Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő inverter javítás
Lapozás: OK   74 / 114
(#) Chipmunk1960 válasza siletto hozzászólására (») Júl 18, 2018 /
 
Nagyobbat persze, csak V-ban egyezzen meg. Annak nem is baj, ha kicsit nagyobb az elő-töltő ellállás, mint írtam. Esetleg mérhetsz rajta feszt, mikor vált át a relé, ha nagyon szikrázna picit növelni kell az időzítést, hogy ne égjen be.
(#) siletto válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Júl 18, 2018 /
 
Az időzítést a kondenzátor méretével kell beállítani? Ha nagyobbat teszek be( mármint a relé elé), akkor lassabban töltődik fel-> később húz be a relé.
Köszönöm egyébként a segítséget, amint megérkeznek a kondik, kicserélem őket, aztán remélem még sokáig együtt dolgozhatunk.

Még egy kérdés, ami már kicsit OFF, de hátha még belefér:
Mit tudnak a mai újabb bevont elektródás (nem multi) inverterek, amit ez még nem? Csak kíváncsiságképp, hogy okosodjak műszakilag. Ennek 45V üres járása van, és 24-26V a munkafeszültsége. Kikapcsol, ha odaragasztottad a pálcát, és nincs hangos sivító hangja, mint a még régebbi Miller inverternek, amin a suliban tanultam kicsit. Mire lehet használni az 5A beállítást?

Könnyebb őket meggyújtani, vagy szebb varratot produkálnak, vagy mik most az olyan műszaki megoldások, amiket az én alap inverterem 1 ic-vel meg 2 műveleti erősítővel, tranzisztorokkal még nem tud?
(#) mpisti válasza siletto hozzászólására (») Júl 19, 2018 / 1
 
Az időzítést nem a puffer mérete határozza meg hanem a bekapcsolást késleltető áramkör idő- állandója.Ez szinte gépenként és gyártónként változik, az említett MILLER XMT 400 típusánál ez kb. 2s, az XMT304-nél 3s. A Fronius is hagy bőven időt a pufferek feltöltődésére, de az egyszerű inverterek gyártói valamiért csak 0,1-0,2s időt hagynak a feltöltődésre, pedig ennél azért több kellene a pufferkondik kímélése okán. Az egyszerűbb inverterek 80-120V pufferfeszültség elérésénél átkapcsolnak, de ebben a kategóriában is van amelyik picivel komolyabb töltésfigyeléssel rendelkezik, de a jellemző inkább a szinte azonnali átkapcsolás, miután megjelent némi feszültség a pufferekben. Az 5A áram kizárólag TIG hegesztésnél lenne alkalmazható, de a jellemzően MMA hegesztésre kitalált hobbi gépeknél csak parasztvakítás. A MILLER azért sivít, mert nem tisztán PWM szabályozás van benne. Hogy mivel tud többet egy profi gép? Nagyságrenddel több paramétert figyel a vezérlőelektronika mint a primitív gépeknél. Pl. a primer áram figyelése csak kizárólag biztonsági célból történik, de pl. figyelik folyamatosan a pufferek feszültségét, a primer áram jelalakját(!)a rezonáns inverterek rezonanciakondijának áramát, feszültségét, hegesztés közben a cseppátmenetek áramát,az ív feszültségét. Emellett a tökéletes hegesztés érdekében a cseppátmenetek pillanataiban az ívteljesítményt optimális szinten tartják, tehát egy kis kézremegés nem tudja elrontani a varratot. Nem véletlenül vannak gyors procik ezeknek a gépeknek a kártyáin, és nem véletlenül kerülnek 50-100x annyiba mint a Praktikeres gépek.
(#) siletto válasza mpisti hozzászólására (») Júl 19, 2018 /
 
Köszi, érthető mostmár!
(#) Chipmunk1960 válasza siletto hozzászólására (») Júl 19, 2018 /
 
Pisti a profi, higgy neki. SAzerintem sima időzítő van benne, vissza kell rajzolni, s lehet igen az időzítő kapacitást kell kicsit növelni, hogy legyen idő, szerintem legalább 180v körül feltöltüdni. a Max fesz 320- 336V között szokott lenni. Ott már nem tültődik akkora árammal, hogy a relé beégjen. 15-20A alatt, még TIG-nél sem használok vékony lemezekhez, mert nem olvad be, csak kinlódás
(#) erbe válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Júl 19, 2018 /
 
Vékony rozsdamentesnél bizony le kell menni 10 A-re vagy alá.
(#) Chipmunk1960 válasza erbe hozzászólására (») Júl 20, 2018 /
 
Akkor lehet nem hiteles a műszere. 200A a max....
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2018
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Júl 20, 2018 /
 
Idézet:
„15-20A alatt, még TIG-nél sem használok vékony lemezekhez, mert nem olvad be, csak kinlódás”

Nem foglalkoztam a műszerével, csak a gyakorlati tapasztalattal.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2018
(#) siletto válasza erbe hozzászólására (») Júl 21, 2018 /
 
És ezzel a Cemont géppel informális szinten lehet TIG-elni?
Azt tudom hogy elméletileg bármelyik inverteres géppel lehetséges, de konkrétan ezzel a típussal?
Papír szerint 63V az üresjárati feszültsége, bár én valami miatt multival 45V-ot mértem. A Munkafeszültsége 24-26V. Ez működőképes ehhez az eljáráshoz?
(#) siletto válasza siletto hozzászólására (») Júl 24, 2018 /
 
Kicseréltem a gépben az összes kondit új Nichicon gyártmányúra, kapott új ventilátort is, szépen dolgozik, tudja a gyári kitöltési időt. Az üresjárati feszültség is megemelkedett valami miatt a gyárihoz közeli értékre.

Már csak meg kell tanulni hegeszteni taknyolás helyett

Köszi a segítséget!
(#) Chipmunk1960 válasza siletto hozzászólására (») Júl 25, 2018 /
 
Szia, Örülök neki! 50 V körül van az enyémnek is az üresjárati, szerintem jó.
(#) david08 hozzászólása Aug 24, 2018 /
 
Sziasztok!

Adott egy RILON MIG250 inverter. A hibajelenség a következő: hegesztés megkezdésekor és van amikor még utána is, a feszültség ugrál, ha a beállított feszültség 20V, és pillanatokra ugyan de fel-fel ugrik akár 32V-ra is ami az íven is meglátszik. Ha terhelő ellenállásra teszem semmi probléma nem jelentkezik.
A gondolatom az, hogy a visszacsatoló körben lesz valami és ott is valami zavarszűrő résszel, mert ha simán egyenletes ohmos terhelést kap nem produkálja a hibát.
Van valakinek ötlet esetleg más típusnál találkozott-e már hasonlóval??
Később teszek fel képet is a masináról.

Köszi a segítséget!
(#) otvenkilenc hozzászólása Aug 24, 2018 /
 
Tirisztoros hegesztőinverterben találhatók ezek a hibrid IC-k nem találtam az inerneten adatlapot róluk. Ha valakinek van azt megköszönném ha megosztja velem.

LF0045 Sip 10 tokozás
LF0046A Sip 10
LF0047 sip 5

Mindegyik a primerkörben van az LF0047 a tirisztorokat vezérelné.
Az inverter típusa nem ismert. Azt is szívesen veszem ha valaki hasonló kapcsolással tud rajzot
(#) Orall hozzászólása Aug 25, 2018 /
 
Sziasztok! Egy elektrosta 185 hegesztőt javítok, a vezérléhez szükséges tápegység ment tönkre. A kis tápegység a TOP226yn -ra alapul, de nem a gyártó által javasolt kapcsolási elrendezést alkalmazták ebben a hegesztőben, hanem merőben mást. Tudnátok abban segíteni, hogy a kapcsolási rajzot mellékelitek?
(#) Tomee hozzászólása Aug 26, 2018 /
 
Üdv mesterek!

Egy hegesztő inverter vezérlés javításában kérném a segítségeteket.
A közelben volt egy villámcsapás és utána már nem fogott ívet a masina.

A vezérlő panelen ITL31397 felirat található.
Kerestem kapcsolási rajzot, de nem találtam semmit róla.
A Fetek meghajtásához szükséges négyszögjel már nem nincs meg.
A meghajtó trafó (csatoló vagy leválasztó) primer oldalán található Q2 Fet mindig nyitva van.
A panelen található ic-k típusa le van köszörülve...
Itt elakadtam....

Üdv
(#) AMD hozzászólása Aug 26, 2018 /
 
Sziasztok!
Black MMA 250 inverteres hegesztőnk meghibásodott. Állítólag üresjáratban pukkant egyet. Azóta nem ad életjelet. A segédtápnak lett annyi, egyelőre ennyire jutottam vele. Tud valaki kapcsolási rajzot hozzá, vagy olyan oldalt ahonnan le tudnám tölteni?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) hulala hozzászólása Aug 28, 2018 /
 
Sziasztok . Van egy Rehm Booster 210-es inverteres hegesztőgépem ami nem működik . Amikor ívet fogok vele alig van benne erő de sikít-visít és hosszú lobogó ívet produkál . Ennél a problémánál hol érdemes elkezdeni a hibakeresést vagy meg se próbáljam ?
(#) kuner hozzászólása Aug 28, 2018 /
 
Sziasztok!

Straus ST/WD-160IV rajza valakinek esetleg?
Nagy segítség lenne.

Köszönöm!
(#) Lali24 hozzászólása Szept 12, 2018 /
 
Üdv mindenkinek! Van valakinek ehhez a kis géphez rajza?
Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2018
(#) Chipmunk1960 hozzászólása Szept 13, 2018 /
 
Uraim! Többször leírtam már, hogy ugyanazt a kapcsolást/elméletet, több kevesebb módosítással millió készülékben használják, a vevő által kért megnevezést nyomtatva rá. Így egy név, előlap-fotó semmit sem mond! Ha az adott készülék főbb részeiről osztanak meg fotót, esetleg az IC-k, típusát is megírják, több eséllyel található hozzá megoldás.
(#) dara válasza Lali24 hozzászólására (») Szept 13, 2018 /
 
AMD,Lali24,ezek a gépek mind félhid kapcsolásúak a képek között található rajzok közül sok van ami ezekhez passzol,vagy közelit hozzájuk.Egyszerü szerkezetek,könnyen javithatóak.
(#) AMD válasza dara hozzászólására (») Szept 14, 2018 /
 
Helló! Nekem az IGBT meghajtásnál két darab nyolc lábú ic van. Leolvasni nem tudom a felségjelzésüket, rajzot se láttam ilyenről, bár már nem lényeges, azokkal nem volt baj. Talán optocsatoló lenne? Segédtápnál kellett vezérlő ic cserélni, fetet, ellenállások voltak szakadtak, zénerek zárlatosak. Konkrét kapcsolási rajzal könnyebb lett volna, de megoldottam anélkül is. Egyelőre lábas jószágokkal helyettesítettem az alkatrészeket és működik a hegesztő. Majd kicserélem smd-re, hogy "szakszerű" legyen a javítás.
(#) dara válasza AMD hozzászólására (») Szept 14, 2018 /
 
Igen opto.Olyan rajz is van.
(#) AMD válasza dara hozzászólására (») Szept 14, 2018 /
 
Akkor átsiklottam felette. Szerencsére nem volt nagy baja.
(#) oroszlan40 hozzászólása Szept 15, 2018 /
 
Tisztelettel kérnék segítséget egy / Profiline Mig Mag 145T / Co2 hegestő nek az elektromos rajzát valaki tudná-e fel tenni az oldalra a vezérlő paneljánál van gondom ki cseréltem a hibás"triakot BTA26-600B de a hiba nem szünt meg a munka kábel feszültség alatt van a huzal elő toló müködik.Az alacsony fokozatra kapcsolva nem müködik semmi ,be kötései még gyári . Nem találok már semmi hibát! Ez a meg hibásodott fél vezető kapcsolja ahgy nyomon követtem az egyik vagy a másik fázist az áram erőség váltásnál.
Köszönöm előre is.oroszlan40
(#) otvenkilenc válasza AMD hozzászólására (») Szept 15, 2018 /
 
" Talán optocsatoló lenne? " Ha az akkor, azt könnyen megtudod állapítani az 1-2 láb között megtudod mérni a dióda nyitófeszültségét általában 1,2 -1,6 volt. Szoktak még IR2111-t alkalmazni de azt meg arról lehet felismerni, hogy van néhány alkatrész még körülötte ami a gyári ajánlásában szerepel.
(#) dara válasza otvenkilenc hozzászólására (») Szept 15, 2018 /
 
Sikeres válasz,már három napja kész a gép!
(#) otvenkilenc válasza dara hozzászólására (») Szept 15, 2018 /
 
Nem csak neked szántam a választ..
(#) Chipmunk1960 válasza AMD hozzászólására (») Szept 16, 2018 /
 
IGBT meghajtásra IR2101-2127 közöttieket szoktak használni, azok 8 lábúak, de nem mind láb-kompatibilis.
(#) Chipmunk1960 válasza otvenkilenc hozzászólására (») Szept 16, 2018 /
 
[off]Bocsi most láttam, hogy írtál, a következő oldalon volt. Nem okoskodni akartam. /off]
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2018
Következő: »»   74 / 114
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem