Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   146 / 161
(#) ronin75 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Fordítókorong meghajtás lesz ezek szerint.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2018
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Majd meglátom, van olyan motor is. De eddig, igaz, hogy csak kézi vezérléssel, elegendö volt a pontosság.
(#) Massawa válasza ronin75 hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Nem egészen, de az is lehetne.
(#) Massawa hozzászólása Jún 26, 2018 /
 
Egy kérdés ( most nincs lehetöségem kiprobálni).

Ha egy motort microsteppel hajtok ( halfstep) állohelyzetben ha lekapcsolom a tekercsekröl az áramot marad az adott helyen van elfordul a fullstep állásba? Ennek megfelelöen kellene a programot megirni.

Kösz.
(#) pipi válasza Massawa hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
elfordul, kivéve ha akkora a terhelés miatti surlódás, hogy nem tud )
(#) Massawa válasza pipi hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Kösz, ennyi elég. A motoron nincs lényeges terhelés, viszont az adott helyzetben sokat kell állnia, ezért kell valahogy kezelnem a tekercsek áramait. Ezek szerint lekapcsolni nem szabad.
(#) pipi válasza Massawa hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Nem kapcsolhatod le, csak visszaveheted valamennyire az áramot. Ezt sok vezérlő tudja.
(#) Massawa válasza pipi hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Ezt tudom, de sajnos ez nem megoldás. Más valamit kell kitalálnom. (Nem hagyhatom orákig áram alatt a motort állohelyzetben).
(#) lóri válasza Massawa hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
Mágnesfék nem lenne jó?
(#) kaqkk válasza Massawa hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
A helyedben vennék egy rendes steppert (nema17) és egy meghajtót TB6600 hozzá .Nem foglalkoznék ilyen pvc mechanikás szutyokkal , klíma beltéribe tervezték arra hogy a légterelőt (kb5dkg) nyissa-csukja nem precíziós mozgásokra .. A rendes léptető bírja a folyamatos tartóáramot melegedés károsodás nélkül .
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2018
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
Szerencsére nem kell vennem semmit (szinte minden otthon van). Ez a motor erre valoban nem jo. Már megvan a másik megoldás.
Sajnos a microstep erre a feladatra nem használhato, igy muszáj volt mechanikus megoldást találni. Csak azt nem értem, hogy mi vezette a tervezöt egy ilyen kacifántos áttételre, mikor pontosan ugyanannyiba került volna egy egészszámu áttétel is, ami az adott esetben jo is lett volna. És általában kezelhetö lenne, ha az ember tudná, hogy pontosan hány lépés kell egy fordulathoz. Mennyivel egyszerübb lenne mindenkinek az élete. Nem kellene spekulálni meg számolgatni.
Nekem nem a folyamatos tartoárammal van a bajom, hanem azzal, hogy ha kikapcsolják a berendezést akkor nem veszthet poziciot, különben ujra kellene inditani és pozicioba vinni. Ez itt nem müködik. Ezért kellett egy mezei 200 lépéses motor meg mechanikus áttétel. Csak igy biztosithato, hogy a tányér ott maradjon ahova forditva lett. Itt sincs tömegröl szo, az egész dolog amit mozgat még 5 dkg sincs, csak azt pontisan kell mozgatni (kisebb mint 1 fok hibával). Onnan csak a motor mozdithatja el, ha erre szükség van.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2018
(#) kaqkk válasza Massawa hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Ha ennyire fontos hogy ne forduljon el akkor inkább szervómotort használj
(egyenáramú motor enkórrel felszerelve)
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Semmi gond a léptetö motor tökéletes erre a célra. A többit elintézi a mechanika.
(#) kaqkk válasza Massawa hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Egyébként ez a "szutyok" léptető is ha véletlenül elfordulna egy egész lépést akkor elméletileg 0,07 fok az eltérés tehát a hibahatáron jócskán belül vagy ...
(#) ronin75 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Bővebben: Link
Persze, lehet tolópad is. Köralakú visszajelzéssel.
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Nem az a baj, hogy a motor elfordulna valamilyen okbol akár egy lépést is (miért tenné full step hajtásnál), hanem az, hogy az áttétel olyan amilyen, és csak a kimeneti tengelyhez férsz hozzá.
Elég ha beraknak az áttételbe egy nem egészszámu fokozatu áttételt és már oda jutsz, hogy a kimeneti tengely egy fordulatához a motornak magának nem egészszámu lépést kell megtennie. Ehhez jön, hogy az áttételnek kisebb legyen a kotyogása, mint 0,3 fok. Ami egy 20 cm tárcsa szélén 0,2 mm hibát jelent. Még nem dobtam el teljesen a szutyok motort, de valoszinü nem lesz ide jo, mert pontosan kell tudnia ismételni az állásokat 0,5 mm határon belül mindkét iránybol (Fejlesztésre tökéletes volt). Gyakorlatilag használhatnák egy oramüvet egy vekkerböl is, az is megfelelö pontosságu - mert a mutatók mindig oda ugornak, ahol a számtlapon a perces vonalak vannak.
A direkt hajtás microstep üzemben azért nem jo, mert a motor elvben tudná ezt a pontosságot, csak a tárcsának ott kell maradnia ahova forditva lett, akkor is, ha közben kikapcsolják a tápot illetve a tárcsa lehet, hogy naponta csak egyszer mozdul, ezért kell olyan megoldás, ami motoráram nélkül is ott marad ahova forditva lett.
(#) Massawa válasza ronin75 hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Jo, igen valami ilyesmi is lehet.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Amugy most mérecsgélem mindkét iránybol a szutyok motor is 0,4 mm pontossággal ér célba. Ami nem annyira rossz. Az áttétel nem egésszámu fokozata viszont csak akkor jönne elö, ha a tárcsa több fordulatit tenne, ami az adott esetben nem áll fenn (azaz ez nem ora, hogy mindig körbe forog), itt a tárcsa csak ritkán tesz meg több mint 1 fordulatot. Na majd a hétvégén beépitem a hajtást a szerkezetbe és meglátom mire jo. Ha nem lesz jo, akkor jön a másik mechanizmus.
(#) ronin75 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
És mi volt ebben a nagy titok? Egyébként nem izgat, hogy mi lesz belőle, de ha vázolod a feladatot, talán könnyebb válaszolni, segíteni. Bár neked válaszolni felesleges, mert ha kérdezel és válaszolnak, ugyis az a válaszod, hogy ezt már te tudod. Lásd még: asm kód.
(#) Massawa válasza ronin75 hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Milyen titokrol van szo? Én nem titkoltam semmit. Kameramozgato berendezésekröl, illetve az ilyenekhez szükséges trükkös dolgokról van szo ( ma egy figurát mozgat, holnap egy fénypontot vagy kamerát). Igyekeztem univerzális kodot irni, hogy kis átalakitással a feladathoz lehessen igazitani - ami rendszerint mindig más. Ezért lehet valoban modellvasuti berendezés is.
Nem vagyok nagy SW iro, ezért sokszor szégyelem magam még a problémát (asm) sem tudom ugy leirni, hogy a tanult emberek megértsék (innen lehetnek a félreértések, meg az ilyen forumok természetes jellemzöje, hogy nincs mindig lehetöség kifejteni teljes mértékben a problémát). Sohasem tanultam SW irást, igy meglehetösen hiányos a szotáram s csak hobbibol többnyire egyedül teszem. Itt is szép lassan kibogoztuk melyik megoldás mikor jo, meg mikor nem. Nem akartam kitérni a mechanika részleteire, mert az nem tartozik a topikba. Eredetileg itt csak az volt a kérdés, ha microstepet használok egy motorban, fogja az tartani az állást ha lekapcsolom a tekercsáramot vagy nem. Ezt megválaszolták a kollégák, ezzel elvben a téma lezárult. Utánna jöttek a "más" megoldások amit viszont - ha már felvetödött - ki kell vesézni és listázni az elönyeit meg hátrányait. Ne vedd ezt rossz néven, de pontosan erre vannak a forumok, mert az egyik feladathoz tökéletes az egyik megoldás ( pl. a forditokoronghoz készitett egy kolléga vezérlést direkthajtással és microsteppel, aminek pontosan az a baja, hogy elveszti a poziciot, ha nincs tekercsáram és erre a tekercset meg az elektronikát is állandoan füteni kell), a másikhoz meg nem. Ezt kell mérlegelni és keresni a jobbat. Egy liftet sem fogsz állandoan áram alatt tartani, hogy ott maradjon ahol van. Itt csupán ez volt az eredeti kérdés.
Csak magam és egy kedves barátom illetve a ti segitségetekkel jutok gyakran elöbbre, amit ezuttal is köszönök.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2018
(#) mr.Cara hozzászólása Júl 2, 2018 /
 
Üdvözletem ! Van két léptetőmotorom . Az egyik egy NEMA17 a másik egy NEMA23 , amit egy-egy TB6600-ás vezérlővel kívánok hajtani. Kérdés: a trafóm névleges 22V-os, terheletlen felmegy a feszültség 35V-ra. Nem jelent gondot ? A TB6600-asokon letekertem az áramot 2A, és 2,5A-ra.
Köszi a választ !
(#) Pali79 válasza mr.Cara hozzászólására (») Júl 2, 2018 /
 
Az egyenirányás és a pufferek után mekkora a feszültség? A TB6600 50V-ot bír papíron, de sokszor a környező elkók ettől kevesebbet. Nekem már gyulladt ki túlterhelés miatt.
(#) csapee hozzászólása Júl 17, 2018 /
 
Sziasztok!
Van három TB6560 3A léptetőmotor meghajtó modulom, ehhez milyen controller kellene vennem?
Továbbá van egy ilyen is UC100 USB CNC mozgásvezérlő, és van egy kapcsoló üzemű tápom is.
(#) Pali79 válasza csapee hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
(#) RoliNyh hozzászólása Júl 20, 2018 /
 
Helóka!

Tudtok valami módszert unipoláris léptetőmotor (MSJE200A53) kivezetéseinek beazonosítására?
Sorban a vezetékszínek.:
Citrom, fehér, narancs, piros, barna. A közös pont a fehér vezeték.
Viszont a tekercspárokat hogy kéne azonostani?
(#) RoliNyh válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 20, 2018 /
 
(#) RoliNyh válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 20, 2018 /
 
Felmerült egy újabb kérdés, az adatlapon a "Pull-out és Pull in pulse rate"
megnevezések mit jelentenek pontosan?
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2018
(#) sargarigo válasza Massawa hozzászólására (») Júl 20, 2018 /
 
Nem tudom aktuális-e még, de két megoldást is ajánlok!
Egyik hogy érzékeled a kikapcsolási szándékot. Ez csak akkor működik ha 1.) van külön kikapcsoló gomb és majd leállítja magát, vagy 2.) Egy nagy kondipakk biztosítja kikapcsolás után az áramot annyi időre amíg befejezi amit akar. Ha ezek közül valamelyik megoldható, akkor csak annyi a dolgod, hogy kikapcsoláskor a legközelebbi ismert fix pozícióba viszed a motort, és máris nem számít a microstep.
Másik lehetőség, hogy kialakítasz egy home pozíciót, és induláskor ezt megkeresed. Amint megtaláltad tetszőleges helyre mozgathatod a motort, tudod hogy éppen hol van.
Persze lehet a kettőt egyszerre is, te tudod mennyire érzékeny az alkalmazásod.
(#) Peter65 válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 20, 2018 / 1
 
Pull-in torque: ha motor áll, és rákapcsolod felfuttatás nélkül egyből a kívánt sebességhez tartozó frekvenciát, ekkora terhelő nyomaték mellett még fel tus gyorsulni, a kívánt fordulatig felhúzza magát.
Pull-out torque: Ha a motort felgyorsítod az adott fordulatszámra, ekkora terhelő nyomték esetén kiesek a szinkronizmusból
Pull-in pulse rate: ekkora az a maximális impulzusszám másodpercenként (érts: ekkora sebességre), amire a motor álló helyzetből terhelés nélkül még fel tud gyorsulni.
Pull-out pulse rate: ekkora az a maximális impulzusszám másodpercenként (érts: ekkora sebességre), amire a motor egyáltalán felgyorsítható a megadott feszültség szinten terhelés nélkül.
(#) gabesz2011 hozzászólása Aug 17, 2018 /
 
Sziasztok! A következő problémám volna. Adott egy cirka 30éves clay paky crystal scan nevezetű fény. Léptető motorokkal szerelve, tökéletesen működik de a X és Y irány mozgatására szolgáló motor mozgás közben hangosan sipol, álló helyzetben csendes mindkettő csendes. Ugyebár ez egy 220v hálózati feszre tervezett,manapság 230-235 körül van a hálózat. Okozhatja a sípoló hangot a megnövekedett tápfeszütség? Van még 2 motor benne szin váltás és egyéb funkciót betöltve, ezek forgás közben is telljesen csendesek...
Következő: »»   146 / 161
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem