Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICL7106/ICL7107
 
Témaindító: Zoli007, idő: Ápr 10, 2006
Lapozás: OK   85 / 93
(#) Alkotó válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 22, 2018 /
 
Ezt se látom, de amit _BIG_ felrakott azt megnéztem. Nem látok rajta szembeötlő hibát. Nálam kicsit nagyobb a saját készítésű lemezke.

Hűtés.jpg
    
(#) Sanyesz5 válasza vargaf hozzászólására (») Jan 22, 2018 /
 
Nem értem, más forumon ezt az oldalt használja mindenki képfeltöltésre, sebaj kolléga segített feltöltötte, köszönöm neki.
(#) Sanyesz5 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 22, 2018 /
 
Köszönöm, valóban ez sokkal nagyobb, őszintén megmondom nem gondoltam hogy ennyire fűteni fog, keresek egy sokkal nagyobb hűtést majd.
(#) _BiG_ válasza vargaf hozzászólására (») Jan 22, 2018 /
 
Nem akarok kötözködni, de nekem mindkét link működik. Firefoxot használok.
(#) Sebi válasza vargaf hozzászólására (») Jan 23, 2018 /
 
Érdekes... Nekem mindkettő látható.

DSC_1822.jpg
    
(#) Toth Attila hozzászólása Jan 23, 2018 /
 
Sziasztok! Annyit szeretnék hozzáfűzni a 7805-ös melegedésével kapcsolatban, hogy nekem is nagyon melegedett. Ez teljesen természetes volt nálam is, mivel én is 12 voltos transzformátort alkalmaztam. Nagyon zavart a 7805-ös melegedése ezért én kivettem őket a helyükről, és három eres szalag kábellel (kb.5cm) nagyobb felületű bordákra helyeztem el őket. Természetesen ez megoldotta a problémát, és nem a mérőpanelt melegítette át teljesen.
Üdv.
(#) Patópali válasza Toth Attila hozzászólására (») Jan 23, 2018 / 1
 
Szia!
Vagy használj 9V-os trafót!
A táp stabilizátor ick-nek elég 3-4 Volt plusz feszültség a bemeneten.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2018
(#) (Felhasználó 122012) hozzászólása Jan 26, 2018 /
 
Nálam működnek a panelmérők, mind áram, feszültség és hőmérséklet mérése tekintetben.
Áram és a feszültségmérőnél külön táp lett építve a labortápnál (+5V -5V az áramkörnek és +5V a kijelzőkhöz) és kifogástalanul működik. A kijelzők "TEST" funkciója is egy rossz egér micro nyomógombjával meg lett valósítva.
(#) Kovidivi válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Ez a borda kicsi. A fejlődő hő sok. Normális a melegedés! A LED-ek fogyasztanak sokat, ez is normális. Emeld el a bordát a nyáktól, hogy rendesen tudjon szellőzni, és/vagy rakj rá nagyobbat! Az emlékeket az idő kifakítja, szerintem régen is ilyen meleg volt. Amikor én építettem ilyen kijelzőt, én is csak ilyen pici bordát használtam, de egy idő után már a kijelzők is átmelegedtek. Kaptak egy nagyobbat, és évek óta rendben megy minden.
(#) Mzolee hozzászólása Márc 31, 2018 /
 
Sziasztok!

Találtam itthon 2db ICL7107-et meg 2db CC56-11EWA kijelzőt. Utóbbi 36 lábas tehát mind a 4 digit minden szegmense külön kivezetésre került. Csakhogy ez közös katódos. ICL-nek meg közös anódos kell. Egyszerű eszközökkel (tranyók ?) meg lehet oldani hogy mégis használhassam vele? Diszkrét alkatrészeim van itthon sok; viszont beruházni nagyon nem akarok e miatt újakba. Csak csinálnék 2 db voltmérőt belőlük ha már itt vannak elfekvőbe.
(#) tibibalogh520 válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 31, 2018 / 1
 
Természetesen megoldható.
PNP tranzisztorokkal, a hozzátartozó bázis, és kollektor ellenállásokkal.
(#) Mzolee válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Márc 31, 2018 /
 
Jól értelmezem?

icl pnp.GIF
    
(#) tibibalogh520 válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 31, 2018 /
 
Igen, jól.
Viszont digitenként csak 7 szegmenssel számolj, mert a tizedespontot nem a 7107 vezérli.
Azt neked kell vagy fixen bekötni, vagy ha több méréshatárt alakítasz ki, akkor a méréshatár választó kapcsolóval kapcsolni. Ezért azt felesleges tranzisztorral invertálni. Természetesen az előtét ellenállás az kell ahhoz is...
(#) Alkotó válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 31, 2018 /
 
Mikor mérlegeled a konstrukciót és a beruházás nagyságát, akkor talán érdemes azt is átgondolni mennyivel növeli az egység méretét az ilyen polaritás fordítás. Arányban van-e a kb. 1000 Ft-os beruházással, amiért 4 db illeszkedő számjegyet adnak.
(#) Mzolee válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 1, 2018 /
 
Egyébként ez is igaz. közel 50 tranzisztorra lenne szükség a két műszerhez. Így belegondolva necces. Panelt is megtervezni stb kb. el is fogyna az a marék bontott BC212-őm.

Esetleg ötletetek van hogy mire használjam fel azt a 2 kijelzőt?
(#) (Felhasználó 122012) válasza Mzolee hozzászólására (») Ápr 1, 2018 /
 
Bővebben: Link

mert így olcsóbb
(#) Alkotó hozzászólása Okt 21, 2018 / 3
 
Már korábban is gondoltam egy olyan két-paneles megoldásra, ahol a két panel egyforma, egymás fölé kerül, és az egyiken van a kijelző, a másikon pedig a vezérlés és a tápegység. Mindehhez lehetőleg értelmes méretet társítva.
Most a szükség adott némi lökést a dolognak, így rajzoltam egy ilyen tervet is. kb. 38x79 mm a panelok mérete, ami nekem még kényelmesen elfér az adott helyen.
A két panel egy panelként gyártatódik le (ezeket mutatom a fotókon is), és a két panel közit kötéseket tartalmazza a panel. Ezt azért láttam jónak így, mert a kipróbáláskor nem kell átkötözgetni a csatlakozókat.
Sikeres próba után, a panelt szét kell vágni, és az összetartozó lyukakat át kell kötni. Ekkor érjük el a fenti méretet.
Egy próbát raktam össze eddig, ami kifogástalanul működik. Pontosan mér, nem ugrálnak a számok, és stabilan beáll +-000 értékre a bemenetét rövidre zárva. Osztó is van a panelon, de ezt én most nem használom, mert a forrásból eleve 200 mV-os érzékenységre számít az elektronika.
Sajnos egy apró hibát nem vettem észre, amikor a kombinált trimmer makróját készítettem. Itt az egyik trimmer tükrözve van, így azt most alulról lehet kényelmesen a panelbe ültetni, vagy el kell a lábait kis mértékben hajtogatni (ami szintén könnyen megoldható mert vékony huzalból van), ha felülről akarjuk betenni.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 22, 2018 / 4
 
Szétvágtam, és beforgattam a két panelt. Az egyszerűség kedvéért rövidre zártam a bemenetet, ezért +-000 a kijelzés.
Korábban szóba került a stabilizátor melegedése. Ez a példány a tesztek alatt AC9,5V feszültségről táplálkozik. A képeken látható stabilizátor típussal és hűtéssel még langyos sem lesz. Persze nagyobb feszültségnél valahová tenni kell a hőt, de létezik az értelmes középút.
(#) Zeusz1212 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Megkérdezhetem, ha már pl. a kijelző és az IC foglalatban vannak, tehát gondoltál a cserélhetőségükre, akkor a két panelrész miért fix kötésekkel csatlakozik?
(#) pinyó39 válasza Zeusz1212 hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Lehet hogy azért van foglalatban hogy két mozdulattal cserélni lehessen. Amúgy meg van olyan Intersil IC-s cuccom ami harminc éve megy az asztalon, (táp, frekimérő) és soha sem akart még tönkremenni.
(#) Alkotó válasza Zeusz1212 hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Függetlenül a mostani áramkörtől, a foglalatnak nem csak a cserélhetőség lehet az előnye. A kijelzőnél itt is elsősorban a magasságnyerés miatt van, mert így lényegesen vastagabb előlaphoz is jól lehet használni. A kijelző foglalatának másik fontos funkciója a színváltási lehetőség. Azt gondolom, ha egy előlapon mondjuk feszültséget és áramot is megjelenítünk, akkor célszerű ezeket eltérő színnel tenni. Számomra már teljesen megszokott, hogy a zöld=feszültség és a piros=áramerősség. Ez a kijelző egy akkumulátor töltőbe készült ahol mindkét jellemzőt mérni fogja átkapcsolással. Ezért sárga kijelzőt akartam, de azt nem kínáltak a boltban így maradt a zöld vagy piros. Mindkettőből van, ezek bármelyikét használhatom.
A 7107 az én értékrendem szerint nagyon drága, ezért van foglalatban. Illetve ameddig nem volt ehhez speciális betétem, addig egy ilyen 40 lábú tokozás kiforrasztása az megoldhatatlan volt számomra. A foglalat csak lehetőség, a nélkül is működőképes az áramkör.
A két panel egymáshoz kötésének ez a módja kézenfekvő választás. Elvileg egész életes során is csak néhány szétnyitásra kell számítani, amit ezek a huzalok kibírnak. Lennének a célra csatlakozók is, de akkor a panelek közti távolság kötötté válik, és nagyobb lenne mint a mostani. Csak megjegyzem, hogy a furatok távolsága az pontosan illeszkedik a csatlakozósoréhoz, tehát ebbe a panelbe is beültethető akár az apaként működő tüskesor, akár az ehhez illeszkedő hüvelysor is.
(#) Kovidivi válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Plusz ha szét kell szedni a két nyákot, végigcsipkeded az összekötő vezetékeket, majd szépen ki lehet őket forrasztani, van rajta fogás is. Nekem tetszik a megoldás.
(#) niedziela válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Az építés örömét leszámítva,mivel tud többet mint a kinai 300Ft .os panel meterek ?
(#) pinyó39 válasza niedziela hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Pár éve mikor az első kinai panelméterek bejöttek SMD 7107 volt bennük és pontosak voltak, amire nekem kellett, könnyen átalakíthatóak A V méterré, a mostani PIC es verziók főleg a kétvezetékesek számomra használhatatlanok, persze ettöl másoknak bejöhet. Azóta fellelhető néha 4,5 digites verzió, persze nem 300HUF-ért.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2018
(#) Alkotó válasza niedziela hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Teljesen jogos a felvetésed, és talán nem csak az én mostani építésem, hanem az egész téma kapcsán ésszerűen felmerülhet. Olyannyira így gondolom ezt, hogy vásároltam is a célra egy univerzális kijelzőt, ami egyszerre jelzi az áramot és a feszültséget is. Ez nem 300 Ft volt, hanem 800, de így is töredékébe kerül mint a mostani kijelző. Majd be is kötöttem a mérendő berendezésbe, és tanulmányoztam a kapott eredményt.
1. Nem kell neki külön tápfeszültség, a mért feszültségből tud táplálkozni. Ez remek tulajdonság, ha nem akarsz 3 V alatt is mérni (én itt most nem akarok). Automatikusan tologatja a tizedespontot, az enyém 100V/10A-t képes mérni, de ha kisebb az áram akkor mA pontos a kijelzés. Tehát sokat ígér a kijelző.
2. A kijelzett érték, legyen az bármekkora durván villog. Ez nem olyan mint egy mentőautó, hanem a kijelzés "végigfut" a számokon, és mire végig ér az eleje már elhalványodik egy kicsit. Mondhatjuk, hogy ez mellékes -akár még így is lehet-, mert a leolvashatóságot nem zavarja, de nekem az első pillanattól piszkálta az agyamat.
3. A feszültséget még egészen értelmesen mérte az akkumulátor töltőmön, de az áramot már távolról sem. Most olyan kifejezések jönnek, amiket nem tudom mit jelentenek de mégis így van. A kontrollerekben successzív AD átalakító van, nem integráló AD, mint pld. a 7107-ben. Ennek a successív AD -nek a működését nem tudom, de mért áram egy fázishasításos szabályozás eredményeként, a kitöltést változtatva szabályozódik, ezért ennek mérése az univerzális kijelzővel durván nem sikerült. A kijelzett áramérték széles határok között össze vissza jelent meg, kb. 1-2 másodpercenként változva a kijelzőn. Gyakorlatilag nem lehetett tudni mekkora az áram, az éppen vett minták kijelzett átlagának köze nem volt a valós értékhez. Itt aztán lehet azon polemizálni, hogy egy változó nagyságú impulzussorozat esetén mekkora is a valós áram. Illetve ha már ilyen, akkor lehetne ezt a jelet " formázni" a mérés számára (kb. 1 kondira gondolok a söntön).
4. Végül a számjegyek kicsik, és számomra fura a fényerejük. Ha sötétben, vagy normál fényviszonyok között nézed, akkor bántóan vakítja a szemem, de ha rávilágítok akár egy elemlámpával, akkor meg már szinte leolvashatatlan. Kipróbáltam az udvaron sima nappali napsütésben, ahol konkrétan leolvashatatlan a kijelzett érték.
5. A fentiek alapján az akkumulátor töltő paramétereinek mérésére alkalmatlannak minősítettem, ezért tértem vissza a régi 7107-hez. A trafón eleve van már egy ilyen műszerhez való tekercs, mert mikor azt gyártattam még nem gondoltam az univerzális kijelzőre. Még nem kötöttem be a töltőbe, de arra számítok, hogy tökéletese lesz. Az áram/feszültség átkapcsolható lesz.
6. Az olcsó és univerzális kijelző, jól működhet pl. labartápokban, ahol korrekt, és időben lassan változó áram és feszültségértéket kell megjeleníteni.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2018
(#) (Felhasználó 122012) válasza niedziela hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Pld. ettől mivel tud többet (16 hozzászólással előbbi) - itt is egymásra lehet szerelni a két panelt !!! Sőt ki van egészítve a "TEST" funkcióval.
https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2141345.html#2141345
(#) niedziela válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Nem ismerem ezt a kombinált kijelzőt, de akkor ez ennek a jellegzetessége.
Viszont ha egy sima panelmeterről van szó, az mér feszt is plusz áramot is lehet mérni egy shunt-ön. Ez az átkapcsolós variációban vagy két panelmeterrel.
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 122012) hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Miért kellene, hogy bármitől többet tudjon? Ez semmi mást nem tud, csak képes 199,9 mV-ig megjeleníteni számokkal a bemenetére jutó feszültséget. De mivel pontosan ezt várom tőle, ezért nem kíván egyéb cafrangokat maga köré.
(#) (Felhasználó 122012) válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Idézet:
„Már korábban is gondoltam egy olyan két-paneles megoldásra”

2018.január 26-án már ott volt a 2 paneles megoldás ... sokáig gondolkodtál ...
(#) Alkotó válasza niedziela hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Tudsz olyan olcsó kijelzőt linkelni, ami 200 mV érzékenységű, és nem mikrokontroller van benne? Vagy akár lehet mikrokontrolleres is, csak kicsi legyen az érzékenysége.
Következő: »»   85 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem