Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Lapozás: OK   16 / 194
(#) proli007 válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Helló!
Nem láttam a rajzot, csak a nyákot, az alapján működőképes. (De ez a nyák rajz, az alkatrész oldalról van nézve!)

1/ Nem kell.
2/ Igen, nincs szerepe, csak a jelzés.
3/ Ki lehet próbálni, kb. 2V plusz, v. minusz feszültségre, el kell hogy engedjen a relé.
Ellenőrizd a tranyók típusát (pnp-nn) és beültetését, ellenállás értékét. (Főleg R3)

üdv! proli007
(#) Zoltan.ms válasza proli007 hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
kösz, megpróbálom.
A leírásban még az is írva volt, hogy aszimetrikus tápnál (csak+ UT) el lehet hagyni D2, R7, Q3-at.
El lehet vagy el kell!!
-csak mert nekem asszimetrikus táp van az erősítőben.
ezt a 2V plusz mínuszt sajnos nem nagyon értem.
Ha tápot adok neki késleltetve meg kellene húznia a relének, ha megszűnik a táp el kellene engednie.
Ha a bemenetre (ami a rövidzár vagy egyenáram védelem miatt van) nem kötöm rá az erősítőt akkor is így kellene működnie -nem?
köszi
(#) proli007 válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Szia!

Asszimmetrikus táp: Nem kötelező de ki lehet hagyni.
Az ilyen erősítőnél is váltó feszültség van a hangszórón, amit a kimeneti kondi biztosít az egyen feszültség leválasztásával. Egyen, csak a kondi meghibásodása esetén kerülhet a hangszóróra, ami valóban csak plusz feszültség lehet. (elég ritka jelenet, erre nem készítenék védelmet)

Plusz-minusz 2V:
A kéttápfeszes erősítőknél, munkapont hiba esetén, akár plusz, akár minusz egyenfeszültség kerülhet a hangszóróra. Ezt próbálja megakadályozni a készülék. Tehát ha a kimeneti feszültség akát a +2V-ot, vagy a -2V-ot meghaladja, a relének el kell ejteni. (Tulajdonképpen ez egy nyitott dióda (0,7V) és egy nyitott tranzisztor bázis-emitter feszültségének (0,65V) összege itt. Az asszimmetrtikus táp miatt nem lesz egészen egyforma a küszöbfeszültség, de nincs is rá szükség.)
Tehát egy tápegységről, vagy egy potiról szabályozod a bemeneti feszültséget 0..+2V tartományban ill. 0..-2V tartományban, az áramkörnek működnie kell.

Igen, így kell működnie, kis késleltetéssel kell meghúznia, és elejteni, ha kikapcsolod.
(De ez az áramkör, hangszóró zárlatra nem véd.)

Remélem oszladozik a köd.

üdv! proli007
(#) Solt85 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
Hello proli007 !

Hangszóró zárlat ellen tudnál felrakni valami kapcsolást.... Elég homályosan látok ez ügyben, ami kapcsolásokat láttam az mind tranzisztoros erősítőben volt és ha jól néztem bele volt építve az erősítési körbe..... két tranyóval ha jól emléxem.... Nekem STK4048 II es IC-s erősítőhöz kellene, bár ez az IC inkább összeválogatott tranzisztorok egy tokban szóval jó lehet a tranzisztoros erősítőkhöz használt is ???

Köszi a választ előre is.

Üdv.: Zsolti.
(#) proli007 válasza Solt85 hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
Hello!

A hangszóró zárlatának védelmét, csak a végfok áramkorlát kialakításával lehet megoldani. Ez vagy van, vagy nincs. De minden esetre a végfokot védi, nem a hangszórót, míg jelen áramkör a hangszóró védelmére szolgál.

Az STK-dat nem ismerem, de pld az STK077-ben tudomásom szerint nincs áramkorlátozás. Viszont az áramkör úgy van megtervezve termikusan, hogy kibírja a túláramot arra az időre, míg a kimenetére akasztott sima olvadó bizti ki nem megy. Egyszerű és hatékony.

Nagyteljesítményű cuccnál, nem biztos, hogy járható az út. Ott már inkább "visszahajló" jellegű áramkorlát van. Ez úgy működik, hogy amíg a kimenőfeszültség kicsi, addig az áramkorlát értéke is kicsi (zárlat van), viszont ha a kimeneti feszültség fel tud emelkedni (nincs zárlat) akkor az áramkorlát értéke is magasabb. Ez zárlatban kíméli a végfokot.
"B" osztályú végfok hatásfoka kb. 75%, tehát a teljesítmény 25% hővé válik, míg zárlat esetén a 100%-ból hő lesz.

Amúgy normál otthoni használatban zárlat nem fenyegeti a végfokot, csak DISCO "hangosításnál". (inkább hangoskodásnak hívnám)

üdv! proli007
(#) Solt85 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 31, 2008 /
 
Köszi a válaszodat .

Nos az erősítő nem otthoni felhasználásra lesz, hanem egy Ifjúsági klubban hangosításra ill. Bulikhoz.... egy egy ilyen IC ből 150Wot lehet kicsikarni, 4et építek majd az erősítőbe így lesz egy brutál 4x150W os végfokom (minez 8 ohm-on)... Ez az erőlködő már működött egy más verzióban (gitár erősítő volt egy crossoverrel felvértezve - ami egyébként szerintem rémesen működött, dehát mit várhat az ember otthoni készítéssel), amit sikerült elfüstölni tavaly szilveszterkor egy pár vidi hangfallal együtt... szóval ezért akarok bele hangfal és zárlatvédelmet (a hangfalvédő már megvan).....

uhh bocsi ez hosszú lett...

Szóval még annyit hogy van az IC-ben elvileg 2ms zárlat védelem. Ez gondolom az általad is említett "... amíg el nem olvad a biztosíték..." dologra való?

Szóval akkor egy-egy biztosítékkal a kimeneten meg tudom oldani a zárlatvédelmet????? (gyors vagy lassú olvadású bizti kell?)

köszi még1x az újabb válaszokat előre....

üdv. Zsolti
(#) Zoltan.ms hozzászólása Ápr 1, 2008 /
 
Sziasztok, köszi a segítséget, már működik a koppanásgátló, bekapcs után kb 2másodperccel húz a relé, egy gond azomban még mindig van!
Így is koppan, nem akkorát mint azelőtt de mikor kapcsol a relé és a hangszóró összeköttetésbe kerül az erősítővel (fesz alá kerül) megint csak koppan egyet.
Hiába késleltetek akármennyit, bármikor kapcsol a relé a hangszóró koppan.
Na most mit tegyek? Van valakinek ötlete, vagy tapasztalata erre a problémára?
(#) proli007 válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Ápr 1, 2008 /
 
Természetes, hogy koppan, mert a kondi akkor töltődik fel, mikor rákapcsolódik a hangszóró. Hogy ne így legyen, a végfok kimenetére és a testre kell egy ellenállás. Ezt még a koppanásgátló elé kell bekötni.

Nos, hogy mekkora?
Hát, hogy elég gyorsan feltöltődjön a kondi, de ne okozzon a végfoknak jelentős terhelést.
pld: ha 220ohm, akkor T=R*C képlettel számolva, 220ohm*2200uF=0,48sec. Ezalatt fog vele feltöltődni a kondi.
Tehát fél másodpec lenne, de ennél több késleltetés kell, lévén, hogy a feszültség ennyi idő alatt, csak a 63%-ra megy fel a kondiban. Így inkább legalább 2sec legyen a késleletetés.
Ha pld. 50W-os erősítőd van, akkor 8ohm-on maximum kivezérlésen 20V feszültség mérhető. Ez a feszültség a 220ohm-os ellenállásban1,8W-ot emészt fel. Tehát minimum 2W-os kell belőle.

Még egy lehetőség van, hogy amikor a relé behúz, a hangszórót bekapcsolod, az ellenállást meg ki.

Remélem ez alapján már el tudsz igazodni.

üdv! proli007
(#) Zoltan.ms válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /
 
Ez tök jó! Köszönöm a segítséget.
A relének úgyis 2 kapcsoló állása van így az utóbbi megoldást választom (alapból az ellenállás lesz az áramkörben ha meghúz a relé akkor meg lekválasztja azt)
kipróbálom.
Üdv
(#) Sword hozzászólása Ápr 6, 2008 /
 
Üdv!

Nekem működik egy ideje rendesen a majki féle koppanásgátló/hangfalvédő áramkör, viszont még a szerelésnél csináltam egy kis bibit, a még szigeteletlen clip ledet hozzáütöttem véletlenül a fém házhoz és elfüstölt.
Nagyon nem foglalkoztam vele, aztán a minap gondoltam megcsinálom, nyilván a tranyója ment tönkre a túláram miatt. (bc543B típusú) Cseréltem is, pontosabban szenvedtem vele egy sort, rézfólia levált, összefutott az ón meg minden, ami előfordulhat (ezért nem szeretek hozzányúlni már egyszer jól összeforrasztott dolgokhoz)
Mind1...a led továbbra sem világít bekapcsoláskor, akkor Led csere és láss csodát műxik. Csak msot már annyira, h nem hajlandó kialudni Szóval nem jó semmire. Zárlat nincs sehol, tranyó ugyanolyan, mint az előző, nem értem.
Esetleg annyi, hogyha a tranya C és E kivezetését zárom, akkor a led kialszik, bár sz.tem ez természetes..
(#) szabi83 válasza Sword hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
esetleg a led van fordítva
(#) Sword válasza szabi83 hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Akkor hogy világít?
(#) Sword hozzászólása Ápr 6, 2008 /
 
Esetleg előfordulhat, hogy ha mégis eltérő a két tranyó, (mert úgy látom más gyártótól van) és a kollektor, emitter más oldlaon van, akkor állandóan nyitva van?
Vagy nem számít, hogy a kollektorról vagy az emitteről veszem le a feszt?
Vgay lehet más a gond? mert elméletileg a bázison csak akkor kellene áramnak lennie, ha a kivezérlő fesz megközelíti a tápfeszt 10%-ra. Ezt melyik alkatrész "méri"?
(#) proli007 válasza Sword hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Hello Sword!

Mint ha ezt már veled kiveséztük volna pont ebben a topikban! Kérlek olvass vissza, mert minden kérdésedre ott a válasz. + egy Kavinton hamm be!

üdv! proli007
(#) proli007 válasza Solt85 hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Hello!

Idézet:
„(gyors vagy lassú olvadású bizti kell?)”


Na ez jó kérdés, mert a gyors (F), gyorsan kimegy egy löketre. A lassú (T), meg lehet túl tohonya. Marad a puding....

Egyébként a szokványos 5x20-as Wiccmann biztinél néha elgondolkodtató, hogy mi a különbség köztük, ha a szerkezetét megnézed.
Léteznek speciális félvezetővédő biztosítékok is, de azok 3000Ft-nál kezdődnek. Iparban elmegy, de amatőr vonalon, mit is mondjak...? :no:

üdv! proli007
(#) Sword válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Öhh...megpróbálok visszaolvasni, de erről konkrétan nem eshetett szó, lévén, hogy ez még akkor működött.
Nálam szeretnek elromlani a dolgok, ez van.
Egyébként ha arra gondolsz, hogy a táppal van a bibi, akkor a felvetés hibás, ugyanis a javaslatodra a végfok tápjáról megy a védelem is, nincs is vele semmi gond, egyedül a relé elől vettem ki az ellenállást, mert kevés volt neki a fesz.
De nem cséplem tovább a szót, visszaolvasok, köszi!
(#) Sword válasza Sword hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /
 
Bocsi, visszaolvastam, de nem találtam választ. Van esetleg v.mi más ötlet? Próbálok abból kiindulni, hogy eredetileg működött, de rövidzár miatt v.mi elszállt.
Tranyót cseréltem, nem lett jó, ledet cseréltem, jó lett.
Valószínűsíthető lenne, hogy nyilván a ledet lőtte ki a rövidzár, de akkor most miért kap áramot egyfolytában?
Nyilván, mert a tranzisztor nyitva van. Most ez lehet attól, mert hibás vagy fordítva van bekötve, vagy jól működik de áram kerül a bázisára, holott ennek csak körülbelül 18-21V -os kivezérlő fesz.nél lenne szabad. Ennyit nyilvánvalóan nem kaphat, hisz a bemenő jel 0.
(#) proli007 válasza Sword hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /
 
Sword! :no:

Idézet:
„Tranyót cseréltem, nem lett jó, ledet cseréltem, jó lett.

-Akkor most jó, vagy rossz?

Idézet:
„Valószínűsíthető lenne, hogy nyilván a ledet lőtte ki a rövidzár, de akkor most miért kap áramot egyfolytában?
Nyilván, mert a tranzisztor nyitva van.”


- Nem zavar, hogy a tranzisztor párhuzamosan van a Led-el? Ha nyitva van a tranyó, akkor söntöli a Led áramát, tehát a Led sötét.


Idézet:
„..jól működik de áram kerül a bázisára, holott ennek csak körülbelül 18-21V -os kivezérlő fesz.nél lenne szabad.”


- Hát igen, ez pont fordítva van!

Amúgy (193614) és (154810) hozzászólásomban szerintem, elég jól leírtam.

Kéretik cseppet olvasni - gondolkodni - olvasni.....

üdv! proli007
(#) Sword hozzászólása Ápr 7, 2008 /
 
Röviden: nem jó
mivel: egyfolytában világít a led, függetlenül mindentől.
Egyébként értem, hogy sz@r mindent többször elugatni és valaki lusta visszaolvasni. Igenis vissza szoktam olvasni, most is megtettem, nem vagyok lusta ilyen téren. A probléma, hogy nem értem, kész. Én csak annyit látok, h eddig működött, most viszont nem. Tudom, h mitől romlott el és próbálok rájönni, h melyik alkatrész lehet az, ami miatt nem működik.
(#) proli007 válasza Sword hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /
 
Szia!

Nekem a türelmem sincs fogytán, és hidd el, cseszteteni sem akarlak, csak furcsálom a hozzáállásodat. Azon kívül, hogy sopánkodsz, látszólag nem teszel semmit. Nem kellett volna méregeni valamit és azzal "bosszantani" engemet? Nem siránkozni, hogy "nem jó-nem jó"! Hát így nem is lesz jó soha! Itt az ima nem segít, csak a tett!

Nos, hogy szárazon ne maradjon a szem, egy kis méregetés az ábra alapján, és meg lesz a hiba!
(A nulla bemenetet úgy értem, mikor a hangszórón van. Ez olyan mint a rövidzár. A -35V-ot, meg beadhatod a -40V tápról egy 2-3kohm-os potival)

A méréseknek nem kell hajszál pontosan ugyan ezt az eredményt mutatni, de hozzávetőlegesen a hibátlan áramkörben ezt fogod mérni.

üdv! proli007

Clip-Led.jpg
    
(#) Sword válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /
 
Nem sopánkodok. Mivel nem értek hozzá, elmondtam, h mi a hibajelenség, felvázoltam, h mik a hibák, mikor működik/mikor nem, mit cseréltem, mit nem, stb. Segítséget kértem, mivel részben ezért van a fórum és gondoltam adok hozzá valami támpontot, h ne csak úgy a vakvilágba kérdezősködjek mindenféle konkrét hibajelenség leírása nélkül, az a legkevesebb, hogy ha elvárom, h segítsenek, akkor megkönnyítem az illetők dolgát. Nyilván próbálsz rávezetni a dologra, de ilyen minimális szakmai háttérel, ami nekem van, ez képtelenség. Próbáltam hangosan gondolkodni, h vajon jó helyen tapogatózom-e, írtam egy hülyeséget, mivel nem értek hozzá és egyből a fejemhez vágod. Mindezek ellenére köszönöm, h segítessz, ilyen a stílusod és kész, lehet, h más területen, amihez értek és átlátom énis így reagálnék egy bénázóra, sőt biztos...
Szóval köszönöm még egyszer, próbálkozok a dologgal.
(#) Sword válasza Sword hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /
 
Abban igazad van, hogy mérhettem is volna, de ennyit tudtam csak kideríteni, mivel multiméterem nincs.
Azaz volt még egy hónapja csak tönkrement, perpill elég nehézkes a beszerzése. Nélküle meg nehéz. De ez már tényleg az én gondom.
(#) proli007 válasza Sword hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /
 
Szia!

Örülök, ha nem sértődtél meg, mert egy kicsit olyan felhangja volt a dolognak. Tudom nem lányos a modorom, sőt Pafi szerint rosszindulatú is vagyok. De ez van, ezt hozza az a néhány év.

Hát, azt szoktam mondani, hogy a műszerész műszer nélkül, olyan mint a nő p... nélkül.

Az összes multi árul gagyi műszert bagóért, ami itt nagyon jól megfelel sacométernek.

üdv! proli007
(#) Sword válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
Nem, ez csak afféle kivan a tököm mindennel felhangú dolog volt Látszólag előzmény nélkül mennek körülöttem tönkre a dolgok, főleg az eddig jól működő erősítőm is, ezért félek is már hozzányúlni. T.nap pl a kivezérlésjelző meghajtó IC-je távozott az örök félvezető mezőkre. puff 600 pénz, persze ha beszerezhető lenne, de hát ilyen ez a vidéki élet Ha nagy nehezen rá tudod venni a boltost, h rendelje már meg, inkább viszek 2 darabot belőle, akkor rá 2 hétre talán eszébe jut, majd kb dupla áron eladja és még szar is. Nah ilyenkor megy fel a pumpa és rendelek pestről, csak hát 1000forintos postázással párszor meggondolom, hogy mit rendeljek még, h megérje...
Ekkor jön az ötlet, hogy rendeljünk a national-től IC-t... persze, hogy pont abból nem tudnak ingyenes mintát küldeni


(#) proli007 válasza Sword hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
Hello!

Na ezt a "vidéki életet" Én is pontosan ilyennek ismerem. Anya nélkül nem is tudok beszélni róla!

A legtöbbször inkább abból építkezek, ami a fiókban van, és még ki sem tudok próbálni valamit, ha felötlött bennem. Új alkatrészekről nem is tudok beszélni, pedig őtpercenként eszembe jut valami. Csak irigykedni tudok, amikor arra panaszkodnak, milyen messze van a LOMEX tőlük...

Néha próbáltam keresni valakit, hátha megszán, és egy levélbe elküld valamit, de nem.....

üdv! proli007
(#) Sword válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
Üdv!

No, egy multimétert minél hamarabb beszerzek, majd akkor aktuális lesz a téma, addig tök felesleges valóban.

OFF
Itt két híradástechnikai bolt van a városban, de pl az egyikben ilyen, hogy potméter.. hát mi olyat nem tartunk.
Kéne akkor 3db 680Ohm-os ellen, hát csak 1kilós van, igaz abból is csak 2..
Meg nem rendelek, mert keveset nem éri meg, a sokat meg nem viszik el. Nem hibáztatom őket, nincs forgalom, egyre kevesebb az ilyen "marha", aki belefog ilyesmikbe és magának barkácsol dolgokat. Én meg nem bírom ki, h ne bütyköljek v.mit, ha nem össze, akkor szét
Filléres hobbinak tűnik, hopp egy 5 forintos ellnállás, itt egy 30ft-os elkó meg 5ft-os led stb stb.. de a végén mindig sokba van. Ha tehetem sz@rom le az itteni boltot és lenyelem a postaköltséget, rendelek a hq-tól. Általában van mindenük, relatív-e jó áron meg pontosak is, eddig megvoltam velük elégedve.
OFF
(#) oregtamas0202 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /
 
Üdv.Olvastam a beszélgetéseteket. Már másnak is irtam, bár csalódott lettem. A lényeg : rengeteg bontani való gépem/ modulom/ panelek ( hibás autó rádiók stb. van I N G YE N adom. egyedűl a postaköltség a tietek. // TEHÁT // bárki irhat . Egyedi alkatrészt is kérhet,akár listát is küldök. 40 év szervizelésből sok-minden megmaradt új és használt is. /ellenállások /kondik /tekercsek /trafók csövek/ SEGÍTEK de a postakötséget vállalnotok kell, vagy személyesen átveszed. És még egy :ha délután szolsz azt ne várd, hogy 1mp. alatt biztos választ kaptok ,ui.feldolgozás alatt van a készlet. Öreg Tom.
(#) Sword válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /
 
Sz.tem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy köszönjük a felajánlást!
Én egyelőre nem építgetek semmit, bár 1-1 trafó alkalom adtán nem lenne rossz, arra mindig szükség lehet, meg persze sok más hasonló alkatrész is.
Alkalomadtán v.színűleg kereslek majd, a postaköltéget természetesen átvállalom, ez a legkevesebb.

És persze kössz még egyszer!
(#) hasutas22 válasza Árpy hozzászólására (») Ápr 27, 2008 /
 
Szerintem jó, nekem ment rendesen.
(#) tamas007 válasza hasutas22 hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
sziasztok.
Megepitettem a mellekelt kapcsolast minden kifogastalanul muxik eddig.Csak annyi lenne a keresem hogy ha valakinek van hozza leirasa vagy tudja a mukodeset legyszi irja le.
Elore is koszi

hvedelem.pdf
    
Következő: »»   16 / 194
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem