Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   105 / 195
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Sajnos nem. Az enyém is 1,75x-s.
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Köszönöm. Tapasztalatod szerint SMD-t lehet alatta forrasztani? TQFP tokos IC forrasztásához megfelelő lenne ekkora nagyítás vagy kevés? Konkrétan erre kellene most.
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Azt igy nem tudom megmondani. Nem tudom milyen jo a szemed. A lencse alatt az SMD lábak majdnem DIL méretüek.
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
A szemem jó. A lábtávolság DIP esetén 2.54mm, SOIC-nál 1.27mm, TQFP-nél 0.8mm. A 0.8mm-hez nem ártana egy fokkal erősebb nagyítás?
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Nem tudom, nem tul gyakran forrasztok ilyesmit és eddig semmi gondom nem volt. Igaz van mikroszkopom is.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 9, 2018 / 1
 
Lefényképeztem a lámpát, és próbáltam a nagyítást is érzékeltetni. Természetesen a nagyító alatt és mellett azonos panelok vannak.
(#) freddyke válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Köszönöm a képeket. Öt dioptriás vagy ötszörös nagyítású a lencse? A szélén a torzítás valós?
(#) Alkotó válasza freddyke hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
A nagyítás akkora, amit a képen látsz. Számszerűen nem tudom. A lencse kb. 120 mm, és középen kb. 20 mm vastag, üvegből van, jó nehéz. Én nem látok jól, de kényelmesen tudom forrasztani az SMD alkatrészeket (legalábbis az értelmes méretűeket, mert abból van nagyon icipici is).
A torzítás nekem nem tűnt még fel. Itt azért csalóka a fotó, mert nem középen van a panel, hanem a szélén, és a fényképezőm is egy szerencsétlen szögből lát át a lencsén.
(#) freddyke válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Idézet:
„Jó eséllyel kapni ebből már LED-eset is.ígéretesnek látszik.
A webshopok nem tudják mit árulnak. Gyakran ugyanabban a leírásban ugyananyi dioptria és nagyítási mérték szerepel. Itt található egy kis táblázat a dioptria-nagyítás összefüggésekről. 8 dioptriásat, háromszoros nagyításút szeretnék. Az egyik fénycsöves, felcsavarozható, és a szerintetek "semmitérő" fajta karral van szerelve (a lencsén és a befoglaló házon kívül semmi sem használható belőle). A másik legalább talpas és LED-es, a kar szintén ugyanaz és "csak" 5 dioptriás. Irreálisan drága. Egy 125mm-es 3-8 dioptriás lencse 1000-2500 Ft között kapható, például itt. Csak én nem szeretnék hozzá lámpát csinálni. Azért nem vennék meg ilyeneket 20 ezer forintért, hogy a felét kidobjam, mert mindent át kell alakítani.

A Massawa által említett terméket 15 ezer forint helyett 27.5 EUR-ért meg lehet venni az amazon.de-n (ha még rendelek mellé valamit néhány EUR értékben, ingyen kiszállítják). A fejpántos nagyítóval 1.5x-ös nagyítással nem sokat értem. 2-2.5x-ös nagyítástól kezdett ideális lenni. Értem ezt az amazon-ról rendelt Rightwell fejpántos nagyítóra, amivel nem volt különösebb probléma és fejfájást sem okozott, csak nekem ez a típus nem vált be, visszaküldtem.

Nem találok egyetlen, erős kompromisszumokkal megfelelő lámpát sem.
(#) hg6dab válasza freddyke hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Úgy kell kalkulálni, hogy a legtöbb lencse a középtájon tekinthető torzítás mentesnek. Persze vannak jobb lencsék is, de azok nagyon drágák.
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Ne ringasd magad tévedésekbe.
Ezekben a lámpákban csak egy lencse van, ebböl kifolyolag csak a kép közepe lehet éles - illetve csak az a rész ami a szemed és a tárgy közötti optikai leképzés enged. Minél nagyobb lesz a nagyitás annál kisebb lesz ez a terület.
Ilyen igények mellett lehet, hogy jobban járnál egy kamerával meg egy méteres monitorral. A kamerának kisebb az optikája ami nagyságrenddel jobb és sokkal nagyobb az érzékenysége igy sokkal többet tud mutatni sokkal nagyobb éles felületröl ( ha még blende is van benne), és kevésbé van utban, mint az ilyen nehéz lencse. Gyakran a lámpa áránank a feléért is kapsz egészen jo USB kamerát, amihez legfeljebb egy kis sztativ kell ( olyasmit is kapni) meg egy PC.
Ügyelj arra, hogy a kamera 15-30 cm-s távolságbol is éles képet adjon, mert igy a forrasztásnál sem fog zavarni. Persze egy ks betanulásra szükség lesz, mert máshova nézel mint ahol a kezed müködik, de ez csak pár orás gyakorlat kérdése.
(#) Alkotó válasza freddyke hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Ne gondold túl ezt a dolgot. Én nem láttam az SMD-t annyira, hogy jól tudjam forrasztani, ezért vettem nagyítós lámpát (meg pákát, meg speciális hegyeket, meg állomást, meg csipeszeket, meg stb-ket). Több éve is ennyibe került, és én talán valamilyen műkörmös oldalról rendeltem. Szerintem nem számít néhány ezer forint különbség, ha egyszer kell akkor kell és kész.
Viszont arra talán érdemes figyelni, hogy a nagyítás fokozásával csökken a "látóterület" és változik a gyújtótávolság. Nekünk itt kell a hely a lencse alatt a pákának, és kimondottan jó ha értelmes területet lehet belátni.
Az enyém határozottan bevált. Mindkét szememmel átnézek a lencsén és remekül látom a célterületet, ami kellően nagy. Ha a kép alapján meg tudod határozni mekkora az enyém nagyítása, akkor javaslom ahhoz hasonlót keresni.
Az eredeti tartókarok akár be is válhatnak nálad, nem kell azokat eleve eldobni. Nekem útban volt, ezért én kiváltottam, de neked ez nem kötelező.
A nagyítás annyit jelentene, hogy ami 1 cm a valóságban azt a 2 szeres nagyítás 2 cm-nek mutatja? Vagy egészen másról van szó? Az optikában néha vannak fura sajátosságok. Van erről elérhető irodalom?
(#) freddyke válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Itt találtam egy kicsit részletesebb angol leírást. Gyanítom, hogy nem csak a nagyítás számít, hanem a lencse nagy felülete miatt annak fénygyűjtő képessége. Próbálgatáskor 1.5 dioptriás szemüvegekkel sokkal részletgazdagabban láttam közelre, pedig csak 37.5%-al látszódnak nagyobbnak a tárgyak.

Egyetértek, minél kisebb a gyújtótávolság, annál kevesebb hely van a pákának. Ki kellene próbálnom mi az optimális nagyítás, csak drága a kísérletezés. A tiéd 12.5cm-es, ezért gondolom, hogy jól használható két szemmel. Ekkora lencsével nagyon nehéz találni nagyítókat. Az általad linkelt típust árban soknak találom Massawa javaslatához képest. Az utóbbinak "csak" 10cm átmérőjű a lencséje. Megfelelő lehet ez még kétszemes használathoz?
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Hogyan akarsz dolgozni egy ekkora lencsén egy szemmel??? Az teljesen automatikus lesz, hogy a szemed meg a fejed ugy mozduljon, hogy megtaláld az optimális helyet, ahol mindkét szemmel látsz ( teljesen mindegy hogy 5 vagy 25 cm-s a lencse.).
(#) Ge Lee válasza freddyke hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
A nagyító az nagyító, mindig is kompromisszumos megoldás lesz, akár olcsón akár drágán. Az olcsó eleve egyszerű lencséből van nem akromatikusból (utóbbi horror árú), ha nem volt még távcsöved akkor keress rá a szferikus és a kromatikus aberráció (színi és gömbi eltérés) kifejezésekre. Nagyon jó hogy van, de én már eléggé unom hogy mindig húzni vonni kell a kart éppen oda ahol kell az asztalon, folyton igazgatni kell fel le, néha az egész kar útban van, a nagyítás éppen hogy határeset, az enyémben a ledek hideg fehérek, amiknek a fényereje több is mint elég, de a frissen forrasztott pláne az ónozott ónrétegről úgy verődik vissza hogy konkrétan vakít.
Közel kell hajolni a lencséhez, kényelmetlen abban a pózban ülni, hát még forrasztani. A gyanta felszálló füstje néha megszorul pár másodpercre a lencse alatt, elhomályosítva a látást. Ezért előbb utóbb be fogok ruházni valami hasonlóra. Árban kb. ugyanott van, viszont ég és föld a nagyítóhoz képest, mondom ezt úgy, hogy élőben még nem volt hozzá szerencsém, csak videón láttam. Gondolom vannak nála sokkal jobbak is, ahhoz illeszkedő árban.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Hasonlón már én is töprengtem, de nagyon jelentős árkülönbség van, és nem jöttem rá miben rejlik. Ez csak a felébe kerül kerül a linkednek. Lehet tudni mivel tud többet a drágább?
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Van egy 2.5x-es, körülbelül 4cm lencseátmérőjű nagyítóm. Próbaképpen nyomtatott szöveget néztem vele. Körülbelül egy negyed fókusztávolságig látok át rajta két szemmel, viszonylag tisztán. A fókusztávolság felétől és távolabb "összecsúszik" a két szemem által látott kép. Ebből kifolyólag nem mindegy, hogy 5 vagy 25cm átmérőjű a lencse. A kérdésem még mindig, hogy mi az a minimális átmérő, hogy használható is legyen? 10cm elég vagy jobb a 12.5cm?
(#) Alkotó válasza freddyke hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Én most hirtelen elhatározásból néhány perce rendeltem egy ilyet. Ha tudsz várni 40 napot, akkor elmondom milyen, és én mennyire tudom használni. A nagyítási képesség túlzó, e miatt nem aggódom, de a kéz szem koordinációban látok kihívást. Jó eséllyel ezt gyakorolni kell majd. De legalább a lányok is tudják a körmüket festegetni majd vele.
(#) freddyke válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Egy lencsés távcső két lencsecsoportból épül fel, objektív és okulár. 20-135x-es nagyításnál hatványozottan jelentkeznek a leképzési hibák, ezért nagy jelentősége van a minőségi optikának. Egy egyszerű, néhányszoros nagyítású nagyítólencséből miért lenne szükség akromátot vagy apokromátot használni? Ennyi erővel szemüveglencséket is készíthetnének több rétegű lencséből.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Nekem is majdnem ilyen van. Sok mindenre jo, én csináltam hozzá extra állványt, mert amit kaptam (nem egészen ilyen) az szörnyü volt. A hatalmas nagyitás miatt az ilyen mikroszkophoz egy komoly massziv állvány kell (még a játékmikroszkopokhoz is fémöntvény az állvány) és nem egy müanyagbilincses valami. Ráadásul ha nagyobb a NYÁK akkor nem fér a mikroszkop alá ( utban van az állvány.
Az embernek még lélegeznie sem szabad, ha ezzel dolgozik. Ráadásul minden kezelögomb a gépen van, igy ha hozzányulsz már keresheted is az alkatrészt amit vizsgálgatni akarsz. A nyomogombot szépen kivezettem igy az már nem mozditja el a gépet, ha fényképezni akarok. Szoval ezzel is barkácsolni kell, de utánna már jo sok mindenre. A forrasztáshoz kevésbé, mert 4-5 cm-re kell lennie a tárgytol. Viszont remekül lehet ellenörizni az SMD NyÁKot stb. Ezért irtam korábban, hogy egy jo USB kamera többet ér mint a lencse és az nem is igen zavar a munkában csak meg kell tanulni 2D-ben dolgozni. Van olyan is amin van makro funkcio, ami ha nem is teljesen, de részben helyettesitheti a mikroszkopot is. (Nekem a mikroszkop másra is kellett azért vettem meg.)
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Egy kicsit délibábot kergetsz. Ha nagyito alatt dolgozol, akkor neked csak azt a kis területet kell látnod ahol valoban dolgozol (forrasztási pont, IC láb stb, vagy IC felirat) minden más mellékes, és ez az agyunk, szemünk természetes automatizmusa ( eszedbe sem jut, de arra koncentrálsz amit látni akarsz). A moziban is csak a vásznat látod pedig gyakran van más látnivalo is.
Ajánlom mielött financiális csödbe jutsz, keress a LIDl-ben egy nagyitos forraszto segédeszközt. Gyakran van nekik. Az olcso, azon is van egy kb 10 cm-lencse, páka állvány világitás. Probálj az alatt forrasztani meglátod mire jutsz, ha nem megy még mindig jo lesz sok másra.

IMG_3410.JPG
    
(#) adapter válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Ha véletlenül már nem lesz neki aktuális, akkor is megoszthatnád tapasztalataidat, engem is elkezdett érdekelni.... (és lehet, hogy másokat is)
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Én láttam ehhez hasonlót 1 éve, annál az volt a baj -amiért nem vettem meg- késett a kijelzőn a mozgás a tárgy mozdulatokhoz képest kb. fél-egy másodpercet. Forrasztásnál zavaró, hogy rossz helyre tettem a páka hegyét, csak később látom, addigra elolvad amire nem kellett volna tennem a pákát. Mára már lehet, hogy ezt kiküszöbölték.
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Nem tudom, élőben nem láttam még így nem ismerem őket.
(#) freddyke válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Az LCD-s mikroszkóp nekem is nagyon megtetszett képek alapján. Amazon-on olvastam felhasználói véleményeket hasonló LCD-s mikroszkópokról. Nem valószínű, hogy alkalmas lenne forrasztási munkára, inkább csak utólagos ellenőrzésre. Nem írnak túl jókat. Természetesen érdekelnek a tapasztalataid.
(#) Ge Lee válasza freddyke hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Hidd el, ennél is jelentkezik, nyilván közel sem annyira. Nem találtam olyan képet a neten ami nekem van, ez egy lidlis, Livarnolux gyártmány, 60db 0,1W-os leddel, 12cm átmérőjű lencsével. Az ára 11 ezer körül volt de nem emlékszem pontosan. Noha a lencse szferikus torzítása csekély, mégsem lehet kihasználni a 12 centi átmérőt munka közben, általában csak 8-9-et.
Ha nem ajándékoztam volna el, akkor tudtam volna adni egy ilyen lencsét, ez ha jól emlékszem 10cm átmérőjű, de konkrétan semmire sem jó, használhatatlan. Alig nagyít, és mindkét módon elég rendesen torzít. Nem is üveg a lencse hanem műanyag.
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Szerintem nem teljesen érted a problémát. A 4cm-es nagyítómnál a fókusztávolság 10-20%-áig éles a két szemmel látható kép. Eddig a pontig a nagyítás is szinte nulla, a lencse túl közel van a tárgyhoz, hogy aláférjen bármi. A fókusztávolság 20-30%-tól homályossá válik, összecsúszik a két különböző szememmel látott terület. Pillanatokon belül nagyon megerőlteti és erőteljesen bántja a szemet. Nézhetetlen! Ha csak egy-egy szemmel nézem, egyértelműen látom az okát: mindkét szememmel más területet látok a nagyító alatt. Szívesen elvégezném ugyanezt a tesztet, 10-13cm átmérőjű, különböző dioptriájú lencsékkel, de nálam nem áll rendelkezésre ilyen kollekció. A Lidl-ben szezonális jellegű dolgok vannak, egyébként nem járok még a környékén sem.

Próbaképpen tudok rendelni egy ilyet (amit javasoltál), ingyen jön, ingyen megy vissza ha nem tetszik. Csak gondoltam megelőzöm a felesleges köröket és talán jobb lenne a másik 12.5cm-es átmérőjű lencsével.
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
A gond inkább az, hogy eddigi irásaid alapján egyre kétségesebb, hogy mi jo neked. Már kaptál egy halom tanácsot, semmi sem volt jo. Igy egyre nehezebb tanácsot adni.
Abba is hagyom.
Én az esetek 80%-ban a fekete szemüveggel dolgozom (1,5x), több is van belöle ( hogy egy mindig kéznél legyen). Nagyitokkal a kamerával meg a mikroszkoppal csak akkor amikor arra valoban szükség van.
Az ember mindig válassza meg a munkához a legjobb szerszámot.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2018
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Egyetlen dolgot szerettem volna tudni a döntéshez a 10 és 12.5cm-es átmérőjű lencse között: a dioptria és tárgytávolság függvényében milyen legkisebb átmérőjű lencsével működik jól a sztereó látás.

Csodálkozol? Nekem jó lett volna a legelső is. Az utóbbi egy oldal javarészt a negatív tapasztalatokról szólt. Nem szeretnék a saját káromon tanulni, alaposan megfogadtam a tanácsokat. Egyébként mondasz valamit. A felpróbált olvasószemüvegek közül a 1.5 dioptriás volt a legoptimálisabb. A visszaküldött amazon-os fejre tehető nagyító egészen használható volt, talán még jobb, mint az olvasószemüveg.
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
A nagyobb lencse mindig jobb, mert valamivel nagyobb felületen dolgozhatsz.( a torzitások mellékesek, azt a fejed meg a szemed jobbára kompenzálja).
Következő: »»   105 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem