Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2077 / 2486
(#) Alkotó válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 24, 2018 /
 
Egy apró, de lényeges kiegészítést engedj meg nekem. A dokumentáció megtalálása nekem is gondot okozott és még ma is okoz. Engem csak megkértek a panel tervezésére, és ehhez azt használtam amit találtam, illetve amit a vevő küldött.
Én magam nem építettem ilyen erősítőt, de a tervek alapján valóban készült belőle, és a beszámolók szerint jól működnek. De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lehetne jobbá tenni.
T2 kolletkorán lévő ellenállás a NAP250 és a NAP135 verzióknál is 22 k a fellelt rajzok alapján.
(#) gordonfreemN hozzászólása Márc 25, 2018 /
 
Köszönöm szépen mindkettőtöknek a válaszokat!
itt valóban foglalkoznak is a kondi polaritás helyes bekötésével is.
Köszönöm az észrevételeket.
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 25, 2018 /
 
Még egy pillanatig a témához:
itt is világosan leírja egy illető, hogy a negatív láb az R3 ellenállás felé néz C2 esetében illetve hogy pl ő soha nem látott naim erősítőkben C2-nél 68µF-ot.
Ha valaki később foglalkozna a témával jól jön majd neki.
Én meg ha kesz vagyok az erősitővel megpróbálom szépen összefoglalni amit eddig találtam ezzel kapcsolatban az eredeti ellenállasoktól a dobozolásig.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2018
(#) metabo123 válasza metabo123 hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
Megérkeztek a tranzisztorok EBBE a projektbe. Naivság lett volna részemről azt gondolni, hogy 4500Ft-ért 8 darab eredeti Panaxsonic tranzisztort kapok, de a tranyók láttán még az is felmerült bennem, hogy a plasztik tok alatt lapul-e valami. Multival rámértem: valami van a lábak közt! Külsőre köszönő viszonyban sincs az eredetivel. Meglátjuk!
Berakom a helyükre, aztán óvatos élesztés.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2018
(#) metabo123 válasza reloop hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
Szia!
Beraktam az új tranzisztorokat, de egyelőre csak az egyik oldalba. A másikban maradnak az 1K-s B-E ellenállások. Éleszteném a cuccot. A primer körben 60W-os izzó. Mire figyeljek még? Gondolok itt arra, hogy a nyugalmi beállító potit, melyik állásba tegyem? Ha beindul a történet, akkor mennyire állítsam a nyugalmi áramot (és ezt mely pontokon mérjem)?
Köszönöm!
(#) tothbela válasza metabo123 hozzászólására (») Márc 26, 2018 / 1
 
Szia! Azért megmérném a BE diódát a tranzisztoron, hogy tényleg Darlington-e. Nem szerencsés egy PN átmenetre két PN átmenetnyi bias feszültséget rakni. Először kellene csinálni egy mérőkapcsolást. Egy 12V 1A körüli tápegységnek a negatív pontjára kötni az új tranzisztor kollektorát, az emitterét pedig egy 10 Ohm 10W körüli ellenállással a tápegység pozitív pólusára. A bázis és a kollektor közé egy 10kOhmos ellenállást. A tranzisztort természetesen egy kis hűtőre kell tenni. Elég egy gyufásdoboz méretű is. Az egész procedúra abból áll, hogy a negatív táphoz képest meg kell mérni a lábakon lévő feszültségeket. Ezekből sok minden kiderül. Akár még az is, hogy nem is darlington.

Ebbe a tokozásba eredetileg nagyfeszültségű kapcsoló tranzisztorokat raktak, ami a jellegzetes megnövelt kúszóútről észre vehető. Ez a lábait tőben körülvevő szigetelő "Angus Joung féle" rövidnadrág.
(#) metabo123 válasza tothbela hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
Ebben a darlingtonban nincs dióda, legalább is az adatlapra hagyatkozva én nem látok.
Az, hogy valóban darlington-e az engem is elgondolkoztatott.
Ezt a tesztáramkört, amit javasolsz, össze is állítom és a még be nem forrasztott tranzisztoron kipróbálom.
(#) reloop válasza metabo123 hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
Szia! A nyugalmi áram állító potenciométer kezdeti értéke a legmagasabb ellenállás legyen. A mérési helyet végtranzisztor emitter-ellenállásokra rajzolt voltmérő mutatja. Az ajánlott 12 mV helyett 3-5 mV is megteszi az élesztés során.
(#) metabo123 válasza tothbela hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
A mérési adatok a következők:
12,3V-ra kötve (C-E), 15ohmos (20W) ellenállás mellett a C-E=10,37V, C-B= 9,72V.
Ebből akkor mi a tanulság?
(#) metabo123 válasza reloop hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
Igen a mérés helyére már rájöttem , elég egyértelmű a rajzon. Azonban a beállítandó érték nem volt az. Köszönöm!
(#) tothbela válasza metabo123 hozzászólására (») Márc 26, 2018 / 1
 
A tanulság az, hogy egy darlingtonnál két PN átmenet van az emitter és a bázis között. Ennek meg csak egy (0,65V). A bétája pedig 120mA-nél 120-130. Az eredetinek a gyártmánylap szerint 5000-15000 között kellene lennie. Ez egy sima tranzisztor, nem darlington. Nem lehet betenni a régi helyére. Sajnos.
(#) tothbela válasza metabo123 hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
Maga az EB átmenet viselkedik diódaként, meg a CB átmenet is. De most az nem érdekel bennünket.
(#) metabo123 válasza tothbela hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
Azt hiszem értem a lényeget.
Ez viszont gáz. Most mit tegyek? Nem nagyon találtam sehol csak az ebay-en. Vannak ott drágább darabok is, de ~4000 környékén darabja, de annyit nem adok érük.
(#) metabo123 válasza reloop hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
Az előzmények tekintetében Te mit ajánlanál? Be merjem egyáltalán kapcsolni?
Valószínű, hogy tranzisztor hamisítás áldozatává váltam.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2018
(#) tothbela válasza metabo123 hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
Nem tudom mennyire hamisak a tranzisztorok. Mármint hogy egyáltalán milyen csip van bennük. Darlington tranzisztort diszkréten is lehet csinálni, gyakorta élek is a lehetőséggel. Most elszólít a kötelesség, de visszatérek.
(#) metabo123 válasza tothbela hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
Nos, azt hogy diszkrét elemekkel állítsak össze darlingtont a helyettesítéshez, azt ebben a kapcsolásban már nem vállalom.
(#) reloop válasza metabo123 hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
Nem azt kaptál amit rendeltél, nyugodtan reklamáld meg. Nekem pozitív tapasztalataim vannak ez ügyben. Néztem az adatlapját, a Q, vagy P jelzésnek, mely az erősítési csoportot mutatja rajta kéne lennie. Kétségtelen, hogy hamisítványok.
(#) gordonfreemN válasza reloop hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
Az agyamra mennek ezekkel a pocsék szr cuccokkal, hígítják a piacot rendületlenül...
Az igényesség arra készteti a lelkes javítót vagy építőt, hogy próbál igazodni az eredeti elképzeléshez és a nehezen beszerezhető alkatrészeket vagy nem gyártják már vagy csak néhány felhalmozott és nehezen ellenőrizhető készlet van. Ezek az aljasok meg ezt használják ki...
A Hiragás fórumban épp valaki teljesen meg van győződve az ilyen talicskahamisítványok észrevehetetlen hangzásbeli különbségéről egy erősítőkapcsolásban.
De én már nem győzködök senkit amit tapasztaltam leírtam a témában...
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2018
(#) tothbela válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
Egy olyan népcsoportnál ahol vagy prostitúció, vagy drogkereskedés a választható jövedelemforrás, még ez a jobbik eset. Bár ez nem vígasztal.
(#) metabo123 válasza reloop hozzászólására (») Márc 27, 2018 /
 
Igen, meg fogom reklamálni és valószínű vissza is kapom az árát, de a javításra fordított sok munkaóra nem fog "megtérülni". Mire minden hibát, rossz alkatrészt megtaláltam, derengett a fény az alagút végén, egy pofán csapás ér, mert nem tudom befejezni.
Egyszóval óriási csalódás. Fogjuk fel úgy, hogy a hibakeresés során megint tanultam valamit Tőletek.
Köszönöm a segítséget!
(#) blasz hozzászólása Márc 27, 2018 /
 
Sziasztok MJ21193-94 tranzisztorokat mekkora max feszültséggel lehetne használni?
(#) tiggersoft válasza blasz hozzászólására (») Márc 27, 2018 /
 
(#) smark00 hozzászólása Márc 29, 2018 /
 
Sziasztok belevágtam egy régi csöves Orion rádió modernizálásába. Mivel már nem működött így eldöntöttem ,hogy veszek hozzá pár alkatrész és komolyabbá teszem.
Szerencsére volt itthon egy trafóm így csak azt kellet eldöntenem ,hogy milyen műveleti erősítőt és tápegységet készítsek neki. És rátévedtem az Aliexpress-re, és találtam ott egy BT-USB-Decoder valamint egy erősítőt (2x50w
TDA7492). Na jó másnap meg is rendeltem, gondoltam legalább ezeknek nem kell nyáklapot stb, építeni.
Tápegység:
De sajnos a tápegységnél már nincs olyan szerencsém ,hogy könnyen ment volna.
Próbálkoztam ilyen "(8A terhelhetőségű tápegységet építeni(Interneten így található meg , de ugye nekem alapból kettő kellet mert a decoder a 12v-tot szereti az erősítő pedi a 24V környékét.. De sajnos valami miatt mindig össze veszik a kettő,gerjed meg stb.. Ezért ebben kérnék segítséget,hogy milyen tápegységet építsek neki.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2018
(#) smark00 hozzászólása Márc 29, 2018 /
 
Erről a tápegységről lenne szó:

12v8arajz.gif
    
(#) fecameca válasza smark00 hozzászólására (») Márc 29, 2018 /
 
Ezek szerint 2 db 12 Voltos tápot sorba kötöttél, a végfok kap 24 Voltot, az eleje meg a feléről megy? A végfokoknak nem is szoktak stabilizátort beépíteni, de az elejének meg már egyáltalán nem kellene így megfejelni a 7812-t az már csak nem vesz fel 1 Ampert sem. Nekem ez a fajta kibővítés nem tetszett, még sohasem próbáltam, de meg mernék rá esküdni, hogy az így bekötött BD 246 a ludas. Ha végképp sehogy nem jön össze, akkor próbáld ki őket teljesen különálló tápokról (Trafóstól, mindenestül). A trafód is hány Ampert tud, nem írod, azt sem, hogy mi megy nálad a 12 Voltról? A 2x50W az már megérdemel amúgy is egy komoly terhelhetőségű trafót, az elejéhez meg valami pár száz milliamperes töltőt átalakítasz, és még olcsóbb is, mint az elejéhez is a végfokozat tápjáról kínlódsz össze valami stabilizátorral és közös trafóval egy tápot.
(#) smark00 hozzászólása Márc 29, 2018 /
 
Én nem így gondolkodtam,mivel a trafóm 4 kivezetéses (10V,20V,30V,40V) ezért 2 ilyen tápegységet építettem és a 12V-tos tápegységet a 2tekercsre kötöttem a 24Vnak szántat pedig 3 tekercsre kötöttem. Persze olcsóbb de hamár ittvan akkor ezzel oldanám meg valahogy.. Meg 2 Tápegységgel többet is fogyasztana nem?
(#) fecameca válasza smark00 hozzászólására (») Márc 29, 2018 /
 
Akkor a 12 Voltos részből hagyd ki azt a BD 246-ot. Az nem tudja követni a hangfrekvenciás változásokat. Csak oda kell stabilizátor, aminek muszáj. Oda viszont jó minőségű kell.
(#) blasz válasza tiggersoft hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Szia a kérdést úgy értettem hogy biztonságos max. fesz. 2x110vDc?
Az adatlapját ismerem.
(#) mek-elek válasza smark00 hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Csak a rossz emlék feloldása miatt, és csak a táp, nem a többi.
Nekem jelenleg is üzemben van egy ilyen, egy 2x25W-os tokot táplál, asztalon.
Igaz 2-3W-on, ha használom, jó linearitással, monitornak, 60W-os toroiddal.
CB tápomba is ez a megoldás ment kifogástalanul. Az viszont igaz, hogy a kivett teljesítménynek megfelelő trafó, puffer kell minimum 3-5V többlettel. A kimenetre legalább fél wattos terheléssel, hogy a rácsatlakoztatott cucc bekapcsoláskor ne alakulhassanak ki tranziensek.
Ha valamilyen célból, pl. osztott táp, többet szándékozunk üzemeltetni, célszerű a független két kivezetés, és csak a stabilokat közösíteni.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Én szoktam 100nF-kat tenni a 7812 be és kimenetére.
Következő: »»   2077 / 2486
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem