Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   126 / 132
(#) Ben GTR hozzászólása Márc 21, 2018 /
 
Sziasztok! Van egy Wharfedale valdus 400-as hangfalam, és ehhez szeretnék hangváltót, kérésem az lenne hogy valaki csinált már ilyet esetleg? Tudna segíteni? vagy ha nem akkor egy kész hangváltót tud hozzá valaki ajánlani? én sajnos még annyira nem vagyok jártas a témában, most kezdem tanulni, kollégáim műszerészek ők értik, ha esetleg készítésre kerülne a sor.
(#) flaci76 válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 22, 2018 /
 
A kép jobb alsó sarkán dB-ben mutatja a jelszintet, a -90dB azt jelenti, hogy gyakorlatilag nincs jel. A hangkártya beállításait kell megnézni, line-in-re kell állítani, nincs-e lenémítva a bemenet, nézni kell a csúszkák helyzetét is, ha pl. klippel valamelyik csatornán, akkor azt is jelzi úgy rémlik. Kb -10 dB jelszinten szépen lehet mérni. A 0dB értelemszerűen a max. Ill. az Limp Setup menüjében is be kell állítani a hangeszközt. SAjnos ez a része egy kicsit türelemjátékos.
(#) mlaci989 válasza flaci76 hozzászólására (») Márc 22, 2018 /
 
Nem baj kibogarászom.
Egy kérdés egy ILYEN méretező programnak mennyire lehet megbízni? Valós értékeket határoz meg? Meg majd az elkészített hangváltót lebírom ellenőrizni úgy hogy generátorról persze erősítőn keresztül jelet adok be és megnézem szkóppal hova mit enged át.?
(#) flaci76 válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 22, 2018 /
 
Nem jók ezek a számolók, nagyon tévútra vezetnek. Le lehet mérni, vagy szimulálni is az eredményt, többnyire több dB kiemelés és lyuk az impedanciában az eredmény. Nem olyan lezárással számolnak, mint amilyet a hangszóró képvisel. Olyan szoftver kell, ami modellez. Be kell vinni a hangszóró mért impedanciamenetét, akkor valós villamos átvitelt tud számolni, kigrafikonozza az eredményt (átvitel-frekvencia, impedancia-frekvencia grafikonok). Én úgy tapasztalom, hogy elég így szimulálni, mert legfeljebb 1dB-t fog csalni, az is csak azért, mert az alkatrészek szórnak kicsit a névleges értéktől, ill. a tekercseknek van egy kis nemlinearitásuk is. Váltó szimulációra jó az LspLab, LspCad, van egy Xover nevű kis egyszerű szoftver, ami bár ingyenesen terjesztette a készítője, de a honlapja már nem elérhető. Mindenesetre el tudom küldeni Neked pl. mailre. Ill. bár kicsit körülményes, de a Qucs szoftverben lehet még, ez ingyenes nyilt forráskódú, nem kell hekkelni, fizetni (ki mit...) érte. Ha sikerül megmérni a hangszóró impedanciamenetét, akkor tudok segíteni, pl. Qucs-ban el tudom készíteni a szimulációt, amiben utána már csak az alkatrészek értékeit kell babrálni és szépen behangolni az átvitelét a számított grafikonok alapján. Váltót tervezni amúgy "számol" feliratú gombbal nem lehet, addig kell variálni az alkatrészértékeket, amíg elég jó nem lesz az. (ki kell sakkozni az értékeket)

Szerk: a teljességhez hozzátartozik, hogy a fentiek csak villamosan hoznak kiszámítható eredményt, ehhez kell még hozzávenni a hangszóró akusztikus átvitelét. Ez is mérhető, és ezzel is lehet modellezni. És ahhoz képest, hogy igénytelen hangkártyás mérőkét használ az ember, igen pontosak, visszamérve szinte fedi egymást a szimulált és a kész hangdobozon mért görbék. De most Neked sztem elég egy villamos szimuláció, az akusztikusat kb-ra hozzá kell majd gondolni és fülre ellenőrizni, változtatni ha kell
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2018
(#) mlaci989 válasza flaci76 hozzászólására (») Márc 22, 2018 /
 
Nem fogad be azaz nincs bemeneti jel a LIMP-ben. Setup menüben megvan a mikrofon de nem vesz jelet.. Lehet mert demós a program??
(#) flaci76 válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 23, 2018 /
 
Nem az a gond, a demós csak annyiban korlátos, hogy a save/load funckió nem működik, de lehet exportálni a mérést, szóval nincs nagy hátránya a demónak. Az impedancia méréshez ne mikrofonra dugd, és ne azt állítsd be, hanem Line-in kell, a kék színű jack. Tudnál képernyőképeket lőni a hangbeállításokról? Pl. a windows hangbeállításokról. A win7-en még kis kijelzés is van, amin látszik, ha van jel a csatornán.
(#) mlaci989 válasza flaci76 hozzászólására (») Márc 23, 2018 /
 
Csinálok párat de line-in bemenetem nincs mert laptop. Csak füles meg mikrofon bemenet.
(#) flaci76 válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 24, 2018 /
 
Ja, úgy már értem mi a gondod. Lehet, hogy át lehet állítani Line-ra is, át kell nézni a hangbeállításait, az is lehet, hogy a hangkártya szoftverében kell akkor megnézni. Ha csak egy laptop áll rendelkezésre, és nem lehet vonalra állítani a bemenetét, akkor sajnos lehet, hogy kellene szerezni egy usb hangkártyát is. Nem feltétlen újat, érdemes lehet a használtakat megnézni pl. a Vaterán.
(#) teddysnow hozzászólása Márc 29, 2018 /
 
Sziasztok,
egy hangváltó átvitelét, hogy lehet ellenőrizni?
Rákötöm egy erősítőre, lezárom egy 4-8 Ohmos ellenállással, jobb esetben egy hangszóróval. Hanggenerátort teszek az erősítő bemenetére és a hangváltó kimenetén meg nézem a feszültséget? Vagy van egyszerűbb?
(#) Nagy Tamás válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 29, 2018 /
 
Üdv! (passzív hangváltó? )Az ellenállás kapásból felejtős.Hangszóróból is csak a majdan üzemeltetni kívánt,ráadásul a végleges dobozban. (+ mérőmikrofon ,softver stb) De gondolom nálam okosabbak ki fogják ezt fejteni.
(#) pika75 hozzászólása Júl 7, 2018 /
 
Sziasztok. Van egy noname hangfalparom ami ennek ellenere nagyon jol szol. Az a bajom vele, hogy 2 melysugarzo (+magassugarzo) van benne, egyenkent 6 ohmosak es parhuzamosan vannak kotve. Eredo dc ellenallasuk 3 ohm + a soros tekercs = majdnem 4 ohm. Kisse keves. Azon gondolkodom, hogy a 2 melysugarzot sorba kotnem de ez 12 ohmot jelent es nem tudom a hangkep milyen valtozast szenvedne. Lenne meg elegseges melyhang? Egy masik kerdes: tudtok egy olyan hangvalto kalkulator programot amelyikbe az alkatresz ertekeket kell beirni es megadja a keresztezesi frekvenciat? Udv.
(#) szelkrisz hozzászólása Júl 16, 2018 /
 
Üdv mindenkinek!

Szeretnék kis segítséget. Adott egy 620x240x330 cm-es zárt hangfal 24-es anyagvastagsággal. Kb 45 liter. Benne három hangszóró. Mély, közép, magas. A weboldalon mindhárom teljes adatlapja megtalálható.
Az erősítő egy yamaha A-S301. Mellékeltem egy skiccet a jelenlegi hangváltóról. Igazából szeretném ha meg szakértené egy kompetens szakember a váltó rajzát. Hová ildomos még rakni ellenállást, hogy ne legyen baj az impedanciával? Ha valaki tudná szimulálni a jelenlegi rajzot, vagy kiegészíteni esetleg passzív áramköri elemmel, ami még oda való, vagy más értékű. Az erősítő 90 w kimeneti teljesítményű, döngetve nincs. Egyszer volt fél hangerőtől nagyobb állásban, de letiltott az erősítő protect áramköre. Tehát valami impedancia dologra gyanakszom. A hangszórók nem szálltak el az incidens során. Illetve ha volna szíves egy ehhez nagyjából illó rajzot mellékelni. Tudom nem egyszerű mérés nélkül. Köszönöm szépen.
(#) hjano2 hozzászólása Szept 4, 2018 /
 
Sziasztok!

Van egy 1983-as Tesla ARS 9204-es hangfal párom. Korához képest nagyon jó állapotúak a hangszórók, a dobozok. ARN 5604 mélyközéppel, ARV161 magassal. Sajnos az eredeti hangváltót valaki szétbarmolta. Szeretném rendbe tenni őket. Egy cseh oldalon találtam hozzá feljavított hangváltót.

http://thales.analog.cz/Bedny/ARN5604_&_ARV161_by_godz.jpg

Ismeri esetleg valaki ezt a hangfalat? Milyen (konkrét) kondikat, ellenállásokat érdemes használni ? Úgy értve amit még ez a konstrukció "megérdemel", amivel kihozható belőle a max. hangminőség.
A rajzon szereplő értékű kondik helyett használhatók szabvány értékűek, vagy ez már nagy eltérés lenne? Tekercseket már találtam olyan áron ami még nekem belefér.

Tudom nem érnek sokat ezek a hangfalak, nem éri meg rá költeni.
Hobbi, felújítási projekt lenne, saját célra. (nem eladásra)
(#) uniman válasza hjano2 hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Hello !
Én biztos nem küzdenék vele. Hallgasd meg egyetlen kondival... Bővebben: Link
Nálam működik kb. 10 évvel korábban gyártott Tesla ARS 825 hangdoboz.
Ezekbe még elégséges volt egyetlen darab 8 µF-os kondi (4µF-os a 8 ohmoshoz) a magassugárzóhoz...pedig ebben nagyobb mélysugárzó (ARN 664 - 10W !!!) dolgozott.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2018
(#) hjano2 válasza uniman hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Köszönöm a választ!

Kipróbálom majd. Az eredeti hangváltóból megmaradt 2 db 0.75mH-s tekercs, 1db 4 ohmos és 1db 8 ohmos kondi, talán majd 1x visszaépítem a gyári váltót.
(#) penszel hozzászólása Szept 13, 2018 /
 
Sziasztok! Reflex Ringhez mekora értékű légmagos tekercs kel?
Kondenzátór 1,5uf 400v fólia, ellenálás meg 6,8 ohm 5w már meg van véve.
Qvad 405 végfokról lenne hajtva.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2018

ring.jpg
    
(#) WaRL0 hozzászólása Szept 17, 2018 /
 
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni hangváltó tervezésben. Teljesen hulye vagyok hozzá, ezért megpróbalok mindent leírni, hátha valakinek lessz kedve megtervezni. Adott egy hertz dsk 165.3 komponens szet, ahol gyárilag csak a magas van vágva 12dB/oktávval 3500hz-nél. A magast szeretném cserélni Monacor DT-25 re. A hertz szettröl csak olyan frekvencia menetet találtam ahol mindkét hangszórót mérik egyszerre. Tudom, hogy nehéz így mivel autóba egyán talán nem ideálisak a körülmények, de csak tud majd valaki segíteni. A monacor gyári ajánlása 2500hz 12dB/oktávval vágva.
Szerintem érdemes minnél lejjeb menni a vágással, minél kisebb freki tartomány szóljon a lábtérbe.
Elöre is köszönöm mindenkinek a segítséget.
(#) lóri hozzászólása Szept 17, 2018 /
 
P_Laszlo már rég nem járt itt. Ezt találtam Bővebben: Link, hátha segít, vannak a tools-nál számoló progik.
(#) nagyzsak hozzászólása Okt 25, 2018 /
 
Sziasztok! Ilyet még nem pipáltam. Mi ez a lámpa a váltóban???
Pedig egy márkás MAGNAT hangfal . Amúgyis csinálok bele normális váltót de ez fura .
(#) reloop válasza nagyzsak hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Szia! Keress rá a speaker protect bulb kifejezésre!
(#) Orbán József hozzászólása Nov 15, 2018 /
 
Most vásárolt, használt HS-40-esben találtam az első kép, váltót.
Borzalmas, remélem, nem késői eredeti gyártói...
Az eredeti normális váltó képe következik és a modifikált.
Utóbbit készítem el.
Ráadásul a bal oldali magassugárzó ki lett cserélve egy Monacor 8 Ohm, sokwattos magasra, amit kihajítok elsőre onnét. Amiatt jó lenne még 1-1 db eredeti, legalább külsőre eredetinek tűnjön.
Na igen, az eredeti fix huzalbekötést kicserélték a "csíptetős" hulladék csatlakozóra...Már a szelektív kukában van. A fotó egy rendes, bolti hangdopoz párt mutat, az enyém ettől most messze van.
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 16, 2018 1 /
 
Hasadj meg szív... Megtudtam, ez az eredeti hangváltó - az alamónium lemezen - ami ügyesen ki is nyírta legtöbbször a magasakat.
A doboz a másik katasztróva, de csak a "gondos" használat miatt. Értő kezek szorgoskodnak majd az újra korrekt állapoton - asztalos.
(#) pista40 hozzászólása Márc 2, 2019 /
 
Sziasztok!
Tervbe van hogy építek egy sztereo bluetooth hangfalat.
Olcsó szereztem zsibin egy Jamo monitor hangszórópárt aminek a ládái siralmasak voltak, szóval kitermeltem belőlük a hangszórókat. Belül is maszekolva volt, szóval 0 hangváltó, 0 kondenzátor csak simán bekötve. Ebay-ről akarok rendelni egy bluetooth-os erősítő panelt. A kérdés hogy hogyan kössem be a magassugárzót. A nagy hangszóró az közvetlenbe menne, de a magas elé nemtudom mekkora kondenzátor kéne. Semmit nem tudok a hangszórókról csak hogy a nagy 8Ohm, a magas 20ohm.
(#) P_Laszlo válasza pista40 hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
0,47µF körül lesz jó, esetleg 0,56, de 1,0-ától semmiképp nem több.
(#) pista40 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
És mekkora feszültségű legyen szerinted minimum a kondi?
(#) P_Laszlo válasza pista40 hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Mivel ezek kis értékű fóliák, úgyis legalább 63V-osak. De elég lenne 35 is akár.
(#) pedav hozzászólása Ápr 14, 2019 /
 
Sziasztok! Valaki tudna Schneider 6040.1 LS hangfalhoz hangváltó kapcsolást? A tekercs teljesen szétégett és nem tudom mekkora az induktivitása, vagy valamilyen segédletek képlet, program... amiből vissza tudnám következtetni az eredeti értéket!

Köszönöm
(#) P_Laszlo válasza pedav hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Menetszám, huzalátmérő, tekercs méretek. A réz nem éghetett szét.

A másik út hozzávetőlegesebb, keresztezési frekvencia, terhelőimpedancia, meglévő alkatészek értékei és a kapcsolás visszarajzolása. Ez alapján is lehet találni valamit a helyére.

Egyébként ha elég egy párhuzamos tekercs, az elég rossz jel a hangváltó helyes tervezése szempontjából.
(#) batyaCoLTD hozzászólása Máj 2, 2019 /
 
Sziasztok!
Használatban lévő hangládámba szeretnék szerelt 3 utas hangváltót cserélni, keresgéltem.
Visaton, monacor amit találtam.Mit gondoltok, esetleg tapasztalatok, vagy egyéb gyártóktól valami ?
A ládám egy igen régi Videoton DCR 3090, már csak a magasak eredetiek benne, illetve az egyikben egyik hangváltó.A másikhoz már bekötöttek egy régi orosz váltót a magasnak. (annak a ládának szebb is a hangzása magas terén).Szó szerint egyik szebben szól mint a másik. Megvannak már vagy 20-22 éve,nincs szívem megválni tőlük.Gondoltam kicserélném egyformákra a hangváltókat, kapnának egy kis optikai tuningot is. A bennük lévő hangszórók páronként egyformák.
Szóval mit gondoltok ? Visaton, Monacor, vagy egyéb ?

Köszönöm!
(#) P_Laszlo válasza batyaCoLTD hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
Először is, tudni kell a jelenegi hangszórók típusát. Ugyanis, hangváltót tervezni, ha jót szeretne az ember, csak mérések alapján, és segítségével lehet. Az egész folyamat úgy működik, hogy a saját dobozodban, hallgatási pozícióhoz közelítő helyzetben kell megmérned mindhárom hangszóró elektromos és akusztikai tulajdonságait, és ez alapján kell elindulni a váltótervezéssel, menet közben folyamatosan újramérve, ellenőrizve magad.

Ha ez nem megy, akkor legalább a hangszórók típusa kell, az alapján talán ki tudok találni valami értelmeset.

Az univerzális hangváltók (Monacor, Visaton és bármilyen márkanév alatt) nem jók semmire.
Következő: »»   126 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem