Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   616 / 961
(#) gordonfreemN válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Nem tudom ezt, ha te láttál ilyet, akkor elhiszem.
Viszont azt tudom, hogy ez egy 1950-65 között épült lakótelep (amit talán 80-as években felújítottak). Nálam pl. MMfal jön be, azután csövezve van pl kéménynél is, oda fémbetétes csövet tettek, a többi papír.
De valamelyik biztosan a védővezető ez esetben (nullázott rendszer).
Mit tehet ilyenkor a szakember? Ha nem lehet látni az óránál a kötést, mi hova megy...

hogy a többi kérdés se laposodjon el:

Ablak alatt (10+ cm-re), vizszintesen elvezetni (csövezve) villanyvezetéket?
Konnektortól konnektorig elvezetni függőlegesen (nem gerincen a mennyezet alatt hanem padlótól
~30cm-re) villanyvezetéket?
(#) erbe válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Nincs védővezeték. Régebben melegpadlós ill. száraz helyiségeknél nem volt követelmény. De szerintem még a fürdőszobában sem találsz. Akkoriban még mosógép - centrifuga kettős szigetelésű volt.
(#) gordonfreemN válasza erbe hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
A kéket és az egyik feketét (másik fekete a fázis) használva nullának, működik egy izzó.
Ha kijelentjük, hogy a kék a nulla, a feketék közül amelyiken mérem, az a fázis, a másik fekete és kék között nincs potenciál különbség, akkor a másik fekete mi lehet?

Fürdőben vezérelt van, ugyanez a felállás.
Szomszéd házban ugyanez.
(#) elektroncso válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Bekötetlen vezeték?
(#) gordonfreemN válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Akkor hogyan világít az izzó róla, vagy miért mérek közte és a fázis között 230V-ot?
Tekintsünk el attól, hogy sérült a vezeték, mert másik tömbben is ugyanez a helyzet.
(#) elektroncso válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Azt írod:
Idézet:
„A kéket és az egyik feketét használva nullának, működik egy izzó. Ha kijelentjük, hogy a kék a nulla...”

Ez a felállás lehetetlen. Ha kijelentjük, hogy a kék a nulla és a "egyik" feketét is nullának használod nem világíthat róla az izzó.
Amúgy rendesen megblankoltad az MM vezetéket? Ezek dupla szigeteltek és a színes szigetelést takarja a fekete esetleg szürke külső burok. Viszont gyakran abban a korban ez a felső réteget nem távolították el így látszólag mindegyik ér egyszínű. Arról nem is beszélve, hogy két fekete egy kék leosztású MM kábelt még nem láttam (ettől függetlenül még lehet, de soha nem találkoztam vele).
(#) yulo5310 válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
A 3 vezetékesnél a védőföld kicsit nagyobb távra van a két vezetéktől a szalagban!
(#) usane válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Szerintem ezt féltreértetted. A fázis fix, és mind a másik feketével, mind a kékkel világít az izzó.
Bár én még nem láttam feketével védőföldet, maximum ha olyan régi volt, hogy elfeketedett, de beljebb blankolva látszott a színe valamelyest.
(#) usane válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Mi az, hogy nem lehet látni az óránál a kötést? Kimérni ki lehet.
(#) sámli válasza yulo5310 hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Vagy igen, vagy nem
(#) yulo5310 válasza sámli hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Na igen,de az már szinkódolt!
(#) gordonfreemN hozzászólása Aug 6, 2018 /
 
Igen félreértett elektroncso.

Pontosan úgy van ahogy usane leírta, mindkét ismeretlen vezetékkel próbáltam (a fázis fix) és mindkettővel ami ismeretlen, nullának használva világított.

Hogy miért nem lehet látni mi merre megy azt a képeken próbálom demonstrálni:

Mérni földelési ellenállásra gondolsz usane? Ahhoz sajnos nincs müszerem. Meg ha nullázott (amit egy óracserekor mondott a reg. szerelő) akkor ugyanazt mérhetném a két vezetéken ha ez egy társasház 2 emelete, nem? Arra gondolok, hogy lent össze kéne legyen kötve a bejövő PEN a ház földelésével és ott kerül szétválasztásra.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2018
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Nem fértek be a képek egy üzenetbe:
Ezek vannak az én oldalamon, de két lakás van ezen az oldalon.
Az MMfaliról pedig: biztosan rendesen megblankoltam és bár a távolságra nem emlékszem de nem tűnt fel, hogy távolabb lenne a másik kettőtől egy harmadik.
Egeszen biztos hogy fekete két darab és egy kék.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2018
(#) kowi válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
Lakáson belüli táblát megbontva látni fogod. A kék szokott lenni a védővezető. Igen bevett szokás volt hogy nem mentek vissza föl hanem 30 centin vitték tovább. De találkoztam keresztülfúrt kéménnyel is. Amerre lakunk az IKV ikletve tanulók csinálták. Ha lesz időm dobok fel pár képet.
(#) Ge Lee válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
Érdekes a dolog. Védőfölded az biztos hogy nincs, mert régen ilyesmivel nem foglalkoztak. A színkiosztásnak úgy kellene kinézni, hogy a kék a nulla, az egyik fekete a fázis, a másik fekete meg a vezérelt mérő lenne a villanybojlernak.
Én is laktam társasházban, az valamikor a 60-as években készült. Ott is csak a fázis és a nulla volt a bejövőnél, helyileg nem volt védőföld. Van egy belvárosi szintén régi építésű házban lakásom, ott sincs csak egy kék és egy fekete, pedig az már egy részleges felújításon is átesett.
Ezeket a házakat akkoriban talán még társadalmi munkában is építették (tanulók, rendvédelmisek meg éppen aki arra járt), azon sem kell csodálkozni ha a kábel 45 fokban keresztben megy a falban. Mivel sok helyen olyan a lakás elrendezése hogy máshol nem lehet, a bejárati ajtó és az ablak felett a mennyezetben vitték át a falkábelt, plusz 1 centi vastag vakolatot ráhúzva.
(#) gordonfreemN hozzászólása Aug 7, 2018 /
 
Köszi a további válaszokat.

Ezekben a lakásokban találkoztam olyannal, hogy a lakáselosztó után MMFAL, de olyannal is hogy csövezve van. Nálam pl csövezve az egész, de a lakáselosztóba MMfal érkezik az órától (továbbra is a fekete-fekete-kék kiosztásban).
Nálam ez a helyzet, valaki már felújította valamikor és ki tudja jól kötötte-e be?
Nagy eséllyel az óránál van szétválasztva a PEN és ekkor minden melyik melyik? Kinevezem az egyiket védőnek és jónapot, vagy van az, hogy a védővezetőnek mindenképpen jelölve kell lennie, ekkor a kéket érdemes használni.

De látható a képeimen a szekrényben a piros vastag védővezető is, 1 lakásba 1megy.
Ezzel találkoztam is a fürdőben. Akkor ez mi lehet ha nem védőföldelésnek a vezetője?

ui: a vezéreltnek külön jön egy másik 3 vezetékes MMfal. Ott ugyanez a helyzet, nem tudni melyik a védő.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2018
(#) enree hozzászólása Aug 7, 2018 /
 
Sziasztok!
Csak egy elméleti kérdésem lenne; ha van egy háromfázisú motor, ami fázisonként eszik 16A-t és megy hozzá egy 5x1,5-ös Mt kábel, akkor azzal ugye minden rendben van, a nullát ugye be sem kell kötni, DE ha ugyanerről a kábelről szeretnék felvenni 3x16A-t, mondjuk három darab 3500W-os elektromost fűtőtesttel, akkor a kábelben futó egy darab 1,5-ös nulla nem fog túlterhelődni? Bocs, ha baromságot kérdeztem, csak úgy eszembe jutott...
(#) levaitamas válasza enree hozzászólására (») Aug 7, 2018 / 1
 
Szia!
Nem fog túlterhelődni, mert háromfázisú rendszerben , szimmetrikus terhelés esetén nem folyik áram a nulla vezetőn. Aszimmetrikus esetben sem fog nagyobb áram folyni a nullán, mint a legnagyobb fázison.
(#) Bakman válasza enree hozzászólására (») Aug 7, 2018 / 1
 
5 x 2,5 mm2 kell 16 A esetén.

Fűtőtest esetén kell a nulla, mert ha az egyiket kiiktatod (vagy meghibásodik) a rendszerből, a másik kettő két fázist fog kapni, sorosan kapcsolva, miközben a csillagpont "lebeg". Ha 400 V-os fűtőtestekről beszélünk, akkor nem kell nulla.
(#) kowi válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
Vastag piros a fürdőkádhoz megy.
(#) enree válasza Bakman hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
Nem az a kérdés, hogy kell e, az tiszta sor, hogy kell! Hanem az, hogy elég e aszimmetrikus terhelés esetén az az egy nulla, ami kábelben van... Az én logikám szerint, ha jön a három fázisról 16A áram, és az vissza akar menni egy darab nullán... az 48A... Ok, hogy egyszerre soha nem lesz annyi a fáziseltolódás miatt, de akkor is, nem kevés?
Ez csak egy gondolatkísérlet, de egyébként a 1,5-es réz vezetőnek nem 16A a plapon?
(#) llax válasza enree hozzászólására (») Aug 7, 2018 / 1
 
Ha jön mindhárom fázisról pontosan 16A, az egy darab nullán semmi nem megy vissza, akkor sem ha ezt egyfázisú fogyasztókkal éred el. Ha többfáziú rendszerben egynél több fázist terhelsz, a közös nullán mindig kevesebb áram folyik, mint a legjobban terhelt fázis árama.
(#) enree válasza llax hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
Idézet:
„Ha többfáziú rendszerben egynél több fázist terhelsz”

Köszi! Azt hiszem, megértettem
Mindnyájatoknak köszönöm a felvilágosítást!
(#) elektroncso válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
Hogy az MM a betonban fut-e vagy csövezett a házgyári lakás az attól függ, hogy szovjet vagy magyar mintájú gyártósoron készült az adott elem. A szovjet házgyárakban függőleges öntőformát használtak. Itt a beton összeroppantotta volna a csöveket ezért a kábeleket öntés előtt helyezték a betonba. (és az acélhálóhoz rögzítették). A magyar típusú házgyárakban vízszintes öntőformát használtak. Itt lehetett csöveket beönteni, mivel itt nem nehezedett rá a sok beton súlya.
Nem véletlenül ez volt a technológia. A sok emeletes épületeket statikai okokból nem szabad vésni ezért előre beöntötték a kábeleket/csöveket és a kötő- és szerelvénydobozokat is. Azok a házgyári lakások ahol a MM vezeték a vakolat alatt fut azokat utólag kábelezték és a betonra rögzítették a vezetékeket majd rávakoltak, így érték el, hogy statikailag nem sérültek az épületek.
(#) elektroncso válasza llax hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
Azért azt is hozzá kell tenni (mint azt itt már többször megvitattuk) ma már ez a kijelentés nem állja teljesen meg a helyét. A kapcsolóüzemű tápok esetén bizony szélsőséges esetben túl lehet terhelni a nullvezetőt. Persze túlaggódni nem kell, szerencsére a vezetékek elég jól ellenállnak az impulzusüzemű túlterhelésnek.
(#) kowi válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
Mivel egy településen lakunk (GordonfreemN) Így mondhatom nem beton panel. Sima tégla vakolatba tanulók által bepókhálózott MMfal vagy csőbe szövetszigetelésű alu vezeték Volt szerencsém párat felújítani.
(#) Kovidivi válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 7, 2018 / 1
 
Én sem zárnám le ilyen egyszerűen a témát, mert ha rakok az egyik fázisra egy elektromos fűtőtestet (rezisztív terhelés), a másikra egy motort (induktív terhelés), a harmadikra meg valami kapacitívot akkor ha pont szerencsétlenek a fázistolódási viszonyok, bizony 3x16A fog a nullán folyni. A terhelés fajtájától függően az áramsietni vagy késni tud, így ha felrajzoljuk az egységkört, benne a három fázis áramának vektorával, jobban lehet látni a problémát. Túlaggódni nem kell, de érteni kell az okot, főleg ha valaki villanyszerelő (vagy legalább sejteni???).
(#) gordonfreemN válasza kowi hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
Így van, tégla és némelyik mmfal mások pedig csövezve vannak, csak arra lennék kíváncsi, mi döntötte el ezt akkor? Gondolom a jókedv, meg a műsorvezető kapzsisága...

Usane válaszát még mindig várnám, mi ötlete van, hogy ebben a helyzetben kimérjem, melyik vezetőm a védő? Lehet -e egyáltalán mérni, mert nekem gyanús, hogy mit is mérek?
Ha a betáp az PEN akkor fent a második emeleten ugyanoda mérem mindkét vezetőmet amik vagy nulla vagy védő.

A kérdéseim további részei ezek lennének továbbra is:
Szabványos-e ha,
Ablak alatt (10+ cm-re), vizszintesen elvezetni (csövezve) villanyvezetéket?
Konnektortól konnektorig elvezetni függőlegesen (nem gerincen a mennyezet alatt hanem padlótól ~30cm-re) villanyvezetéket?
(#) elektroncso válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
Meg az, hogy mit lehetett kapni akkor a boltban.
(#) llax válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
3x16A legfeljebb laboratóriumi körülmények között hozható össze. Vagy valamilyen nagyon elszúrt ipari megoldásnál. Átlagos körülmények között legrosszabb esetben sem kell a nullvezetőn egy fázis maximumánál nagyobb árammal számolnod.
Következő: »»   616 / 961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem