Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fénycsöves háttérvilágítás cseréje LED-esre
Lapozás: OK   2 / 5
(#) Signal hozzászólása Márc 22, 2015 / 2
 
Nem kérdés, csak az érdekesség kedvéért:

24 collos, 1920x1200-as monitor, 6 db U-alakú fénycsőből álló háttérvilágítását 9,5 méter LED-szalag beépítésével váltottam ki. 60 LED/méter, 3528 méret.

Az 5 méteres LED-szalag 50 centis darabokból van összeforrasztgatva, nekem épp a toldásoknál kellett szétforrasztani, mivel pont 50 centi széles a monitor "tepsije".

A szalagok távolságát úgy kellett beállítani, hogy a LED-ek szabályos négyzethálót alkossanak.

Először ritkítva csak 5 métert építettem be (5 sorban), de így halványan látszottak a sávok, ámbár használat közben ez nem is volt nagyon feltűnő. Később rendeltem még 5 métert és a sorok közé beragasztottam a hiányzó 4 sort, így lett négyzethálós (ez már előre így volt kiszámítva).

A svájci lomtalanított, USA gyártmányú monitor (Gateway FPD2485) eredeti háttérvilágítása 25V x 3A = 75 W, vagyis méretéhez képest elég brutálisnak mondható, fűtött is rendesen. Először csak az inverter megpiszkálásával csökkentettem a vakító teljesítményt kb. harmadára, külön beadott PWM-vezérlőjel segítségével, mivel az alaplap ilyet nem biztosított.

Később DC-szabályzással is próbálkoztam, mert a vezérlő IC bemenete egy kis átkötéssel DC-t is fogad, ez persze a végeredményen nem változtatott, így is voltak problémák, hidegen vibrálás, túl alacsony teljesítménynél egyenlőtlen fényeloszlás.

Végül rávettem magam a kijelző megbontására és a fénycsövek kidobására, amit persze eredetileg is így gondoltam, hogy ez lenne a végcél, csak halogattam a dolgot. Egyúttal a tápegység is kikerült, a mainboard 5V, a LED-szalag 12 V táplálását egyszerűen a PC-tápról oldottam meg.

Fényerőt a képen látható 1 dolláros LM2596 szabályzó segítségével állítottam be. A mainboard on/off jele egy tranzisztoron és relén keresztül kapcsolja a világítást, valamint egy jó minőségű négypólusú csatlakozót is felszereltem.

Noha az LM2596 véletlenül rendelkezik egy on/off lábbal is, ami adta volna magát (egy tranzisztor közbeiktatásával, kollektoros lehúzással), azonban én az 5V és 12 V köröket galvanikusan teljesen szeparálni akartam, nehogy a PC-táptól vezetéken és csatlakozókon érkező tápellátás hibája kárt okozzon. Egy GND kontakthiba például, ami a legveszélyesebb ilyenkor, mert az 5 és 12 V közé kapcsolódna a rendszer, csak az 5 V-os fele épp fordítva, amit nem akartam kockáztatni, ezért maradtam inkább az egyszerű relés megoldásnál.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015
(#) szucsistvan123 hozzászólása Jún 16, 2015 /
 
Helló! Van egy Fujitsu Simens L19W-3 típusú monitorom. A fénycsöve sajnos elromlott.
LED szalagot szeretnék bele építeni. Abban kérem a segítségeteket, hogy milyen elektronikát tegyek bele, hogy, lehessen fényerőt szabályozni, és a monitorral együtt kapcsoljon ki - be? (és hova kössem a kapcsolórészt?) Fényerőszabályzásra ezt találtam:

pwm.JPG
    
(#) BlackForce hozzászólása Szept 6, 2015 /
 
Üdv mindenkinek!
Van nálam egy LG FLATRON W1934S,amit szeretnék ledesiteni(vagyis a fizikai led beépités megtörtént),de még mit kell tennem,hogy működjön a monitor akkor is ha nincsenek csövek.A ledeket labortápról működtetem,de nem jelenik meg az LG inditó képe sem(csak a fehér led háttér fény világit.Ebben kérnék segitséget.Mit tegyek hogy a monitor működjön.
Ez az első monitor amit szeretnék ledesiteni.
Ebben még nincs tapasztalatom,ezért kérek segitséget.Minden segitséget megköszönök.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2015
(#) bbalazs_ válasza BlackForce hozzászólására (») Szept 6, 2015 /
 
A jelenseg arra utal, hogy egyaltalan nem kapcsol be. Ra van-e kotve valami jelforrasra?
Ledek hogyan allnak, mit mutatnak?
A monitor bekapcsolasakor kicsit sotetedik a kep?
Elsokent merd meg, hogy milyen feszultsegeid vannak. en a helyedben a korabbi inverter betaprol (kb 12-15V) etetnem a ledeket, mert a kapcsuzemu tapoknal valamelyik feszre szabalyoznak es ha nincs leterhelve a 15V-os ag, akkor az 5V sincs meg altalaban.
Persze nem tudom, mit csinaltal a korabbi aggal, de erdemes egyelore rakotni egy kb 2x5W-os gepkocsiizzot. Es persze meg bekapcsolas elott ellenorizni, nincs-e rovidzar a szekunder korokben.
(#) BlackForce válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 6, 2015 /
 
A csöveket kivettem a monitorból.
A beépitett ledeket külső labortápról járattam (próbára).
Nem vettem volna észre hogy sötétebb lett volna a kép bekapcsoláskor (báris nekem nem tünt fel).
Ez eszembe se jutot hogy úgy működnek a montortápok,mint a PC tápok, mert akkor tényleg muszáj lesz terhelést kötnöm rá.
A monitor szerintem amúgy rendben kéne hogy legyen,mert amikor kiszedtem az eredeti csöveket,akkor próbára bekapcsoltam,és felvillantak a csövek,csak az egyik olyan lilásan világitott,tehát az végett tiltott le az elektronika.
Holnap megpróbálom a monitor tápot leterhelni ésúgy beinditani.Remélem csupán itt hibáztam.
Utána még ki kell eszelnem hogy hogyan oldjam meg a ki be kapcsolást,esetleg a fényerő szabályzást.
(#) bbalazs_ válasza BlackForce hozzászólására (») Szept 7, 2015 /
 
A ledek alatt az indikatorledekre gondoltam, amik a monitor allapotat jelzik (zold, sarga, piros, villog, vilagit vagy sotet)
A sotetedes arra utalna, hogy mukodik az LCD TFT-je (kikapcsolva atlatszo, ha mukodik, de nincs kep, akkor fekete).
Ha csak a csoveket vetted le, akkor szivas, mert a trafo termeli a kb 2000V-ot a bekapcsolashoz... a hattervili tapjanak primer oldalat kell megszakitani, ahol a tapbol (a legtobb egybe van epitve a tappal) atmegy a hattervili reszehez.

Ha balszerencsed van, akkor van visszajelentes a hattervilagitastol a tapnak es letilt, ha nem jo. Akkor tobbet kell bograasznod, de ez elegge valoszinutlen. A legtobb esetben csak a hattervili maga tilt le, a masik ag marad.
(#) BlackForce válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 7, 2015 /
 
Ma nem volt időm vele foglalkozni,egyéb elfoglaltságok miatt,de a monitor ezek szerint bekapcsol,mivel a bekapcsolást jelző led világit (egy ideig,majd lekapcsol),de viszont a képernyő sosem feketedik be.
Igazad van,hogy csak a csöveket vettem le.
Megértettem,hogy le kell kapcsolni a nagyfesz trafó primer oldalát.
Azon filózok,hogy hol vágjam le a primer oldalt?Mondjuk ha a fettektől a trafó előtt,akkor még a pwm-et is kihasználhatnám a fényerő szabályzásra (mi erről a véleményed?),egyben megoldanám vele az on/off és a fényerő szabályzást is.
Egy orosz oldalon találtam,hogy az én esetemben használt ic (OZ9938) becsapásához a C515 kondit át kell kötni egy 10K ellenállással,amely még egy 10K/1/4W ellenálláson keresztül kapcsolódik az IC 3-as lábára.Ahogy nézem,ez a bemenet felelős a kikapcsolási időkorlátért.
Esetleg ha van időd kukkants egy kicsit bele az ominózus monitor rajyába(felljebb megtalálod).
Üdv.
(#) bbalazs_ válasza BlackForce hozzászólására (») Szept 7, 2015 /
 
A PWM a fenycso fenyeroszabalyzasara van. ELVILEG hasznalhato valahogyan, de en keves vagyok ehhez. Mindenesetre a visszaszabalyzo labat kellene hasznalni az aramkorlathoz (megfelelo meretu ellenallas, amin megfelelo fesz esik).
De szerintem eloszor menjen a kep. Valamiert ezt nem teszi, ezek szerint. A led vilagitasa pedig azt jelzi, hogy van 5V es teszi a dolgat rendesen.
Mod: jelforrasra rakototted?


A 12V-ot ott tudod elvagni, ahol a nyakon atmegy, kovesd vissza az IC-tol. Egy ellenallasnak latszo, panelen F jelu bizti vagy egyszeruen egy atkotes illetve egy kis vekonyitas a nyakon. Szokott olyan kondinak kinezo kis voroses bizti is lenni ott. A panelen levo F jelzesbol beazonosithatod biztosra. A fobizti az F1, aztan a tobbit utana szamozzak...F2,F3,stb

A taptol is kovetheted elore a diodak utan a kondi mogott megy ki es megy be a hattervilihez. A FET-ekre is ra szokott lenni kotve. De kialakitastol fugg, tutti recept nincs ra.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2015
(#) BlackForce válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 18, 2015 /
 
Üdv!
Addig jutottam,hogy beindult a monitor.Igaz még csak annyit csináltam,hogy leválasztottam a 3A-es átkötő biztositékot (amin keresztül kapja a csővezérlés a tápot~14V).Igy azonnal beindult a monitor + a labortápról inditott ledsorok.
A terv továbbiakban,hogy készitek egy áramgenerátoros (más kolléga által már bevált kapcsolást),ami mehet (tesztelve) 14V-22V tartományban.A rajzon szereplő IRF630 helyett a monitor panelon lévő AP9971GM mosfettet gondoltam kihasználni.
Majd ha elkészülök a teljes ledesitéssel,ismét jelentkezem az eredményekkel,addig itt a LED sor vezérlő kis kapcsolás
(#) BlackForce válasza BlackForce hozzászólására (») Szept 21, 2015 /
 
Igaz hogy lassan(mint a Luca széke),de biztosan elkészültem az első ledesitett monitorral.
Mint mindemben az első debütáló munka nem megy zökkenőmentesen,de lényeg hogy működik.
Mint ahogy fentebb is leirtam,a monitorban lévő (magasfesz trafót meghajtó) egyik mosfetet használtam ki a ledek kapcsolására,a fenti rajz alapján.
120/m ledcsikot használtam (igaz 8mm széleset,amivel kicsit megkinlódtam,mire behelyeztem a fénycső helyére),de az eredménnyel elégedett vagyok.
Segitség képpen elmondom,hogy a legmegfelelőbb led csik a 120 led/méter,méghozzá a 3014-es sorozat,ami mindössze 4mm széles(kicsit drágább mint a 8mm széles,de erre a célra tökéletesebb is).
Mindenkit biztatnék,hogy csak bátran vágjon bele a ledesitésbe,egy kis kézügyesség,egy kis szabadidő ráforditás,de szerintem az eredmény (na meg a sikerélmény) kárpótol minden fáradalmat.
Üdv mindenkinek,és további jó ledesitést.
(#) almann hozzászólása Nov 9, 2015 /
 
Helló!
Én ezt találtam. Bővebben: Link
Ezen van fényerőszabályzás, az ára hasonló a natúr led hazai árakhoz.
Az a probléma, hogy még soha nem vettem innen még alkatrészt.
Valakit megkérhetnék, hogy segítsen?
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2015
(#) almann hozzászólása Nov 9, 2015 /
 
Valami hiba szétdarabolta a linket. Ezt elküldöm ismét.
Ezen kamionok vannak.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2015
(#) kadarist válasza almann hozzászólására (») Nov 9, 2015 /
 
Bővebben: Link.
Használd a "link" gombot, mert így nem lesz jó.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2015
(#) almann hozzászólása Nov 9, 2015 /
 
Nem megy!
Az előnézetből még megnyitható, de az elküldött címbe beletesz egy ";" jelet ami megszakítja a hosszú címzést.
(#) almann hozzászólása Nov 9, 2015 /
 
Add meg a link feliratát
Kösz KadarIst.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2015
(#) Traptor hozzászólása Nov 12, 2015 /
 
Sziasztok! Én egy notebook kijelzőt szeretnék ledesíteni, amihez 7"-os kijelzőkből származó ledsorokat használnék. Egy kapcsolási rajz kellene, hogy mivel hajtsam meg a ledeket.
Tud valaki belinkelni egy használhatót?
Köszönöm előre is.
(#) szucsistvan123 válasza Traptor hozzászólására (») Nov 12, 2015 /
 
Helló!
Én LED szalaghoz ezt használtam: (monitorban)

FETswitch.jpg
    
(#) szucsistvan123 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Nov 12, 2015 /
 
Az inverter ,,bekapcsoló jelére,, bekapcsolja a háttérvilágítás.
(#) BlackForce hozzászólása Ápr 24, 2016 /
 
Üdv mindenkinek!
Egy személyes tapasztalatot szeretnék megosztani a témát érdeklőkkel.
A minap ledesitettem egy saját célra fillérekért vásárolt 19 incses monitort.
A led sor 120drb/méter hidegfehér,és először amikor 12V tápról járattam,túl fehér hátteret kaptam (kb 600mA fogyasztás mellett).
Arra jutottam végül,hogy áramszabályzó nélkül (kb9,4V), 150mA körüli fogyasztás mellett kaptam meg az elfogadható fényerőt (élvezhető képet).
Tehát mindenképp célszerűbb az (általam fentebb leközölt) áramszabályzott megoldás.
Végül is ezzel nem nagy titkot árulok el,mivel a led reflektorok is ilymódon vannak meghajtva,csupán fel szeretném hivni a ledesitők figyelmét az általam tapasztaltakra.
(#) bbalazs_ válasza BlackForce hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /
 
Nem tudom, en annak idejen nem szorakoztam vele tul sokat: az eredeti 15V-ra kapott egy 7812-est, a kapcsolasra meg valami hulladekbol kitermelt FET-et.
Az aramszabalyzast meg megoldja maganak, azert vannak rajta az ellenallasok.
En is 120-ast hasznaltam.
Szerintem az jo lenne, ha valahogyan minden masodikat lehetne kulon szalra kotni, mert az ember ugyis ket allapoban hasznalja a monitort:
fenyes nappal, nagy fenyeron
ejjel leoltott lampanal kisebb fenyeron
Szoval ket allapot eleg lenne. Sajnos a kialakitas miatt nem lehet az also-felso (kezenfekvo) megoldast megvalositani.
(#) Firefighter1 hozzászólása Szept 29, 2018 /
 
Sziasztok!

Ledesített mostanában valaki?

Nekem egy 24 colos hp monitort kellene!

Már szétkaptam, mint foxi a lábtörlőt... alul felül dupla csöves, de alul eltört mind a kettő!
(#) pipi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Szept 29, 2018 /
 
És mi a kérdés?
(#) qvasz2 válasza pipi hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
A kérdése az lett volna, gondolom, hogy hogyan kéne nekiállni ?
(#) Firefighter1 hozzászólása Szept 30, 2018 /
 
Csak csekkoltam hogy nem e halott a topic! neeem..
Tehát hozzám került egy törött 24 " hp monitor. Körítést nem irom de lényeg a lényegbe hogy összvissz az alsó duplacső tört el!

Ami a kérdésem lenne: Melyik ledes kit-et érdemes megrendelni?
Vagy minden azonos méretű cső hasonló teljesítményű? így ha valahol találok ( ebay lomizás stb) akkor szimplán kitudom cserélni?

Na meg a sleep funkció!
(#) tothbela válasza Firefighter1 hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
Szia. Én egy samsung 24"-ost ledesítettem. Keskeny nyák csíkokat gyártottak olyan szélességben, ami befér a fénycsövek helyére. A hossza nem lett volna elég a teljes monitor szélességéhez, így kettő darab tette ki a teljes hosszt. A nyákokon egyszerűen két sáv fut végig, amire a ledek vannak párhuzamosan felforrasztva. Tehát 4 darab ilyen csík került a fénycsövek helyére sorosan kapcsolva. Nálam 14-15V-ról ment az inverter, így a soros kapcsolás adta magát. Ebay forrású hidegfehér smd ledek kerültek fel a csíkokra, összesen 192 darab. Egy darab mosfet, egy kis tranzisztor, két dióda meg három ellenállás alkotta pwm áramgenerátor hajtja a ledeket, amit az eredeti pwm vezérlő kezel. Így minden funkció megmaradt. A sűrűn pakolt ledek miatt nincs fésűsödés, amit normál led csíkkal lehetett látni. Az egy korábbi próba volt. A ledek ára talán 1500 Ft volt összesen. 3 dolcsi egy 100-as csomag.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2018
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
Természetesen az eredeti inverter részek ki lettek szedve.
(#) Firefighter1 válasza tothbela hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
Akkor első körbe meg kell keressem a tápon az inverter részt, kimérni hogy milyen bemenő fesz van rajta, annak függvényében kiokoskodni a ledek betápjat, aztán az eredeti pwm jelet megkeresni, kalapálni hozzá egy hasonló vezérlést mint a tiéd.
Aztan elvileg meg is vagyok....

Kemény menet lesz de neki állok, mondjuk a ledeket azt rendelem ...
(#) Firefighter1 hozzászólása Szept 30, 2018 /
 
Lehet olyan szerencsém hogy a panelen a BRI jelzésű pin az talán Bright-ot jelent? És ott ad pwm jelet?
(#) Firefighter1 hozzászólása Szept 30, 2018 /
 
Közben haladok...
Szerintem szerencsém lesz ugyanis a BRI láb egy ellenálláson keresztül egy OZ9938 IC 4 lábára fut.
Adatlapja alapján az IC inverter vezérlő a 4. láb pedig DIM láb, tehát jelet fogadja!

az ellenállás után amit még latok hogy az IC lába elöt egy masik smd ellenállással testre van húzva!


Márcsak azt kellene ebbe a dzsungelba megtalálnom hogy az inverter hol kapja a betápot, hogy rámérjek hogy mennyi.

De abba még nagyon bizonytalan vagyok! Azt még keresem!
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2018
(#) Firefighter1 válasza tothbela hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
De mindezek fenébe akár esélyes is lehet hogy sikerül megcsináljam!
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem