagyon örülnék ha valaki aki multi beltéri bekötésben jártas segítene nekem.
Adott egy mono LG kültéri-beltéri lebontott szett, kitakarítva jó állapotúnak tűnnek a beltéri beüzemelve teszi a dolgát vezérli a kültérit számomra is érthetően működik.
Most jön a csavar: szert tettem egy LG multi beltérire(melléklet) és nagyon szeretném ha ezzel tudnám a kültérit vezérelni és együttesüket klimatizálásra használni.
Ennek a multi beltérinek a vezérlő paneljához(mell.) csak nagyon hasonlító kapcsolást találtam, aminek a számomra leginkább érdekes részét (mell.) kimásoltam.
Na most jön a kérdés: a multi-csatlakozójának bekötésében egyrészt kérdezném hogy csak a csatlakozón lévő négy érrel volt összekötve a saját kültérijével és azon négy pontból milyen jelét a kültérinek csatlakoztatták a rajzon szereplő C pontra???
Mert a C pont bekötése nélkül üzemel a beltéri saját funkcióit csinálja de pár perc után CH05 hibakóddal kiáll (ezt sem értem mert a találtak szerint ez talán azt jelentené hogy nem kommunikál az inverterrel holott ez szerintem nem egy inverteres egységgel működött, amit nincs módom ellenőrizni)
Na nem szeretnék regényt írni, bárki hozzátesz azt előre is köszönöm, ha pedig a konkrét kérdésre tudná a választ az különösen jó lenne
Üdv mindenkinek.
(#) kaqkk válasza gusztin2 hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
A beltérik és a kültéri típusszáma segítene , de ha a névtelen png kép a multi beltéri bekötéséről készült akkor el kell hogy szomorítsalak az tényleg kommunikál a kültérivel , tehát ha on-of rendszerű kültérid van esélytelen az összekötés (hibakód nélkül)
(#) gusztin2 válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
A multi kültéri tipusszáma ott van a mellékletben, a hozzá való eredeti kültérit nem ismerem, ahogy olvasgatok utána lehet mégis inverteres kültérivel dolgozott valaha, de a kérdés még mindig nyitott azon a C nevű csatlakozón (vagy 3-as) lehet hogy a kültériből a kompresszor váltó feszét kapta visszajezésként??? az optó után adhatok egy rövidzárat de szeretném inkább érteni hogy honnan és mit kap.
Aztán látok még a MULTI-VEZ panelon egy CN_CC csatlakozót ami a beltérin nincs bekötve, lehet azon kommunikált a kültérivel?
Csak azért bizakodok még mert az eredeti on-off szet egyszerű mint a fakerék csak meg lehetne erőszakolni ezt a beltérit hogy ő is tudja ezt?
(#) kaqkk válasza gusztin2 hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Utánanézek de kéne a beltérik tipusa is
(#) gusztin2 válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Igen értem én, megpróbálom megszerezni a multi kültéri tipusát de nem sok esélyt látok rá azt hibásan kaptam de sikerült megjavítani az egyik léptető motorját és más baja nem volt és persze nem csupán szórakozásból szeretném működtetni ezzel a kültérivel , ha sikerülne akkor lenne igazán nyereséges a dolog...
köszönöm hogy foglalkoztál vele, majd jelentkezek..
(#) tibibalogh520 válasza gusztin2 hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
A "C" vezeték a nulla "N" vezetővel egy áramhurkot alkot, melyen digitális adatforgalom zajlik a kül, és beltéri között. A két "ellenirányban" bekötött optocsatoló választja szét Rx, és Tx jelre. Ugyan ilyen optós leválasztás van az ellen oldalon is.
Sajnos ezzel nem tudsz mit kezdeni, ha nincs meg az "ellendarab".
(#) kaqkk válasza gusztin2 hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
A mono beltéri és a kültéri on-of rendszerű ezek párosíthatók , a multi beltéri az inverteres kültérihez való nem működhet a te kültériddel ...
(#) gusztin2 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Lehet sajna inkább analóg technikában vagyok jártasabb én a két optót úgy látom hogy a Tx ami a panelon lévő prociból jön , nyitja a lehetőséget hogy a C-n érkező jel vezérelje a másik optót ahol Rx egy jelzés a procinak a kültéri állapotáról, ha ez valóban több adatot szállít akkor megálltam.. azért még majd próbálkozok, most az asztalon járatom csak az elektronikát de így sajna már beltéri-motor hibát is jelez ami ugye nincs rajta
(#) gusztin2 válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Az on-off szet működik és vélhetően majd teszi a dolgát, szeretném kiegésziteni egy másik helyiségben lévő beltérivel aminek csak évente néhány napot és max. mondjuk 5 alkalommal kellene működnie leváltva az eredeti beltérit, alapból azt hittem hogy amit kaptam beltérit az is on-off -os és még mindig nem értem igazán mert különböző LG leírásokban így is olvastam de valószínű tévedtem mert inkább szerettem volna azt olvasni..
(#) gusztin2 válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Igen ebből egyértelmű(melléklet), kérdésem esetleg még az, hogy az "MPS Inverter" az egy típus vagy minden inverteres klíma MPS és mondjuk ha szembe jönne egy LG inverteres klíma kültéri mennyi esély lenne az összeházasíthatóságra ezzel a beltérivel, az általam talált service manual-ban még csak-csak van hasonló kapcsolás a beltéri vezérlőjéről de az is inkább blokkvázlat jellegű de a kültéri elektronikájáról szinte semmi.
(#) kaqkk válasza gusztin2 hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Idézet:
„ha szembe jönne egy LG inverteres klíma kültéri”
50% az esély vagy jó vagy nem . Az LG nél is állandó a fejlesztés nem hiszem hogy a gyár határozott célja hogy a régebbi tipusok keverhetők legyenek az újabbakkal
(#) gusztin2 válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Igen, örültem is mikor a két szerkezet a kezembe került hiszen nagyjából egy évjárat de sajna már akkor a két technika együtt futott.
Az alábbi képből egyértelműnek tűnik most már számomra egy inverteres kültéri és beltéri összekötése(eddig fogalmam nem volt) viszont az hogy összvisz 4 ér van és abból egyetlen az RD-n lehet kommunikáció (jellemző hogy egy ilyen blokkvázlaton is mennyire van ez kibontva) az alátámasztja tibibalogh520 által írtakat az adatforgalomról, viszont lehet jó lenne erről tudni mert végül is csak ezt a vonalat kellene meghekkelni hogy meg lehessen vezetni a beltérit...
(#) tibibalogh520 válasza gusztin2 hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Látom még mindig nem érzed át a probléma súlyát.
Az csak egy sokad rendű dolog, hogy hány szálat kellene meg hekkelned.
Azon a vonalon, mint írtam, két irányú bájcsevegés folyik a két egység között.
Van egy általa használt protokoll, amit te nem értesz. Meg én sem. Csak a gyártó.
A beltéri jelsorozatokat küld a kültérinek, mint ahogy a TV távirányítója a Tv számára. De itt még bonyolít a helyzeten, hogy a kültéri ezekre válaszol is. Sőt önmaga is kezdeményez utasítás küldést, ha pl. valamely üzemi paramétere változik.
Hogy szándékozod ezt az impulzus rengeteget megfejteni? Mert enélkül ne is álmodj arról, hogy átvered a beltéri agyát!
(#) gusztin2 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
De azért talán már kapisgálom és igazat is adok neked de azért ez mégsem egy számítógép egyrészt másrészt pedig butítani szeretném és nem okosítani ami azért többnyire könnyebb, eleve úgy gondolom hogy Tx csak kimenő irányú adat lehet és Rx pedig bejövő adat és bejövő adat csak Tx egy stabil állapotában képződhet, azért majd megszkópolom Tx-et de nem hiszem hogy vissza tudnám fejteni a protokolt ebben teljesen igazad van, most inkább olyan gondolataim vannak hogy az on-off beltéri elektronikáját kellene két helyen használni viszont sajnos teljesen különböző a két beltériben a FAN motor is és ez sajnos megnehezíti a dolgot
(#) kaqkk válasza gusztin2 hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Hiába butítod a beltérit ! Mint már írtam az ON-OF beltéri relékkel kapcsolja a kültéri kompresszorát-ventillátorát -váltószelepét , az inverteres beltériben nincs relé ami kapcsolna bármit is ,ergo csak úgy tudod használni ha csinálsz egy "kültéri elektronikát" ami kommunikál a beltérivel és kapcsolgatja a kültérit . Erre nem sok esélyt látok de ugorj neki szurkolunk ! (ha van eredmény a kommunikációval kapcsolatban én kíváncsian hallgatom) és ha netán sikerülne megfejteni szívesen megírom a processzor programját a kültéri elektronikához ...
(#) gusztin2 válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Ha tudnám hogy mikor mondja a beltéri (és hogyan) a kompresszornak hogy start meg stop ezt egy relére bízni talán még proci nélkül is lehetne, váltószelepet akár "kézzel" is kapcsolhatnám, amit még érdekesnek tartottam hogy a kültéri kompresszorát és ventilátorát az on-off beltérije gyakorlatilag mindig egyszerre kapcsolta persze lehet ez éles működésben nem mindig így megy azért majd megnézem, erőlködök még de most a másik gondolatot is próbálom az on-off elektronikán ha a beltérik thermisztorait cserélgetném (kapcsolnám) úgy mértem a két-két thermisztor azonos értékű az on -off beltéri elektronikája vezérelhetné úgy a kültérit hogy a másik beltériben keringne a hűtőközeg csak a lefújó ventilátor működtetése nem mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmegoldott még fejben...
(#) kaqkk válasza gusztin2 hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Idézet:
„on-off beltéri elektronikáját kellene két helyen használni viszont sajnos teljesen különböző a két beltériben a FAN motor is és ez sajnos megnehezíti a dolgot”
Kapható a távolkeleti barátainknál univerzális beltéri elektronika távirányítóval (én inkább errefelé indulnék ) Az inverteres beltéri elektronikát kicserélni és csinálni egy relés -kapcsolós elektronikát ,ami átadná a vezérlést az egyik beltériről a másikra + vennék két mágnesszelepet amivel a gázt irányítanám az éppen aktív beltérire .
(#) kaqkk válasza gusztin2 hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Sajnos a kommunikáció oda vissza működik , ha a kompresszor-ventillátor -levegő és csőszonda adatait nem tudod megfejteni és a beltéri "parancsaira" válaszként visszaküldeni a beltéri hibát(kommunikáció) fog dobni ....
(#) gusztin2 válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
A "gázt" én is így gondoltam valahogy azért lehet az is megérne egy misét, de ez az elektronika jó ötlet, ha esetleg tudsz konkrét "címet" megköszönném ha elküldenéd....
(#) kaqkk válasza gusztin2 hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Nézz körül az ebay-en, én még nem vettem, a "műhelyfőnökünk" foglalkozik ilyesmivel de tavaly egész évben 2db ot szereltünk be ...
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2018
(#) gusztin2 válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Köszönöm, megnézem...
(#) gusztin2 válasza gusztin2 hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Nos hátha érdekel még valakit. Ma ebéd utáni szieszta helyett csak nekiálltam ennek a kommunikációs dolognak. Szkópolva az adatvonalakat nem lettem sokkal okosabb, kifelé nincs adatmozgás látszólag ha jól értelmezem bekapcsolás után a TX olyan pozíciót vesz fel amivel nyitva tartja az optót és szerintem várja a kültériből a bejelentkezést, közben a beltéri működik de semmilyen üzemmódban semmi adatmozgást nem tudtam detektálni annyit megállapítottam hogy 3 perc után áll le az elektronika CH05 hibakóddal némi próbálkozás után úgy döntöttem visszaépítem a panelt a készülékbe és még kicsit erőlködök hátha ki tudnám kerülni ezt a hibakódot és a leállást és így valami más vezérléssel munkára bírni a készüléket megtartva annak a ventilátor vezérlését ami mindenféle sebességeket tud és még a légáram irányítható is.
Közben a nem túlfűtött műhelyemben vidáman dolgozott egy távol keleti termosztát ami egy 1Kww-os hőlégfúvót kapcsolgat a lábamra 17 és 19 fokra állítva na itt csaptam a homlokomra és gyorsan megnéztem a beállíthatóságát és persze hogy tud olyat is hogy fordítva is működik tehát hűtést is kapcsol akár 19-ről 17 fokra vagy ahová állítom, na meg is van a vezérlés igaz kicsit savanyú de az enyém. Tehát ez kapcsolná a kompresszort és a ventilátorát meg a beltérit is ellátná hálózattal én meg eldönteném hogy hűteni vagy fűteni akarok csak az a fránya légfúvás maradna. Már-már ott tartottam hogy 3 percenként kapcsolgatva a hálózatot 5 másodperces szünetekkel működik is a dolog ugyan ennek a kompresszor biztos nem örült volna de a beltérinek van olyanja hogy hálózatkimaradás esetén onnan folytatja ahol megállt, és akkor látom hogy tud ő olyat is hogy levegő keringetés üzemmód és még reménykedtem is hogy ahhoz nem kell kültéri és talán akkor kommunikációs hibakód se lesz, de ez nem jött be akkor is sőt még készenlétben is 3 perc után letilt a CH05.
Na de emberére akadt a szerkezet és újabb próbálkozások következtek, hogy ne keljen mindig mikor a panelt kiveszem egy rakás csatlakozót huzigálni és mivel légkeverésnél nincs szükség a thermisztorokra, lehúztam őket és elindítottam így a gépet és ekkor jött a meglepi, kb 1percen belül kiírta a CH01 hibakódot viszont nem állt le minden megy tovább sőt szabályozható a venti is meg a lamella mozgató motorok is és vélhetően CH01 után nincs igény újabb hibakódra az idők végezetéig működik (de legalább is addig amíg a kínai termosztát el nem éri a beállított hőfokot)
Szóval ha nem túl elegáns módon is de szerintem működni fog ez a kiegészítő klíma különösebb anyagi ráfordítás nélkül és ennek azért örülök, talán még azon elgondolkodok hogy a kompresszor lekapcs után némi késleltetéssel álljon le a légfúvás de fény látszik az alagút végén...
Bocsánat a hosszú léért.
(#) ricsi779 hozzászólása Márc 4, 2018 / 1
 
Hello
Bocsánat,h ide írok,de máshol nem kapok választ.Könyveket keresek ami foglalkozik hűtő és klíma szereléssel. Dr Jakab Zoltán Kompresszoros hűtés I-II. meg van a 2006-os kiadás,de biztos,h vannak újabbak is. Kárpátaljáról írok és ez a foglalkozásom, ide nem kellenek egyenlőre engedélyek se a gáz se más megvásárlásához. Szeretném képezni magamat.
Következő: »»   68 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem