Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   493 / 577
(#) hobbyjani válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 26, 2018 / 1
 
Én úgy tudtam,hogy a szerző jog megsértése úgy történik,ha valaki feltölt egy jogvédet műsort,zeneszámot HiFi sztereó CD minőségben,nem egy antik rádióbol kiszoródó gramofon minősigű hangrészecskét,hát már fejezze be az Európai (szovjet) Unió ezt a fejetlen cenzurát mikor ez még az Egyesült Államokban sem létezik,esetleg valami iszlám államban ha van.
(#) Kera_Will válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 26, 2018 1 / 2
 
Hajrá Modik!

Így kell ezt csinálni !
Ha lehet zavarjátok el a "népet" innen .
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2018
(#) OFK hozzászólása Okt 26, 2018 /
 
Sajnos, hogy ide vezetett a túlmoderálás...
Én már korábban is említettem egy hozzászólásomban, hogy nem kellene ennyire szigorúan venni azt, ha valaki itt pl. nem csak a "Muzeális készülékek alkatrészek restaurálása" témakörben szól hozzá.
Miért ne lehetne egy kicsit eltérni a témától? Kit zavar?

Lehet ezt is moderálni...
(#) OFK válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Kérlek, gondold ezt át.
Azért mert egy túlbuzgó modi rákönyökölt a delgombra, még nem kellene minket megfosztani a gyönyörű készülékeid bemutatásától.
(#) kadarist válasza hobbyjani hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Ez sajnos nem így van. A rossz minőségű hangfelvételt is moderálják.
(#) hobbyjani válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 26, 2018 / 2
 
Azért nem igy van ,a modi csak egy megjegyést tett,ezért nem értem miért kell úgy megharagúdni,mások sokkal kissebb dolgokért (pl mint heyesirás),kaptak figyelmeztetést de még bannot is.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2018
(#) karcsiba válasza em hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Köszi a választ,dobozolva nem hallok semmit,majd szétbontom újra és úgy is megvizsgálom.
Üdv
(#) tiko77 hozzászólása Okt 30, 2018 / 5
 
Sziasztok!
Lassan készülget a 239a amit mostanában kicsit hanyagoltam, ez az első "komolyabb" doboz felújításom, a gyáritól messze van de tapasztalatszerzésnek nem volt rossz. Az előtte képek már viszonylag tiszta állapotban készültek.
(#) messius válasza tiko77 hozzászólására (») Okt 30, 2018 /
 
Milyen anyagot használtál a felújításhoz, ez festék vagy lazúr? A fehér keretet maszkoltad kenés elött?
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2018
(#) tiko77 válasza messius hozzászólására (») Okt 30, 2018 / 3
 
A régi felázott furnért nem cseréltem hanem a résekbe ragasztót nyomtam és lesúlyoztam három napra, ezután minden régi lakk és festék maradványt eltávolítottam csiszolás és spakli segítségével. Rezgőcsiszolóval és finom papírral véglegesítettem a felületet. Dió színű vizes páccal három rétegben átkentem a teljes dobozt.
A belső fekete díszt még a csiszolás előtt kivettem, azzal volt a legtöbb baj, nem lehetett maszkolni, kézzel rajzoltam meg (sokadjára) a középső csíkot és a fekete részt is matt akril festékkel. Hobbi boltokban lehet kapni kis kiszerelésű akrilfestékeket matt feketét és halvány, nem csont színűt hanem egy kicsit sárgásabbat kerestem. Egy pár jó ecset is kellett.
A dobozt jól lehetett maszkolni, száradás után a díszkeretet finom papírral javítottam hogy szebbek legyenek az ívek. 1-2 helyen a pácolást is javítani kellett utána. A végén az eleje 2 réteg, maga a doboz 3 réteg lakkot kapott ecsettel. A lakkozás lehetne szebb is, sajnos gyakorlatlan vagyok. A lakk egy három betűs barkácsáruház saját márkás terméke. Összességében több nap, főleg a száradások miatt, és jó sok óra elment a díszítésre de megérte.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2018
(#) teglascs válasza tiko77 hozzászólására (») Okt 30, 2018 /
 
Ég és föld a régi és az új doboz, nekem tetszik ez a sötét szín a világos csíkkal.
Szerintem azzal a lakkal valami baj volt, hogy ilyen ragyás lett.
Viszont a furnért klasszul helyreállítottad.
(#) tdi75 válasza tiko77 hozzászólására (») Okt 30, 2018 /
 
Nagyon szépen megcsináltad
(#) messius válasza tiko77 hozzászólására (») Okt 30, 2018 /
 
Jó lett a felújítás! A lakkozás nem könnyű feladat. Mindig csodálom a gyári tükörsima politúrozott kávákat, irigylem aki házilag ahhoz hasonó eredményt tud elérni.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2018
(#) tiko77 válasza messius hozzászólására (») Okt 31, 2018 / 5
 
Köszönöm mindenkinek! Este sikerült befejezni, felkerült a hátlap is.
Igen, már az is jó lenne ha csak megközelíteni tudnám házilag a gyári politúrozást, kellő gyakorlattal, türelemmel és minőségi anyagokkal szerintem nem lehetetlen. Olvastam hogy vannak több, 2-3 komponensű lakkok amik kőkeményre száradnak azokat lehet szépen polírozni, amit én vettem szerintem csak mattúlna, meg sem mertem próbálni.
(#) Triger válasza tiko77 hozzászólására (») Okt 31, 2018 /
 
Nagyon szép lett, van itt élet, mások nélkül is.
A lakkozáskor az elkészült rétegeket picit meg kell csiszolni a következő réteg elött. Ha így történt, akkor vagy a lakk rossz minőségű vagy más dolog nem stimmelt.
(#) tiko77 válasza Triger hozzászólására (») Okt 31, 2018 /
 
A rétegek között nem csiszoltam, nem mertem, akkor ez lehet a gond. Vizes bázisú lakkot használtam, már arra is gondoltam hogy kevésbé terül szépen mint az oldószeres. Köszönöm a tanácsot, legközelebb kipróbálom. A vizes lakkról mi a véleményetek??? Nem akartam mérgezni a családot azért választottam.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2018
(#) em válasza tiko77 hozzászólására (») Okt 31, 2018 /
 
Lehet, hogy ügyetlen vagyok, de a vizes lakkokkal és festékekkel nekem mindig gondom van. Nem terül szépen, és egyenletlen lesz a felület. Lehet, hogy festékszóróval kellene fújni, legközelebb megpróbálom úgy. Csiszolni valóban kell a rétegek között.
(#) (Felhasználó 116638) válasza tiko77 hozzászólására (») Okt 31, 2018 / 2
 
Új felületeken semmi gond a vízbázisú cuccokkal.
Használt, szennyezett, vagy már festett, lakkozott felületekhez viszont oldószerest használok, pont az említett problémák miatt.
Hiába a csiszolás, a korrekt tisztítás, egyszerűen nem tud úgy terülni, beszívódni a vízbázisú anyag mint az oldószeres.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2018
(#) wadember válasza tiko77 hozzászólására (») Okt 31, 2018 / 1
 
Én autókhoz való két komponensű lakkot használok 2 rétegben az első réteget 800-as papírral felcsiszolva és tükörfényes valamint ha alatta a repedéseket kitöltötted tükörsima is. repedéskitöltésre az ablonczy féle színtelen 2 komponensű festékboltban kapható műgyanta tökéletesen alkalmas.
(#) teglascs válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Okt 31, 2018 /
 
...az oldószeres viszont szépen el tud terülni, így van.
Mindkettőt megtapasztaltam a napokban:
- ablakdeszkát (belső ablakpárkányt) kentem le úgy, hogy volt rajta egy 10 éves, kissé kifakult, megkaristolódott vastaglazúr. Nem tudom, milyen márkájú lakk volt, jó büdöset csináltam vele (=oldószeres volt), de tükörsima, tükörfényes és nagyon kemény felületet kaptam,
- ugyanilyen lazúros ajtótokot kentem le sötétebb színű (diópác-barna) vizes lazúrral: káromkodva törölgethettem le az egészet, olyan ocsmány lett.
(#) tiko77 válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Nov 1, 2018 / 1
 
Köszönöm a sok tanácsot! Van egy másik dobozom amit szintén lakkozni kell, szerencsére sokkal jobb állapotban van mint a 239a. Egy Terta T331 dobozról lenne szó. Azt hiszem a vizes lakkot nem használom többet, tehát nem most fog elkészülni hanem tavasszal. Sajnos nem tudok a garázsban lakkozni a lakást meg nem akarom bebüdösíteni. Ismét tanácsot szeretnék kérni. Mivel erről is pergett a lakk ahonnan csak lehetett szépen letakarítottam viszont a két oldala és az az elem amin a furatok vannak szép, nem pereg, nem hiányos. Érdemes onnan is leszedni a régi lakkot (kockáztatva esetleg felületi sérülést) vagy hagyhatom és a többivel együtt egyszerűen csak kenjek rá???
(#) (Felhasználó 116638) válasza tiko77 hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Készíts próbafestést a sima, csiszolt és a lakkozott felületen is.
Ha úgy ítéled meg hogy jó, akkor mehet a festés, ha nem akkor mindenhol el kell távolítani.
A lazúr, lakk anyaga sem mindegy.
Sötétebb árnyalatoknál szerintem nem problémás a lakk maradék, ha stabilan tapad.
(#) gkari válasza tiko77 hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Van egy gyanúm, hogy az a lakk: politúr, amit nagyon sok oldószer old (már a denszesz is). Nem lesz egyszerű jól újralakkozni (az igazi az újra - politúrozás lenne, de ezt ma már nagyon kevesen tudják). Én megpróbálnám finoman lecsiszolni, majd a maradékot denszeszes ronggyal "ledörzsölni".
(#) tiko77 válasza gkari hozzászólására (») Nov 3, 2018 / 3
 
Csináltam egy próbát denszesszel és lakkbenzin hígítóval, a denszesz után kicsit olyan lett a felület mintha nagyon kevés fogkrémet kentem volna szét és hagytam volna megszáradi, fehéres nyomok maradtak, de a rongyon szerintem csak kosz volt. A lakkbenzin hígító meg csak lemosta az elszíneződést, nem igazán sikerült eldönteni hogy politúr vagy sem ami a dobozon van. Mit kellene tapasztalnom???
Közben a belseje is készül, eddig volt egy alapos takarítás mindenhol, hálózati dugót és elkót kellett cserélnem, a kapcsoló nem működött, az egyik skálaizzó kiégve, az EM4-nél az egyik 1M szakadt volt, le voltak törve a lemezjátszó bemenetek csatlakozói és a dobváltó érintkezőket tisztítani kellett. Hátra van még a legkényesebb, az üveg és környéke. Az eredeti hátlap sajnos menthetetlen, gyűrött és ázott, és még tisztítás előtt a doboz egyik oldalát ragasztani kellett mert felül elvált és mozgott az egész.
(#) gkari válasza tiko77 hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Hát akkor én sem tudok Tubeamp - nál okosabbat. A skálaüvegre nagyon vigyázz, mert ezek szitanyomása elég silány minőségű, kizárólag a tiszta üvegfelületet tisztítsd pl. fülpucolóval!
(#) tiko77 válasza gkari hozzászólására (») Nov 5, 2018 /
 
A tél miatt a doboz csúszik, lakkozni csak tavasszal tudok majd, hátha addig lesz valami ötlet. Szerencsére van új skálaüvegem, a 239a üvegével együtt hozta a postás.
(#) tiko77 válasza tiko77 hozzászólására (») Nov 6, 2018 / 1
 
Találtam egy érdekes tanulmányt a lakkozásról, igaz nem rádiókról hanem hegedűről szól és sok egyéb szempontot is figyelembe vesz mit például a hangzás. Ez is egy külön tudomány.
Bővebben: Link
(#) tiko77 válasza tiko77 hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
A link egy kicsit másképp.
Bővebben: Link
(#) hobbyjani válasza tiko77 hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
A tél még messze van,úgy,hogy tudsz lakkozni
Meteo
(#) tiko77 válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Majd meglátom hogy engedi az időm, kapkodni nem szeretnék. Átnézem majd még egyszer az egész dobozt, a fekete díszcsíkokat újra festem, ha minden kész akkor jöhet majd a lakkozás. Szeretnék valami jobb minőségű lakkba és ecsetbe is beruházni. Sajnos csak hétvégéken van annyi időm egyben hogy érdemes legyen egy-egy mozzanatnak nekikezdeni, lassan jönnek az ünnepek meg a rövid hétvégék, a benti lakkozás sajnos kizárt.
Következő: »»   493 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem