Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   507 / 562
(#) Ge Lee válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Ahhoz hogy meg tudd nézni hogy az a jel valójában hogy néz ki, legalább egy 10MHz-es szkópra lenne szükség. Ami a képen van az egy 100-200kHz-es szkóp.
(#) mark.budai válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Ez bennem is felmerült, hogy a DSO138 igencsak kevés ehhez. Van egy komoly szkópom, de valami baja van, és azt sem tudom, hol álljak neki megjavítani.
(#) Ge Lee válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Mondjuk az asztalon? Adott a szkóp, adott a hibajelenség, már csak egy kapcsolási rajz kell és neki lehet állni a javításnak. Nekem volt olyan szkópom amihez az ebay-ről kellett 12 dollárért rajzot vennem, mert anélkül nem találtam volna meg a hibát. És természetesen azt a szkópot az eladója (a ...adék) hibátlannak hirdette a vakerán...
(#) dara válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Ezzel a szkóppal jobb ábrát nem kapsz.Bekacsolhattad volna az adat kijelzést akkor látni lehetne a frekit és a feszadatokat.Egyébként jó.
(#) mark.budai válasza dara hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
A frekit könnyű kiszámolni, a kijelzőn ott van, hogy 10us egy osztás, egy periódus 30us-ig tart, szóval 33kHz-en megy.
Nem tudom, össze merjem így rakni?
(#) ibituba hozzászólása Márc 16, 2018 /
 
Üdvölök minden fórumozót.
Most vettem egy Hetra mma 180-as hegesztőt, amit úgy hirdetnek, hogy tudja a koppintós awi funkciót is. Mielött megvenném hozzá a szelepes awi pisztolyt, meg a palackot gondoltam beviszem a céghez és kipróbálom, hogy tényleg tudja -e. Mit mondjak nagy csalódás volt, mert ahogy ívet fogott, a volfram úgy szikrázott mint a csillagszóró. Van bent egy fronius és egy maistroweld koppintós, azokkal meg tökéletesen megy. Próbált már valaki ezzel a hetrával awizni?
(#) Phile80 válasza ibituba hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Cseréld meg a polaritást.
(#) ibituba válasza Phile80 hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
A negatívba volt az awi pisztoly.
(#) maszek0005 válasza ibituba hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Polaritás csere, gázmennyiség ellenőrzése a pisztolynál a kerámiára ráhúzott golyós átfolyásmérővel.. Az se jó ha sok, és az sem ha kevés. Kb. 8 liter/ percre lődd be. Ha meg jó a polaritás, akkor csak gáz probléma lehet.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2018
(#) Temela válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Üdv!

Egy halvány javaslat: - az IGBT panelon én spóroltam volna az átkötéssel, a második IGBT -hez az átkötés helyett mehetne a gate ellenállás. (persze ez az én bogaram csak... - minél kevesebb átkötés.)
(#) Phile80 válasza ibituba hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Cseréld meg akkor is.
(#) ibituba hozzászólása Márc 16, 2018 /
 
Ok. Köszönöm a gyors válaszokat, majd még próbálgatom. De az nem lehet, hogy egyáltalán nem tudja? Csak azért mert a használati leírásában egy szót sem ejtenek az awizásról, csak a honlapon hírdetik úgy. Fel is hívtam őket emiatt. Azt hittem lesz rajta valami kapcsoló amivel át lehet állítani awi módra, de nincs.
(#) mark.budai válasza Temela hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Gondolkoztam rajt, de akár függőlegesbe, akár vízszintesbe állítva nem volt jó helyen a pad, nagyobb nyák kellett volna, így meg pont akkora, mint a hűtőborda. Alkatrészt meg nem tennék ferdén, az átkötés még belefér.
(#) mark.budai hozzászólása Márc 17, 2018 /
 
Kaptam kölcsön egy szkópot, meg tudtam mérni rendesen a jelalakokat. Örülök, hogy nem adtam rá fejetlenül az IGBT panelra a nagyfeszt.
Az UC3845 kimenetén még szép a jel, az IRF540 gate-jén mérve. A drainen szerintem nagyon csúnya, teli van túllövéssel, és az a lefutó él valami ritka ronda jelenség. Ezt a trafó szépen át is viszi az IGBT gatejére. Valamit elrontottam volna a gate trafó meghajtásánál?
Minden szkóp kép 5V és 5us/div beállítással készült.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2018
(#) Ge Lee válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
A mérőfej testcsipeszét tedd az IGBT source-ára, a meleg pontját pedig a gate-jére. Utána ugyanúgy a másik IGBT-n is, a két jelnek egyformának kell lenni, és nem így fog kinézni. A drain-en pedig ettől sokkal rondább lesz a jel ha feszültség lesz rajta, mivel van ott egy trafó is.
(#) dara válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Milyen vasra tekerted?Hány menet?
(#) mark.budai válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Úgy mértem, ahogy írod, közvetlenül az IGBT lábain volt a mérőzsinór. A két oldalon teljesen egyforma a jel, ezért is csak az egyiket fotóztam. Nem értem, hogyhogy rondább lesz a drainen a jel, ha feszültség lesz rajta? Van itt feszültség, a meghajtás megy, máskülönben nem lenne mit mérnem. A nagyáramú primer oldaltól nem hinném, hogy függ a gate meghajtó trafó primer jelalakja, ha arra is ráadom majd a feszültséget.
Dara, ez egy gyári gépből való gate trafó, UTK van ráírva, és piros műanyag házban van, műgyantával kiöntve.
(#) dara válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Nekem is van gyári az is így néz ki nem tudom az adatait ezért tekertem E20-ra és az tökéletes.
(#) mark.budai válasza dara hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Ma szétszedtem, egy E20-as trafó van benn, ha jól látom, 20 menet tekercsenként. Még sok rajt a műgyanta, de megpróbálom minél jobban szétdönteni.
Nincs valakinek eladó két szett gate trafónak való magja? Ferritmag, csévetest, esetleg szorító kengyel érdekelne. Nem akarok 3 helyről rendelni, mire összeszedek két gate trafónak való anyagot.
(#) Phile80 válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Így kellene kinéznie a jelnek az IGBT lábán beforrasztás előtt az UTK trafóval ha a meghajtást is lemásoltad a gyári rajzról.
(#) Phile80 válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Most komolyan szétszedted az új gyári UTK trafót és abban keresed a hibát? Biztos hogy nem ott van a hiba, mert azt a trafót 15 éve használják hegesztőgépekben. Soha nem találkoztam hibás darabbal.
(#) GPeti1977 válasza lovasjan hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Megolvad a magas hőtől, a teflon sem az igazi szigetelésnek mert gyenge mechanikailag, inkább mylar vagy esetleg kapton fólia.
(#) mark.budai válasza Phile80 hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Ha ilyennek kell lennie, akkor inkább nem használom fel. Kíváncsi lennék, milyen munkapontban van az IGBT azon a parabola jellegű részen.
A meghajtás jó, mint látod, nagyon hasonló jelalakot kaptam. Nem az eredeti meghajtást építettem, hanem Ge Lee-ét.
(#) fastaction hozzászólása Márc 21, 2018 /
 
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy az U.K.T. fő transzformátor szekunder tekercs utáni r-c tag , az a kimeneti diódákat segíteni ? Hegesztő inverterben szükséges-e ? Értéke mennyire kritikus? Köszönöm!
(#) GPeti1977 válasza fastaction hozzászólására (») Márc 21, 2018 / 1
 
Inkább védi, értéke nem kritikus, már csak azért mert az alkatrészek értékének meghatározása elég empirikus illetve a környezettől függő érts szórt induktivitások és a többi.
(#) fastaction hozzászólása Márc 21, 2018 /
 
Sziasztok! Egyenlőre eddig jutottam . Most készítem az élesztéshez a tápegységet , mert egyszer tavaly , már megjártam . 35V egyen fesz elég lehet a próbához ? A meghajtást , természetesen másik 13v-os tápról kapja majd . A nagyfesz rész ki lesz kötve . Üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2018
(#) fastaction válasza fastaction hozzászólására (») Márc 21, 2018 /
 
Még egy kép . Lehetne igényesebb is , de a doboza ígérem szép lesz !
(#) fastaction válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 21, 2018 /
 
Az egyenletlen áram elosztástól védheti ?
(#) mark.budai hozzászólása Márc 22, 2018 /
 
Ma jött el az a nap, hogy egy percre sem bánom, hogy hétvégén szétvágtam a gyári trafót. Reggel tekertem egy toroidot, a klasszikus primer oldali zavarszűrő tekercs PC tápból, gyárilag piros-fehér műanyag szigetelésű vezetékkel megtekerve. 3x25 menet fért rá, a 26-at már nem tudtam középen átdugni. Az eredmény, túl nagy áramot vett fel, és még csúnyább volt a jel, mint a gyári UTK trafóval, ugyan olyan parabola jellegű tetőesés, de a felső él 10%-a után már kezdődött, így ezt egyből elvetettem. "Nemjöttbe" névvel azért teszek fel róla egy képet.
Szétszedtem egy másik ilyen zavarszűrő tekercset, nagyobb, zöld színű maggal, valamivel AL=7000 feletti értékkel. Csúnyán, de felhajtottam rá 2x30 menetet, és az IGBT panel egyik oldalára kötve mértem az IGBT G és S lábain, mondhatni ilyen jelalakot vártam az elejétől kezdve. Holnap reggel megtekerem 3x30 menetre új szigetelt huzalból, és éleszthetem vele a hegesztőt.
(#) JZoli válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 23, 2018 /
 
Úgy látom ezzel már jó a jelalak. Rá fog férni a szükséges menetszámokkal a három tekercs?
Következő: »»   507 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem