Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   641 / 726
(#) andras99 válasza Petyaa hozzászólására (») Okt 12, 2018 /
 
Nekem a Sure electronics ADAU1701-es chippel szerelt változata bevált, és árban sem vészes.
(#) Directors hozzászólása Okt 12, 2018 /
 
Sziasztok!

Ennek a két hangszórónak milyen dobozt ajánlanátok ? Zárt vagy reflex ? Illetve hány literest ?
Autóba lenne "mélyládának" egy aluláteresztő szűrővel. Nagyon jól tudom hogy csodát nem várhatok ezektől a kicsi hangszóróktól, viszont szeretném a lehető legtöbbet kihozni belőlük.
Ami talán fontos hogy nagyon nagy dobozt nem szeretnék mert így is kicsi a csomagtartó.
(#) Kovidivi válasza Directors hozzászólására (») Okt 12, 2018 / 1
 
13cm átmérő? Én 25cm-nél kisebbel nem építenék mélyládát!
(#) mek-elek válasza Directors hozzászólására (») Okt 12, 2018 /
 
Inkább mondanám mély-középnek. Azaz társakra vágyna.
Adj fel hirdetést a társkeresőben. A legjobb partinak egy magas szőkét gondolnék. Persze nem tudom, hogy mekkora a kégli.
(#) Directors hozzászólása Okt 12, 2018 / 1
 
Ezek vannak kéznél, azért szerettem volna ezeket beépíteni. Nagyon jól tudom én is hogy minimum 30cm hangszóró jó mélyládának. Mindenesetre amúgy sem "szétszedni" szerettem volna a kocsit ezzel a hangerővel.
(#) veroka válasza Directors hozzászólására (») Okt 12, 2018 /
 
Qts=0.64 szóval zárt dobozba való. Dobozra én kb. 25-30 literest jósolnék, de ki kell számolni, mondjuk bassbox-al, ez nekem most nincsen kéznél.
(#) Directors válasza veroka hozzászólására (») Okt 12, 2018 /
 
Köszi!

Beírtam az adatokat. Egyedül az "Sd" adatot nem találtam a hangszóróról.

hertz.jpg
    
(#) SlyChocolate hozzászólása Okt 13, 2018 /
 
Keressgéltem a neten de igazán nem találtam a különböző falap áruk fajsúlyáról átfogó súly táblázatot.
Olyat hallottam, hogy a rétegelt lemez bükkből 800kg/köbmétere, stb....
Van ilyen minden falapot felsoroló fajsúly táblázat?
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2018
(#) Firefighter1 hozzászólása Okt 14, 2018 /
 
Sziasztok!

Egy kicsit szeretnék ebbe a témába is belekóstolni!
Szeretnék itthoni hallgatásra ( 4 emeletes társasház, papír falakkal, úgyhogy nem a hangerő a lényeg hanem a "szép" hangzás ) valamit összerakni!
Az elmúlt fél évbe gyűjtögettem és került hozzám pár hangszóró komplett hangláda stb stb pl!
Van egy NoName /InterTronic/ kisrádió, ő merészen azt irja rajta hogy BoomBox, van rajta AUX IN, PC-ről olyan szépen szol.. "mindent lehet külön hallani"
Ugyan akkor van Philips hangládám, az meg olyan mintha a pincéből recsegne egy Sokol rádió.

Összegezve, mit vegyek figyelembe? mi alapján válogassak hangszórót? vagy ha van egy jó láda körülötte és "jol van meghajtva" akkor szinte minden tud szépen szólni?
(#) Ge Lee válasza Firefighter1 hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Ha hallottál már néhányszor testközelből élő zenét, akkor gondolom azt sikerült belőle leszűrni, hogy olyat a lakásban nem fogsz hallani a legdrágább hang visszaadó lánccal sem. Ennek csak a közelítéséhez is az kellene, hogy minimum minden hangszer külön csatornán erősítve, és külön, a neki leginkább megfelelő hangszórón, hangdobozon lesugározva.
Maradjuk a zagyvalék zenénél, ahol minden hangszer hangja sztereó rendszer lévén 2db hangdobozból, esetleg egy 2.1-es rendszerből jön.
Vannak a néhány ezer forintos kommersz hangszórók. Ha olyat szeretnél venni ami ezek közül jócskán kiemelkedik minőségben, akkor az árukhoz kb. egy nullát hozzá kell tenni. Aztán úgy zenei anyagtól függetlenül nem árt megbarátkozni azzal a ténnyel, hogy ha pl. szép testes mélyeket szeretnél a szobába varázsolni, akkor az nem fog menni egy 17 centis hangszóróval, meg ilyen 10-20 literes dobozokkal. Viszont a lakásba mély sugárzót úgy 25 centi felett sem érdemes venni, mert azok már elmennek a PA irányába, szép hangokat nem fognak tudni adni. Több, közepes méretű hangszóróból kell kirakni azt az optimális membránátmérőt, amire majd azt mondod hogy ez már igen.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Én annyit tennék hozzá, ha te Firefighter1 hallja a mélyet, akkor a szomszédok is ugyanúgy fogják hallani, alacsony hangerőnél is. Mély nélkül nem létezhet normális hangrendszer, szóval a szomszédokkal is számolni kell, a papírvékony falak miatt...
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2018
(#) pjg válasza Firefighter1 hozzászólására (») Okt 14, 2018 / 1
 
Idézet:
„itthoni hallgatásra ( 4 emeletes társasház, papír falakkal, úgyhogy nem a hangerő a lényeg hanem a "szép" hangzás )”


No akkor ez kell neked! Amióta megvan, a hangszórók be sem voltak kapcsolva. Pedig azok sem rosszak.
(#) mek-elek válasza pjg hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Van benne igazság!
Bár nem ismerem ezt a masinát, de az adatai figyelemre méltóak.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2018
(#) pjg válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Hát még mekhallgatva.
(#) mek-elek válasza pjg hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
55-ös fejjel könnyen beszélsz.
(#) pjg válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Mi az 55?
(#) mek-elek válasza pjg hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Az üzenetekben keresd a választ.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2018
(#) Peter65 válasza SlyChocolate hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
A fa fajsúlya nagyon sok mindentől függ. Az alábbi linken olvashatod, hogy mennyi mindentől. Azért lehet mondani értékeket, amit táblázatosan megtalálsz a szövegben.
Bővebben: Link
A rétegelt lemezben lévő ragasztó növeli a fajsúlyt, de ilyen táblázatról nem tudok. Néhány forgalmazó megadja némelyik tábla súlyát. Esetleg abból is visszaszámolható.
(#) SlyChocolate válasza Peter65 hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
Köszi az infókat.
(#) hzoli2 hozzászólása Okt 20, 2018 /
 
Sziasztok, látom , hogy sokan vágjátok ezeket a hangfalas témákat, nekem csak egy egyszerű kérdésem lenne , hogy van egy panasonic 60W os 3 utas hangfalam 6ohmos bassreflexes . A hangzása valamiért nem tetszik , (egy pioneer A-207R erősítővel használom), valahogy a közép hangok hiányoznak, megnéztem a hangváltóját és egyforma a közép és a magas hangszórója kb.5cm átlós papír, a közép fordítva van bekötve 1,5mikrós kondival és 2,2ohmos sorba kötött ellenállással a magasnál csak egy 1mikrós kondi van. Egyszerű , valószínű takarékos megoldást választott a gyártó és a hozzávaló erősítővel biztos jól is szólhat. Szeretnék beletenni egy komolyabb hangváltót , de 6ohmosat nem láttam sehol , szerintetek 4 vagy 8 ohmos hangváltót lehetne beletenni?
Lehetséges , hogy az ohm különbség miatt egész más lesz a vágási freki és a hangja is.
Esetleg , ha van 6ohm-os hangszórókhoz R,C -s kapcsolás , érdekelne, kipróbálnák néhányat , hátha lenne olyan , amelyikkel jobban tetszene a hangja.
(#) Pianotuner hozzászólása Okt 26, 2018 /
 
Kis méretű aktív hangszórót szeretnék építeni, kb 20-25 max 30cm magas méretben a PC-m mellé, ha lehet keskeny kivitelben. Elsősorban a bele való hangszóró és erősítő kiválasztásában kérném a segítséget. Utóbbira TDA7297-t néztem ki. Hangszóróból (membrán) nem szeretnék nagyot, akár egész picit ilyesmit vagy 2-3"-ost. A doboz elkészítése motivál, sokat dolgozom fával... azért az se baj, ha elfogadhatóan szólna egy PC mellett. Árban nem szeretnék versenyezni a stúdió monitorokkal. 10-15e-ért lehet kapni egy ilyenhez rendesebb hangszórót?
(#) fecameca válasza Pianotuner hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Tudnám, ha valaha is vásároltam volna. A nagyobb televíziókban, pláne ha sztereó végfok volt benne 10+ Wattos hangszórók szoktak lenni. A guberálók mindent kibeleznek, de a hangszórókat általában benne hagyják a kidobott roncsban.
(#) veroka válasza hzoli2 hozzászólására (») Okt 29, 2018 / 1
 
Nincs olyan, hogy egy hangfalhoz való erősítő (tudom, hogy doboz, maradjunk az egyszerűbb kifejezésnél).
Egy rendes hangfal minden zenén és minden erősítővel jól szól. Azért terjedhetett el ez a tévhit, mert mindenkinek más a zenei izlése, van akiek a sok mély tetszik, van akinek a sok magas, semmi közép. És ha mondjuk egy mélyszegény hangfalat egy kikapcsolhatatlan loudnessel megtámogatott erősítővel hajtod, akkor "jól fog szólni" - de ez csak azt jelenti, hogy a hangfal hibáit az erősítő hibájával próbálod kompenzálni. Ugyanez igaz visszafele is..
A te esetedben is meg kellene mérni a hangdobozod átvitelét, és a hibáit az alapján kijavítani, külön mindhárom útban.
Hogy válaszoljak a kérdésedre, a komolyabb hangváltó valószínűleg csak rontana a hangján. De ha mindenképp szeretnél bele másikat tenni, akkor a 8 ohmosak között keresgélj.
(#) soup válasza hzoli2 hozzászólására (») Okt 29, 2018 /
 
Szia!
Én csináltam hasonló átalakítást és jó lett a végeredmény. Ha kevés a közép, akkor vedd ki az ellenállást és a mély elé sorosan köss be egy 0.47 H értékű induktivitást. 6 Ohm-os az enyém is, csak a mélyközepeket cseréltem TVM-re.
TVM/Pana hangteszt
(#) mek-elek válasza hzoli2 hozzászólására (») Okt 31, 2018 /
 
Az igaz, hogy mindenki másképp csinálja!
Ezt tiszteletben tartva, csak kontrasztnak a következőket,
mindenkinek van egy zenei ízlése, elvárása a készülékétől.
A tanácsok épp ezért rizikósak, mondhatnám, mindenki mondja a magáét.
Az én mondókám: nem rossz az a készülék, én nem aláznám igénytelen barkácsolással.
Reális igények esetén szerintem javíthatna rajta egy jó hangfal, hiszen a hajdani önköltségébe ez fért bele.
Én azonban, ha jobbítás a szándék, elgondolkodnék a közel 20 éves elektrolit kondik cseréjén is, mert ezek is megfoghatják az erősítő hangzását, pláne, ha még hőterhelés is érte őket. Ha meg bizonyos frekvenciákon csökken a terhelő impedancia nem tudni nem sértődik-e meg a végfok nagyobb hangerőn, bulizáskor.
(#) kezdoke hozzászólása Nov 30, 2018 /
 
Sziasztok, mint ahogy pont ezen az oldalon is előjött a téma, hogy inkább több kicsi mint egy nagyobb hangszóró. Leginkább elméleti dolgok érdekelnének hogyan változnak az adatok pl. hangszóróválasztásnál mire érdemes figyelni esetlegesen doboztervezésnél akkor az adatokat hogyan kell megadni, hogy az excel együttesen kezelje őket és úgy is szimulálja le.
Hobbiszinten érdeklődöm ezekfelől, épitési tapasztalatom nincs.
(#) Madronics hozzászólása Dec 1, 2018 /
 
Üdv Mindenkinek.
Egy Videoton által gyártott hangfal méret- és műszaki leirásárol kellene info mert amit neten találtam az nem sok, link is lehet. Tipusa: Cavatina DC 2388. A segitségeteket előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2018
(#) GARFIELD13 válasza Madronics hozzászólására (») Dec 3, 2018 / 1
 
Szia!
Kis türelem kérek, majd tudok információkat adni, de a szüleimnél van otthon ilyen pár.
Ha hazajutok, akkor méricskélek majd.
TVM mély és magas és Westra közép.
A közepet megtaláltam a levelezésemben: Westra OM-100-438 : 60W 8 Ohm
Mi kell még pontosan a méretek mellett?
Üdv.
(#) GARFIELD13 válasza Madronics hozzászólására (») Dec 3, 2018 / 1
 
Szia!
Ez gyorsabb. Méretek a linkelt hirdetésben:
Cavatina hirdetés méretekkel
Bár a jofogas képfelbontása kissé ... de a méretek láthatóak.
Üdv.
(#) Madronics válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Dec 4, 2018 /
 
Szia köszönöm az információt. Természetesen tudok még várni illetve még egy olyan adat érdekelne, hogy mekkora átmérőjű mély hangszóróval szerelték én úgy emlékszem, hogy 20-cm csak nem vagyok benne biztos. Egyébként utánépités céljából kellettek az adatok kisebb módositással. Köszönöm.
Következő: »»   641 / 726
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem