Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos vízkőmentesítő
 
Témaindító: onorbert, idő: Jan 12, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 28
(#) Bakman válasza lenart.j hozzászólására (») Dec 9, 2016 /
 
Ez: Bővebben: Link? Ha igen, kb. teljesen mindegy, milyen tranzisztort használsz. Szerintem felesleges variálni a frekvenciával. Bizonyos időben lágyabb víz jön, máskor meg keményebb? Honnan tudja a szerkezet, mikor kell frekvenciát váltani?
(#) lenart.j válasza Bakman hozzászólására (») Dec 15, 2016 /
 
Eljutottam végre odáig, hogy összeraktam, természetesen nem stimmel valami. A PWM beállításokkal játszani kellett, mert a flowcode csak alapokat tud (V5.2.0, régi de ez van).
CCP1CON=10011100 (half-bridge, P1A, P1B active high) kell, ha jól értem. A doksi szerint ilyenkor ellenütemben megy a P1A és P1B, ehhez képest szkópon nézve egy ütemben mennek. De ez a kisebbik gond. A két "antennán" 12V-nak nyoma sincs, visszább mentem PIC lábig, a négyszög jel és a freki (10 KHz) stimmel, jelszint P1A-n (és a hozzá tartozó "antennán") -100 mV és +100 mV között, ezt nem is értem honnan a negatív? P1B lábon rendesen 0-5V, viszont azon az antennán 2-5V között ugrál a jel.
Először elfelejtettem kimenetre állítani RC4-5-öt, azért nem volt jel, de pótoltam.
Vajon mit néztem el?
(#) lenart.j válasza lenart.j hozzászólására (») Dec 15, 2016 /
 
Hopp, ezt elkapkodtam, csak egy forrszem volt rossz. Pedig tutira rámértem. De mostmár jó.
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Dec 15, 2016 /
 
Azon gondolkodtam, a két tranzisztor helyett nem lehetne egy egy sima vonalmeghajtót, vagy egyszerűen csak valamilyen terhelhetőbb cmos kaput használni? A vezeték túl nagy teljesítményt úgy sem sugároz le, így a fogyasztás csökkenne, a jelalak is javulna.
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Dec 15, 2016 /
 
Sőt, akár a kontroller kimenete is mehetne direktben az "antennákra". Igazábol megszoktam, hogy a kontroller kimenetét nem illik terhelni...
(#) ktamas66 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 15, 2016 /
 
Lehet az 5V kevés lenne neki. De ha a ledet lehetne 5V-ra kötni, esetleg el lehet gondolkodni a pic lecserélésére 12HV615-re.
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Dec 15, 2016 /
 
Mondjuk lassan a PIC ára összemérhető a kapuval, akkor meg nem mindegy? Ha tönkre megy a kár úgyis ugyanannyi, csak a bekerülési költség kisebb. ( de az én szivem is fájna direkt a PIC kimenetére kötött antennától.) Esetleg valaki eladja elajándékozza, utána még lesz aki meg tudja javítani.
(#) Bakman válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 15, 2016 /
 
Lehet. Nem nagyon hittem a dologban de számomra is meglepő módon működik. Igaz, az antennák a rajz szerint vannak bekötve, 12 V-os tápegységgel hajtva.
(#) DINGICE válasza csjoki hozzászólására (») Dec 21, 2016 /
 
Szia csjoki! Van esetleg ehhez a rajzhoz nyákrajzod is- estleg lay. fájlban is megvan? Ha igen szeretném elkérni. Köszi üdv
(#) csjoki válasza DINGICE hozzászólására (») Dec 21, 2016 /
 
Szia! Van, de kissé egyedi. Lomex-es dobozhoz készítettem, de csak holnap tudom felrakni!
Üdv
(#) DINGICE válasza csjoki hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Rendben köszi szepen, varom!
(#) csjoki válasza DINGICE hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Szia! Itt az ígért fájl.
(#) DINGICE válasza csjoki hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Szia! Köszönöm szépen.
(#) malak hozzászólása Jan 23, 2017 /
 
Sziasztok!

Egy szakértöi segitséget szeretnék kérni,a mellékelt fájl alapján megépitettem a panelt de viszont valamiért nem müködik a dolog,ha valaki átnézné a kapcsolási rajzot és a panelt akkor segitene abban hogy vajon mi lehet a rossz?Elvben minden alkatrészt oda tettem ahova kellett de valamiért nem jön ki semmilyen frekvencia...
(#) proli007 válasza malak hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Hello! A rajz ránézésre jónak tűnik. Ha valami nem működik, akkor méregetni kell.
Ha semmi kimenti jel nincs, akkor elsőként az NE556b áramkörét kell megvizslatni, mert az az oszcillátor. De egy oszcilloszkóp jól jönne a mérésekhez. Ha nincs..
- Tegyél ideiglenesen egy 100nF-os kondit a 3,3nF-al párhuzamosan. És zárd rövidre a BC557 kollektor-emitterét. Ekkor a kimeneten egy kb. 600HZ-es hallható folyamatos jelnek kell lenni. Ezt akár egy hangszóróval is hallhatod, ha az X1-X2 pontra kötöd.
- Ha ez működik, akkor le kell venni a tranyóról rövidzárat és mérni kell az BC557 előtti BC547 emitter lábán. Ott egy lassan változó feszültségnek kell lenni, kb. 2,4..5,4V között. (Ha a 470µF-ot kapcsoló tranyó be van kapcsolva, akkor kb. egy perc idő alatt változik a jel Fe-le, ha ki van kapcsolva és csak a 10µF van a körben, akkor kb. egy másodpercenként változik a jel.
Elsőként ezeket kell megvizsgálni.
(#) malak válasza proli007 hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Köszönöm a hozzászolásod,ez így szép is lenne de csak azt nem értettem én hogy a kapcsolási rajzon a ne556 2 szer szerepel miközben nekem egy chipes megoldást küldtek amiben 2 ne556 van,a multiméteremen van khz mérés és aszerint mérem és 0 a jel miközben elvben valaminek kéne lennie de igy leméregetem megint .Amugy az nem lehet baj ha a rajz szerint egy 9 voltos táp kellene neki és nekem volt egy olyanom de érdekes modon alapbol 13 voltot nyomott ki terhelés nélkül?
(#) proli007 válasza malak hozzászólására (») Jan 23, 2017 / 1
 
Az 556-ban alapvetően két 555 van, csak közös táppal. Mivel funkcióban a két félnek más-más feladata lehet, külön szokás ábrázolni. Egyszerűbb a frekit lejjebb venni és hangszóróval hallgatni. Úgy felismered hogy mikor mit csinál. A freki változó lesz, így a multin a freki nem biztos hogy leolvasható, vagy ugrálni fog. 13V-ot még simán elviselnek az áramkörök.
(#) malak válasza proli007 hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Köszönöm szépen akkor nekiesek a méregetésnek megint
(#) mikado válasza malak hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Próbáld ki egy 9V-os elemmel megy-e, kapcsitápról nekem sem akart indulni.
(#) Tomi111 hozzászólása Márc 26, 2018 /
 
Sziasztok! A napokban építettem két vízkőmentesítőt. Csatolva a "vízkő" képen. A másik felét nem mutatom, csak kézzel rajzolt panel. Kicsit öszvér megoldás lett, mert először a 01-es képen lévőt vicsys-félét terveztem, ehhez lett a nyák. Végül a 02-es képen lévőt építettem meg rá. Erről itt a fórum 4. oldalán olvashattok oldorca neve alatt( 2007-es hozzászólások). Venni csak a két NE556-ot vettem, a többi alkatrész volt itthon ill. bontott. A lényeg: működnek! ( a hatását még nem tudom) Csak a két tranzisztort válogattam, a T1 helyére kb: 380-400 bétájút tettem, a T2 helyén kb 150-170 bétájú van. Mielőtt valaki kérdezné, igen a T1 a rajz szerint fordítva van benn!! Az egyikben BC182C-BC212 páros van, a másikba BC238C-BC250 párost találtam. Egyik 80Hz-től kb 16kHz-is működik, a másik 0Hz-től kb 15200Hz-ig. Szerintem így jó. Amíg mértem frekimérővel, addig a C6 kondira tettem még egy 470µF-t, így lassabban változik a freki. Egyikben kellett a 470kOhmos ellenállásra mér tenni párhuzamosan egy 1Mohmot, mert csak 8000Hz-ig ment fel. A kimenetre egy hangszórót téve ( az R6 100 Ohm után én egy 8Ohmost tettem rövid időre) hallható a freki változása!!
Ha valaki ilyet akar építeni, ezt ajánlom, működik.
(A 01-es képből csak a nyákot vettem!!)
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2018
(#) Bakman válasza Tomi111 hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
Idézet:
„működnek! ( a hatását még nem tudom)”
Mondom én. A szanitereken kevesebb lett a vízkő de igazi áttörést nem hozott (ahhoz a gyantatöltetes vízlágyító kellett) ami nem is csoda, lévén a víz összetételét nem változtatja meg, cserébe keveset fogyaszt. Első örömömben azt hittem, fokozatosan javulni fog a vízkőhelyzet, de egy szintű javulás után megállt a folyamat. Ezektől függetlenül egy hobbistának a kötelezően megépítendő kapcsolások egyike. Hajrá!
(#) ferci válasza Tomi111 hozzászólására (») Márc 27, 2018 1 / 1
 
Szia!
Ahogy Bakman is írta, nagyon hasznos ennek az áramkörnek a megépítése és főleg a teszt üzemben való meghallgatása.
Minden más már csak a placebo-hatás. Pár kHz-es sávban, ilyen-olyan "antennával" ( ), mW-nyi vagy még kevesebb "teljesítménnyel", a leírások szerint mindegy, hogy vascsövön vagy műanyagon át hatna, kábítás.
Természetesen aki felszereli, meg akarja nyugtatni magát. Közben meg javult esetleg a bejövő víz minősége.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2018
(#) Bakman válasza ferci hozzászólására (») Márc 27, 2018 /
 
Kábításnak nem nevezném mert én is építettem hasonlót. A "gond" ott van, hogy annyira nem jó, mint amennyire az ember várja.
(#) ferci válasza Bakman hozzászólására (») Márc 28, 2018 1 / 1
 
Mondhattok, írhattok és "le is szavazhattok" nyugodtan ( lásd qvasz2 ), akkor sincs normális magyarázat arra, hogy miért hatna ebben a formában a víz keménységére.
Fel lett kapva a 90-es években valahonnan, aztán "száz féle" leírások lettek közölve.
Éppen csak a molekulákkal nem lett közölve, hogy jó-e ellenük vagy nekik.
(#) goreny válasza ferci hozzászólására (») Márc 28, 2018 / 6
 
Nem szeretnék vitába bonyolódni, de azért páran megépítették és beszámoltak az eredményekről. Ez alapján mindenki eldöntheti kinek hisz.
(Amúgy sok fizikai és elektronikai képtelenségről kiderült már, hogy létezik vagy működik.)
(#) ferci válasza goreny hozzászólására (») Márc 28, 2018 / 2
 
Értékelem, hogy nyííltan kifejtetted a saját véleményedet, én is azt tettem... a többi meg más tészta.
Vitázni én se akarok, felesleges. Téma zár nálam.
(#) zolika60 válasza ferci hozzászólására (») Márc 28, 2018 / 1
 
A víz keménységére nem hat. Csak a kristályosodást gátolja. Tehát a molekulákhoz semmi köze.
(#) niedziela válasza ferci hozzászólására (») Márc 28, 2018 /
 
Látod ez az, 100% téves információd vannak erről, és mégis....
(#) Goldman hozzászólása Márc 29, 2018 / 1
 
Üdvözletem az uraknak!
Én is megépítettem ezt a kütyüt, és a tapasztalatom a következő.
Kb. két éve üzemel, nálunk kútról megy a vizellátás és brutál kemény, ennek ellenére a vízcsapok körül a vízkő lerakódások jóformán megszüntek, vagyis sokkal könnyebben eltávolíthatóak.
Ivásra szerintem semilyen vezetékes víz nem alkalmas, arra ott van a forrásvíz.
Másrészt inkább ezzel kísérletezem mint hogy eg bolti 18 ezres valamivel, ami szintén van már a családban, és semmivel sem jobb.
De rakok fel képeket ha valakinek tetszik.
Következő: »»   24 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem