Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   124 / 152
(#) granpa válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Márc 15, 2018 / 2
 
Akár AC125-öt is kaphatsz ingyen.
(#) ECH21 hozzászólása Ápr 6, 2018 / 8
 
Sávszűrős detektoros + számítógép hangdobozkák + 20m antenna a háztetőn. Skopjét hallgatom épp (Debrecenből) 810 kHz-en napközben. Remek balkáni zenéket adnak. Mivel az antikváriumban 30 forintért lehet LP kislemezeket kapni, a kosárfenéktekercs alapanyaga adott volt (+0,6mm CuZ). NAGYON szelektív, főleg laza csatolásban.
(#) fecameca válasza ECH21 hozzászólására (») Ápr 7, 2018 / 2
 
Érdekes ez a felhasználása a régi hanglemeznek. Amennyi munka van vele, legalább annyira jó is? Vajon egy fémkereső keresőtekercséhez is jobb lenne ez a megoldás mint egy sima tekercselés?
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2018
(#) ECH21 válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 7, 2018 / 2
 
Volt PDF-ben egy "Molnár-féle" Rádiótelefon c. könyvem (1927), abban van egy összehasonlító diagrammgörbe különféle tekercselési módok Q értékére HH-KH tartományra. Abban tűnt fel hogy a kosárfenéknek valamiért jobb a Q-ja, és tényleg, bár megmérni nem tudtam. Tény hogy nagyon szelektív a rezgőköre, így áttétel nélkül nehezen lehet pontosan ráállítani az állomásra. Nem sok munka volt vele, flexszel 13 vágás, és 60 menet. Nekem is a fémkereső volt a második gondolatom.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2018
(#) papus51 válasza ECH21 hozzászólására (») Ápr 7, 2018 /
 
A dunsztos üveg kondenzátor vagy csak dísz?
(#) kaqkk válasza papus51 hozzászólására (») Ápr 7, 2018 / 3
 
Az leideni palack ...
(#) ECH21 hozzászólása Ápr 8, 2018 /
 
Azt nem én tettem oda
(#) ECH21 hozzászólása Ápr 9, 2018 / 2
 
Frissítek: a 20m-es antennavezeték mellé kihúztam mégegy 20m-est, 3m-re mellette, és összekötöttem a végén, a levezetésnél. A hatás: Kossuth rádiónál a diódán a feszültség 200mV ról 420mV-ra nőtt meg.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2018
(#) madzagos válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 9, 2018 /
 
Na mire haladtál a tranyókkal?
(#) Gyantáscin válasza ECH21 hozzászólására (») Ápr 11, 2018 / 3
 
Nekem is többszálas antennám van a padláson, összesen 4 db. 8 m-es vezeték. Kíváncsi lennék, hogy az antenna által szolgáltatott energia hogyan változik a szálak közötti távolsággal.
Anno végeztem egy kísérletet, hogy a vezeték helyett teljes szélességű alufólia szalagot feszítettem ki, fülre érdemi különbség nem volt. Kár, hogy nem mértem.
A "Molnár-féle" könyv nekem is kedvencem, mellékelem is djvu formátumban. TotalCommanderrel lehet összerakni.
(#) ECH21 válasza Gyantáscin hozzászólására (») Ápr 13, 2018 / 3
 
Molnár szerint - ha jól emlékszem - 1m-es távolság felett már olyan mintha önálló antenna lenne. És valóban, kétszer annyi villany(nál is többe)t ad. Eredetileg a DCF77-re akartam egy detektorost, de akkora a zajszint (egy földszinti lakónál recseg a hálózat), hogy semmit nem lehet hallani.
(#) David Balla hozzászólása Jún 8, 2018 /
 
Tisztelt fórumozók.

Erősáramú szakemerként az Edison - victoriánus korszakbeli elektronikával foglalkozom.
Rádiót szeretnék építeni ( nem ebay kit) az alábbi feltételekkel :

Nem tartalmazhat chipet,ic-t,tranzisztort.

A vevő oldal a marconi féle rádiócsalád kristályvevői vagy rögtön csöves megoldás legyen ? ( tippeket véleményeket kérek)

Am és minél több Sw sávot szeretnék.

Az erősítő része pedig a legegyszerűbb csöves hangerősítő.

A gyengeáramú tudásom az alapanyagismereteknél meg is áll,egyszerűbb elektronikák nem jelentenek gondot,de itt elakadtam egy kicsit.

http://www.sparkmuseum.com/MARCONI.HTM

Ez alapján várnám szives válaszaitok.
(#) Sebi hozzászólása Jún 9, 2018 / 2
 
Hacsak nem minden alkatrészt kézzel akarsz elkészíteni, akkor csöves egyenes vevő építésén gondolkozhatsz, ezeknél a tekercseket sávonként elkészítve megvalósítható az
Idézet:
„AM és minél több SW sávot szeretnék”

feltétel. Hozzáteszem, hogy a SW sávokban is - többnyire - AM adások vannak (voltak), illetve azt sejtem, hogy az AM alatt a közép és hosszúhullámú sávokat érted.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2018
(#) bigrobi válasza Sebi hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Meg lehet toldani egy visszacsatolással.
(#) Gyantáscin válasza David Balla hozzászólására (») Jún 10, 2018 / 1
 
Hát én inkább a kristálydetektoros vevővel kezdeném. Persze ennek feltétele, hogy legyen egy jó antennád, ami elegendő energiát szolgáltat az első sikerélményekhez.
Az erősáramú képzettség nem hátrány: a cél az, hogy egy adott jellemzőkkel rendelkező antennából, mint generátorból a maximális hangfrekvenciás teljesítményt tudjuk hasznosítani.
Már ez is egy jó sok változós rendszer, ami számos lehetőséget kínál a kísérletezésre.
(#) bigrobi hozzászólása Jún 26, 2018 / 2
 
Egy érdekes dologot találtam regenerativ rádióval kisérletezve erre. Ez már regeneratív audion de még nem kell tápfessz. Érdekes lehet mert erről az oldalról készített rádíóm 1 tranziszorral is ferritrúddal halkan szól a Kossuth. Szóval lehet ez a rajz is működik.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2018

nopower.gif
    
(#) David Balla hozzászólása Jún 26, 2018 / 2
 
Közben kutattam,nem adtam fel,és a teljes marconi sorozatot megtaláltam leirással ( a Titanic vevőjének klónját szeretném) másrészt találtam adókat is,elsősorban szikratávirót,majd csöves oszcillátorral,és rezgőkristállyal bevált kipróbált készüléket.
(#) pucuka válasza David Balla hozzászólására (») Jún 26, 2018 / 1
 
Az adókat felejtsd el, ma már egyik akkori technikával készült adó sem használható. Nem csak a jogszabályok miatt, hanem a zavarkeltés miatt sem, különösen a szikratávíró. Az akkoriban használatos vevők meglehetősen érzéketlenek, és igen gyenge szelektivitásúak voltak, amik nagy teljesítményű adót igényeltek. Akkoriban az a pár száz adó bőven elfért az alig használt spektrumban. Ma már ez nem így van, minden adónak (a műsorszóró sávokban) bele kell férni 10 kHz sávszélességű csatornába. Egy akkori adó stabilitása ennél jóval gyengébb volt, a szikra távíróról nem is beszélve. Nem működő modellt építhetsz, de be ne kapcsold.
(#) bigrobi válasza pucuka hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Lehet hogy a szomszédok odáig nem fognak rádiózni tv zni még próbálgatja.
(#) bigrobi válasza David Balla hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Lehet ez a film érdekes lessz számodra.
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Jún 26, 2018 / 2
 
Nemcsak közvetlen szomszédok vannak a maguk meglehetősen érzéketlen műsorvevőjükkel, hanem meglehetősen sok komunikáció, érzékelés folyik a rádiófrekvenciás sávokban, akiknek nagyon könnyen léphetsz a "tyúkszemére". Nem kéne az oroszlán bajszát húzogatni.
Ha megnéznél egy frekvencia felhasználási táblázatot, láthatnád, hogy a műsorszóró sávokat, de nem csak azokat több szolgálat is igénybe veszi, természetesen nemzetközi egyeztetés után. Gondolod, hogy fórumtársunk az adójának használata előtt tesz ilyen lépéseket?
Melyik általad épített vevőddel hallottál a KH sávban morse jeleket? Pedig Magyarországon a 9 -ből nény működik folyamatosan a KH műsorszóró sávban.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2018
(#) bigrobi válasza pucuka hozzászólására (») Jún 26, 2018 / 1
 
A szikra gép olyan mint a villámlás midennek árt és messizről.
(#) tnl válasza ECH21 hozzászólására (») Jún 27, 2018 / 1
 
Hogyan lehetséges, hogy olyan gyenge jelet detektorossal venni?
Nekem regeneratívval is alig sikerült!
(#) ECH21 válasza tnl hozzászólására (») Júl 16, 2018 / 2
 
Nem állandóan, csak néha hallom Skopjét. Az antenna kb. abba az irányba van kihúzva, tehát arra irányít, onnan érzékenyebb. Magas impedanciájú körök vannak, nagy L kis C értékek, a szigetelésre nagyon vigyáztam, jó minőségű és tiszta szigetelőanyagok, a tekercshuzal a levegőben van, az antennavezeték nincs közel a falhoz, minden rögzítési pontján csak porcelánszigetelő tartja, stb. Most hogy abbamaradt a recsegés, hallok még néhány NDB-adót is morzézni: ORA Nagyvárad 418 kHz, SAG Sajóhídvég 390 kHz, EN Debrecen 383 kHz, BKS Békés 374 kHz. Lentebb nem tudtam menni még az antennakörrel.
(#) mustang74 válasza ECH21 hozzászólására (») Júl 16, 2018 /
 
Te nagyon érted ezt a rádiózás témát. A berendezéseidről kérhetnék képeket?
(#) ECH21 válasza mustang74 hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Mármint a szóbanforgó detektorosról? Az április 6.-i bejegyzásemben annak a fényképét tettem föl. (Az antennát kivéve, mert az a tetőn van )
(#) Gyantáscin válasza ECH21 hozzászólására (») Júl 18, 2018 /
 
Gratulálok a vevődhöz! Én itt Miskolcon a detektoroshoz készített antennámmal RTL-SDR vevővel igen vérszegényen tudtam megfogni Nagyváradot meg Sajóhídvéget.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2018
(#) tdi75 hozzászólása Júl 19, 2018 /
 
Sziasztok! Tudom lerágott csont, de mégis felteszem a kérdést. Szerintetek mivel érek el jobb vételt detektoroson? Egy kb. 8 méter magasban és 8 méter hosszú Északnyugat-Délkelet irányban kifeszített L antennával, ez az irány az antenna hossz tengelye. Vagy egy egyenesen magasba meredő antennával.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2018
(#) Gafly válasza tdi75 hozzászólására (») Júl 19, 2018 / 1
 
Én az "L"-re szavazok (és nem csak rádiótechnikai okokból)...
De földelés is kell ám...
(#) bigrobi válasza tdi75 hozzászólására (») Júl 19, 2018 /
 
Nekem L van de van belőle minimum 30 méter 3 vagy 4 (már rég jártam a padláson) egymással parhuzamos a ház hosszúságú kábel 3x14m igy valahogy. 8 méterrel max a Kossuth rádió fog szólni.
Következő: »»   124 / 152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem