Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3220 / 4029
(#) mhl válasza Bakman hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

Ezt mutatja,de az első képen 40W-os terhelésen 1kHz-en 0.009THD a második képen 1kHz-en 40W-os terhelésnél 0.002 THD.
Az első képen 40W-os terhelésen 20kHz-en 0.06THD a harmadik képen 20kHz-en 40W-os terhelésen 0.01THD.
Lehet, hogy ezeket a különbségeket nem lehet meghallani zene hallgatás közben, de mégis többszörösek az értékek.
Ez egy 2013-as adatlap az IC-ről, ha esetleg valaki tud frissebbet kérem ossza meg velem is.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2018
(#) RoliNyh válasza balint730 hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

Az LM3404HV max bemenő feszültsége 75V adatlap szerint, azzal próbálkozhatsz szerintem.
Mindenképpen a HV típust kell választani mert az a nagyobb feszültségű, a sima csak 45V -ig bírja...
Van hozzá adatlap, és kalkulátor is...

Sorba kötöd a kívánt darabszámú LED -et, és úgy méretezed az alkatrészeket.

Ja és keletről olcsóbban is beszerezhető, mint itthon, ha ez szempont, és nem zavar az 1 hónap...
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2018
(#) Bakman válasza mhl hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

Elnézést, azt hittem, hogy a grafikonok értelmezésével kapcsolatban van kérdés. Valóban érdekes a dolog...
(#) TakiZoli hozzászólása Szept 15, 2018 /

Helló.A kerámia filtereket szürőket hogyan lehet ellenőrizni hogy jó-e még?Vagy ezek nem szoktak tönkremenni?

CF10.7.jpg

(#) elektroncso válasza TakiZoli hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

A legegyszerűbb egy vobbulátorral, ami direkt erre van kitalálva. Esetleg spektrum analizátor plusz tracking generátor. De egy RF feszültségmérővel és egy hangolható RF jelgenerátorral is le lehet mérni, majd felvenni a karakterisztikáját de az sokáig tart és vagy stabil kimeneti jelű generátor kell hozzá, vagy nagyon komplikált lesz a mérés.
(#) pucuka válasza TakiZoli hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

Ezek nem nagyon szoktak tönkremenni. Ha mechanikailag épek, kiforrasztáskor sem sérültek látható módon, akkor valószínűleg jók. Ha nincsenek komoly műszerek, amilyeneket elektroncso említett, csak a használat során derülhet ki, hogy jó, vagy hibás.
(#) TakiZoli hozzászólása Szept 15, 2018 /

Értem.Köszönöm.
(#) Izeg. válasza Peter65 hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

Köszönöm szépen. Ki fogom nemsoká próbálni!
Valami ilyesmire gondoltam én is
(#) mhl válasza Bakman hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

Nem gond, de ha valakinek van ötlete hogy melyik a hitelesebb mérés az LM3876-ról kérem írja meg.
(#) ALEXB hozzászólása Szept 16, 2018 /

Hello!
Szenvedek egy negyhengeres japan motor gyujtassal.
A gyujtasdoboz csak 6 volt eseten hajlando mukodni. Egy 100 ohmos ellenallas van ebben az aramkorben. Szeretnem kicserelni, de nem tudom, milyen erossegut vegyek. Voltam a LOMEXnel. nem tudom, milyen erossegut adtak, de gyakorlatilag semmi valtozas, ha ramerek. Ugyanugy 12 V folott az ertek az ellenallas masik oldalan...
(#) MikulaSan hozzászólása Szept 16, 2018 /

Sziasztok! BD-241 vagy BC-301 használható esetleg potenciométeres feszültség szabályzásra?
8cm-es pc venti-hez használnám.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2018
(#) proli007 válasza ALEXB hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

Hello! Ebből senki nem tudja meg mi a gond, és mit válaszoljon. Kapcsolási rajz, hol van benne az ellenállás stb. De ha egy ellenállás után nincs terhelés (nincs rajta átfolyó áram), akkor feszültségesés sincs rajta. Tehát előtte-utána ugyan annyit mérsz. Egy ellenállásnak, ellenállás értéke és és maximális terhelhetősége van. Erőssége nincs..
(#) proli007 válasza MikulaSan hozzászólására (») Szept 16, 2018 / 1

Hello! Inkább a BD241-et és emitterkövető módban célszerű alkalmazni.
(#) MikulaSan válasza proli007 hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

Pontosan mit jelent az emitter követő? Ha egy skiccet tudnál nekem csinálni paintbe megköszönném.
(#) proli007 válasza MikulaSan hozzászólására (») Szept 16, 2018 / 1

Pld. ezt..
(#) ALEXB hozzászólása Szept 16, 2018 /

Miert nem tudok kepet beilleszteni?
(#) ALEXB hozzászólása Szept 16, 2018 2 /

Na ez ertelmes hsz volt.
Szoval a feher a bejovo 12V as akksi felol.
Ez ad aramot az osszes tobbinek.
Az ellenallas mogotti fut a vezerlohoz.
(#) Moderátor hozzászólása ALEXB hozzászólására (») Szept 17, 2018

Légy szíves, és használj ékezetes karaktereket!
(#) malak válasza ALEXB hozzászólására (») Szept 17, 2018 /

Szia!Ha jol láttam akkor a képen barna,fekete,barna ,arany szinkod van ami valoban 100ohmos ellenállás.A led ellenállás számítása szerint ha 12 voltos tápod van akkor a led felé esö lábon 100ohmos ellenállás esetén 6 volt lesz és max 50 ma terhelhetöséget enged.De mivel azt irod hogy 6 volt kell a gyujtás modulnak az igy megis van,de ha tutira akarsz menni akkor bekell tenni egy lm7806 feszültség regulátort és akkor tuti 6 voltot fog engedni a modul felé.
(#) Sanyoo8 hozzászólása Szept 17, 2018 /

Sziasztok!

Tanácsot, kapcsoló típust szeretnék kérni az alábbiakhoz.:
Szóval nekem egy olyan kézi kapcsoló kéne ami, hogyha egy kis relé rövid ideig 1mp összezárna akkor autómatikusan kikapcsolná a kapcdolót, amit csak kézzel lehetne visszakapcsolni.

Bővebben: Link1
Ide az arduino relé és a villanykörte közé menne a kapcsoló. Annyi, hogy a relét nem mikrokontroller vezérelné így csak max. 1mp zárna. (Ezért nem is arduinos kérdés, csak a kis relé az benne.)
(#) malak válasza Sanyoo8 hozzászólására (») Szept 17, 2018 /

Szia!Hát nem igazán értem hogy mit akarsz.
Egy elektromos relé nem igazán tud müködtetni egy fizikai kapcsolot max akkor ha relé egy behuzomágnes.Nem igazán látom a kapcsolási rajzon hogy a relé után miért kell kapcsolo?
Mit akarsz vele elérni?Hogy ne égjen az izzó?
(#) kapu48 válasza Sanyoo8 hozzászólására (») Szept 17, 2018 /

(#) Sanyoo8 válasza malak hozzászólására (») Szept 17, 2018 /

Igen azt. Pl. Mozgásérzékelő jelet küld az arduino relének, ami lekapcsol egy másik relét. Visszakapcsolni csak kézzel lehetne a relét.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Szept 18, 2018 /

Sziasztok

12v 200mA-es napelemmel szeretnék 12V 7Ah-s akkut tölteni, mit érdemes közé illeszteni, ha azt akarom, hogy sötétbe ne merítse az akkut?
Logikus, hogy teszek közé egy diódát és nem engedi visszafele folyni az áramot, de van e erre valami elegánsabb megoldás?

Üdv
(#) tbarath válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 18, 2018 /

A diódával csak az a baj, hogy feszültség esik rajta, szóval a nem túl acélos napelemed áramának egy részét még el is fűtöd rajta. Ha ez belefér, akkor ez a legegyszerűbb megoldás.
Egyébként az első tippem egy FET-es, komparátoros áramkör lenne, a FET egyébként fordított polaritásra is jó tud lenni...
(#) ALEXB válasza malak hozzászólására (») Szept 18, 2018 /

Hello!
Köszönöm a tanácsot!
Már probáltam regulátorral is.
Az a probléma, hogy többismeretlenes a dolog, mert működésképtelenül vettem a motort.
Van benne valami "anti theft" dolog, ami nem tudom, mennyire figyeli a 6 voltos áram ingadozását pl inditózásnál.
Most egy 0-500 ohm, 2w os potival látni valami szikrát, de nem indul.
Próbálkozom tovább...
(#) malak válasza ALEXB hozzászólására (») Szept 18, 2018 /

Nos ha van benne riaszto is, az ha ugy van bekötve akkor blokkolhatja a gyujtotrafo áramkörét a kisfesz oldalon,elöször kikéne kötnöd a riasztot teljesen,van amikor gyári riasztod van akkor nem igen tér el a kábelezése a gyári megoldástól,ha utolagos akkor 100%hogy teljesen eltér és kiiktatható.Ha ez nagy motor akkor sok helyre nem tudják rakni a riasztó áramkörét,vagy a lámpaburkolat alatt vagy pedig más burkolattal takart helyen .A robogokon alapban a gyujtáskapcsolo környékére rakják vagyis a lámpa burkolat alá.Ha látsz szikrát akkor probáld meg hogy a gyertyára raksz benzint és ha az meggyullad akkor a szikra képes arra hogy berobbantsa a hengerben is a keveréket.És ha ez igaz akkor már csak a benzinellátást kell megnézni,ha van benzin vagyis a gyertya nedves és szikra is van akkor elvben annak müködnie kell.Mondjuk nem igazán értem hogy a 12 voltos telepröl minek csökkentik 6voltra a feszt egy motornál hacsak nem az a 6volt az megy a riasztóra
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2018
(#) malak válasza ALEXB hozzászólására (») Szept 18, 2018 /

De még az is lehet hogy behalt a vezérlő
(#) zsolti900 hozzászólása Szept 18, 2018 /

Sziasztok! Egy elektromos motort szeretnék működtetni levegővel. Létezik erre valami "szett" amit kompletten megtudod vásárolni? Vagy csak otthon elkészíthető megoldás van?
(#) RoliNyh válasza zsolti900 hozzászólására (») Szept 18, 2018 /

Idézet:
„...elektromos motort szeretnék működtetni levegővel...”

Hmmm és ezt most, hogyan is gondoltad?

Eddig úgy tudtam, az villanyárammal megy, vagy le vagyok maradva?
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2018
Következő: »»   3220 / 4029
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem