Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zener-diódás stabilizátor
Lapozás: OK   7 / 8
(#) ferci válasza asasin hozzászólására (») Máj 18, 2015 /
 
Szia!
Valószínűleg 26 voltos a zener. Könnyen le tudod ellenőrizni: átengedsz rajta valamilyen szabályozható tápból 3-4 mA-t megfelelő előtét ellenállással, aztán méred rajta a feszt.
(#) asasin válasza ferci hozzászólására (») Máj 18, 2015 /
 
Köszi a segítséget!
(#) etm hozzászólása Jún 1, 2016 /
 
Hello Szükségem lenne egy stabil feszültségre, amit zenerrel szeretnék megoldani,mert az áll rendelkezésemre. 12V-13 Voltról táplálnám,és stabil 5.2 Volt feszt kellene előálítani a kimeneten. Ez egy LM358 komparátor bemenetén biztosítaná a referenciát. Mekkora előtét ellenálásra van szükség a zenerhez?
(#) sany válasza etm hozzászólására (») Jún 1, 2016 /
 
Szia!
Ezzel ki tudod számolni.
(#) etm válasza sany hozzászólására (») Jún 1, 2016 /
 
Igen! Köszi mostmár megtaláltam,csak az előbb telefonnal próbáltam használni a programot,de nem ment,és ezért kérdeztem rá. De már a komputerrel teszi a dolgát! Bocsi. Azért köszönöm a választ.
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Jún 1, 2016 / 1
 
Csak azt nem értem, miért kell a szomszédba menni tanácsért, mikor nálunk is van a Segédprogramok között.
Bővebben: Link
(#) szikorapéter hozzászólása Jún 24, 2017 /
 
Sziasztok. Olyan kérdésem volna hogy ZPD5V6 és BZX5V6 között mi a különbség?
(#) kadarist válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 24, 2017 /
 
Szia!
Teljesítményben van különbség, ami egy sor más paramétert is meghatároz.
(#) proli007 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 24, 2017 /
 
Hello! Azért nem mindegy melyiket használod és mibe.
Mert BZX5V6 nincs, hanem pld. BZX55C5V6 vagy BZX85C5V6. Mert míg az első kb. megegyezik a ZPD sorozattal, addig a másik már nem 500mW, hanem 1,3W-os. Így az áramai is nagyobbak lehetnek, de a könyökfeszültsége is nagyobb áram mellett áll be a megadott értékre..
(#) Szasza9668 hozzászólása Aug 5, 2017 /
 
Sziasztok!

Ismerkedem ezzel a zéneres fesz. szabályzós dologgal. Van nekem egy akkum aminek a töltő feszültsége 14.8v. Simson akku. Az indexeket, helyzet jelzőt, féklámpát átfaragtam 12v led szallagosra és sorba döglenek meg. Zenerrel gondoltam stabilizáni a feszültséget. Kérdés az, hogy mi van ha az áramkör terhelése változik folyamatosan, indexelek , fékezek? Nem szeretnék az összes lámpához külön csinálni feszültség szabàlyozást, egy zenerrel oldanám meg ha lehet. Stab ic meg alapjáraton nem fog elindulni, 13v feszültség miatt.

Köszönet az ötletekért!
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2017
(#) proli007 válasza Szasza9668 hozzászólására (») Aug 6, 2017 /
 
Hello! Egy zéner nagyon jó, egyszerű feszültség stabilzátor, de nem nagy teljesítményre való és nem kis feszültség különbségre. A zéner egyébként "sönt stabilizátor", ahol a felesleges energiát elfűti. Ráadásul akkor a legnagyobb a zéner terhelése, mikor nincs is rajta fogyasztó. Vagy is ha ezzel 20W-ot stabilizálnál, azt a 20W-ot mindig megenné, akár be van kapcsolva valami, akár nincs. Az LDO is elfűti, de csak a bement és a terhelés közötti különbséget. Vagy is csak a fogyasztás szerint.
Ezek szerint van aksi a rendszerben és annak szabályzója is van. Te csak az aksi feszültségét szeretnéd csökkenteni 12V-ra. Erre pld. egy LDO feszültségstabilizátor alkalmas. Ennek be és kimenti oldala között csak minimum 0,5V feszültség különbségre van szükség.
De megoldhatod a problémát akár egy megfelelően választott ellenállás sorba kötésével is lámpánként, ha annak fogyasztását ismered. (amit stabilizátor kiválasztásánál is ismerni szükséges.)
(#) Peter65 válasza Szasza9668 hozzászólására (») Aug 6, 2017 /
 
Szia!
Nem írtad pontosan mekkora teljesítményről, áramról van szó. Néhány amper fölött biztosan kapcsolóüzeműt választanék. 1A alatt meg biztosan áteresztőt, akár egy tranyó meg zéner meg egy ellenállásból, ha egyszerűt akarsz, de ha zéner helyett TL431-et használsz, akkor pontosabb lesz.
(#) Szasza9668 válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 11, 2017 /
 
Kb. 100-150 mA a fogyasztásom. Nagyon nem kell pontosnak lennie. 11-12v között nem pont jó.

Köszönöm a segítséget..
(#) giskard válasza Szasza9668 hozzászólására (») Aug 12, 2017 /
 
A zéner nem erre való.
De, egy stab ic is el fog indulni, persze nem a leghatékonyabb. ha ez mellett döntesz (általában 3 volt lülünbség kell a be és kimenet közt) (pl. 9 voltos stab, az ic melegedni fog és a fogyasztók valamivel halványabban égnek ) .
Használj kapcsolóüzemű tápot (https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_17991.html)
(#) ferci válasza Szasza9668 hozzászólására (») Aug 12, 2017 /
 
Szia!

Létezik L4940V12 alacsony dropú táp ic is, a te kis áramodnál talán 0.4 volt droppal.
A te esetedben már 12.5 voltnál is rendesen működik és kiadja a 12 voltot.
Ha pont ilyened nincs, ill. nem tudsz venni, alacsonyabb feszültségű is megteszi és megemeled a "talpát" annyira, hogy megkapd a kívánt feszt, ugyanakkora droppal.
A módszert megtalálod itt is valamelyik topikban, vagy az adatlapon éppen, az "adj." típusoknál.
(#) Peter65 válasza Szasza9668 hozzászólására (») Aug 12, 2017 /
 
Ilyen kis áramra biztosan jó lesz valamilyen áteresztő.
Jó lehet a többiek által javasolt valamelyik LDO (alacsony feszültség eséssel is működni tudó) szabályzó.
Amit javasoltam, szerintem az is megfelelhet. Az alábbi irodalomban a 10. ábrán láthatod a kapcsolást:
Bővebben: Link
Zénernek 12V-os kisebb teljesítményűt válassz, pl.: BZX55C12, tranzisztornak valamilyen nagyobb bétájú teljesítmény tranzisztort, pl.: BD139-16, az ellenállás kb. 300-390R legyen, egy sima 0,6W-os megfelel. Ez a bétától és az ellenállás értékétől függően kb. 1V-os feszültségeséssel, droppal tud működni, azaz kb. 12V-tól kb. 11...11,4V-on stabilizálja a kimeneti feszültséget, amit a zéner feszültségének pontatlansága még befolyásol.
(#) proli007 válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Hello! Egy "LDO" kapcsolást leginkább közös-emitteres végfokozattal lehet kialakítani. De egy egyszerű példa a 150mA-es terhelésre, ugyan némi kiegészítéssel..
(#) Szasza9668 hozzászólása Aug 13, 2017 /
 
Köszönet a sok értékes hozzászólásért!

Rengeteg ötletet kaptam. Van min rágódnom egy darabig.

Üdv!
(#) mackomisi3 hozzászólása Márc 8, 2018 /
 
Sziasztok! Egy olyan zeneres feszültségosztót kell készítenem ami 9 volt bemenő fesznél ki 7,2 v-t ad 70 miliamperes terhelésnél.Kellene a zenerellenállás értéke és a zeneráram,.A válaszokat előre is köszönöm.
(#) mackomisi3 hozzászólása Márc 9, 2018 /
 
Kedves Papi! Köszönöm az alkalmazást.Az a gond,hogy az ellenálláson 80 ma folyik,10 ma a zenerre,70ma a terhelésre.Szerintem kevés a zenerre folyó áram.Nem lesz stabil. Vagy rosszul gondolom ?
(#) nedudgi válasza mackomisi3 hozzászólására (») Márc 9, 2018 /
 
Azt nem tudjuk, mire szeretnéd használni ezt. Ha többet tudunk róla, esetleg jobb megoldást javasolhatunk.
(#) mackomisi3 hozzászólása Márc 9, 2018 /
 
Egy 9v-s kapcsolóüzemű tápba kell beleépíteni a 7.2v-s zenert 70ma-s terheléshez.A tápot be lehetne állítani ellenálláscserével a kivánt feszre,de nem tudom,hogy melyik ellenállást kell változtatni.
(#) proli007 válasza mackomisi3 hozzászólására (») Márc 9, 2018 /
 
Hello! Majdnem biztos,m hogy kapcsolóüzemű tápba nem kell zénereket építeni. Vagy félre értesz valamit, vagy valami itt sántít. Táp típust képet tehettél volna fel, hátha meg lehet úgy is mondani, mit kell változtatni. Amúgy mégsem írtad le, mire-mihez-miért használod. Így hogy vársz korrekt műszaki választ? Általános dolgokra csak általános válaszok adhatók, amik legtöbb esetben csak elvi megoldást adnak, gyakorlatit nem..
(#) fari14 hozzászólása Júl 3, 2018 /
 
Sziasztok!
Kerékpár világítás a témakör. "Agygenerátort" (~6 V 3 W) használok. Világításomat ledesre cserélném.
Kiindulás:
Graetz-híddal egyenirányítok. A kondenzátoromat és az áramgenerátort szeretném védeni. Egyenirányítás után kb. 7 Voltnak kell kijönnie, de a biztonság fontos Bővebben: Link. Nem tudom, hogy van-e a generátorban beépített Zenerem (némelyikben van, némelyikben mintha nem lenne). Az áramgenerátor 5-12 V bemenetre van tervezve, nincs beépített túlfeszültség-védelme. Állófunkcióhoz egy 1 F 5,5 V-os kondenzátort is töltenék folyamatosan.
Cél:
Meg kell akadályozni, hogy az áramgenerátor 12 V-nál, az 1 F-os kondi pedig 5,1 V-nál többet kapjon. Minél kevesebb alkatrész beépítésével (furatszerelt) lehessen megoldani. Ezért gondoltam 2 dióda beépítésére.

A Zener-diódákhoz kell ellenállás képlet? Hogyan kell őket bekötni Link1, Link2? Esetleg nem Zener-diódát kellene használnom?

Segítségeteket köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2018

egyenir.PNG
    
(#) proli007 válasza fari14 hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
Hello! A zéner dióda előtt azért kell ellenállás, mert a könyökfeszültség felett korlátozni kell az áramot. Ha az áram eleve korlátozott a forrás által, akkor gyakorlatilag nem szükséges, a forrás belső ellenállása lesz az áramkorlátozó, ha az megfelelő tartományban van a zénerhez képest. Tehát ha a generátorod nem képes 3W-nál nagyobb teljesítményre, akkor az áram is korlátozva van.
(Sajnos nem ismerem az agygenerátorok tulajdonságait. Igazából fel kellene venni a generátor terhelési karakterisztikáját, az után lehetne számolni.)
Elég valószínű, hogy az optimális terhelése a generátornak a 6V és itt tud leadni 3W-ot. Ha magasabb a feszültség (mert kisebb a terhelés), akkor magasabb feszültséget szolgáltat, de már kisebb terhelőáramot képes leadni. Tehát a zéneres stabilizálás megfelelő lehet, de..
A zéner sönt stabilizátor. A zéner terhelése akkor a legnagyobb, ha nincs fogyasztó. De 3W-ot manapság nem érdemes a zénerrel közvetlen "megetetni", mert nagy teljesítményű zéner kell, aminek a hűtése is elég nehézkes. De ha egy zéner ki van egészítve egy tranzisztorral, akkor a terhelés javát a tranyó viszi el, és azt hűteni is egyszerűbb.
A kapcsolásodban a két zéner párhuzamosan van, gondolom kifelejtetted a korlátozó ellenállást a kettő közül, mert így csak a kisebb feszültségű dolgozna. Minden esetre az 5V-ot már célszerűbb egy háromlábú stabilizátorral létrehozni (vagy soros áteresztő tranyó+zénerrel), mert az csak akkora árammal terheli a "12V-ot", amekkora lesz rajta a terhelés. A zéneres pedig mindig a maximális árammal terhelné.
Nem tudom az 1F után milyen Led-et (mekkora árammal) táplálsz a 100 Ohm-al, de ha a kondi feszültsége csökken, a Led árama drasztikusan csökkenni fog. Nyitófeszültsége alatt pedig nem fog világítani. Tehát ezt is át kellene gondolni, mire is jó az 1F.
Egyébiránt nem véletlen, hogy a belinkelt oldalon is kapcsolóüzemű a Led táplálása, mert annak hatásfoka lényegesen jobb lehet, és nagyobb feszültség változás tartományban is képes lehet a Led-áram leadására. De ez igazából már nem a zéneres topikba való téma.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2018
(#) fari14 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
Köszönöm a segítségedet. Nem felejtettem le az ellenállást a Zenerek elől, azért is voltam bizonytalan, mert a linkelt helyen nem volt előtte, többi helyen viszont igen. Az 5 V-ot akkor 7805-tel oldom meg.
Az 1 F után 20 mA-es led van. A powerledekhez van a kapcs. üz. áramgenerátor.
Terhelési karakterisztika alatt ilyesmire gondoltál Bővebben: Link. Ezek alapján megfelelő lehet, hogy a 12V-os 5w-os Zenerem elé nem kell ellenállás? Valószínűleg nem fogok 7-8 V-nál többel találkozni, de a biztonság kedvéért örülnék, ha védené valami a 4700 µF-os kondit és az áramgenerátort.
(#) proli007 válasza fari14 hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
A zéner neccesen, de megfelelő lehet. Mert a zéner árama maximálisan 5W/12V=416mA lehet. A karakterisztika alapján 12V esetén a maximális áram 30km/h sebeség esetén, kb. 420mA lehet. Az egyenirányító diódák miatt némileg magasabb feszültséget kell a generátornak termelni.
(Persze ez váltó, egyenirányítva több lesz, de ahhoz meg nagyobb áram tartozna.)
Belegondolva a 7805 nem biztos hogy jó megoldás, mert a kimenetén ott az 1F-os kondi. A stabinál meg nem megengedhető, hogy a kiment feszültsége magasabb legyen, mint a bementi. Ezt egy reverz diódával szokás "kezelni", viszont akkor a kodi árama visszafolyik a táp felé, ott meg "megeszi" a kapcsolóüzemű tápod a világítással. Vagy is lehet némileg komplikáltabb, de egy egyszerű tranyós áramkorlátos stabinál, ez nem lenne ez a gond. Valamint célszerű lenne korlátozni az 1F töltőáramát is, hogy közben legyen világítás. Bár 400mA árammal a kondi kb. 12 másodperc alatt töltődik 5,5V-ra és ez után már csak a 20mA-es Led terhelése lenne.
A 20mA-es Led-et sem egy ellenállásról működtetném, hanem egy kéttranyós áramgenerátorról. Mert az állandó áramot tart, így tovább használható az 1F-ban tárolt energia. Kb. 2 percig tudná tartani a 20mA áramot.
(#) fari14 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
A 7805 után az 1F-os feszültsége magasabb, lesz mint 5 V? (Az 5,5 V a kondenzátor elnevezéséhez akar tartozni, nem az értékéhez, ezt lehet megtévesztően írtam oda).
Ha 12 V-os Zenerhez a tranzisztoros megoldást választom, akkor 12 V alatti feszültség esetén mennyit disszipálna el? Kell a tranzisztorra hűtőborda? Esetleg mindkét zener helyett rendeljek Ázsiából ilyen kütyüket ?
(#) Bakman válasza fari14 hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
78xx és 79xx stabilizátorok kimenetére nem köthetőek nagy kondenzátorok, tönkreteszik az IC-t. Illetve akkor nem, ha gondoskodsz róla, hogy a 7805 kimenetére ne kerüljön feszültség akkor, ha a bemenete sem kap.
Következő: »»   7 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem