Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki hol gyártatja a NYÁK-ot ?
 
Témaindító: kaqkk, idő: Ápr 16, 2018
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 66
(#) niedziela válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 17, 2018 /
 
Gerber, vagy forrás, ez gyártótól függ.
A gerbert mindenki elfogadja, tehát azt érdemes.
Fizetni paypal, mastercard-al lehet.
Ha rákattintasz egy ilyen oldalra, akkor látni is fogod
(#) Moderátor hozzászólása Ápr 17, 2018
 
Még egy ilyen jellegű hozzászólás, és a téma "megy a levesbe"!
(#) toto hozzászólása Ápr 17, 2018 /
 
PCB gyártás árak
Kitöltöd a NYÁK adatait, utána "Get prices", és lehet válogatni az árak között.

A pcbway-től már többször rendeltem, nem biztos, hogy a legolcsóbb, de az extra díjak (mint pl. ha 35um vastag réztől vastagabbat akarsz) alacsonyabbak, mint máshol.
Szerintem nem mindegyik igazi gyártó: pl. az Iteadstudio szerintem gyártat. Összevár 50x50 vagy 100x100 mm nagyságú NYÁK-okat, és egyben adja oda a gyártónak. Így egy picit még olcsobban tudja kihozni, de így csak adott méretű NYÁKot tudsz gyártani. (ettől még ott vágják szét, ahol kell. Csak a kisebb panel esetén is ugyanazt az árat kell kifizetni)
Nekem még nem volt semmi problémám kínai gyártóval. Kiváló cuccokat gyártanak szemben némely hazai gyártóval, ahol már volt rossz tapasztalatom.

***
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) Moderátor hozzászólása toto hozzászólására (») Ápr 19, 2018
 
Valóban töröltük a nem ideillő hozzászólásokat. Akinek nem inge, nem kell magára vennie, akinek viszont inge, az szíveskedjék felöltözni belőle! (A durva, etnikai megkülönböztető hozzászólásokat eddig is, eztán is kíméletlenül kigyomláltuk, és ki is fogjuk.)
(#) Orbán József válasza toto hozzászólására (») Ápr 19, 2018 /
 
Üdv!
Valamikor tudtam a réz vastagság (oz) magyar megfejtését, de nem találom azt a hirdetést, ahol kiírták mikronban is a réz bevonat vastagságát. Ez az "oz" csak köb mértékegységben és régi amerikai mesefilmben fordult elő régebben. Ez, hogy weight - oz - rejtély.
Kérek segítséget, köszönettel...
(#) sdrlab válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 19, 2018 / 1
 
35mikron
(#) niedziela válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 19, 2018 / 1
 
Nem bonyolult
1 oz = 305 g/m2 ami átlag 35 μm azaz 1oz = 1.37 mil átlag vastagság
Az "átlag" szó lényeges, mert a vezetősáv terhelhetőségénél nagy szerepe van.
A 2. 3. 4oz a panelgyártásban az 1oz többszöröse
(#) Orbán József hozzászólása Ápr 19, 2018 /
 
Valóban nem nehéz a dolog! Főleg, hogy segítettetek...
Köszönöm mindenkinek!
(#) ABU válasza toto hozzászólására (») Ápr 19, 2018 /
 
Valaki felvilágosítana, hogy mely felhasználási területhez szükséges 35u-tól nagyobb rézvastagság? Én úgy vagyok vele, ha nagyobb áramigénynek van kitéve egy vezetősáv, akkor onnan leveszem a soldermaskot. Paneltípusoknál sem értem, hogy mi az a pl TG150-160, max annyit, hogy kb 100USD-vel drágább.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2018
(#) pipi válasza ABU hozzászólására (») Ápr 19, 2018 /
 
Hali!
Sorozatgyártásban nem garantálható, ha kihagyod a soldermask-ot, ott milyen vastagságú ón lesz, egyenletes lesz-e... ettől kezdve nem garantálható a terhelhetősége, és mitt tennél sűrű vezetékezésű nyákon ha nem lehet szélesebb fóliát vinni, muszály a vastagságon emelni.
Házilag persze játszik, én is most csináltam így, plusz rézdrótot ónoztam fel a vezetősávra,
20A-t kell elvinnie.
(#) RoliNyh hozzászólása Ápr 19, 2018 /
 
Ki is lehet számolni a szükséges szélességet, még mielőtt bárki hasraütve tervezné meg...
KiCAD elektronikai méretező kalkulátor.
(#) RoliNyh hozzászólása Ápr 22, 2018 /
 
Szerintetek ha 1mm furatot tervezek, az furatgalvanizálás után mennyivel csökken?
Vagy figyelembe veszik ezt a méretcsökkenést gyártás közben és annyival nagyobb furatot fúrnak?
(#) sdrlab válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 22, 2018 / 1
 
Igen.
(#) scooby_ válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Itthoniak közül én a Nyákáruházat, illetve az EuroCircuts-et tudnám kiemelni. Én magam a Nyákáruháztól szoktam rendelni. Viszonylag olcsók, jó minőségben gyártanak.
(#) Alkotó válasza scooby_ hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Itthoni viszonylatban, a Satronik megszűnése után én a Turboplust-t választottam és elégedett vagyok velük.
Ebben a fórumtémában inkább a külföldi lehetőségeket kutatom.
Niedziela rutinjára és tapasztalatára támaszkodva, megkértem őt egy panelrendelésben való közreműködésre. Most várom a kínai gyártó panelját, ami árban mindennel együtt is töredéke mint az itthoni gyártások, és ugyan még nem jött meg, de határidőben is úgy tűnik racionális a dolog. Ha megjön majd elmondom a tapasztalatokat.
(#) ABU válasza scooby_ hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Nekem az Euro Circuits egyszer adott olyan árajánlatot egy 70mm*80mm-es panelre, hogy majd lefordultam a székről, ők inkább nagyobb tételben utaznak, prototípus gyártás árai az egekben náluk. Itthoniak közül csakis a Mikropan Kft. jöhet szóba, segítőkészek, törekednek arra, hogy a legolcsóbban kijöjj. Bár egyik sem veszi fel árban a versenyt a kínaiakhoz képest.
Egyébként youtuben van pár videó, ahol a kínai paneleket mikroszkóp alatt vizsgálják.
(#) Skori válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 23, 2018 /
 
Konkrétan a Turboplus-al többszörösen voltak negatív tapasztalataim, precizitás, minőség, és hozzáállás terén is. Kérdésre kifejtem akár bővebben is. Ár szempontjából a magyar átlaghoz képest elfogadható, de mégsem ajánlom senkinek. A kínai cégekkel eddig jók a tapasztalataim.
(#) toto válasza Skori hozzászólására (») Ápr 23, 2018 /
 
Néhány magyarországi tapasztalatom:
Turboplus - magy.o-i viszonylatban olcsóbb árfekvés, hozzáállással sem volt problémám, de ők alapban telibe ónozták a panelt a lakk felvitele előtt. A lakk réteg viszont vékony, forrasztáskor a lakkréteg alá folyik az ón, és ez esztétikailag nem jó. Szelektív ónozás ( a lakk felvitele után ónoznak) is kérhető, viszot az feláras.
Euro Circuits - a NYÁK minőségével alapvetően nem volt gond, de 1-2 darab esetén drágák, és egyszer PCI-os panelnál a csatlakozó él 45 fokos lemarását csapnivalóan végezték. Leszakadt és zárlatos rézfelülettel küldték el a NYÁK-ot. (Ez azért már 4-5 éve volt. Azóta már megélezhették azt a marót ).
NYÁKÁruház - árban jók, ha jól emlékszem, itt történt az, hogy megterveztem egy NYÁK-ot. Két pici külön áramkörre volt szükségem, és hát egybe szerkesztettem. Sok helyen ugyanis van minimális méret a technológia miatt. Céges volt a cucc, szóval nem annyira a spórolás, mint az egyszerű kezelés miatt. Közölték, hogy "Ők vannak annyira szakemberek, hogy észreveszik, hogy az két külön NYÁK, így felárat számítanak fel." Ez le is van írva a honlapjukon, szóval ha valaki végig olvassa a leírásokat, akkor meg lehet találni. Akkor sem értem, ha nekik nem kerül plusz munkába, akkor miért fáj az, hogy én utólag akarom szétvágni a panelt.
Na, ezek után gyártatok már mindent a kínaiakkal.
(#) Skori válasza toto hozzászólására (») Ápr 23, 2018 /
 
Céges nyák gyártás: többször fordult elő, hogy egy-egy furatgalván VIA nem vezetett át. A nagy darabszámú rendelés ellenére NEM gyártották újra a hibás/hiányzó példányokat. Néhányszor előfordult elő zárlat a nyákon, érdekes módon egymástól távoli vezetősávok között (rossz alapanyag?). A nyákon belüli kontúrmarást több alkalommal hibásan, nem a gerbernek megfelelően készítették el, az előzetes telefonos egyeztetés, és az emailban történt részletes leírás ellenére sem. Az alapanyagról könnyebben leválik a fólia mint a kínai nyákokról. A lakkozás alá befolyó forrasztást mi is tapasztaltuk - de ez csak többnyire esztétikai dolog. A kínai gyártóktól rendelt nyákok esetében lényegesen jobb minőséget kaptunk, és korrektebb hozzáállást.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2018
(#) scooby_ válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 23, 2018 /
 
A minőség valószínűleg tökéletes lesz. Nekünk cégen belül az egyedüli problémánk a külföldi gyártókkal, hogy soká érkezik meg. Nyilván ez magáncélú gyártásnál nem feltétlen jelent problémét. Viszont külföldi gyártótól nem kaptam még tükrözve legyártott vagy zárlatos nyákot.
(#) scooby_ válasza ABU hozzászólására (») Ápr 23, 2018 /
 
Igen, sajnos az áraik a csillagos egekben, pedig egyébként Ők sem magyar tulajdonú cég. Viszont a minőségük és a precizitásuk előtt le a kalappal. Én nem tudom, hogy milyen forrasztásgátlót használnak, de matt az egész panel, egyenletesen zöld, az ónozás és a furatgalván gyönyörű fényes.
(#) Alkotó hozzászólása Ápr 23, 2018 / 4
 
Kicsit kezdek megijedni. Itt mindenkinek a munkája is a panelokhoz kötődik. Akkor a hobbi azonos a munkával? Ha ez így van akkor az nem jó.
A hobbi éppen legyen nagyon más mint a munka, mert ha azzal azonos, akkor az már profizmus. Így is van elég olyan fórumozó, aki itt éli ki magát, mert a munkájában talán nem elég sikeres, viszont itt az amatőrök között jól tud villogni. Tipikus esete a "vakok között félszemű a császár" mondásnak.
És ha már a saját bölcsességeimmel untatlak titeket, akkor javaslom legyen több hobbi is, lehetőleg minél sokrétűbb, mert így lesz az egyén is egyre sokoldalúbb, így tud jól viszonyulni a világhoz. Persze abban nem vagyok biztos, hogy érdemes ehhez a világhoz viszonyulni.
(#) scooby_ válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 23, 2018 / 1
 
Ebben a gondolatban csak megerősíteni tudlak, vagy is abban a részében, hogy nem jó dolog. Nekem személyes tapasztalatom, hiszen pont ebben a csónakban evezek: 2007-ben kezdtem itt, aztán a szakmám lett. Sajnos, mivel naponta 8 órában csinálom ugyanezt, így gyakran kedvem nincsen ahhoz, hogy itthon hobbiként űzzem. A másik probléma, tényleg a "profizmus", habár én nem vallom magamat annak, nagyon sok dolog már nem jelent kihívást, sőt, néha egyenesen nyűg, ha be kell ültetnem itthon 1-2 panelt, vagy saját magamnak kell legyártanom egyet. Régen, mikor ezt kezdtem, felvillanyozott 1-1 projekt, hogy na?! Akkor ennek vajon milyen eredménye lesz? Most meg az van, hogy előre meg tudom saccolni/jósolni, hogy egy-egy áramkörtől mit várhatok el, így ha az olyan, akkor már neki se állok.
(#) elektroncso válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 23, 2018 / 2
 
Egyrészt egyetértek, másrészt viszont lehet fordítva is nézni:
Idézet:
„Csináld amit szeretsz és nem kell dolgoznod.”
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2018
(#) Alkotó válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
A közmondásokkal való ellenkezés eleve kódolva van a közmondásokba. Sokuknak eleve megvan a pro és kontrája is (pl. bátraké a szerencse / járt utat a járatlanért el ne hagyd). A tiédre talán ellen-közmondás lehet "a változatosság gyönyörködtet"
Kell a kikapcsolódás. Akármennyire is szeretsz valamit meg lehet azt is unni.
Ha egészen mást is csinál az ember, akkor az új impulzusok, új benyomások, vagy csak a régi gondolatok időszakos szünetelése miatt jobbá válhat az alaptevékenység.
Mindenki más, de én pl. kimondottan igyekszem széles skálán elfoglalni magam. Ebben a szimbiózisban csak egy szegmens az elektronika.
(#) elektroncso válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
Egyet értek veled hidd el. Én sem csak elektronikával foglalkozok. Érdekel sok más dolog is akár a gépészet, meg a famegmunkálás, szeretek túrázni meg biciklizni, sokat olvasok szakkönyveket, szépirodalmat (elbeszélések, regények de pl. a verseket nem szeretem) vagy éppen zenét hallgatok. Van, hogy a magam egyszerű módján elmegyek természetet fényképezni stb.
De nem érzem még problémának azt, hogy valakinek ugyan az legyen a hobbija mint a munkája. Lehet, hogy ez később megváltozik, az ember belefásul, de szerintem csak akkor, ha rossz munkahelyre kerül, ahol szó szerint megutáltassák vele azt amit szeret csinálni.
(#) niedziela válasza scooby_ hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
Idézet:
„külföldi gyártókkal, hogy soká érkezik meg.”

Egy- másfél hét ha úgy kéred a szállítást.
Nem törvényszerű a 4 hét várakozás.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 7, 2018 / 2
 
Megérkezett a kínai panel. A csomagolás nagyon ötletes. "Pukkancsfóliába" van téve, de vákuumosan rászívva a fólia, amit alig bírtam felvágni olyan erős. Ez még lazán betekerve egy pár réteg szintén pukkancsfóliába, és ez így egy 12x12 cm-es kartondobozba téve.
Nem tudom mik a kritikus ellenőrzési pontok, de szemrevételezés alapján tökéletes.
április 12.én küldtük el a rendelést, és május 7. én érkezett meg. Ezen kívül még tudjuk, hogy április 17.én már a kínai postánál volt, tehát 4-5 nap alatt elkészült, és 20 napot utazott. Ez valószínűleg nem általánosan érvényes időtartam, de egy adatnak mindenképpen jó.
Érdekes érzés kézbe fogni egy panelt, amit pár hete még csak a monitoron tervezgettem, aztán a világ egy másik részén, egy egészen más kulturális környezetben, óriási technikai színvonalon legyártanak, majd visszaküldik egy amatőrnek. És mindezt szokatlanul kedvező áron. Ijesztő, hogy hol tart már a világ.
(#) scooby_ válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 7, 2018 /
 
Szerintem ez nem ijesztő. Ez az elvárható/elvárandó/elvárt így a 21. században. Ez az, amiről Te (Mi, és mindenki aki itt él) mint magyar ember, és még sokan mások, nem nagyon tudsz és tudunk. Hogy odakint fillérekért gyártják le azt, amit itthon súlyos ezresekért, olyan minőségben amit épp a kezedben tartasz. Ők már ott tartanak, hogy ezt már kivitelezni tudják iparilag, nagy tételben, gyorsan, olcsón. Mi meg ott, hogy még a keveset sem tudjuk jó minőségben csúszás nélkül, viszont a hatványozott árak azért rajta vannak a használhatatlan zárlatos paneleken is, ahol a forrasztásgátlón látszik, hogy ecsettel van felkenve, még csak nem is egyenletesen. Az ijesztő, de leginkább elszomorító és elgondolkodtató ez utóbbi lehet. Megelégszünk ezzel, mint gyártó és mint vevő is. Nem fejlődik...
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2018
Következő: »»   2 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem