Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   483 / 577
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 11, 2018 / 3
 
Folyt: Nekem az egyik legnagyobb problémám, ezekkel a 40-es évek beli Orion készülékekkel, maga a huzalozás. Vastag gumi-textil borítású vezetékeket használtak, még ilyen kis készüléknél is, a sok drót uralja a szerelést, semmihez nem lehet tőlük hozzáférni. Bármi apróságot kell cserélni, vagy csak mérni kell, le muszáj bontani egy részüket. Ráadásul a gumi szigetelés már régen elbomlott, elporlott, a végein a textil meg kiszálasodott, vagyis hót ronda. Ezzel sok kolléga kínlódott már, némelyek ragasztják a végeket, vagy méhviasszal, gyantával rögzítik a szálakat. Én leginkább vékony zsugorcső darabot szoktam rámelegíteni, már ha egyáltalán visszarakom a készülékbe. De ha csak lehet kicserélem.
A rádiót egyébként lebontottam, és elkezdtem hidegen javítani az alkatrészeket. lemostam a panelt, szétszedtem, és megjavítottam a KF-ek et. Az alaplapot most nem fújom le, hanem "antikilom". Ez abból áll, hogy kiáztatom, lemosom vegyszeres meleg vízbe, majd száradás után egy kis ezüst festéket kenek egy rongyra, vagy egy kopott rövid szőrű ecsetre, és azzal átdörzsölöm. Valójában így a festék csak kicsit fogja meg, leginkább a koszos, karcos felületekre ragad rá, így nagyjából egyenletes fémes színű lesz, de nem néz ki úgy, mint ha újra lenne festve. A többi a képeken.
(#) hobbyjani hozzászólása Jún 12, 2018 /
 
Én is folytatom a mamut erősitőt,most éppen meggyűlt a bajom a szűrőkondival,a mikró kondija csak 1 uF,2000V,ebből kell sorba,párhuzamosan 8 darab,hogy kijöjjön a 2 uF,4000V,kb 3oooo ft körül lesz a kiadás.Vagy menne 10 darab hagymányos 450 voltos elkó sorbakapcsolva?
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2018
(#) hobbyjani hozzászólása Jún 12, 2018 /
 
Eredeti kondi is van őrült marha nagy áron.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2018
(#) Epu2 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
Némi csalás belefér? A villanytűzhelyek hőálló vezetéke nem kicsit hasonlít rá.
(#) pucuka válasza hobbyjani hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
1 kV felett használható alkatrészeknek általában "őrült nagy ára" van.
(#) kristikoma válasza pucuka hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
Ezek szerint aki majmot tart, nem tudja fizetni a banánt.
(#) pucuka válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
Megfordítanám. Aki nem tudja megfizetni az állat élelmét, az ne tartson állatot.
De komolyra fordítva a szót, a nagyfeszültségű alkatrészek készítésénél drága, és igen jóminőségű alkatrészeket kell használni, mert különben mindenfelé csapkodnak a villámok.
A majmos hasonlatodhoz még csak annyit, egy majomnak mindennap enni kell, de te megveheted a drága alkatrészeket egyenként is. Gondolom az erősítődnek újkorában igen horribilis ára lehetett, a fenntartása sem volt olcsó, ezért került használaton kívülre. Egy veterán autó felújítása sem két fillér, ennek az erősítőnek a felújítása sem lesz az. Neked kell eldöntened, megéri, vagy nem.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2018
(#) kristikoma válasza pucuka hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
Pont nekem nincsenek drága holmijaim. Azért, mert nem tudnám fenntartani, szervizelni. A veterán autókat ne keverjük ide, azoknak az árait sokkalta jobban felverték egyesek.
(#) hobbyjani válasza pucuka hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Ennek a masinának hatalmas értéke van ,kevés van belőle általában csak profi dolgkokra volt használva,valami hasonló mint egy világháborús autó.Kaptam az ebayon valamit,ez valamivel olcsóbb,nem tudom vajon meglehet e rendelni Magyarországon.
Bővebben: Link
Az eredeti igy néz ki (a nagy kocka)
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2018
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 14, 2018 / 9
 
Folyt: Mint már írtam, le lett tisztítva a panel, meg a még használható alkatrészek. Csináltam új elkót is egy régi házba, kerestem és felújítottam egy régi Orion pot. métert, valamint a még használható egyéb alkatrészeket. A forgó is ki lett áztatva az ultrahangos tisztítóban, majd vissza raktam mindent ami még ép volt. A legnagyobb problémát a hull. váltó és a tekercsszerelvények használhatóvá tétele jelentette, nem hagyhattam olyan koszosan, mert bizonytalanul működött volna, le kellett mindent venni, az alaplapokat lemosni, kondikat kicserélni és újra huzalozni. Sanjos a vastag kosz jó nedvszívó, soha nem lehetett volna fixre behangolni, ha úgy hagyom. Nagy munka volt, egy egész nap ment rá. A KF-ek hangolása is gondot fog jelenteni, mert nem vasmaggal, hanem az aljára rakott "kukac" trimmerrel kell behangolni. Csiklandós dolog lesz pl. az anódköri tekercseket helyre húzni működés közben 180V feszültség alatt! Remélem holnap már be tudom kapcsolni.
(#) tommeeka hozzászólása Jún 17, 2018 /
 
Sziasztok!
Van egy szép állapotú PHILIPS 63VR típusú rádióm, 1940 körüli gyártású. Lenne néhány kérdésem a rendberakásával kapcsolatban.
- A sasszét mivel érdemes tisztítani?
- Az AZ1-es dióda nem mindig éled fel, van amikor belül szikrázik kéken, ott mi lehet a gond(az érintkezőket letisztítottam)
- Az egyik cső, az EBC-3as mintha nem fűtene, mert hidegebb, mint a többi és zörög benne valami, nem tudom, hogy hibás e, na meg be is vannak pirosra festve. Egyébként az mire szolgál? (Amúgy szól a rádió)
- A jobb oldalon csak egy forgatógomb van, amivel hangolom, elvileg a tengely közepe a sávváltó, de olyan forgatógomb nem volt rajta, ellenben a rádió bal oldalán van egy 3 állású (1,2,G) kapcsoló, akkor esetleg az lenne az?

köszönöm
(#) _BiG_ válasza tommeeka hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Néhány válasz: az AZ1 szikrázása és a működésképtelenség a fűtőszál (ami a katód is) vagy a hozzávezetésének szakadására utal.

Az EBC3 zörgése oka lehet a csőfejben levő bekötőhuzalokra húzott varnishcsövek mozgása.
Ez a cső egy kis kettősdióda-trióda, nem fog nagyon melegedni. A piros festés metallizációs bevonat, a cső árnyékolására szolgál, hogy ne gerjedjen be.
(#) tommeeka válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Köszönöm az infót!
(#) tommeeka válasza tommeeka hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Itt a helyes rajz a Philips 63VR-hez
(#) fecameca válasza tommeeka hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Tetszik nekem ez a rádió, tényleg korához képest elég jól egyben van.
Idézet:
„a rádió bal oldalán van egy 3 állású (1,2,G) kapcsoló, akkor esetleg az lenne az?”
Az egy, a hullámváltótól független külön kapcsoló lehet a rádió KF sávszélesség és a lemezjátszó bemenet kiválasztására. Az 1. KF-ben be, illetve kiiktat valami plusz csatoló tekercseket, és a hang erősítő bemenet bekapcsolása, amit abban a korban Grammofon bemenetnek hívtak, innen a G betű. (Már eredetileg a rajz nézése előtt is erre gondoltam.)
(#) tommeeka válasza fecameca hozzászólására (») Jún 19, 2018 /
 
Köszi!
Furcsa volt nekem is, akkor majd beszerzek egy oda illő forgatógombot.
Ami még tetszik ebben a rádióban, hogy már 80 éve kitalálták, hogy az üveglapot oldalt kell megvilágítani, hogy szép egyenletes legyen a fényeloszlás
(#) elektroncso hozzászólása Jún 25, 2018 / 1
 
Sziasztok!
Mindjárt kiugrok az ablakon. Egy régi rádióadót teszek rendbe, ma egész nap a kapcsolási rajzát fejtem vissza. Holnap szerettem volna beüzemelni az első mérésekhez, de sikerült elejtenem a 9MHz-es oszcillátorhoz tartózó EF184 csövet aminek persze le is törött a szívócsonkja. Ilyen még nem történt velem soha. Remélem nem is fog.
Egy óriási kérésem volna hozzátok. Ha valakinek van ilyen csöve és megválna tőle vegye fel velem a kapcsolatot privát üzenetben. Csak Csehországban találtam eladót egy apróhirdetéses oldalon. Tudom, hogy a fórum nem apróhirdetés, de szlovákiai telefonszámmal nem tudom ellenőriztetni magam így nem tudom a "Aprót" használni. A halálesetre való tekintettel talán elfér itt addig amíg megoldódik, aztán töröltetem.
Előre is nagyon szépen köszönöm!
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 25, 2018 /
 
Privát ment.
(#) moele válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 25, 2018 /
 
Privát ment .
(#) küzmös Gergely válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Mázlid van hogy az EF184.-es cső olyan gyakori , mint homokszem egy homokozóban. Rengeteg tévékészülék második KF fokozatában az csücsült.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2018
(#) elektroby válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Gondolom már megoldódott, de amúgy van a HAM bazárban is
(#) elektroncso válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Még szerencse...

Lenne egy kérdésem, találtam itthon egy EF183-ast. Egy próba erejéig beletehetem? Működne a EF184 helyén? Egy 9MHz-es kvarcoszcillátorról van szó.
(#) elektroncso válasza elektroby hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Igen, már megoldódni látszik.
Köszönöm! Ez eszembe sem jutott.
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Adatlapok elárulják cső táblázatok .
(#) elektroncso válasza Kera_Will hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Mindkettő pentóda, lábkiosztásuk ugyan az, de innen megállt a tudományom. Azt látom, hogy az anódáramuk 2mA híján egyforma, fűtési adataik is megegyeznek. Paramétereik hasonlóak, de értelemszerűen nem egyformák. Nincs velük tapasztalatom.
EF183
EF184

U.i.: Én be merném tenni, de megerősítést kérnék.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2018
(#) Triger válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
Próbára tedd bele nyugodtan. Az egyik változó meredekségű emlékeim szerint, de nem hinném, hogy ez jelen esetben számít.
(#) mohinger válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
Az EF184 változó merdekségű, ahogy az előttem szóló mondta.
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
Beteheted.
(#) küzmös Gergely válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
Azt tudom hogy az EF183 KF1.-es cső, míg az EF184 a KF második csöve szokott lenni a tévében. Az újabbakban az EF184.-et tranzisztorral kiváltották, de az EF183 maradt. Mind a kettő az alaptípusból specifikált mezei EF80.-as cső továbbfejlesztett változata. Az EF184 hangfrekvenciára is jó, mint ahogyan az EF80.-as is. (Kis túlzással használhatóak, csak mikrofóniásak.. kocogtatni nem kell, mert csilingel!) Az EF183 nem jó hangfrekvenciára.. Tehát azért valami különbség csak volna köztük! Nagyfrekvenciás csövik. (Sima EF80.-as csővel is próbálkozhatsz szerintem, ha lábkompatibilis. Hasonlítsd azért össze.. ) a fűtésük mindnek 6,3V/300mA.. Tehát ilyen formán beillik a rádióba is.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2018
(#) elektroncso válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Beletettem a csövet, elő is állt a 9MHz-es jel. Sajnos a csőtörés egy rossz előjel volt, ma beüzemeltem a második fiókját is az adónak, minden cső szépen fűt benne, kivéve a QQE06/40-es végcsövet. Mérve szakadt a fűtése. Egyenlőre itt a történet vége. Megy fel a polcra dísznek és emléknek.
Következő: »»   483 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem