Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   596 / 958
(#) bakos13gab válasza sany hozzászólására (») Máj 10, 2018 / 1
 
Ha rá tudsz készülni, van kifejezetten ilyen szerelvény, hungarocellből és kemény műanyagból. Ezt méretre tudod vágni.
Bővebben: Link
(#) kendre256 válasza proba hozzászólására (») Máj 10, 2018 / 2
 
A Gafly által linkelt dűbel jónak néz ki (a te linked nem tudtam megnyitni). Ezekkel csak az a félelmem, hogy biztosan erősek úgy általában, de ha fel van rá szerelve egy kicsit nagyobb lámpa, azt a szél feszegetheti. Lehet, hogy az elején meg sem moccan, de a szél rendkívül kitartó. 5-10 év alatt meg már nem vagyok biztos benne, hogy nem fog-e kilazulni, aztán meg kiesni. Az olyan jellegűekkel, mint amit én is linkeltem ez nem lehet probléma. Jó drága persze, de abban lehet bízni, hogy eléggé masszív. Egyet már felszereltem, még kettő lesz felszerelve hőszigetelés előtt.
Ha hőszigetelés után kellene valamit felszerelni, akkor valami jó hosszú, a szigetelés vastagságának megfelelő hosszúságú távtartóval szerelt dűbelt, csavart próbálnék (hogy a távtartó vegye fel az erőket, ne a szigetelés)
(#) proba válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Sima falikart tart már 5 éve. Nem panaszkodtak még. Bár az örökléthez képest valóban kevés idő. Az hogy a felfogató csavart rendesen meg tudtam húzni, bizalommal töltött el irányába. De hogy egy rendesebb szél mit csinál vele...( bár gyanítom ez lesz a legkisebb gond akkor.)
(#) pisti1818 hozzászólása Máj 12, 2018 /
 
Sziasztok! Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzàtok, hogy egy ganz bojler időkapcsoló óràt be tudnék e kötni úgy, hogy csak pàr percre kapcsoljon be (piros és kék "fülek" àthelyezésével) napjàba csak egyszer kellene bekapcsolnia egy màgnesszelepet kellene megnyitnia egy tartàly feltöltéséig. Valamint hogyan, milyen szisztéma alapjàn szoktàk ezeket a kis füleket felrakni, és "honnan tudja mikor hàny óra van, vagyis hogyan àllítjàk be először? Vàlaszotokat előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza pisti1818 hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
Szia!
Az időtárcsát el lehet forgatni az aktuális idő beállításához, ezek után a kapcsolókörmöket tetszőleges helyzetbe tudod hozni a kapcsolásokhoz.
(#) Bakman válasza pisti1818 hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
Ha jól látom, a minimálisan megadható kapcsolási időtartam (a két fül közvetlen egymás mellett van) fél óra. Ez kicsit több, mint pár perc.
(#) Tomi111 válasza pisti1818 hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
Ahogy kadarist is írja, a kis körmök áthelyezésével tudod a be- ill. kikapcsolást állítani. A tárcsát tudod forgatni, hogy a "pontos " időt beállítsd a bal oldali kis nyílhoz. Viszont pár percre nem állítható. A képeden az alsó tárcsa a heti tárcsa, a felső a napi( egy nap alatt fordul körbe), a két pöcköt legközelebb egymás mellé téve egy óra a kapcsolási idő. Ez ennél kisebbet nem tud. Max ha teszel utána még egy időrelét.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2018
(#) Tomi111 válasza pisti1818 hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
Ja és ha használni akarod, az akkuját nézde meg! Ezek már 30 éves kapcsolóórák, az akku tuti kuka. Ha rossz az akkuja, akkor jóval lassabban jár. Egy másodpercenként kell hallanod a kis motor hangját. Az akku helyettesíthető egy AAA mérető NiMh cellával, kis vezetékkel bekötve, zsugorcsőbe leszigetelve (230V!!!), polaritásra ügyelj!
(#) pisti1818 hozzászólása Máj 12, 2018 /
 
Köszönöm szépen a lényegretörő vàlaszaitokat van időrelém is, akkor ezt max beteszem elé "energiatakarékossàgi okokból"
(#) pisti1818 válasza Tomi111 hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
Köszönöm szépen!
(#) peterson87 hozzászólása Máj 21, 2018 /
 
Sziasztok, ezt a régi biztosítéktáblát szeretném lecserélni újra. A biztosítékok bal szélén a fázisoknál az milyen megoldás, 3vezeték jön? ill. hogy kellene az újba kötnöm? A jobb oldali nullát nagyjából értem
(#) Gabó válasza peterson87 hozzászólására (») Máj 21, 2018 / 2
 
Ahogy nézem, az 1 fázis, csak ki van építve, ha esetleg 3 kellene.
Amúgy az írásodból következtetve, nem nagyon vagy a villanyszerelésben jártas, így inkább valaki olyanra bíznám a helyedbe a feladatot, aki nem kókler, és rendesen ért a villanyszereléshez, illetve a megfelelő értékek kiválasztásához, stb...
(#) granpa válasza peterson87 hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Nem tudom, milyen újra gondoltál, de én először az alumínium vezetékeket cserélném rézre. Azután a leszerelt (minden bekötést felírni) EBA-k helyére feltenném a soroló sínt, és rápattintanám a szükséges számú kismegszakítót (akár többet is, -mert akár kettővel több is elfér-, hogy jobban elosszam az áramköröket), és a leírás szerint bekötni. Ez egy régi masszív alap, nem cserélném le az újabb fajtára.
Jobban megnézve MM falvezeték, nagy munka a rézre cserélés.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2018
(#) elektroncso válasza granpa hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Ha az új biztosítékok szintén 6A-sek lesznek akkor még talán maradhat is az MM vezeték feltéve, ha megvan a védőföldelés (a piros drótokból ítélve igen) és nincsenek elégve. Maga az Al vezeték még nem ok a cserére, de látni kéne az elágazásokat, végződéseket is. Persze ha bővíteni akar nagyobb áramra akkor cserélni kell mindent! Azt a gyilkológép földelés elágazást szintén cserélni kell.

De ha ez a kérdezőnek kérdés, akkor inkább keressen egy jó szakembert és csináltassa meg!
A három érkező feketére ennyi alapján semmit nem lehet mondani. Feltehetően három fázisra tervezték a rendszert, de végül csak egy fázis lett bevezetve a három feketét pedig keresztmetszet növelés miatt párhuzamosították, de még inkább azért mert a kivitelező lusta volt kitalálni, hogy melyik dróton küldte fel a lakásba azt az egy fázist ami van.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2018
(#) peterson87 hozzászólása Máj 21, 2018 /
 
Ez egy régi építésű panel 1. emeletén van. Igazából az összes kötődoboz tetőt levettem/átnéztem az alu kötéseket, de mind gyönyörű állapotú, ezért gondoltam, hogy azt egyenlőre nem cserélném! Ráadásul ugye nem csövezve van...nagy költség lenne.. (ugytudom reges reg mikor epult, ipari tanulokkal csinaltattak)
(#) granpa válasza peterson87 hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Bizony ne nagyon tervezz nagy-fogyasztású (>10 A) háztartási gépeket rákötni, erre a vezetékezésre. A 6 A-os EBA-k helyett rakhatsz 10 A-os újfajtákat, mert azok gyorsabbak (ha muszáj). Valamint külön-külön áramkörön legyenek a nagyfogyasztók (vagy reteszelni kell, hogy egyszerre ne működhessenek).
(#) VIM válasza peterson87 hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Szia! Az a lényeg, hogy a lakás mérőórájánál milyen értéken vagy biztosítva. A bővítést az csak úgy tudod megoldani ha vezeték csatornát használsz és az ahhoz való falon kívüli szerelvényeket. A bejövő vezeték keresztmetszeted az biztosan bírni fogja az van vagy 3X6mm2 keresztmetszetű.
(#) peterson87 hozzászólása Máj 21, 2018 /
 
Igazából annyit akartam, hogy 10A-es uj biztositekok a 6A helyett, annyit annak az aluminiumnak is el kell birnia, viszont megzavart hogy mik azok a kotesek az EBA sor 2 oldalán. Nagyjából azért értem.
(#) elektroncso válasza peterson87 hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Milyen keresztmetszetű az az alumínium drót? Mert 10A-hez 2,5mm2-es minimum kell.
De azt is tudnod kell, hogy ez így már csak azért sem szabványos, mert 10mm2 alatt nem szabad Al drótot használni. Feltéve ha jól emlékszem a keresztmetszetekre.
(#) elektroncso válasza peterson87 hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Amire VIM burkoltan utalt az az, hogy a panelben komolyabb konstrukcióba beavatkozó munkát (pl. vésést stb.) csak statikai ellenőrzés és engedélyeztetés után csinálhatsz.
(#) Gabó válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Megnyugtatlak, 1,5ös alut lehet 10es km-el biztosítani...
Lényegébe, az a max amivel lehet.
(#) elektroncso válasza Gabó hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Én biztos nem tennék 1,5mm2-es Al drótra 10A-es biztosítást, főleg nem egy ilyen régi bizonytalan szerelésen.
(#) Gabó válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Ha a kötések rendbe vannak, szerelvények is, akkor lehet... Persze B10-est kell rá tenni... nem C-s vagy D-s karakterisztikájút.
(#) sámli hozzászólása Máj 21, 2018 /
 
Biztos, hogy 1,5-es az az MMfal? Abban az időben (igaz a ragasztható vezetékek esetében leginkább) raktak 1-est is.
(#) kowi válasza peterson87 hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Nem hiába raktak arra akkoriban 6A-est. A régi hálózatok 3db izzóra meg egy rádióra voltak tervezve (kicsit sarkítottam) Legnagyobb hibát azzal követik el amikor csak kismegszakító szekrényt cserélnek illetve egy számmal nagyobb kismegszakítót tesznek fel. Nem azért hogy nem bírná el, hanem mert a terhelés fajtája illetve a kötés se mindegy, alumíniumot úgy blankolni hogy ne vágd be (még megfelelő szerszámmal is) művészet. Már csak abba gondolj bele ha hozzányúlsz fi-t is tenned kell, hidd el nem fogod tudni felkapcsolni. Jön a következő a réz sorolóba kösd be az alumíniumot... tudom van paszta, kontakt zsír, kupál alátét stb. Részben a saját véleményem, tapasztalatom, de vagy hagyd így,vagy cserélj mindent. Kedvcsinálónak nézd meg a fotót itt is csak kismegszakítót cseréltek (akkreditált szerelő).
(#) elektroncso válasza kowi hozzászólására (») Máj 21, 2018 / 1
 
Még a blankolás, de úgy meghajtani, hogy ne törjön vagy lapuljon meg az az igazi művészet. És bizony egy házgyárban annó sok minden történhetett mielőtt ráöntötték a betont.
Ez is kedvcsináló.
(#) Gabó válasza kowi hozzászólására (») Máj 21, 2018 / 1
 
Azért ez a kép elég... hogy is mondjam, érdekes...
Azért az MKH (ami réz) és az alu kábel befogatása nem épp jó párosítás... Mint írtad paszta, na szerintem az se volt itt meg. Ott a C-s km, az is...
Szóval ez a kép több sebből vérzik, és felmerít pár kérdést!
(#) sámli hozzászólása Máj 21, 2018 /
 
Van itt egy másik probléma is. Mint láthatod, ezek az EBA-k fázist és nullát is szakítanak. Erős a gyanúm, hogy az MMfal nullái rövidek lesznek, nem fogod tudni bekötni a sorolóba.
(#) VIM hozzászólása Máj 21, 2018 /
 
Inkább beollózom, hogy szem előtt legyen, mert sokszor csak linkelve van ez a táblázat.
Következő: »»   596 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem