Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   123 / 152
(#) bigrobi válasza ELKO26 hozzászólására (») Feb 14, 2018 / 2
 
Volt 1 másik rajz is de míndig azt találja az emebr amit nem keres de ez is hasonló. Itt találtam:Bővebben: Link
(#) küzmös Gergely hozzászólása Feb 20, 2018 / 3
 
Sziasztok! Megtaláltam egy régen épített végtelenül egyszerű kapcsolás szerint összerakott detektoros rádiómat. OA1161.. 100pf. Tekercsszámokra már nem emlékszem, csak arra hogy a csévetest egy WC papír guriga. Találtam egy telefon hangszórót. Első körön szól! Találtam még egy képkimenő trafót is (230V primer: rádió kimenetre /12,6V szekunder : telefonhangszóró) Nem tudom mennyire jó az áttét, de kicsit hangosabb lett. Szelektivitása szinte semmi.. Ha radiátorra, vagy konnektor földre teszem az antennavezetéket, akkor román nyelvű rádiót hallok, és német szót is. (Debrecenben) Kossuth-ot nem. Esetleg valami praktika arra hogy hangosabban szóljon? (erősítőn kívül)
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2018

P1120281.JPG
    
(#) _BiG_ válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 20, 2018 / 1
 
Az antennát célszerű egy 50-100pF-os kondin keresztül kötni a rezgőkörre, így az antennakapacitás nem húzza el a vevőt annyira. Persze halkulni fog.
Vagy az antennát trafós elrendezéssel, egy antennatekerccsel csatolni, ez jobb megoldás.
(#) bigrobi válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Hullámcsapda csak akkor is sokat halkul. Ép ma nem votl áram dálelött és kisérleteztem , de jobb a keretantennás.
(#) _BiG_ válasza bigrobi hozzászólására (») Feb 20, 2018 / 1
 
De a keret hatásos magassága csak pár centi, nem biztos, hogy a kérdező megfelelő helyen lakik hozzá.

Upd: a hullámcsapda a szelektivitási problémán önmagában nem segít.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2018
(#) bigrobi válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Nezd meg ezt az a. kepnel kereszbe kell hogy legyenek a tekercsek egymashoz a b. kepnel egymas mellet elmeletilega b. a jobb megoldas a konyv szerint.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2018
(#) Gyantáscin válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 21, 2018 / 2
 
Nekem Miskolcon úgy sikerült megszabadulni az 1116 kHz-en működő helyi adótól, hogy soros rezgőkört használtam a mellékelt mórickarajz szerint. Mivel a Kossuth a KH sáv alsó végén van, az összes többi tőle magasabb frekvencián ad, a tekercs-kondenzátor együttes egyfajta aluláteresztő szűrőként viselkedik a rezonanciafrekvencia feletti frekvenciákra nézve, ilyenformán ezek kevésbé zavarnak. (Persze a rezonancia frekvencia alatti frekvenciákra nézve meg kisebb a csillapítása, mint egy párhuzamos rezgőköré lenne) Mindenesetre egy próbát megér.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2018

Soros.jpg
    
(#) küzmös Gergely válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Betettem egy 100p-t. Minden sistergés, percegés megszűnt! Antennának a kábeltévé árnyékolását próbáltam ki. Rátettem ,és magyar szót halottam. Amire véletlenül jöttem rá, hogy kézzel megfogva a cséve végén lévő kisebbik tekercset rendesen hangosabb lett! A kezem kapacitása belejátszik. A telefonos hallgatón rendes erős, élvezhető magyar adást fogtam.. (Nem tudom mi az ,de nem hinném hogy Kossuth.. majd híreknél meghallgatom, hátha bemondja! )
(#) _BiG_ válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
A szemgúvadás elkerülésére, jó lenne, ha az elvi kapcsolási rajzot is mellékelnéd, mert én elsőre nem láttam azt a bizonyos kisebbik tekercset.
(#) granpa válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Színre is elüt egy kisebb tekercs a WC-papír gurigán.
(#) küzmös Gergely válasza granpa hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Az lesz az, ami elüt. 20 menet. Ha ahhoz hozzáérek, hangosan szól. Holnap visszarajzolom kapcsolást is.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2018
(#) küzmös Gergely hozzászólása Márc 5, 2018 / 1
 
Sziasztok! A fent említett rádió elég jól szól. Antenna híján jó ötletnek bizonyult a kábeltévé árnyékolása.. Ahogy rádugtam erőteljesen megszólalt a telefonhangszóróban a "Kossuth rádió Budapest".. Ez a telefonhangszóró nem tudom hány ohmos.. de én 380 ohm-ot mérek rajta. Kérdésem az lenne hogy feszültségkétszerező kapcsolásban, tehát még egy OA1161-et a jelenlegi dióda katódjától a föld felé? Valamit hangosítana-e rajta? Aktív elemet nem akarnék bele. Mint pl egy tranyó.. vagy valamilyen erősítő. Találtam továbbá csöves televízió panel EF80 KF serlege alatt valamilyen AA116 üvegdiódát kettőt.. ezzel is szeretném próbálni. Adatlap szerint 20V /30mA Az OA1161 az 15V/5mA
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2018
(#) ELKO26 hozzászólása Márc 5, 2018 / 5
 
Ez a kis saját fejlesztésű kristály detektoros kikapcsolt állapotban tölti az akksit a rh-ból,tehát öntáplaló.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2018
(#) Gyantáscin válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Márc 5, 2018 /
 
A lentebb belinkelt soros rezgőkörös rádiómnál egyértelműen megduplázta a kimenőfeszültséget. Ehhez hozzá kell tennem, hogy a hallgatóm extrém nagy impedanciájú, darabonként 7 kohm. (ilyenre sikerült a telefonhallgatót áttekercselni.) Befolyásolja kimenőfeszültséget a csatolókondenzátor értéke is. Nálam egy zsebrádió forgó URH része van ebben a pozícióban annak érdekében, hogy a csatolást változtatni lehessen.
(#) küzmös Gergely válasza Gyantáscin hozzászólására (») Márc 5, 2018 / 1
 
Közben kipróbáltam.. nem jött be. Sőt az AA116 kevéssé hangos volt, mint az OA.. Találtam még újabb kori OA1161-et is a sima kisebb üvegtokost , nem pedig a régi sárga alapon fekete írásos nagyobbat. Nos ez is halk volt.. Ha párhuzamosan ráteszek még egyet akkor viszont hangosabb. Hát itt még kísérletezgetni kell. Mindenesetre a Kossuth szépen szól még mindig.
(#) küzmös Gergely válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Márc 5, 2018 /
 
Bocsánat az átlátszó üvegtokos az OA1160..
(#) kaqkk válasza ELKO26 hozzászólására (») Márc 5, 2018 / 2
 
Még pár év és megoldod azt amit Tesla kezdett el , a vezeték nélküli energiaátvitelt
(#) ELKO26 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 5, 2018 /
 
(#) küzmös Gergely hozzászólása Márc 13, 2018 /
 
Találtam egy kis BC639-es tranzisztort.. Gondoltam kipróbálom. A 3-as lába a bázis. Ide csatoltam be a jelet egy 10mF/16V-al. Egyes láb (kollektor) a földre. (Ide megy egy másfél voltos ceruzaelem negatív sarka is.) Az elem pozitív sarka a telefon fülhallgató egyik felére, a hallgató másik vége a tranyó kollektora ahonnan az erősített jel jön(ne). Bázis-kollektor közé egy 220k-t tettem. Nem csinált jóformán semmit, mikor nekikezdtem méregetni. Észrevettem hogy ahogy a bázishoz közelítek hangosodik. Amint megfogtam elkezdett hangosodni a Kossuth a hallgatóból. Elengedtem, elhalkult.. szinte süket lett. Megfogom a bázist. Megint hangosodik erősödik. S az eredeti hang 10x-e köröli elvárt erősítést hozza. Hol követtem el a hibát?
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2018
(#) küzmös Gergely válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Márc 13, 2018 /
 
Egyszerre kell fognom a bázist és a hallgatót. Próbáltam kivenni a 100pF-ot az antenna és föld közül.. Kossuth eltűnt. Helyére jött egy Román rádió, és sok másik is, amit eddig nem is hallottam.. hallhattam olyan halk volt! Érdekes kis móka ez!
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2018
(#) Kera_Will válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Márc 14, 2018 1 /
 
Idézet:
BC639-es tranzisztort”

Idézet:
„Egyes láb (kollektor) a földre. (Ide megy egy másfél voltos ceruzaelem negatív sarka is.)”

Itt rontottad el mivel ez a tranzisztor NPN tipusú.
adatai jobb oszlopban mint pdf
A kollektor nem testre kötendő hanem plusz táp irányba.
Esetleg emmitert akartál volna írni mert a pdf-en lévő 1es pont valóban emmiterre utal.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2018
(#) pucuka válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Márc 14, 2018 / 2
 
A tranzisztor választásod abszolút hibás. Az renben van, hogy ilyen volt a fiókban, de azért mégis.
A BC639 nagyjelű, nagyáramú tranzisztor, 100 V -ot is elvisel a kollektorán. Mit gondolsz mit fog kezdeni az 1,5 V -al, ráadásul szilícium, aminek kb a maradék feszültsége is ennyi. Nem véletlenül volt az eredeti kapcsolásban kisjelű Ge tranzisztor, az csak hab a tortán, hogy az PNP. Mondjuk ez még akár orvosolható is lenne egy polaritás cserével.
Ez azonban így csak egy kissé előfeszített diódaként működik, és maga a tranzisztor egy érzékeny detektor.
Ezért van az amit tapasztalsz is, hogy a kéz közelítésre (Te magad egy antenna vagy) változó kapacitással csatolod a jelet erre az érzékeny diódára.
(#) bigrobi válasza pucuka hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Tetejébe nagyfrekvenciás
(#) küzmös Gergely hozzászólása Márc 14, 2018 /
 
Ami fura hogy műhibám volt... egyszerűen rossz helyre tettem a terhelő ellenállást. Bázis-kollektor közé forrasztva megszólalt. A táp polaritást rosszul írtam, de jól kötöttem be... Igen tudom, hogy ez egy nem megfelelő tranzisztor. Ge tranzisztort ,csak AF201-est találtam ami szintén KF, ami még érdekesebb hogy 4 lába van, és fogalmam sincs mi az az negyedik "s" kivezetése? Amúgy erősít ez istenesen, még az 50 ohm.-os hangszóró is szól.. nyilván nem harsog, de szól. Az AF-el megpróbálhatom, úgy hogy az "s" kivezetésről fogalmam sincs?
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2018
(#) elektroncso válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Márc 14, 2018 / 3
 
A negyedik a fém tokra van rákötve, árnyékolásul szolgál ha olyan környezetben dolgozik ahol erre szükség van. Itt nyugodtan bekötetlenül hagyhatod.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2018
(#) küzmös Gergely válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 15, 2018 /
 
Nem az igazi.. A BC-nél gyengébb hangerőt produkál az AF. Máshová esik a terhelő ellenállás értéke.. Olyan 50-100k.-val volt a legjobb, de messze kevesebb hang jött ki a telefonhallgatón.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2018
(#) pucuka válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Márc 15, 2018 /
 
Háááát, AC125 jobb lenne. Az AF201 meg kisjelű. El kéne találni az arany középutat. Hangfrekvencia erősítésére nem biztos hogy jó egy nagyfrekvenciás tranzisztor, pláne hogy egy viszonylag kis impedanciás hallgatót hajt.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2018
(#) küzmös Gergely válasza pucuka hozzászólására (») Márc 15, 2018 /
 
Próbálok majd vadászni.. Boltban nem biztos hogy találok germánium tranyót. De hátha.
(#) madzagos válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Márc 15, 2018 /
 
2sa50-et tudok adni ha kell. a többit privátban.
(#) madzagos válasza madzagos hozzászólására (») Márc 15, 2018 / 2
 
Ingyen.
Következő: »»   123 / 152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem