Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   156 / 278
(#) bigrobi válasza tnl hozzászólására (») Szept 28, 2018 / 1

Csinálsz magad forgókondit, nem muszáj hogy forgó legyen. http://zpostbox.ru/a_homemade_simplest_variable_capacitor.html
(#) ha1drp válasza sdrlab hozzászólására (») Szept 28, 2018 /

Valóban nem tudom, ehhez szét kellene szedni egy ilyen induktivitást, s megszámolni a meneteket, majd ez alapján meghatározni a pontos menetszámot. Kezdetnek azonban irányadó lehet.
De visszakérdeznék: Mi garantálja a megfelelő illesztést a százak által megépített kapcsolásban, ahol gyári hangolható induktivitást használnak? Mi a garancia arra, hogy 50 ohmos antennát kötöttek rá? Mégis sokan elégedettek vele.
Végigolvasva hozzászólásokat egyetértek amit írtál. Azonban az nem lehet, hogy elsőre a maximális minőség legyen a cél, mert annak - tapasztalatom szerint- csak évekig tartó kínlódás lesz a vége, nem pedig egy jó szórakozás illetve egy jó hobbi.
(#) pucuka válasza ha1drp hozzászólására (») Szept 28, 2018 /

Idézet:
„Mi a garancia arra, hogy 50 ohmos antennát kötöttek rá?”

Úgy kb semmi. Rövidhullámú sávban, különösen az alján nemigen használnak 50 ohmos antennát, ráadásul mivel többnyire rövidebbek a hullámhossz negyedénél, leginkább kapacitívek.
(#) sdrlab válasza ha1drp hozzászólására (») Szept 28, 2018 / 1

Valójában, ha kicsit is belegondolsz, rájössz, hogy több okból sem használható az a konstrukció, melyet trafó gyanánt ajánlottál...
1.5k-t kell illeszteni 50ohmra. Ez min 5x áttételt igényel. Ha a szekunder 22uH, akkor a primer induktivitása a 25-öd része lesz csupán. Az kevesebb, mint 1uH kell legyen. Mivel rövidhullámra kellene, az alsó frekvencián is legalább 200ohm reaktanciával kellene bírnia a primernek. Ezzel szemben durván 10ohm lesz mindössze! Tehát kijelenthető anélkül, hogy szétszednénk azt az induktivitást, hogy az bizony nem lesz jó egy ilyen trafóhoz! Amivel próbálkozni lehet, az egy min 0.5mH-is induktivitás lesz.... Nem mindegy!

Garancia csak arra lehet max, amit megfelelően körültekintően terveztek meg. A reális konstrukciók között, pláne a netes "csodák" világában rengeteg csúsztatás van. A legbanálisabbaktól, a trükkösekig minden előfordul. És nem jó érvelés, ha arra alapozunk, hogy sokan megépítették, és használják...azt a valamit, amit sokszor még egy elementáris mérésnek sem vetettek alá! Attól, hogy szól, még a fontos paraméterek egész seregét nem biztos hogy teljesíti...

Abban egyetértünk, hogy nem lehet, talán nem is szabad mindenáron mindenben a maximumra törekedni, mert az egy soha véget nem érő tervezés lesz a végén(magam is estem már nem egyszer ebbe a hibába), de azért vannak alap dolgok, melyekben illik legalább közelíteni és törekedni a legjobbra. Hisz nem az a cél, hogy legyen valami, ami úgy-ahogy működik, hanem hogy az jó is legyen. És ha némi odafigyeléssel lehet jobb is, akkor azt kell tenni, nem vakon követni a hibás konstrukciókat, vagy elveket. Ha nem így lenne, ez a fórum sem létezne...
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2018
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Szept 28, 2018 2 /

Talán a koaxod vége, ami 50ohmos?!!
Rég rossz, ha olyan antennád van, ami ismeretlen impedanciával bír! Az nem antenna, csak egy huzaldarab, amit antennának csúfolsz.... Az antennaillesztőről gondolom azért hallottál már, ami az akár ismeretlen impedanciájú antenna talpponti impedanciáját illeszti a kábeléhez.
(#) pucuka válasza sdrlab hozzászólására (») Szept 29, 2018 /

Hogyne hallottam volna antenna illesztőről, de egyrészt antennáról volt szó, másrészt az antenna levezető tápvonal sem biztos, hogy 50 ohmos. Egy csak vételre használt eszköznél pedig abszolút nem fontos dolog ragaszkodni az 50 ohmos illesztésekhez, ami mindíg veszteséggel jár.
Ha megnézel egy régebbi rádió vevő készüléket, annak a KH, és RH antenna bemenetei sem koaxok, sem nem szalag tápvonalasok, hanem egyszerűen egy antenna, és egy föld dugalj, és gyakran csak egyszerűen egy antenna nevű lyuk.
Könnyebb a helyzet, ha más okból (pl adó is van) eleve 50 ohmos az antenna rendszer, akkor a bemeneti szűrőt lehet korrekt lezárások között használni, de mint esetünkben is látható az antenna bemenete egy potméter meleg pontja, ami biztos nem biztosít korrekt lezárást a bemeneti szűrőnek.
Sőt, ha megnézel egy közönséges HH, KH, RH vételre szánt rádióvevő méréséhez használt szabványos műantennát (50 ohmos generátor - műantenna) láthatod, hogy az antenna, melyet ezzel az áramkörrel szimulálnak, igencsak kapacitív kimenetű.
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Szept 29, 2018 2 /

Kicsit megint kevered a szezont a fazonnal... )
Manapság, ha nem kábel nélküli csatlakozásról van szó, szinte kizárólag 50ohmos koax kábelt használ mindenki. Be se nagyon tudsz szerezni mást, bármennyire is szeretnéd, és esetleg a te elképzeléseidhez az jobban is illeszkedne... A veszteség nem az 50ohm velejárója, hanem pont az illesztetlenség eredménye. Egy illesztett rendszerben minimális veszteségek alakulnak ki, az antenna által a térből vett energia nagy része olyan módon alakul át, hogy abból a lehető legtöbb hasznos jel keletkezhessen! Ha nem jó az illesztés, az ott kapásból olyan veszteségeket szül, amit már nem lehet visszahozni, max csak szépíteni látszólag rajta.
A régebbi rádiók, melyeket műsorszórók vételére terveztek, valóban semmi közük nem volt az 50ohmos bemeneti impedanciához, sőt, legtöbb esetben tisztán ohmos kb semmilyen frekvencián nem is volt. De az nem koaxiális levezetésű, korrekt antennára volt tervezve, hanem egy huzaldarabra, ami "valamit majd fog" alapon volt kompromisszumként használva. Azért ezt idekeverni, ahol éppen egy amatőr rádió épülget, szerintem hiba!
A potmétert a bemenetről elsők között vetettük el(még te is, emlékeim szerint), tehát nem is értem, miről beszélünk itt?!!
A műantenna, amiről beszélsz pont azokhoz a közönséges műsorvevőkhöz készült, amelyeknél nincs korrekt és fix impedancia! Ezért a huzaldarabot(vagy jobbik esetben teleszkóp antennát) hivatott helyettesíteni valamilyen szinten, amit egy olyan rádióra fogsz majd kötni, az pedig főleg középhullámon, de még a rövidhullám alján is szinte biztos, hogy rövid lesz a hullámhosszhoz képest, innen a kapacitív jelleg.
De még egyszer felhívnám a figyelmed, itt amatőr rádióról volt szó!!!
(#) pucuka válasza sdrlab hozzászólására (») Szept 29, 2018 /

Óriási tévedésben vagy, a téma címe szerint nem a Rádióamatőr topik, és az az áramkör amit sany kolléga épít, bár amatőrsávok vételére készül, nem amatőr rádió, és a bemenete láthatóan nem 50 ohmos, bármennyire is ragaszkodsz hozzá.
3,5 de még 7 MHz -re sem nagyon fogsz tudni 50 ohmos antennát készíteni, ha meg antenna illesztőt használsz, magából az illesztésből származik a veszteség. De nem is kell feltétlenül illesztés egy vevő bemenetére, ha nagyimpedanciás a vevőbemenet. Ilyen esetben az összes feszültséget, amit az antenna ad (darab drót) azt használni tudod. Legalábbis többé kevésbé, de még mindíg jobban, mint ha illesztő tagon keresztül tennéd.
Az ilyen vevő bemenetére korrekt lezárásokat igénylő szűrőt tenni nem érdemes, meglehet több a kár, mint a haszon. A bemeneti szelektivitást más módon is lehet javítani, lezáratlan esetben is.
Ha nem tudsz róla, a Te bajod.
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Szept 29, 2018 2 /

Mint oly sokszor, most is fogalomzavarokban szenvedsz szemmel láthatóan! Ha egy rádió az amatőr sávokra készül, az bizony amatőr rádió, legyen az egy egy tranzisztoros valami, vagy egy háromszoros konverziós rádió, netalán direkt konverziós, vagy közvetlen digitalizálású!
De úgy látom az antennákhoz sem értesz, ha ilyen kijelentéseket teszel! Az 50 ohm nem egy bűvös szám, amihez ragaszkodni kell, hanem egy olyan érték, amire pl még jó kábeleket lehet készíteni! Márpedig az elérhető érzékenység szempontjából nagyon nem mindegy a forrás impedanciája, ha nem érted miért, olvass utána!
Egy jó illesztés semmit sem ront a hatásfokon, csak amennyit egy bármilyen szűrő is ront, az az elenyésző mértékkel. Ha nem így van, akkor nem jó a konstrukció! Viszont az, hogy a keletkezett energia hol disszipálódik el, egy nagy bemenő impedanciás bemeneten, vagy pedig közvetlenül részt vesz a lehető legjobb vétel elérésében, nagyon nem mindegy! De úgy látom erről neked halvány fogalmad sincs az alapján, amit leírtál...
Az utolsó bekezdésre nem reagálok, szerintem még életedben nem terveztél rádiót, fogalmad sincs az alapokról sem, hiába dolgoztál olyan helyen ahol ez elvárt lehetett volna.
(#) Gafly válasza sdrlab hozzászólására (») Szept 29, 2018 /

(#) sdrlab válasza Gafly hozzászólására (») Szept 29, 2018 /

Tény! De ezzel mire akartál utalni?
Az antenna szerkezete, konstrukciója dönti el, milyen lesz a talpponti impedanciája, ha van hozzá kábeled, akkor örülsz, mert egyből vezetheted vele a jelét(vagy max szimmetrizálnod kell csak), ha nincs, akkor illesztés után teheted meg. Sőt, párhuzamosan és sorosan is köthetsz antennakonstrukciókat, amik e szerint más és más impedanciát eredményeznek, mint egyenként...
(#) tnl válasza bigrobi hozzászólására (») Szept 29, 2018 / 1

Ismerem a rajzot, és elmés szerkezetnek találom, de szerintem kicsi a
kapacitása, méretéhez képest mindenképp, nem elég kompakt, ezért szerintem
vonzza a zavarokat, hogy kicsit furcsán fejezzem ki magam.
(#) sdrlab válasza tnl hozzászólására (») Szept 29, 2018 / 2

Ha jó dielektrikumot teszel a lemezek közé, annyira már nem is kicsi a kapacitása neki! )
De persze csúszó elvű kondit is lehet készíteni, ott akár több lemez is lehet párhuzamosan, így kompakt, kis méretben is elkészíthető! Előnye, hogy az egy életre kitart...vagy legalábbis javítható konstrukció...
(#) tnl hozzászólása Szept 29, 2018 /

Tegnap és ma egyszerű vevőm teljesítményét egy egyszerű fetes antenna erősítővel
igyekeztem fokozni, sokkal jobb de rosszabb se lett, lehet nem tudom jól illeszteni vagy ilyesmi.
Most egy rövidebb 10m es antennát használok, ami teljesen a szobában van a falaktól nem túl messze.
Erős ebben a szobában a zavar ha vevőm elé nem raknék egy rezgőkört trafóházban érzem magam
a zaj miatt. Ez 50 Hz brummra emlékeztet, de nem is biztos hogy az, hanem 50 Hz és felharmonikusai
modulálva rf re. Van ezen a tájékon a házban egy 230v földeletlenül. Azt se csináltam meg nyáron.
Ki kéne próbálni a vevő mellett a aktív hangszórót is elemről táplálni és a biztosítékot lekapcsolni.

Nem tudom bele kezdjek e a 3 tekercses szűrő építésébe, nem tudom hasznos lenne e.
(#) sdrlab válasza tnl hozzászólására (») Szept 29, 2018 /

Erősen zajos környezetben inkább az induktív, hurok antennák lehetnek jobb választások, mert azok a tér mágneses összetevőjét veszik inkább csak, amiben jóval kisebb zaj van jelen, mint a kapacitásként is működő sima huzaldarabban!
(#) sany hozzászólása Szept 29, 2018 /

Visszatérve az illesztési problémára.
Ha ilyen módszerrel zárnám le a szűrőket, a bemeneti oldalon, az sem lenne célravezető?
(#) sdrlab válasza sany hozzászólására (») Szept 29, 2018 /

Ha 50ohmos az antennád, vagy egy az egyben nem megy rá a szűrőre sosem, akkor már elég jól közelítheti a szükséges lezárást! Na de miért akarod mindenáron a bemeneten szabályozni az érzékenységet? Vagy ezt csak az illesztés végett tennéd?
(#) bigrobi válasza tnl hozzászólására (») Szept 29, 2018 /

Ha anyám TV antennáj a falba van és direkt a rezgőkörön van a rádióantennám eleg erős a brum. Nekia Tv antena DVB-T be megy onnan pc-re. De Pest meg 1 román adó bejött ferritantennával. A 10m antenával jobb de jöna brum kivéve ha külön tekercsen kapja az antenna jelet halkabb de alig van brum. Lehet az a baj egy gégecsöbe megy a telefon a wifi anetnna, a detektoros anntenája és a tv antenna. A wifi külső részét nem PC re kötve a 12m antennám külön van a 35méteres. A visszacsatolnak már nem kell az úgy néz ki.
(#) sany válasza sdrlab hozzászólására (») Szept 29, 2018 /

Csak az illesztés végett tenném.

Akkor ok!
Viszont, ha nem egy egzakt antennád van, aminek a jele koaxon érkezik, akkor jobban jársz, ha egy primitív előerősítővel oldod ezt meg. Annak a kimenő ellenállása ugyanis tetszőleges lehet, és az fixen annyi lesz, frekvenciától függetlenül is, tehát bármit is szándékozol bemenet gyanánt rá kötni, azt jól fogja mindig lezárni!
(#) tnl válasza sdrlab hozzászólására (») Szept 29, 2018 /

Egy két éve szórakoztam azzal, hogy darlington tranzisztort építettem (kis antennával)és
az ledet hajtott, ha megfogtam meg folyamatosan világított.
A lakás néhány helyén minden beavatkozás nélkül világított a led. Piezo hangszórót
kötöttem a leddel párhuzamosan, és az halkan búgott.
A darlington tranzisztor nagyobb nyitófeszt igényelt mint a sima, de kevesebb áramerősséggel
beérte mint egy sima tr. Így kapcsolásom egy egyszerű elektromos tér érzékelő lett.
Később láttam kapcsolást ami a falakban is érzi a terheletlen vezeték elektromos mezejét
a fal belsejében is, ezekben több tranzisztorból állították össze a darlingtont.
Csak arra tudok gondolni, hogy a földeletlen 230V hálózat okozza.

Longwire van, kb. 15 m, és ebből 4 m 50 ohm-os koax RG-58-as típusú. Ezt még igaz ,nem írtam eddig.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2018
(#) sdrlab válasza tnl hozzászólására (») Szept 29, 2018 /

Ha földelt, ha nem, a 230V akkor is annyi! Az nem kevés, még ha csak 50Hz-ről beszélünk is, egy érzékeny bemeneten, néhány tucat parazita pF csattolás mellett is kellően zavaró tud lenni! Ennyi kapacitása pedig szinte mindennek van, vagy inkább több....

Ha rendesen meg van csinálva(gondolom igen), akkor ott nem kell semmi trükközés, 50ohm impedanciával kell számolni, már legalábbis azokon a frekvenciákon, amire méretezve vagyon!
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Szept 29, 2018 /

Idézet:
„sany kolléga épít, bár amatőrsávok vételére készül, nem amatőr rádió”

Elég amatőr lesz az.

Nagyjából tudom hogy működik egy ilyen hurok antenna de az én tudásszintemen
tudom e használni ? Jól lehet e illeszteni egyszerű polyakovos vevőmhöz?
Mindenesetre elég valószínű, egy másik szobába költözök, (vége a rádió amatőr nyári kitelpülésemnek)
itt rövidebb az antennám, méterre de felmegy a padra viszonylag magasra, (gondolom)ezért jobb.
(#) tnl válasza sany hozzászólására (») Szept 29, 2018 /

Az enyémhez képest profi az biztos!
(#) sany válasza tnl hozzászólására (») Szept 29, 2018 /

De hogy is! A különbség nagy! A tiéd már működik, az enyém még "csak" papíron létezik.

Köszönöm, de sajnos az igaz, kb 10 hónapja fejlesztem, és bár jobb mint kezdetben,
de a kapcsolási rajz majdnem ugyanaz. SSB -t még mindig nem tudok normálisan venni,
bár a CW elég jó. Ugyanakkor nagy javulást hozott a VEF forgó, majd nemrég a kerámiarezonátor.

Esetleg egy nagyobb sima teleszkópantennát ,kb. 1m -es , tudok a bemenetre tenni.
Következő: »»   156 / 278
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem