Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő inverter javítás
Lapozás: OK   75 / 114
(#) Papa93 hozzászólása Szept 30, 2018 /
 
Sziasztok!

A problémàm a következő lenne.Van egy IWELD 200 amperos inverteres hegesztőm.A gép sajnos nem kapcsol be,a ventilátor
el akar indulni de olyan mint ha akadna,valamint halk sípoló hangot lehet hallani.A négy dararab smd-t cserélték,azt mondtàk az lesz a probléma,de a hiba tovàbbra is fenn àll.Ha valakinek van ötlete kérem ne tartsa magàba
(#) Chipmunk1960 válasza Papa93 hozzászólására (») Okt 1, 2018 /
 
A sorrend a szokásos, de leírom még egyszer. Szemrevételezés, füstnyomok, lyukas félvezető kapacitás, esetleg leesett, repedés a nyákon? Zárlatvizsgálat, ha OK bekapcs feszültségek ellenőrzése, pufferon, segédtápon, kimeneten. Ha csak a kimeneten hiányzik a meghajtó IC kimeneti jel ellenőrzése lehetőleg leválasztott szkóppal. Ha a pufferen sincs az előtte lévő részek ellenőrzése, ha a segédtáp nincs az áramkör körbemérése. Ha az IC kimeneten van jel, de még sincs kimeneten feszültség, ellenőrzés a G-ken, majd a sec oldalon.
Mi az a 4 db SMD ????
(#) kolesimi hozzászólása Okt 3, 2018 /
 
Sziasztok. Adott egy onex inverteres co hegesztő vezérlőpanelja. a bekötése, kapcsolási rajza esetleg meglenne valakinek?
(#) FerencziJ hozzászólása Okt 4, 2018 /
 
Tisztelt Szakik!

Szükségem lenne egy Extol Premium IW 140 kapcsolási rajzra, kérem, ha van valakinek, ossza meg velem.

Kösz: fj
(#) FerencziJ válasza FerencziJ hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Köszönöm, megoldva.

üdv: fj
(#) dB_Thunder hozzászólása Okt 8, 2018 /
 
Helló Mindenki!

Új családtag lett egy Alfaweld Pegasus 160 masina, a régebbi modell.
Jelen pill minden tökéletesen működik rajta, de egy kapcsolási rajt jól jöhet, ha véletlen valahol kibújik az éltető füst. De sajnos nem találtam a neten. Valakinek nincs meg véletlenül?
(#) zolee1209 hozzászólása Okt 27, 2018 /
 
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni!

Egy GYSMI 131 klón (már ha ez az eredeti, nem tudom ) inverter javításával foglalkozom, de elakadtam. Hibajelenség, hogy bekapcsoláskor a sárga LED villog, és nem hegeszt. Elsőnek a hővédelemre tippeltem, de találtam user manualban ilyen hibajelenséget. Eszerint, nem megfelelő a hálózati feszültség. A csatolt kapcsolási rajzban úgy gondolom, a második oldal "INFO SECTEUR" kimenetén méri a mikrovezérlő, mekkora a betáplálási feszültség. A második oldalon lévő alkatrészeket átmértem. Ellenállások jók, a kerámia kondikról csak azt tudom, hogy nem zárlatosak. Diódák jónak tűnnek, a zenereket csak nyitóirányba tudtam kimérni, 1V körüli a nyitófeszültségük. Az INFO SECTEUR ponton készenléti állapotban 1.6V, bekapcsolva 2,45V mérhető. De itt nem tudom, mennyinek kellene lenni?! Egyáltalán jó helyen keresem a hibát? Annyit tettem még, hogy a kisfeszültségű 100µF-os SMD kondikra patkoltam 330µF-os kondit, mert ilyet találtam, de nem javított a helyzeten. A mikrovezérlő 4,9V-ot kap.
(#) rogers hozzászólása Okt 27, 2018 /
 
Van egy trafóm Iweld 1600.
Régóta használom de sajna leesett a létráról. Biztit veri ma szétszedtem egy ntc ki van pukkadva de gondolom nem ez a hiba oka. Mit nézzek meg rajta?
(#) Tomi111 válasza rogers hozzászólására (») Okt 27, 2018 / 1
 
Egyszer hozzám is hoztak egy leesettet. Abban törött volt a trafó ferritmagja. Persze emiatt zárlatos igbt-k, graetz. Kuka lett. Talán a tiéd nem ilyen.
(#) rogers válasza Tomi111 hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Oké akkor megmérem az egyenirányítót ha az jó akkor az igbt-ket.
(#) Chipmunk1960 válasza zolee1209 hozzászólására (») Okt 28, 2018 /
 
Szia, Igen a "ST7FLITE05Y0M6-TR" a ucontrollere, 5V os, tehát a 2,45 V, nem nevezhető egy határozott magas jelszintnek. 230-25% =172,5 V a leszabályozási feszültség. Én nem kínlódnék a fesz osztó rész javításával,/ átvágni a fóliát, de lehet nem is kell, a 8. láb előtt, / csak egy 100 Ohm-1K ellenállással direktben felhúzni a+5V-ra. [/off]Ha elindul, az osztó részben van a hiba, ha nem a ucontroller, vagy utána. [off]Jól teletűzdelték IC-kkel, de nagyrészt az öntesztet, a lágyindítást, a FAN-control -t végzik, az alapvető inverter itt is a 3845B-L6386 páros, ezt kell életre kelteni.
(#) zolee1209 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Okt 28, 2018 /
 
Az, hogy kiiktatom a védelmet, ami gyárilag benne van, nálam nem javítási opció.

Ugyanakkor meglett a hiba, és már működik a gép. Úgy terveztem, hogy kiveszem a 8-as láb elől a 100k-t, majd berakok egy trimmert 0-5V közé és arról kap az analóg láb feszültséget, megnézni mire indul el a gép. Próbaképp kipróbáltam trimmer nélkül, vagyis a 8-as lábat már csak a 10k húzta GND-re. Érdekes módon a gép nem jelzett hibát. Hurrá. 24V 100W izzót rákötve a kimenetre azonban éppen csak parázslik max álláson, de legalább ha letekerem a potit, akkor halványodik az izzó is. Emellett melegszik a borda. Rámérek a kimeneti kettős diódákra, ezek közül valamelyik zárlatos. Gépet visszadugom, majd mérem melyik melegszik. Egy volt, ami fűtött rendesen, azt kiforrasztva rámértem, egyik diódája átment zárlatba. Azt kicseréltem, volt hozzá donor gépem, visszaraktam a 100k-t is. És jó lett a gép.
(#) mpisti válasza zolee1209 hozzászólására (») Okt 28, 2018 /
 
Szerintem Chipmunk 1960 csak a teszt idejére gondolta az áthidalást, nem véglegesen. Ezt abból gondolom, hogy a hsz. magyarázatos részében erre utaló megjegyzést tesz. Egyébként gyakori eset hogy a hiba keresése közben védelmi funkciókat kell megszüntetni, hogy a hiba oka megtalálható legyen. Aztán javítás után minden eredeti állapotába vissza lesz állítva.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2018
(#) Chipmunk1960 válasza mpisti hozzászólására (») Okt 29, 2018 /
 
Pontosan, lehet, hogy félre érthető voltam!
(#) zolee1209 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Okt 30, 2018 /
 
Nincs gond, nekem sikerült másképp értelmezni, mint amire gondoltál.
(#) boby78 hozzászólása Okt 31, 2018 /
 
Sziasztok!Ez milyen tipusú gép lehet?Akitől vettem,azt mondta hogy a trakis utódja.
(#) boby78 hozzászólása Okt 31, 2018 /
 
Ma huzalbefűzéskor akadozott a motorja,aztán leállt.2 db 1N5401-es dióda kipukkant.Mitől lehetett?
(#) Chipmunk1960 válasza boby78 hozzászólására (») Nov 2, 2018 /
 
Szia, A továbbító görgőt nézd meg, megfelel-e a huzalvastagságnak, illetve az nem akad-e előtoláskor. De a pisztolyban is akadhat, illetve a patronnál, főleg, ha nem tiszta. Abból viszont van hogy egy számmal nagyobbat használok, főleg porbeles huzal tudja nagyon összefröcskölni.
(#) boby78 hozzászólása Nov 2, 2018 /
 
Meg volt kicsit hajolva a drót,nem akarta vinni a motor,én meg rátekertem jobban a potit...akkor megadta magát.Cseréltem 4 diódát,2 tranzisztort,és már üzemképes is....)
(#) antonio_banderaz hozzászólása Nov 3, 2018 /
 
Sziasztok! Kaptam javításra egy Alfaweld MTS200 típusú hegesztő invertert. A hibajelenség az, hogy bekapcsoláskor lenyomja a kismegszakítót és izzik a lágy indítás két párhuzamosan kötött 100 Ohm 8W-os ellenállása. Az ellenállást kicseréltem, viszont a hiba maradt... A kijelzőn még mutat is valamit, a relé kattanásakor megy le a kismegszakító. Az új ellenállások is elég melegek... Elképzelhető, hogy nem is a lágyinditással van baj, hanem tovább? A graetz nem zárlatosak, az IGBT-k is jónak tűnnek... Valaki aki jártas abban hegesztők javításában, lenne ötlete mi lehet a hiba? Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) david08 hozzászólása Nov 3, 2018 /
 
Szia!
Szekunder diódák nem zárlatosak?? Segédtáp is lehet rossz azt is érdemes végignézni, ha minden jó én kivenném az IGBT-ket és néznék egy gate jelalakot.
(#) antonio_banderaz válasza david08 hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Tüzetesebben átvizsgáltam, két IGBT ami zárlatos... Azok nyilván cserések, de szerintetek, akik sok hegesztő invertert javítottatok, érdemes lenne a többit is kicserélni, vagy elég lesz ha multiméterrel leellenőrzöm? Feltöltöm egy képet, hátha ismerős valakinek... A 4 IGBT-t már kifirrasztottam a helyéről... Igaz ami igaz, elég hányinger ahogy kinéz ez a része :/ lesz még melóm vele, hogy szép és jó legyen ha sikerül működésre bírni...
(#) david08 hozzászólása Nov 4, 2018 /
 
Szia!
Én mindig cserélem az összeset, de volt már rá példa hogy csak a párban lévőt cseréltem, de akkor azonos típusra.
Mielőtt új félvezetőkkel megajándékoznád a gépet nézz gate impulzust oszcillloszkóppal, nehogy az újak tönkremenjenek az első indításkor.
Ha nincs a panelen G-S ellenállás ami jellemzően 15-47 Ohm akkor forrassz rá 1k ellenállásokat és úgy mérd, ami még fontos, hogy a szkóp legyen leválasztva a hálózatról.

Üdv
Dávid
(#) antonio_banderaz válasza david08 hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Sajnos egy öreg hiba, nincs oszcilloszkópom. (Ha ennyire hoznak készüléket javítani célszerű lesz beszereznem egyet...) Az előzménye a hegesztő meghibásodásának, hogy korábban CO-val hegesztettek és sikerült a pisztolyban összezárni valamit, miközben a pisztolyban motoszkált a kolléga... Így azt feltételezem, hogy a zárlat miatt hirtelen nagy áramfelvételt nem viselte el az IGBT... Ha belerakok új IGBT-ket, így is el fognak szállni? Nyilván, mérések nélkül sötétben motoszkál inkább... :/ De azon a panelen ellenőriztem a diódákat, jól működnek, nem zárlatosak, ellenállások is okésak...
(#) david08 hozzászólása Nov 4, 2018 /
 
Ha ez téged megnyugtat, ritka hogy IGBT zárlat miatt a vezérlés tönkremenjen, de volt már rá példa, ezt szerintem mások is megerősítik.
Én biztosan nem raknék bele újat míg nem csekkolnám a vezérlést.
(#) Chipmunk1960 hozzászólása Nov 5, 2018 /
 
Sziasztok, Van valakinek tapasztalata, ha TIG/ AWI gépre teszek egy plazma kábelt, tudok vele lemezt vágni? Gáz szelep természetesen van a gépen, 200 A -es, de 30 A környékén is szépen dolgozik.
(#) Chipmunk1960 válasza antonio_banderaz hozzászólására (») Nov 5, 2018 /
 
Ha a vezérlő IC, és a G közötti pár alkatrészt kiméred, s azok rendben, akkor szinte kizárt, hogy az IC-ben kárt tegyen. A G-S közötti Zenereket is érdemes átnézni, ha nincs rárakni, 15-20 V körülit, függően az IGBT, az adatlapból kiolvasható.
(#) mpisti válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Nov 5, 2018 / 1
 
Nem. De kísérletezni szabad.
(#) laci_w hozzászólása Nov 5, 2018 /
 
Üdvözletem Mindenkinek!

Szeretném a segítségeteket kérni egy Riber-Profi RP-309D inverter javításával kapcsolatba.
Az inverteren kimenő feszültség van (kb. 52V) az adatlapja szerint 65V-ot kellene mérnem. IGBT-k kiforrasztva és mérve, vezérlés szkóppal megvizsgálva, visszakövetve az SG3525-ig, okésnak tűnik.
Sajnos ez a készülék ukrán vagy orosz gyártmány így egy betűt sem értek a kézikönyvéből. Azt sem tudom van-e benne leragadás védelem. Ívet nem fog, műterheléssel terhelve sem változik a kimenő áram értéke (vagy csak nagyon kis mértékben). Van valakinek ehhez hasonló készülék rajza vagy ötlete mit ellenőrizzek még? (poti ellenőrizve okés, viszont a feszültsége egy ellenállás után elveszik és 0V lesz potiállástól függetlenül), SMD félvezetők diódatesztben mérve jónak tűnnek, segédtápok is rendben vannak.
Ha valaki tud kérem segítsen mert most nagyon elakadtam. Köszönöm előre is!
(#) laszlo21 hozzászólása Nov 7, 2018 /
 
Sziasztok!

Nincs egy hónapja, hogy vásároltam egy iweld gorilla microflux 121-es inverteres mig hegesztőt és a mai napon tönkrement.
A gép nem eset le nem kapott semmilyen külső behatást egyszerűen csak leverte a kismegszakítót.
Amire jutottam eddig hogy a három D92-02 diódából az egyik zárlatos, primer körben a puffer kondenzátorokon zárlatot mérek ez alapján arra tippelek, hogy az IGBT-k is tönkrementek.

Kérdésem az lenne, hogy mit nézzek még át ami esetleg még hibát okozhatna a fenti alkatrészek cseréje után?

ui: senkinek nem ajánlom az iweld név alatt árult ipari vackokat, már megbántam a vásárlást is inkább vettem volna egy használt minőségi gépet.

Segítséget előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
László
Következő: »»   75 / 114
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem