Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Westen 240 Fi gázkazán hiba
 
Témaindító: mics, idő: Máj 29, 2010
Lapozás: OK   53 / 82
(#) tönöpö válasza merlingerin hozzászólására (») Okt 20, 2018 /
 
ez mit jelent szerinted? A gáz szabályozó szelepe ragadt be? Azt már láttam, hogy egy lapos fekete, 4 érintkezős csatlakozó megy rá.
(#) merlingerin válasza tönöpö hozzászólására (») Okt 20, 2018 /
 
Szia!

Ez egy kombinált szelep. Van elől egy sima mágnesszelep, amizárja a gázt, felette egy másik szelep, membrános, előfeszítve. Ez a moduláló szeleped. Ez van mindig nyitva.

2 oka lehet. 1., A szelep rossz. 2., A vezérlése.

Szokóppal rá kellene mérni a moduláló tekercsre üzem közben, egyáltalán akar-e moduláltatni az elektronika..

SZÉTSZEDNI TILOS A SZELEPET! Ha csere, csak egyben...

Ha vas cső a gázvezetéked, akkor gyakran behoz aprószemcsés rozsdát, ha sokáig nincs nyomás alatt. Ez betapad a szelepbe belűl...
(#) sakrafi válasza tönöpö hozzászólására (») Okt 20, 2018 /
 
Szia!
Minimum lángot a vezérlőpanelen tudod beállítani és akkor majd a maximum és a beállított minimum láng között fogja az elektronika változtatni a láng nagyságát.Elvileg a kazánodban egy 56.5389.x jelzésű vezérlőpanel van.A P3 jelű trimmerrel lehet állítani a minimumot.Máshoz ne nyúlj.De ha el van vízkövesedve a hőcserélőd akkor hiába állítasz akármit nem lesz jó,mert olyan gyorsan melegszik a víz ,hogy nem tud szabályozni az elektronika csak lekapcsol.Akkor ki kell savazni a hőcserélőket(fűtési, HMV ),citromsavat javaslom ecettel nem sokra mész.Meg egyébként is géppel lenne az igazi.
(#) tönöpö hozzászólása Okt 20, 2018 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek, próbálkozom!
(#) tönöpö hozzászólása Okt 20, 2018 /
 
Akkor legelőször savazás, mert az biztosan ráfér, majd megnézem a moduláló jelet, hogy egyáltalán van-e. Ha nincs, jön a panel.
Még egyszer köszi az ötleteket! Nem vagyok annyira elveszett ember, de ez a szkopos nézegetés nem jutott eszembe. Próbálom!
(#) tönöpö válasza merlingerin hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Sziasztok!
Nos, a szelephez 4 vezeték megy, a képen, a panel bal felső sarkától a 2. sárgás csatlakozó lefele (szürke, barna, sárga, fehér vezetékek). Ezeken az előlapi hőmérséklet változtatásakor 35-85 V DC mérhető. Ekkor a láng mérete talán 1 mm-t változik, ez jelentéktelen. Sakrafi által említett P3 poti minimumra volt állítva, de másik irányba felhúzva sem nőtt a láng, szinte semmit. A panelszám valóban az, amit leírtál. A hőcserélőt kivettem, kisavaztam, teljesen fém tiszta lett. Most már nem tiktakol a kazán fűtéskor, folyamatosan megy, de a HMV nagyon forró, szinte nem lehet hozzá elég hideget keverni, túl meleg marad. Hiába veszem le a hőmérsékletét minimumra, marad a lángméret, a víz meg forró. Valami még mindig nem tökéletes. A moduláló jelalaknak milyennek kell lenni?
Ha van még tippetek, meghallgatom szívesen. Mindkettőtöknek köszönöm.
(#) merlingerin válasza tönöpö hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Szia!

PWM jel megy a szekep moduláló tekercs fele(felső tekercs...)

Az előremenő ágban a thermistor jó? (Csőre pattintva...) váltizik az ellenállása melegítésre? Nem lehet, hogy rossz, nem tudja a hőfokot? Ezért nyitva van. Ha jó, tennék beke próbára másik szelepet. Persze dumálni egyszerű, mert van itthon... Újonan bazi drága.
(#) tönöpö hozzászólása Okt 22, 2018 /
 
Igen, jó, már néztem. 20 fokon 10,8 kOhm, 60 fokon 3,6 kOhm. Bele van csavarva.
Kerestem próbára másik szelepet, de nem találtam a spájzban sem.
(#) tönöpö hozzászólása Okt 22, 2018 /
 
A vezérlő jelet kedden tudom megnézni. Ha jól láttam, a modulációs tekercs, amit írtál, hogy az a felső, az vékonyabb. A főszelep behúzó tekercse V1 jelölésű, a modulációsé V2.
Pont ez típus van nekem is beszerelve, az előző képen látszik a típusszám is. Majd megmérem az ellenállásukat is. Valahol csak meg lesz a hiba.
Köszi
(#) sakrafi válasza tönöpö hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Esetleg a szelepen levő minimum állító csavarral még próbálkozhatsz,de szerintem nagy valószínűséggel gázszelep hiba lesz.
(#) merlingerin válasza tönöpö hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Szia!

Azt még megpróbálhatod, hogy a tekercs szakadt-e.. Ha nem, akkor apró ütögetésre, üzem közben mi történik? Mert gyakori, ahogy írtam már, a gázszelepbe jutó rozsdaszemcsék feltapadnak, és beszorul a szelep...

Gázszelepet nem javítunk, de hibabehatároláshoz jó lehet az ütögetés...
(#) tönöpö hozzászólása Okt 23, 2018 /
 
Sziasztok!
Megtörtént ma a szkópos vizsgálat is. Csak sorban:
1. Mindkét tekercs kimért ellenállása tökéletes: V1(főszelep)=2,8 kOhm, V2(modulációs)=1,6kOhm
2. Ha a V2 modulációs tekercs egyik hozzávezetését megszakítom, a kazán a HMV megnyitása után elindul, szikrát ad, de nem gyújt be, mert nincs gáz, leáll, nem indul újra, csak a reset gombbal. Visszakötve a megszakított vezetéket reset után szépen beindul, melegít, csak nagy lángon, mint eddig.
Ez arra enged következtetni, hogy a modulációs tekercs szelepe nincs beragadva, mert ha nem kap vezérlést, nem nyit, nincs gáz, nem gyújt be. Tehát a szelep jó.
3. Nézve a min. és max-ra állításkor készült szkóp képeket, a feszültség min hőfok esetében 52Volt, max-ra állítva a hőfokot 65 Volt. A PWM frekvencia pedig mindkét esetben 166Hz (T=6msec).
Ez a 13 volt változás a kazán ablakából látható lángnagyság változását okozza. Lehet, hogy ez a 13 V változás kevés. Lehet, hogy kb. 20 és 65 V között kellene változnia a vezérlésnek. Ez a minimális 20 V már lehet, hogy megfelelő kis lángot tudna csinálni. Vagyis szerintem a vezérlő jel a hibás. Vagy valami elromlott, vagy valaki korábban elállította. 2 hónapja vagyok az új tulaj.
Kíváncsian várom a véleményeteket.
(#) tönöpö hozzászólása Okt 23, 2018 /
 
Összedobnék egy külső PWM szabályozót, ami a szükséges 166Hz-en 2-60 V között szabályozna. Mit szóltok, ha rákötném a V2 modulációs szelepre?
(#) tönöpö hozzászólása Okt 23, 2018 /
 
Rosszul írtam. Helyesen 20-60V között
(#) merlingerin válasza tönöpö hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Szia! Szerintem jól logikázol. Van a családban vagy 7 ilyen kazán, sok elmeroggyant hibába futottam már bele, de ilyenbe még nem. Merre vagy helyileg? Amíg nincs fűtési igény a család részéről, tudnék próbára adni esetleg elektronikát.. de csak személyesen, ha érte tudsz jönni. (Érd..)

De nem keserednék el a helyedben, mert biztos nem proci hiba.. nézd meg, mi vezérli ki a moduláló tekercset. Nincs előttem elektronika most, de ahogy a képen nézem, a T16-on kívül nagyobb teljesítmény cucc nincs. Mérd ki. Esetleg a 2w ellenállásokat is... Ezek a kazánok nem mai darabok. Lehet, puffer ki van száradva, marhaságokat csinál. A proci 5v része 7805-ről él, az megy stabilan, de a többi megbuggyan. Vagy van ott egy scr is... Gondolom, egyik a mágnesszelep, másik a moduláló tag... Kondizd újra. Nincs 500Ft az egés. MKT kondikat mérd ki, meg a to92 tokokat.
(#) tönöpö hozzászólása Okt 23, 2018 /
 
Nagyon köszi a felajánlott segítséget, de Szegeden vagyok. Viszont én is pont azt néztem, hogy szinte csak passzív és diszkrét elemek vannak a csatlakozókörül. Az a baj, hogy ez a fiam felújított kis lakásán van, minden szerszám műszer pedig nálam. Mindenért szaladni kell haza, vissza.....
De köszi a tippeket, át kell nézni azt a pár alkatrészt. Szerdán nekikezdek.Üdv
(#) tönöpö hozzászólása Okt 23, 2018 /
 
Még annyit, hogy itt mire gondoltál: "Vagy van ott egy scr is... "
Mi az az scr ?
(#) merlingerin válasza tönöpö hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 


Silicon controlled rectifier. Tirisztor.. a panelon így van szitázva is...
(#) tönöpö hozzászólása Okt 23, 2018 /
 
Köszi, már látom a fényképen. A bal alsó sarokban, a nagy kék kondi felett. "Szilícium vezérelt egyenirányító" - na, így még nem hallottam a tirisztort. Holnap kiszedem a panelt, és asztalon minden alkatrészt átnézek, elkókat lecserélem.
Köszi
(#) tönöpö válasza merlingerin hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Szia! Ma kivettem a panelt szemlére. A mod. tekercs kivezetése mellett van egy 1µF/400 v kondi (C23), körbe mellette kicsit füstös volt a nyák, kivettem, és az egyik lába kiesett. Kicseréltem, mértem. A nyák alján is volt pár IC. LM358 műveleti erősítő, 5V stab táp, ezek jók.
Sok változás sajna nem történt, most is a legkisebb állásra állítva is forró a HMV víz, lekapcsol az égőfej, majd újra indul. Most lesz az, hogy próbálok a szelepen (Min) állítani.
(#) tönöpö hozzászólása Okt 24, 2018 /
 
Lemaradt a nyák alja képe.
(#) tönöpö hozzászólása Okt 24, 2018 /
 
most me másik lett
(#) merlingerin válasza tönöpö hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Szia!

Jó volna tudni, mi volt előbb.. tik, vagy tojat.. nem lehet a történetét megtudakolni?

Vissza kéne rajzolni.. legalább a moduláló részt..

Lehet, rossz volt,, a fusimester tekergetett mindent, amit lát..
(#) tönöpö hozzászólása Okt 24, 2018 /
 
Pontosan jól látod!
Sikerült, jó lett!
A modulációs szelep minimuma fel volt csavarva...
Két fordulatot becsavartam, és szépen lement a láng, a víz éppen langyos. Ezt a leglangyosabb gombhelyzetnél csináltam. Az előlapon a gombot középre állítva azonnal megnő a láng, és kellemes, jó meleg a víz. Tovább csavarva már túl meleg, úgy hogy kiváló lett. Modulál, mint az atom.
Az a tirisztor egyébként a szikrát adó honeywell tekercset vezérelte. Legalább azt a kondit kicseréltem, mert a végét járhatta.
Köszönöm a segítséget Neked, és mindenkinek!!
(#) merlingerin válasza tönöpö hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Örülök, hogy jó lett.
(#) sakrafi válasza tönöpö hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Örülök,hogy sikerült megoldanod és legalább a kazán is át lett nézve.
(#) tönöpö hozzászólása Okt 26, 2018 /
 
Neked is köszönöm még egyszer!
Igen, kémény, radiátorok, csőrendszer és kazán. Minden kitisztítva, és jól működik.
Most már legalább értem is nagy vonalakban ezt a kazánt!
Szép hétvégét mindenkinek!
Üdv!
(#) léna562 hozzászólása Okt 29, 2018 /
 
Segítséget kérek WESTEN 240fi kazánnal kapcsolatban. Működik , de égett szagot áraszt . Kikapcsoltam . A szerelő elektromos panel cserét javasol , de tisztítást-ami 10 éve nem volt -nem vállalja .Be se kapcsolta , nem ellenőrizte le .Mit tegyek ?
(#) merlingerin válasza léna562 hozzászólására (») Okt 29, 2018 /
 
Vaktában ne cseréljen semmit. De 10 év vízkövét, mocskát, hordalékát, karbantartás teljes hiányát épeszű szerelő garanciával nem vállalja. Teljesen jogosan. Ha megbontja, mindenhol csöpögni fog. Tisztességesen szétszedni, kipucolni, minden tömítést kicserélni 6-8óra munka.. Plusz anyagok. Teljesen kipucolni gyári alkatrészekkel anyagáron 25-30e. Plusz órabér. Ez a gyári tömítések ára. Erre jön még az, ami büdös.

Ha bármekyik hőcserélő lyukas, akkor már bukó van.

Büdös, égett szaga sok mindennek lehet.. vakon nem megy.
(#) saspata válasza VIM hozzászólására (») Nov 5, 2018 /
 
Szia VIM!
Köszönöm szépen a választ!
Az NTC a leírásod szerint (jól)működik, a tágulási tartályban megfelelő a nyomás. Ha a nyomáskapcsoló alatt a hidraulikus differenciál - presszosztátot érted, akkor azt is áthidaltam, de nem észleltem semmit. A múlt heti szerelő is feladta.
Van még ötleted?
Köszi előre is.
Következő: »»   53 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem