Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   100 / 115
(#) juhasz10 válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Gcam-ot átállítottad mm-re? Nem maradt véletlenül inc-ben a mértékegység?
(#) scooby_ válasza juhasz10 hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Nem-nem, átállítottam mm-re. A CNC eredeti vezérlője Grbl, viszont annak a szoftwere a Gcam által generált kódot sem volt hajlandó elindítani. Utána áttértem Mach3-ra.
(#) Attis92 válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 26, 2018 / 1
 
Ha Hobby célkora kell és abszolút nem szempont a "termelékenység", akkor az ArtCAM-et nézd meg. 2D és relief-ekben elég jó, de gépidőben pazarlóan ír kódot. Ha profi cucc kell, akkor én a PowerMill-t használom, de az tényleg "pilóta vizsgás".
(#) scooby_ válasza Attis92 hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Ez jónak tűnik! Viszont a legenerált kód itt is ugyan azt csinálja a CNC-n. Megpróbálom még a gyári vezérlő + programmal, hátha. Szerintem a Mach3 nincs rendesen beállítva, nem tudom mi nem stimmel.
(#) Attis92 válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
A Postprocess-álásnál kiválasztottad a Mach4_mm vagy valami hasonló nevű Option fájlt? Én azt használom Mach3-al és nincs vele baj.
(#) scooby_ válasza Attis92 hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
Nem. Mach3-at is a neten található leírások alapján lőtem be a géphez. Ilyesmivel egy leírásban sem találkoztam. Már is megnézem!
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2018
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
Találtam néhányat.

Mach2_mm1.con
Mach3gb-MM-Arcs.con
Mach3gb-MM-Arcs-ATC.con

Ezeket használtam, mindegyikkel ugyan azt csinálja. Mach4-re nincs semmi. De igazából ezekben sem tudom, hogy mit írjak át.
(#) bbb válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
Azt még nem mondtad el, hogy egyébként mekkora a különbség a program és a valóság között. könnyen lehet, hogy a step értékek nincsenek jól beállítva a vezérlőben és emiatt nem tudja, hogy mekkora is az elmozdulás. Így tudod beállítani.
(#) scooby_ válasza bbb hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
Szia!
Az asztalméretem 300x180mm. Én jelenleg egy 138x37mm-es téglalapot szeretnék vele kimarni. Elindítom a programot, és a CNC elindul a világba. Még egy hosszanti élt sem mar ki, de a tengely már felütközik (nem hagyom neki). Pontosan nem tudom, hogy mennyi az eltérés. A vezérlő 1/2 lépéses üzemmódban van. A motor 1,8 fokos 200 lépéses. Menetemelkedésnek 2mm-t mértem. Ezekkel az adatokkal jött ki a 200 lépés, amit be is írtam a Mach3-ba.
(#) bbb válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 27, 2018 / 1
 
Nézd meg ezt a fórumot is, pont ugyan ez a problémája volt a kérdezőnek. Ott elmagyarázzák, hogy mit hogyan számolj ki.
(#) sargarigo válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
Van olyan relatív és abszolút pozíció. Szerintem relatíve akar elmenni mondjuk 10mm-t, de az abszolút nulla meg valahol sokkal arrébb van. Ezért megpróbál elmenni a nullába, hogy majd onnan számolja a 10mm-t. Meg kellene nézned a g-kódot, hogy utal-e valami erre. A G90, G91 kódok ezért felelnek. Nézd csak meg ezt itt!
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2018
(#) scooby_ válasza bbb hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
Nézem-nézem. Leszedtem a méretező XLS-t is, beírva ugyan azt az értéket kapom amit számoltam. Ha jól látom, akkor a srác még elosztotta a kapott Step értéket kettővel. Hogy miért, azt nem tudtam kivenni. Én is megtettem, beírtam. Most jónak tűnik nálam is. Nem tudom, hogy ez végleges megoldást jelent-e?
(#) scooby_ válasza sargarigo hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
Szia!
Vannak ilyen értékek, rögtön a kód elején. A nullpontot elméletileg a kimarás közepe (mivel az konkrétan az előlap közepén lesz, így talán oda lesz a legegyszerűbb bepozícionálni a szerszámot). Trükkösen a nullpontot úgy adom meg, hogy lekapcsolt vezérlő mellett manuálisan beviszem a 3 tengelyre a kezdő pont kódjait, majd visszakapcsolom a vezérlést, és betöltöm a G-kódot. Ekkor a program is rögtön középen kezd, így végül is ezzel nincs gond.
(#) bbb válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
Ha a step értékek jól vannak beállítva, akkor elvileg végleges megoldás lesz ez.
(#) scooby_ válasza bbb hozzászólására (») Aug 28, 2018 /
 
Rendben. Hát...akkor holnap délután csinálunk próbamarást, megnézzük, hogy pontos-e. Szerintem marad ez a téglalap, meg gravír tű. Köszönöm mindenkinek az eddigi fáradozását és a segítségét. Nekem nagy előre haladás már ez is.
(#) Attis92 válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 28, 2018 / 1
 
Várj egy kicsit ezt szerintem félreérted. Nem a Mach3-ban kell kiválasztani ezt a fájlt hanem az pl. az ArtCAM-ban vagy a hasonló CAM szoftverekben mikor "kiírod" a G-kódot. Én a 2017 ArtCAM-et használom és ha abban elkészítesz egy eljárást, majd kiakarod írni, akkor a "Machine file format" legördülő menüben ki kell választani a Mach3_4(MM)(*.TAP) típust. Ez gondoskodik a helyes szintaktikáról. Közben látom, hogy a problémád megoldódott, de gondoltam ezt a szálat nem hagyom annyiban!
(#) scooby_ válasza Attis92 hozzászólására (») Aug 28, 2018 /
 
Igen, köszönöm, közben megértettem, hogy mire gondoltál. Én csak 2011-es verziót találtam, illetve egy 2008-ast adtak CD-n a géphez. Még ma átírom kicsit a kódot, aztán végzek egy próbamarást fába. Remélem sikerült beállítani.
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 28, 2018 / 1
 
Nos urak! Kipróbáltam. A végeredményt lemértem tolómérővel, egy milliméterrel sem nagyobb mint a megadott méret. A probléma megoldódott. Ezúton szeretném is megköszönni mindenkinek, aki eme sikerélményhez hozzásegített útmutatásával. Így már az ArtCam által generált kódokkal is pontos.
(#) htibora hozzászólása Nov 4, 2018 /
 
Sziasztok. Nos mint kiderült a kártya amivel eddig próbálkoztam hibás. Így rendeltem egy Újat amely Arduino alapú amivel mozognak a tengelyek végre. Mindhárom x,y,z. viszont 1mm lépés helyett 19 mm lép! :O kiszámolva 2 lépés lenne egy mm ami ugye irreális szerintem. Tud e valaki küldeni egy működő és már bevált arduino hex filet amit feltölthetek? Illetve az lenne még a kérdésem, hogy a belinkelt vezérlésen hova csatlakoztassam a főorsó motorját? Előre is köszönöm a segítséget linket építő ötleteket!
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2018
(#) Pali79 válasza htibora hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
A meghajtók alatti jumperek bent vannak? Ha GRBL-t használsz, abban be lehet állítani a szükséges lépésszámot, sebességet stb.
(#) htibora válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Köszi a gyors választ!
A meghajtók alatt sehol sem szerelnek be jumpereket a talált videók alapján. Amúgy sikerült közbe beállítani sajnos csak 5 lépés jött ki / 10mm. Most pontos azonban nagyon rezegve lépi le a távot. Előtte nagyon szépen simán ment csak sokat. Sebességgel lennének gondok? Jumpert tettem rá mivel klónoznom kelet az Y tengelyt mivel azon két hajtómotor van. Azok is szépen működnek, működtek párban, míg be nem lőttem a lépések számát. Kezdek kifogyni az ötletekből!
(#) Robin2 válasza htibora hozzászólására (») Nov 4, 2018 / 1
 
Minden egyes kis panel alatt van egy 2x3-as jumper, a nagy kondik tövében. Azzal tudod beállítani a lépésszámok osztását (full, half, stb. step), illetve szoftverből finomhangolni.
(#) htibora válasza Robin2 hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
ÉRTEEEEEEEEEM. Köszi akkor tényleg ez lehet a gond! Nagyon köszönöm! És melyiket ajánlod az én esetemben?
(#) Robin2 válasza htibora hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Ezt neked kell kikisérletezni, mert függ a motoroktól, meghajtástól, "áttételtől".
(#) htibora válasza Robin2 hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Ok köszi! Ezt nem tudtam! Nagyon sokat segítettél
(#) lui3 hozzászólása Nov 5, 2018 /
 
Sziasztok használ valaki ilyen vezérlöt?ha igen mik a tapasztalatok?Jó nem jó?
http://s.aliexpress.com/UzuUBvy6?fromSns=Copy to Clipboard" target="_blank" rel="nofollow" >Bővebben: Link
(#) Pali79 válasza lui3 hozzászólására (») Nov 5, 2018 /
 
Nem jó a link.
(#) lui3 válasza lui3 hozzászólására (») Nov 5, 2018 /
 
Akkor hátha igy.
(#) lui3 válasza lui3 hozzászólására (») Nov 5, 2018 /
 
CNC USB MACH3 100Khz Breakout Board 4 Axis Interface Driver Motion Controller

http://s.aliexpress.com/UzuUBvy6?fromSns

http://s.aliexpress.com/UzuUBvy6?fromSns" target="_blank" rel="nofollow" >Bővebben: Link
(#) htibora válasza lui3 hozzászólására (») Nov 11, 2018 /
 
Én ezzel a vezérléssel próbálkozom jelenleg Bővebben: Link

Nem mondom hogy egyszerű de lassan ráérzek és összehozom a pontos lépés/mm beállításokat. Amivel rendesen küzdök az a főorsó vezérlése. az nem indul parancsból.
Következő: »»   100 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem