Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   209 / 238
(#) staci123 hozzászólása Jún 11, 2018 /
 
Szevasztok,
Segítséget kérek, kaptam egy Behringer eurolive 812 neo aktiv hangfalból való erösítö(ke)t tàpegysėggel,
amit jó volna beindítani.Bekapcsolás utàn rövid idöre felvillan a tápfesz a végfokon, nincs nyoma
égésnek, de rajz nélkül nem haladok... Ha valakinek van rajza, kérem, segítsen!
Bocs hogy nincs hosszú ö
(#) vteo válasza staci123 hozzászólására (») Jún 11, 2018 /
 
Szia,
Az alábbi doksi azt sugalja, hogy a B912 és a B812 elég hasonló B912-B812 .
A csatolmány a B912.
(#) staci123 válasza vteo hozzászólására (») Jún 11, 2018 /
 
Köszönöm szépen, még ma este nekifutok...
(#) yamuga hozzászólása Jún 28, 2018 /
 
Sziasztok! Lehet hüle kérdés, de egy d osztályú végfokhoz milyen hangfalvédelem dukál? Sokféle szép végfok panelt lehet vásárolni kínából, akár többszáz wattost is. Kell ezekhez valamiféle védelem?
Köszi a választ!
(#) yamuga hozzászólása Jún 28, 2018 /
 
Pl egy ilyenhez milyen védelmet javasolnátok, és egy esetleges kimeneti rövidzárat, hogy tolerálnának ezek a konstrukciók? Én is a múlt részese vagyok sajnos (quad405 hídba, 5kg hűtőborda 15kg-os trafó stb.), nincs rálátásom erre az új technikára...Köszönöm aki segít! Üdv
(#) latyakosa válasza yamuga hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Nem pont ez a panel, de hasonló IC. A bekapcsolásnál erősen pattan. A hagyományos hangfalvédelem ami késleltetve kapcsol be, illetve DC tápfeszre leold ugyanúgy használható.
(#) yamuga válasza latyakosa hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Köszi a választ! A gyárilag applikált borda többnyire elég rájuk? Ill. néhány személyes benyomással, tapasztalattal légyszives gazadagítsd már szerény, ezirányú tudásom!
Előre is köszönöm! Üdv
(#) Kovidivi válasza yamuga hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Nem kérdezünk két helyen ugyanazt!
Ha max. teljesítményen járatod, bizony kelleni fog a ventilátoros rásegítés.
(#) yamuga válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 29, 2018 /
 
Köszi! "Sziasztok! Kínai PWM végfokokhoz milyen védelmet javasoltok?
Üdv" Erre gondolsz? Mert nem ugyanaz.
(#) benpepe hozzászólása Júl 18, 2018 /
 
Sziasztok, Kaptam egy kínai PAM8610-re épülő kapcsolást.
http://trevormarshall.com/temp/PAM8610_board.jpg

A probléma a következő vele: autóban használva bezavarja a rádiót (pontosabban ellehetetleníti a használatát). Elegendő tápfeszt adni neki, és a rádió már sistereg is. Ha jól néztem, ez a konkrét kapcsolás nem tartalmaz kimenetű szűrőt. Meglehet oldani, hogy egy utólagos szűrővel „kompatibilissé” teszem a rádióval? Esetleg valakinek volt már ilyen problémája?
(#) Peter65 válasza benpepe hozzászólására (») Júl 18, 2018 /
 
Igen, de lehet hogy a kimeneti szűrő nem lesz elég. Elvileg a tápfelöl és szórva is zavarhat, azaz a tápoldalról is szűrni kellene és fémházba kellene építeni.
(#) TheEngineer válasza Peter65 hozzászólására (») Júl 19, 2018 /
 
Egyet értek, mi több, úgy gondolom, hogy sokkal valószínűbb az, hogy a tápkörön kerül vissza a zaj a fejegységhez. Szűrd meg a tápját valami combosabb fojtóval, legelőször is próbából. Én boombox-ot építettem PAM-okkal, ott nem volt gond, pedig fadobozban volt, de a végfok és a hangszóró között rövid volt a távolság. Nyilván szórhat a hangfalkábelen is, de ezek elég magas frekin járnak ám...
(#) benpepe hozzászólása Júl 25, 2018 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat. Majd bontok ki egy autórádióból fojtótekercset a táphoz, és kipróbálom azzal. A kocsiban úgy próbáltam ki, hogy közvetlenül az akksira kötöttem anélkül kötöttem volna rá hangszórót, és bemeneti jelet (na jó, volt rajta 4 centi vezeték a kimenetén), és ekkor már megszűnt a rádióvétel. Közben érkezett TPA 3116-tal egy kapcsolás, de abban van kimeneti szűrő. Egyelőre ezt is csak a fentihez hasonlóan próbáltam ki, az nem zavarta be a jelet. Egyébként autórádióba szeretném szerelni őket. TDA7375-tel már építettem végfokot azzal nyilván nem volt ilyen probléma, de most ez az új rögeszmém.
(#) Kovidivi válasza benpepe hozzászólására (») Júl 25, 2018 /
 
Másik megoldás lehet, ha húzol külön kábelt a rádiónak vagy ennek a kis nyáknak az akksiról közvetlenül. Ha a pozitív nagyjából külön van, akkor csak a negatívot kell. Tudom, nehezebb megoldás...
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2018
(#) black1989 hozzászólása Aug 5, 2018 /
 
Üdv!

Egy kérdésem lenne az ucd féle pwm erősítővel kapcsolatban !

Rendeltem lm311 ic-t viszont amit rendeltem az lm311p , a rajzon pedig lm311 van feltüntetve ! Beültethető e az lm311p?
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Igen. Sima jelölésűt szerintem már nem is nagyon kapsz, egyébként meg lényegtelen mert ugyanaz van benne. Csak a tokot jelölik a betűvégződéssel.
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
Köszi a segítséget!
(#) tothbela hozzászólása Aug 30, 2018 /
 
Sziasztok!

Ezek a ferrit klipszek alkalmasak lennének PWM erősítő kimenő fojtójának? Nem kell törni, köszörülni őket. Könnyen kialakítható bennük a légrés.
(#) Skori válasza tothbela hozzászólására (») Aug 31, 2018 /
 
Az ilyen zavarszűrő vasmagoknak általában nagy a vesztesége, ami egyébként zavarszűrésre való használatkor előnyös is lehet, mert csillapítja a parazita kapacitásokkal kialakuló esetleges rezonanciákat. D osztályú erősítőben ettől még működhet, de melegedni fog, rontja a hatásfokot. Szerintem inkább alacsonyabb veszteségű vasmagot keress.

Bár csütörtök óta akár ki is próbálhattad.
(#) Ge Lee hozzászólása Szept 1, 2018 /
 
Nem tudom hogy van-e valaki aki megvette ezt a legújabb tinát, de egész jó dolgok vannak benne, többek között IRS meg TPA D osztályú is, amiket akár a beimportált zenei wav fájllal is lehet szimulálni.

v_11.2.jpg
    
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Szept 1, 2018 /
 
Igen, kipróbáltam. Egy TPA3116 10uH-s fojtójához megfelelne, de fizikailag nagy. Ezen a teljesítményszinten nem érezhető melegedés. Az áramfelvétel sem utal nagyobb veszteségre, de gondolom itt alig van gerjesztve a vas. Ha nem lenne egy marékkal, nem venném meg, mert ezért a pénzért kapni odavaló gyári fojtót. A sárga/fehér ATX toroidtól viszont jobb ilyen teljesítményszinten. Ha abból csináltam a kimeneti induktivitásokat, húsz százalékkal nőtt a felvett tápáram. Persze gondolom az nem 400 kHz-re készült.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 1, 2018 /
 
Ahogy néztem a legolcsóbb tanuló/hobbi verzió is 25800Ft, a teljes verzió meg hobbi célra végképp megfizethetetlen. Nem hinném, hogy innen bárki is megvette volna. Te megvetted valamelyik verziót? Ezt sem értem egészen, hogy mit kell alatta érteni:
Idézet:
„TinaCloud Basic registration for one year”

Mondjuk ha sokan összeállnánk közösen megvenni... de az sem igazán legális.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2018
(#) Skori válasza tothbela hozzászólására (») Szept 1, 2018 /
 
Az ATX tápok kicsi, légréses, segédtáp trafó vasmagjával inkább érdemes lehet próbálkozni.
TPA3116-hoz esetleg kompaktfénycső fojtótekercs pici EE vasmagja is jó, és az nem olyan nagy.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Szept 1, 2018 /
 
Nem vettem meg csak a demóját töltöttem le. Nem igazán látom át hogy a verziók miben különböznek, mert nekem a nyáktervező részére meg a 3D-re nem lenne szükségem, olyan verzió kellene aminek az alkatrészkészlete és a szimulátor része teljes. Valahol olvastam, hogy állítólag ennek vagy a tízesnek az alkatrészbázisa és a sample könyvtára átmásolással használható a 9-eshez is.
A Cloud reg elvileg azt takarja hogy kapsz egy évre használható felhőtárat.
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Szept 1, 2018 /
 
Köszi a tanácsot. Szerencsére (vagy sajnos) van egy marékkal belőlük. Nem volt szívem kidobálni őket. Talán 4 egyforma is akad közöttük.
(#) hajdumihaly válasza kawajano hozzászólására (») Szept 19, 2018 /
 
Szia!

Nekem is van de a bekötését nem találom, tudom van valami trükk.

üdv. Misi
(#) hajdumihaly hozzászólása Szept 19, 2018 /
 
Sziasztok!

Találtam a fiók mélyén 2 db Spafi végfok modult. De sajnos nem tudom hogy mi a bekötése, mivel lehet hogy 10 éve ott pihen, ki tudtam silabizálni egy két bekötési pontot, de nem vagyok biztos mindenben. Ha valakinek van hozzá emléke vagy leírása megköszönném.
(#) Ge Lee válasza hajdumihaly hozzászólására (») Szept 21, 2018 /
 
Érdekes a kérdés bevezetése, miszerint találtad. Nem mérte ezeket olcsón, szóval nem egyszerű ilyet találni, valaki nem keveset fizetett értük valamikor. Ennyiből a bekötését sem egyszerű kitalálni. A képből nem egyértelmű hogy teljes sávon megy vagy csak sub végfok, és a tápfeszültség tartomány értéke sem. Működését tekintve majdnem biztos hogy önrezgő.
Ami szinte biztos az a fóliakondik mellett lévő hármas csatlakozó, az a betáp, felülről pozitív, negatív és a tápközép. Az alsó kettes elvileg a hangszórókimenet, a másik kettő passz, de ha jól emlékszem ő mindig külön segédtápot használt, tehát valami segédtáp is kell neki. Aztán nekem az sem egyértelmű hogy hidalt-e a végfok, vagy párhuzamosan vannak kötve a fetek, de inkább hidaltnak nézem.
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 22, 2018 /
 
Szia! Egy IR meghajtó van benne, a fetek párhuzamosan, csak az áramkorlát ellenállásai választják el őket. Természetesen egy jobb felbontású kép alapján egyszerűbb lenne a visszafejtés. A fetek típusa talán segít a maximális tápfesz behatárolásában, a túláram figyelő söntök, meg a figyelő áramkör pedig a maximális terhelő áramhoz adhatnak segítséget.

Személy szerint örülnék ha visszarajzolhatnám, mert olyan ez mint egy ásatás, másrészt érdekel Pafi szellemi munkája. Nem építeném meg, de amíg a tiétek szerencsére le van dokumentálva, addig az övé amolyan misztikus felhőbe van burkolva.
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Szept 22, 2018 /
 
Szia! Jobban megnézve valóban. A két böszme 4,7µF tápszűrők, a fojtó meg úgy van kialakítva hogy 2-2 tekercs párhuzamosan majd ezek sorba kötve. Nem nagyon értem, méretben is jobb lett volna oda egy légréses ferrit. A 8 lábú SMD IC mintha fázisfordító lenne, a soklábú nem tudom mi, talán a védelem áramköre, mert ha a DIL 8 lábú komparátor, akkor abból nem arra megy a jel hanem egyből az IR-be, amit szintén nem értek. Valami hasonló dolog lehet mint a miénk. A két-két nagy tokos fetet sem értem, TO220-ban vannak inkább olyanok amik ide igazán jók, és tudnak kellően nagy áramot és feszt is.
Következő: »»   209 / 238
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem