Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés
 
Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   59 / 71
(#) ontheground hozzászólása Okt 17, 2018 /
 
Sziasztok. Tegnap délután történt egy kis malőr. Adott egy WD10EZEX 1TB winyó. Tartaléknak használtam.
Bekötöttem egy gépbe, egy Molex->SATA táp átalakítóval. Szépen felpörgött, de a BIOS nem találta. Másik gépben sem, ott már rendes SATA tápkábelre téve.
Utána vettem észre, hogy az átalakító csatijában a piros +5V csatlakozószem kintebb volt csúszva, így csak 12V-ot meg GND-t kapott.
Szétszedtem, szemrevételeztem az elektonikát, rámértem a biztikre, meg ellenőriztem a TVS diódákat. A képen a bal alsó sarokban, a tápcsati mellett balról és felette: D3-D4 a két "nagy" kétkivezetéses cucc az. Köztük meg a két bizti [000]-ás felirattal, egyik alatt "R67" jelölés.
Semmi bajuk, úgy néz ki.
Lehetséges, hogy az 5V hiánya megölte a vezérlőt? Mit érdemes még megpróbálni ezen a NYÁK-on? Vagy felejtsem el?

Külön öröm, hogy a nyák oxidálódik mint a veszedelem(fej csati, csavaroknál a GND pontok), pedig szinte csak tokban volt tartva, gyárilag ilyen ótvar lehet. Meg a főchip hővezetőjén rajta a piros fólia. A gyárban levehették volna

Kép az elektronikáról
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2018
(#) eyess válasza ontheground hozzászólására (») Okt 17, 2018 /
 
Az R67 jelölés nem biztosítékot jelól.Viszont ez az ellenállás egy átkötés azért is 000 a felirata.Tehát , ha ott teljes vezetést mérsz , akkor az rendben van.Ha valamelyik tápfeszültség hiányzik az nem teszi tönkre a meghajtót , ha csak nem cserélted fel valami malőr közben.Viszont írod az oxidációt na az már lehet egy olyan hiba forrás , ami okozhatja azt, hogy a gép nem ismeri fel.A csatlakozó aljzatok forrasztási pontjait nem árt ellenőrizni , vagy inkább átforrasztgatni, mert ott is lehet hiba.
(#) ontheground válasza eyess hozzászólására (») Okt 17, 2018 /
 
Hello. Köszi a segítséget Tudom, hogy nem azt jelöli, de azért is írtam annak, mert a funkciója az. Bejön a pozitív tápfesz, keresztül megy rajta, ha túl sok ez a tápfesz, a védődióda letestel(tehát tönkremegy). Ekkor a két lehetőség közül az egyik következik be előbb, vagy kvázi együtt: a 000-ás "ellenállás" megszakad a túlterheléstől és / vagy a tápegység zárlatvédelme bekapcsol. Tehát itt az is a szerepe, hogy megszűntesse a további zárlatot a táp felé. Az oxidáció még nem jelentős, azóta meg is szűntettem(2 napja még ment így a winyó), viszont továbbra sem látja a számítógép, érzékeli, hogy van, mert gondolom van a vezérlőben valami pull-up/pull down ellenállás, de itt meg is akad. Az átforasztásokat megcsinálom, de szerintem itt mégiscsak a +5V hiánya kavarhatott be, pedig olvasgatva a neten más is járt már így, mégsem köszönt el a winyója. Máskor jobban odafigyelek a MOLEX-SATA táp átalakítóra, mert ngagyon gagyi a MOLEX csatija az összesnek.
(#) pittti válasza ontheground hozzászólására (») Okt 17, 2018 /
 
Ennél a típusnál az SA területen lévő firmware modulok valamlyikének a sérülése okoz ilyet (jellemző tünet, hogy pörög de nincs bios detect, vagy felpörög és pár másodperc után leáll a tárcsák forgása).

Általában „Bad Head Map”, vagy a „01-es Dir Module” hibája, esetleg a „Loader Module” sérülése miatt nem inicializálódik. (és igen, az 5V kimaradása miatt megbolondulhatott a vezérlés)
(#) pittti válasza ontheground hozzászólására (») Okt 17, 2018 /
 
A fóliát amúgy direkt hagyják rajta, hogy ne ragadjon a mechanikához. Mivel a Marvell CPU egyáltalán nem melegszik, ami rajta van az nem hővezető hanem szigetelő - a mechanika melegedésétől védi a chipet.
(#) ontheground válasza pittti hozzászólására (») Okt 17, 2018 /
 
Hello. Köszi a segítséget neked is

Akkor ezek szerint hiába nem volt 5V, mégiscsak bevihette a cucc a fejet a parking pozícióból(úgy tudom, ezek a meghajtók nem a lemez fölött, hanem mellette egy kis műanyag részen parkoltatnak) a lemez SA sávjaira, és így lehet ott sérülés? Ezeket lehet valahogy orvosolni, vagy felejtős?

A fóliát meg akkor benéztem
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2018
(#) ontheground hozzászólása Okt 17, 2018 /
 
Összeraktam, mondom futok vele még egy kört. Egy gondolattól vezérelve kipróbáltam, hogy működő gépre dugom rá. A SATA úgy tudom, engedi a hot-swap-et. Először rá az adatkábel, majd a táp. ÉS felpörög, és működik. Fájlrendszereket látja a gép, minden adat megvan,másolás is megy. HD Sentinel szerint is hibátlan(A képen az alsó winyó). Biosban meg továbbra is ugyanez, a gép nem indul, mert nem tudja detektálni(2. kép) Eszerint a Service Area is ép kell, hogy legyen, nem?
(#) ontheground válasza ontheground hozzászólására (») Okt 17, 2018 /
 
A firmware frissítést megpróbálnám, de nincs publikus FW a gyártó honlapján(van egy firmware updater, de csak külső winyókhoz jó), máshol meg SA dump-ok vannak csak, azzal meg nem kísérleteznék, progim sincs hozzá.
(#) pittti válasza ontheground hozzászólására (») Okt 19, 2018 /
 
Ez érdekes hiba, és meg kell mondjam nem vagyok benne biztos hogx mi okozza - bár mindenképpen valami firmware gond lehet (esetleg beteg az Eeprom). Mindenesetr, már én is jártam igy hogy a bios semmiképpen nem ismerte fel a merevlemezt, ennek ellenére a rendszer hiba nélkül tudta kezelni.

A firmware frissítésről - nem véletlen, hogy a gyártók ehhez csak minimális mértékben engedélyezik a hozzáférést - a firmware hozzá nem értő buzerálása a merevlemez VÉGLEGES tönkremenetelét okozhatja!

Eleve megfelelő szoftver, plusz még általában célhardver is kell hozzá - a szükséges firmware beszerzése is nehézkes. Átlagember még azt sem tudja kideríteni, hogy melyik verzió szükséges hozzá - WD-knél ezt a microcode nyolc karakteres hexa azonosítója mutatja. (nem véletlen, hogy ahány merevlemez hozzám kerül arról minden esetben lementem egy adatbázisba a firmware-t, még így is előfordul hogy pont a megfelelő hiányzik).
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2018
(#) ontheground válasza pittti hozzászólására (») Okt 19, 2018 /
 
Köszi a választ Tudtam én is, hogy bonyolult lenne egy ilyen művelet.

Közben írogattam ide is, hátha: HDDGURU.

Sőt, azóta még bonyolódott a helyzet. Nemrég kipróbáltam egy MHDD nevezetű progit, hátha mutat rá valamit, de sajna scriptelni kellene hozzá. Ahhoz, hogy a progi felismerje a SATA HDD-ket, a BIOS-ban IDE módba kellett kapcsolnom a SATA-t. Így rögtön felismerte POST közben a gép is a winyót, nem is akadt le. BIOS-ban is szépen látszik. Tehát a hiba csak AHCI módban jön elő.

Két egyforma ilyen winyóm van amúgy, pár hó gyártási eltérésekkel, NYÁK azonosító, a cimkére felírt FW verzió, modellkód megegyezik, a szériaszám is hasonló. Publikus progik semmi különbséget nem mutatnak a két cucc jellemzői/beállításai közt(HD Sentinel, Drevitalize, Aida64). Hozzáértő talán egyikből a másikra át tudná emelni a FW bajos mikroprogramjait, mondjuk, ha a FLASH IC-ben van a hiba, akkor keresztet vethetek a javításra, mert az egyedi, úgy tudom.

Szerintem jobban járok, ha így marad.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2018
(#) bbb válasza ontheground hozzászólására (») Okt 29, 2018 / 1
 
Szia!

Ezt nem feltétlen a merevelemez okozza. A hetekben futottam bele olyanba, hogy valami Intel alaplap nem volt hajlandó AHCI-ba kapcsolt beállításokkal bootolni. Ott még a BIOS frissítés se segített és édes mindegy volt, hogy mekkora és mennyi merevlemez volt bedugva (0-3 darabbal próbáltuk). Előfordul az ilyen sajnos és marad a Compatible, vagy IDE mód (melyik hogy nevezi)
(#) coffika hozzászólása Dec 17, 2018 /
 
Üdvözlet mindenkinek!

A gondom a következő lenne: ma reggel megadta magát a laptopom HDD-je.
Hajnalban még dolgoztam vele, majd energiatakarékos/alvó állapotba kapcsolt reggel a nem használtság miatt, és délelőtt, amikor folytatni szerettem volna a munkát készenlétből az elindulás helyett kikapcsolt, és onnantól sajnos nem tudtam elindítani a gépet. A rendszer nem ismeri fel a HDD-t, setup-ban nem is látszik, és a gép bekapcsolása után egyből 4-5 másodpercenként hallható valamiféle cicergő hang a HDD-ból. Bootolni természetesen nem tud, azt írja hogy nem talál megfelelő forrást. Egy másik winyót beraktam a laptopba, azt felismerte, azzal teljes bootoltatást nem próbáltam. A hibát produkáló winyó egy Seagate ST500LM000 (Laptop Thin SSHD, 500 Gb, 5400rpm), egy Dell Latitude E5440-es laptopban volt eddig.

Ki hogyan látja, mi lehet a hiba, lehet esély az adatok megmentésére?
(#) pittti válasza coffika hozzászólására (») Dec 17, 2018 / 1
 
Szervusz!

Ilyen jelenséget két dolog okozhat, beállt a lemeztányér központi csapágya, vagy letapadt az adatterületen a fej (a pontos diagnózishoz mérni kellene az 5V-os ágon, a ciklikusan ingadozó áramfelvétel jelzi ezt a hibát).

Ha a csapágy adta meg magát akkor nincs segítség (legalábbis a részemről) - ha a fej a gond azt kiemelővillával vissza kell tenni a parkolóhelyzetbe, és imádkozni hogy a letapadás minél kevesebb sérülést okozzon. Valamennyi adatvesztés ilyenkor biztosan van (főleg ha a YouTube-os módszerrel, csavarhúzóval nyomják vissza a tárcsa felületén a helyére a fejet), de a legnagyobb részük vissza szokott jönni. A lényeg, hogy ez bontás nélkül nem megy - tehát eléggé rizikós.
(#) Epu2 válasza coffika hozzászólására (») Dec 17, 2018 /
 
Adatmentési célból, mint külső meghajtót próbáld olvasni.
(#) pittti válasza Epu2 hozzászólására (») Dec 17, 2018 / 1
 
Ha egyszer nem tud felpörögni, akkor hogyan olvassa mint „külső meghajtót”?
(#) Zosy hozzászólása Jan 17, 2019 /
 
Sziasztok!

Van egy WD1003FZEX vinyóm.
Valószínűleg negsütöttem a
BIOS chipet csere közben.
Tudok szerezni azonos chipet,
van megoldás,hogy újra munkára bírjam?

A segítséget, előre is köszönöm!
(#) pittti válasza Zosy hozzászólására (») Jan 17, 2019 /
 
Azonos típusú (25xxxxx) IC-t biztos hogy tudnék adni, de semmire sem mész vele. Ugyanis az Eeprom tartalma a lényeges, és még egy azonos típuson, szérián belül is többszáz microcode variáció lehet.

Amúgy mi indokolta a chip cseréjét (talán először azt a hibát kellene megszüntetni!)
(#) Zosy hozzászólása Jan 17, 2019 /
 
Szia!

Köszönöm a válaszod,alaplapot akartam cserélni,mert a sata csatlakozó eltört.
Megragasztottam,de sűrűn újraindult a gép magától.
(#) Zosy válasza pittti hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Szia!

Köszönöm a válaszod,alaplapot akartam cserélni,mert a sata csatlakozó eltört.
Megragasztottam,de sűrűn újraindult a gép magától.
(#) pittti válasza Zosy hozzászólására (») Jan 18, 2019 / 1
 
Értem. Nem tudom hogy milyen szinten állsz ezekhez a dolgokhoz, én ilyen esetben (ha az Eepromot át kell forrasztani) mindig kiolvasom még kiforrasztás előtt a tartalmát, és elmentem. Ugyanis bármi megtörténhet. Ha pedig van egy ugyanolyan modellszámú másik elektronika, akkor forrasztani sem kell - elég a chipet átprogramozni.
Napi szinten csinálok ilyeneket, idáig még mindig működött. Ha pedig mégis forrasztásra kerül sor, akkor megfelelő alsó alámelegítéssel, felülről hőléggel rásegítve problémamentesen ki és vissza forrasztható. (esetleg a chip tetejére egy kis darab kapton szalagot lehet ragasztani!)

De mint mondtam az Eeprom tartalma a leglényegesebb, erre kínosan vigyázni kell - ha elvész akkor szinte reménytelen kompatibiliset találni.
(#) Zosy válasza pittti hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Értem!

Ennyire,nem vagyok otthon a dolgokban
sajnos!
Menthető még vajon?
(#) Zosy válasza pittti hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Köszönöm szépen az információt!
(#) pittti válasza Zosy hozzászólására (») Jan 18, 2019 / 1
 
Tegyél fel egy éles fotót a merevlemez tetejéről.
(minden szöveg és kódszám olvasható legyen!)
(#) Zosy válasza pittti hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Rendben,ha hazaértem intézem!
Köszönöm!!!
(#) Zosy válasza pittti hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Szia!
(#) Temela hozzászólása Jan 18, 2019 /
 
Üdv!

A vélhetően jó, de jelszavas toshiba hdd-vel lehet valamit kezdeni? Bagó pénzért vettem (hibásként) egy 320-ast és 1Tb-ost.
(#) pittti válasza Zosy hozzászólására (») Jan 18, 2019 / 2
 
A gyűjteményemben ezt találtam.
Nem állítom hogy jó lesz hozzá, ezt csak egy próba döntheti el.
(#) pittti válasza Temela hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Hello!
Toshibát nem tudom unlockolni (WD-t, Samsungot, Seagate-t igen)
(#) Zosy válasza pittti hozzászólására (») Jan 19, 2019 /
 
Köszönöm szépen,egy próbát megér!
(#) Zosy válasza pittti hozzászólására (») Jan 19, 2019 /
 
Szia!

Ki akartam csomagolni a letöltött file-t,de azt írta a Winrar,hogy "az archívum ismeretlen formátumú, vagy sérült.
Mi lehet a gond?
Következő: »»   59 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem