Fórum témák
» Több friss téma |
Rossz szelektívitással de detektorosn jött a rövidhullám. Ez meg még nincs kész még míndig a hangerősítővel bajlódok, egy újjabat találtam ki. Valójában az össz erősítőm jó, csak visszahat az oszcilátorra. Minden részegység tökéletes külön külön. Az ic-s erősítőm 4V fölött fantasztikus. Sajnos én állandóan alatta vagyok. Péntek város megnézem van e LM386. Fejhalgatón pöpec. Amikor a hertley es vevővel bajlódtam ott is bejött a rövidhullám.
Sajnos az lm386 4 volt alatt nem működik, legalábbis nem jól
![]()
Nemrég a megérkeztek 3.58-as kvarcaim, 4db és 2db 3.58-as kerámiarezonátor(3lábú).
azt szeretném megkérdezni, tudnám e velük az antennajelet szűrni? Nyilván 80 m re lenne jó. Tudnék e valami egyszerű szűrőt csinálni erre a sávra? Láttam kvarc létra szűrőket a neten, de ezeknek nagyon kicsi a sávszélessége, nekem nem 20-600Hz kell hanem az egész 80m sáv! Vagy ha lesz 7.x MHz-s kvarcom akkor a 40m-es. Még inkább érdekelne kerámiarezonátorral a megoldás!
Rezonátorral sem lesz több pár KHz -nél .
Ezt LC sávszűrőkkel lehet megoldani mint mindenhol ezzel is teszik ![]() Persze extrém esetekben akár kvarc vagy rezonátor is lehet ott . (pl.: 433 MHz SAW filter ) Több LC kör setén a körök közötti csatolási módok segítségével lehet a sávszélességet befolyásolni. (alsó / felső kapacitív/induktív csatolási módok) A kvarcok segíthetnek a rezgőkörök rezonanciájának a megtalálásában részleges beállításában. A kvarc oszcillátor jelét kell rávezetni a mérendő LC rezgőkörre és a LC tagokon lévő feszültséget detektálni egy diódás csúcsdetektorral. Ekkor a kvarc frekvenciájának a közelébe (kiemelést, maximumot párhuzamos LC ) / (leszívást minimumot soros LC) jelentős jelszint változást kell keresni a LC tagok hangolgatásával. Természetesen e kiemelés/leszívás állapota attól is függ milyen módon kötötted össze a rezgőköröket a generátort és az indikátort. (Lásd soros / párhuzamos ellenállásokon eső feszültség/áram viszonyok DC esetén itt is hasonló a dolog csak váltakozóáram esetében az impedanciák változnak ) Az LC tagok jóságától és terhelésétől függően fog változni a bemenő köröd sávszélessége. Ha viszonylag magas akkor a kristály párszor 10-20 kHz-nyi környezetében lesz kiemelése a körnek. Ha alacsonyabb a Q akkor ennél szélesebb lesz az átvitel. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2018
Idézet: „Láttam kvarc létra szűrőket” A keskeny sávú szűrőknek a közel szelektivitás / szomszéd csatorna elnyomás a feladata. Amikor már szuper rendszerű rádiót építesz akkor a KözépFrekvenicás fokozatba kell majd ezeket beépíteni. A bemeneti sávszűrők pedig részben behatárolják a vételi tartományt. Ezen kívül a tükör szelektivitást is növelik. DC vevők esetén erről nem beszélhetünk az szuper rendszerűeknél jelentkezik. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2018
fix gyári tekercsekből :
80m BPF felső kapacitív Hasonló párhuzamos LC - felső Csatoló C - párhuzamos LC elrendezésű szűrőt építhetsz bármilyen vasmagos / légmagos tekercsekből is. PL.: 7MHz "egérfogód" L-jét még egyszer(kétszer) meg tekered (mert az 3,5 MHz körüli rezgésre ajánlották) mellé teszel egy kondit amivel sávközépen rezonanciát ad.(kvarc oszcival megmérve) Külön külön hangolod majd közéjük raksz egy pár(3-10) pF kondit vagy trimmert és megint csúcsra húzod a teljes kört. Amikor összekötöd őket akkor kicsit elhúzzák egymást . Érdemes elválasztó , árnyékoló lemezeket is berakni közéjük. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2018
Akkor kell egy ilyet építenem
Ezeket a szűrőket már ismerem, néhány napja gondoltam építek ilyet.
Akkor jött a rezonátoros ötlet, de akkor ezeknek túl kicsi lenne a sávszélessége. Itt van még egy ilyen rajz amit nemrég láttam:
Sziasztok!
Elkészítettem egy egyszerű "multi" megfigyelő vevő kapcsolási rajzát. ![]() Az általam elképzelt megvalósításban, illetve a Ti korábbi tanácsaitok alapján. Mit gondoltok működhet, ha nem akkor min kellene változtatnom?
Ezekkel a szűrőkkel is is megpróbálok kísérletezni.
![]() Különben a megvalósítás egy profi vevőben szerepel. ![]()
Egy két észrevétel, anélkül hogy belemélyednénk...
Nincs lezárva a sávszűrők be/kimenete! Ez fontos, mert enélkül elég durván más lesz a frekvenciamenete a szűrőnek, és egyéb paraméterei is változnak. Ráadásul a rádió bemenő impedanciája sem 50R tehát koaxos levezetésű antennát alapban erős megkötéssel lehet csak hozzá használni. Az lm386 erősítése(max 200x) ide igencsak sovány lesz önmagában. Célszerű elé tenni egy kiszajú másik műveleti erősítőt...
Van valami típus, gyártó, vagy adat a 3,58 MHz -es rezonátorokról?
Ja, igen. LM386. 2 kiloohmos fejhalgatóval megy a rádió, erősítővel lefullad az oszci. Nem tudtam rájönni , hogy mi lehet a baj...
![]()
A 4db ledes "karácsonyfa" felesleges sávokhoz az LCD-ről a freki és így a sáv látszik egyből
![]()
Az RF, és a vezérlő -kijelző rész külön lapon legyen!
Az eredeti kapcsolás a sávszűrőkről itt található.
A kép bal alsó sarkában található egy kis kép. A sávszűrők lezárása lenne a feladata?
NEM , az a féltápra rántja a multiplexer ki/be meneteit , analóg üzemmód!
A nélkül "lebeg ide oda " . A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2018
Igazából a vezérlést, csak a teljesség miatt raktam fel. Azzal, szerintem nem lesz gond (kopp-kopp-kopp).
![]()
Akkor nem lesz.
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2018
A Rotary gombjára rakhatod a sávváltást is.
De felesleges mert elég a frekit tekerni Hz - MHz közötti dekádok módosításával ... A többit majd a szoftver elvégzi a belül a uC-ben ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2018
Erre kissé pocséklásnak érzem a PLL 2 felesleges portját szabadon hagyni
![]() A keverő 5V voltját ne a digitális 5 Voltjáról vedd le. Inkább az analóg RF részek 9 Voltjából másik 78L05 beépítésével mert max 8 Voltot bír a 612. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2018
Ahogy Kera_Will írta, fél tápra húzza az analóg kapcsolók lábait. Ez fontos, mert az AC jel erre a DC-re fog ráülni, mivel a teljes AC feszültségszintnek mindenkor bele kell férnie a 0-5V-os tápfesz tartományba. Mondjuk, fél V alatti AC jel esetén akár el is hagyható, de így a korrekt, ha ott van.
Abból a rajz részletből nem derül ki, milyen impedanciával kell lezárni ezeket a szűrőket!
Az analóg digitális részt a lehető legjobban el kell választani egymástól, tápfeszültség, és szórás szempontjából is, árnyékolással. 3 - 7 MHz környezetében bőven vannak a digitális részből származó vezetett, és kisugárzott termékek is, a vevő meg igen érzékeny.
A kapcsolásoddal kapcsolatban. A szűrők kimenetét, bemenetét korrekt módon le kell zárni. A rajzodon a bemeneten levő potenciométer valószínűleg több szempontból is alkalmatlan. Egy közönséges potméter 3 - 8 MHz en már nem csak potméter, hanem kapacitás is. Csillapító tagot kellene használni érzékenység csökkentésére, és egy ilyen korrekt módon lezárja a bemenetet is. A szűrő kimenetét az erősítő bemenete zárja le, de azt nem ártana tudni, hogy mivel. Mert az többnyire impedancia. Én nem használnék ilyen áramkörben csatoló elemként 100 nF -os kondenzátort, egyrészt felesleges, másrészt egy többrétegű kerámia kondinak ilyen frekvencia sávban igen gyengék a tulajdonságai, fólia kondinak pedig az induktivitásával van baj. Max 10, 15 nF kerámia kondenzátort használnék, az még egyrétegű.
TEA A2025 4 volton nem fújt szépen megy, csak nekem 3V van. Van terv ahol egy tranzisztor van az LM386 előtt. De egy ECH83 ban 2 erosítő van kéne hogy mennyen. Régen 3 tranzisztorral ment az audion láttam germánium tranzisztoros tervet és videót is hogy megy igaz volt benne reflex is. En most újra számolok mindent a BC549 az max 800x tud erősíteni 5V 2mA alatt. Megint baj a 3V. Most megpróbálok több mA bekalkulálni az első fokozatba. Tegnap hangossan susogva szólt az eggyik kísérlet de csak az arősítő 18mA húzott az sok. Az audion meg az erősítő közé rájöttem hasznos ellenálást tenni. Kevésvé rontja az oszcilátort. Az a baj mindent magam "tervezek" nem kész rajzal dolgozok, igaz igy nagyobb a buli. Ime egy LM csatolás meg a zsebrádió amit láttam.
Akkor ez a kiegészítés mindenféleképpen kell majd, hogy a szűrők megfelelően működjenek?
Idézet: „Erre kissé pocséklásnak érzem a PLL 2 felesleges portját szabadon hagyni” Esetleg van ötleted a felhasználásukra? ![]()
Esetleg ezen a képen látható a szűrők lezárása? A BFR93 környezte ezt valósítja meg?
Igen, az is lenne egyik feladata annak a fokozatnak..., ám saccolásra annak a fokozatnak jóval nagyobb a bemenő impedanciája 50 ohmnál... Én inkább egy fetet tennék be helyébe, aminek a gate ellenállásával szépen, pontosan és korrekten be lehet állítani számolás nélkül is a kívánt impedanciát!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |