Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor ezek szerint biztosan kell majd egy KF trafó az NE612-es bemenetére. Itt állt meg nálam a "tudomány".
![]() A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2018
A trafó mindenképp kell oda! De nem kell félni tőle, nem harap
![]()
Az NE612 bemenete 1.5k körüli, nem tökéletes, de jó lesz transzformálás nélkül is. Ezek az alacsony impedanciás szűrők jól tűrik a rosszabb vswr-t is. Azonban a közölt sávszűrők csillapítása a nemkívánt (tükörfrekvenciás) jelre elég alacsony, ezért jól, csak magas KF-, illetve SDR rádiók elé kötve tökéletesek.
Ez még érdekes lehet e témában: YU1LM BPF
Mondjuk, azt as SA612-est jobb lenne kerülni! Ha már úgyis négyszögjellel hajtod a keverőt, sokkal jobb minden szempontból a feladatra az eredeti rajz szerinti analóg kapcsolós keverő! A trafós válaszom erre vonatkozott eredetileg, mert ott erre mindenképpen szükség van.
Az igazat megvallva én ebből a Sudden Receiver vevőből indultam ki. Azt hittem , hogyha csak a bemeneti szűrőt változtatom és megfelelően keverem akkor működik a dolog. De úgy látom ez nem ilyen egyszerű.
Működni fog, csak pár paraméterében kompromisszumos lesz.
Nincs olyan megoldás ami minden igényt 100%-ig kielégít!
80 méteres vevőt kaptam én is de szuper vevő és még lehet fejleszteni még egy KF fokozattal és kerámia szűrővel,ez 100% tranziszor kivéve a HF.
Korábban kérdeztem egy alkatrészről itt a fórumon. Ha egy ilyen alkatrészt teszek a mostani bemeneti potméter helyett , azzal orvosolható lenne a bemeneti illesztési probléma?
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2018
Idézet: „ECH cső mennyire szereti az alacsony anód feszt?” Minden ellenkező állítással szemben az ECH81 is szereti az alacsony anódfeszültséget. Itt alaposan ki is vesézik a témát: Bővebben: Link
Több fajta ferritgyűrűm is van.
![]() A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2018
Nem látok képet! Melyik hozzászólásodban látszik?
18uH az 2MHz-en kb 240ohm...így rövidhullámra már e paramétere szerint használható lenne...
Valamiért nem töltötte fel, de most már jó. Bocs!
![]()
Nem tudom így gondoltad-e? De lehet így elég egyszerű lenne.
![]()
A trafót így be lehet kötni..., bár ha ragaszkodsz az SA612-höz, nincs nagy jelentősége, hogy induktív, vagy kapacitív úton csatolod be a jelet...
A trafó előnye és szükségessége kapcsolóüzemű keverőnél van. Viszont a FET bekötése így nem jó. Ezt valahogy úgy lehet, hogy a source körbe kerül egy párszáz ohmos ellenállás, amin néhány V-os negatív előfeszítés alakul ki, ha a gate ellenállást(aminek az értéke jó, feltéve hogy a szűrő 50 ohmos lezárást igényel) a föld felé kötöd.
Nem tudom mi tévő legyek.
![]() Az eredeti kapcsolási rajzból, nem derül ki számomra a szűrők lezárása. Honnan lehetne megtudni, illetve ha lehet kiszámolni? Ha az analóg keverő esetén könnyebb lenne a szűrők kimeneti és bemeneti oldalának lezárása, akkor talán megpróbálkoznék egy MOS-FET-es vagy FET-es mixerrel. ![]()
Én azt gondolnám, legnagyobb esély 50ohmra van, mert pl ezt egyszerűbb mérni is, a többihez még külön illesztő kell. De biztosra menni elég nehéz...hirtelen nem tudnék mondani neked olyan módszert, amivel ez kideríthető lenne...
Viszont, magad is tervezhetsz ilyen és hasonló szűrőket pl az Elsie nevű programon keresztül! Elég egyszerű a használata, ott magad szabod meg, milyen impedanciájú szűrőt szeretnél, milyen karakterisztikával.
Recsegős forgókondenzátort hogy lehetne rendbe hozni ?
Akkor recseg, ha tekerem.
Az attól függ:
- Ha összeértnek a lemezek, akkor ki kell egyengetni őket. Villanykörtével sorbakötve, zárlat esetén villog. - Ha a leszedője koszos/érintkezési hibás akkor meg kell tisztitani/kenni.
Kis méretű forgókondenzátor, fólia van a lemezek között
![]() Nehéz lesz megjavítani, ha az érintkezőt meg kell kenni az lehetséges esetleg.
Csak a csapágyat kell kenni, egy pici csepp műszerolaj. Az érintkező leszedővillát csak tisztítani alkohollal (spiritusz) és picit állítani a rugóerőn, óvatosan.
A lamellák érintkezését a hézagba dugott vékony késsel tudod jusztírozni. Bocs, csak légforgónál lehet. Fóliás forgó többnyire javíthatatlan, de meg lehet próbálni. A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2018
Általában szétszedhetőek ezek, de annyira macerás kidobni az összes fóliát és helyébe újakat vágni, hogy szerintem nem éri meg ezzel foglalkozni! Kuka...veszel helyébe újat!
Sajnos én ezekből hiányt szenvedek
![]() Van néhány rádióm, de ezek működnek, nem bántanám őket. Van egy VEF forgóm ami jó, de jó lett volna mellé egy másik is.
Teljesen felesleges ezt így túlbonyolítani. Veszel egy 10uH..22uH mikroinduktivitást (zöld ellenálláshoz hasonló, két kivezetéssel), tekersz rá 4..5 menet vezetéket. Ez utóbbi az 50ohmos bemenethez illeszkedik, míg a gyári induktivitás két vége az NE612 bemenetére. Mivel nem toroid arra azért figyelni kell, hogy más rezgőköröktől távolabb helyezd el.
Már bocs, de mitől is lesz az a 4-5 menet 50 ohmos impedancia?? Vagy akárcsak a környéke...
Általában semerre, sajnos, meg szerintem akkor is aránylag ritka az ilyesmi.
Itt Debrecenben valahol van egy ócskás ahol nagyon értéktelen dolgokat is árulnak, ott lehet esetleg 70-90 évek rádiója is. Van néhány dolog amit szereztem, tv-ből, rossz cd-s rádió, akkor a 3 vef egyikét is elkezdtem lebontani. Van még sokféle lom pc tác, stb. Egyszer fodrászhoz menet a szemét mellett találtam egy 14 " crt monitort, de nagyon piszkos volt úgyhogy ott hagytam. |
Bejelentkezés
Hirdetés |