Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3241 / 4025
(#) tbarath válasza invertor63 hozzászólására (») Nov 9, 2018 / 1

Azt itt nem tudod bekötni, a korábbi pákád nem tartalmazott ilyet, az "állomás" pedig nem kezeli.
Ezért javasoltam, hogy csinálj egy rendes állomást hozzá: Bővebben: Link
(#) Olits hozzászólása Nov 9, 2018 /

Sziasztok! Egy 10 cm hosszú 0,75 mm átmérőjű(0,442 négyzet mm,20 awg)aluminium vezetéket maximum hány Amper egyenárammal terhelhetek húzamosabb ideig(kb fél óra)?
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2018
(#) invertor63 válasza tbarath hozzászólására (») Nov 9, 2018 /

Tudsz olyat, akinek van a linken lévő forr állomás eladó? Doboz, trafó van. Köszönöm.
(#) tbarath válasza invertor63 hozzászólására (») Nov 9, 2018 / 1

Nem tudok ilyet, de tedd fel apróba a hirdetést, hogy termisztoros pákához keresel állomást.
Egyébként megcsinálni se túl bonyolult egy ilyet, még csak nyákot se feltétlenül kell csináltatni hozzá, egy "univerzális nyákon" is simán meg lehet csinálni, pl. ilyenen: Bővebben: Link
De szerintem még kisebb is elég hozzá. A tervezésnél arra kell csak figyelni, hogy a 24V bemenet, a fűtőszál kimenet és a kapcsolóelem (AC esetén triak, DC esetén FET) közel legyen egymáshoz, és a megfelelő pontokat valamilyen komolyabb vezetékkel javasolt összekötni, mert ott folyhat akár 2-3 A is. Máshol nincsenek nagy áramok.
(#) pipi válasza Olits hozzászólására (») Nov 9, 2018 / 1

(#) Olits válasza pipi hozzászólására (») Nov 9, 2018 /

Köszi.Nézegettem ezeket már,de az én esetemre nem találok egyértelmű választ.
(#) Olits válasza Olits hozzászólására (») Nov 9, 2018 /

Ha ezen az oldalon levő táblázatot nézem, akkor az én esetemben a vezeték kb 8 A-t is elbír.Ez igaz lenne?
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2018
(#) Gafly válasza tbarath hozzászólására (») Nov 9, 2018 /

Attila86 féle is teljesen korrekt, és még jó a design, valamint digitális is
(#) invertor63 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 9, 2018 /

Köszönöm! Kerestem, de sajnos már nem árul.
(#) majorka hozzászólása Nov 10, 2018 /

Szerbusztok. Találtam a googlen 1Khz frekvencia generátort. Azon tornázom,hogy vihetem be eszt a szinusz jelet a CB rádióba esetleges méréseknél.majorka
(#) aramis hozzászólása Nov 10, 2018 /

Üdv a fórumozóknak!
Van egy rádiós magnóm aminek a két hangszórója tönkrement 5 ohm van ráirva azt szeretném kérdezni tehetek be 8 ohm abból van nekem 2 db.
(#) ferci válasza aramis hozzászólására (») Nov 10, 2018 / 1

Szia!
Nyugodtan beleteheted... kisebb lesz a normál kimenő teljesítmény, amit füllel nem nagyon fogsz észrevenni.
(#) Peter65 válasza Olits hozzászólására (») Nov 10, 2018 /

Szia!
Attól függ, hogy milyen hűtése van, és mekkora hőmérsékletet engedsz meg.
Ha kiszámolod az ellenállását, akkor R=ró*l/A=0,028*0,1/0,442=6,3mohm.
A megengedhető veszteségi teljesítményt már a hűtési viszonyok szabják meg. Néhány watt biztosan nem okoz olyan túlmelegedést, ami kezelhetetlen lenne.
1W-t megengedve: I=gyök(P/R)=gyök(1/0,0063)=12,6A
Ha kiöntöd műgyantával vagy olajban úszik az egész, akkor akár 100A fölé is el lehet menni, csak gondoskodni kell a keletkező kb. 100W elvezetéséről.
(#) pucuka válasza majorka hozzászólására (») Nov 10, 2018 /

Elindítod a számítógépeden az 1 kHz generátor alkalmazást, és a számítógép hallgató, vagy vonali kimenetét összekötöd a CB mikrofon bemenetével. Ezután beállítod a kimenő szintet a szükséges értékre.
(#) Olits válasza Peter65 hozzászólására (») Nov 10, 2018 /

Köszi.Akkor mégis a legjobb vastag vezetéket használni, hisz aksi lenne az áramforrás és minek fűteni fölöslegesen.
(#) Robin68 hozzászólása Nov 10, 2018 /

Sziasztok! Egy kicsit elakadtam bekötés ügyben. Egy autó ülésfűtését szeretném át verni valamiképp. A gyári kapcsolókat kell összehozni utólagos fűtőpárnákkal és ami feladta a leckét, hogy a rajzon látható 2-es pinnél (X733) van egy hőkioldó. Na most az utólagos párnában ilyen nincs. Át lehetne ezt verni valami ellenállással, vagy valami más módon? Ugyanis ha az a szál a kapcsolótól 2-es pin (X651) nincs bekötve akkor nem működik.
(#) proli007 válasza Robin68 hozzászólására (») Nov 11, 2018 /

Hello! Bár én a kocsikat nem ismerem, de az biztos hogy nem egy hőkioldó, mert oda van írva, hogy NTC. Gyanúm, hogy annak változó értékével szabályozza a párna hőfokát a kocsi. Ha "átvered" nem biztos hogy annak van értelme. De ha meg tudod mérni egy másik párnán, mekkora az ellenállás értéke 25 fokon, akkor lehet pótolni/beépíteni egy NTC ellenállást. De ha még is meg szeretnéd próbálni, alacsony ellenállás értéktől kell nagyobb felé próbálkozni, mert az NTC-nek magas hőfokon kisebb az ellenállása. Jelenleg meg szakadást érzékel a szabályzó, azért tiltja le.
(#) Pumuckli hozzászólása Nov 11, 2018 /

Sziasztok! Szeretnék egy kis segítséget kérni. Hol tudok Budapesten venni MSGEQ7 IC-t? Vagy esetleg van valami alternatív megoldás, helyettesítő IC?
Köszönöm szépen előre is a válaszokat!
(#) orcika70 válasza Pumuckli hozzászólására (») Nov 11, 2018 / 1

Google kereső nem adott találatot?
(#) Robin68 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 11, 2018 /

Köszi a segítséget, megpróbálom kivitelezni. Az utólagos párnában is van hőkioldó, de az már az ülésbe be van építve, ezért szeretnék ha lehet valami megoldást, hogy ne kelljen a kárpitokat megbontani.
(#) Pumuckli válasza orcika70 hozzászólására (») Nov 11, 2018 /

De igen, 4.000 Ft-ért darabját 7 munkanapos szállítással. Külföldi forrásból 500 Ft darabja, csak ott 30-60 nap a várakozás.
(#) kadarist válasza Pumuckli hozzászólására (») Nov 11, 2018 /

Magyar nyelvű találatok: Bővebben: Link
(#) Pumuckli válasza kadarist hozzászólására (») Nov 11, 2018 /

Köszönöm, kb. ezeket találtam meg én is...
(#) kadarist válasza Pumuckli hozzászólására (») Nov 11, 2018 /

Helyes, akkor már meg is vannak a beszerzési forrásaid.
(#) Pumuckli válasza kadarist hozzászólására (») Nov 11, 2018 /

Igen, de reméltem van valami olcsóbb forrás is.
Köszönöm szépen a válaszokat.
(#) david10 hozzászólása Nov 11, 2018 /

Sziasztok,
Vásároltam 5db. 1 és 8 db. 3W-os fehér teljesítmény ledet, amiket a vásárlás után sikerült összeöntsek egy zacskóba, és most nem tudom eldönteni, hogy melyik 1 és melyik 3W-os, a ledek ugyanúgy néznek ki külsőre.
Ezek a ledek adatai:
1W: Táp: 3.3-3.5V Áramfelvétel: 300mA
3W: Táp: 3.6-3.8V Áramfelvétel: 650mA

Egy 3.3V-os stabilizátorral, ami 800mA-ig képes leadni áramot, azzal végig próbaltam az összeset (ellenállás nélkül), kb. 3 darabnál figyeltem meg azt, hogy 650 mA-t fogyaszt, az összes többi 780mA-t fogyasztott, fényük olyan volt, hogy esélytelen eldönteni, hogy melyik fényesebb.
Szerintetek hogyan lehetne eldönteni azt, hogy melyik mekkora teljesítményü?
A választ előre is köszönöm!
(#) Bakman válasza david10 hozzászólására (») Nov 11, 2018 /

Ha nagyon kis árammal hajtod a LED-et, akkor szemmel is láthatóvá válik a belső felépítés akkor, amikor éppen csak "dereng". Valószínűleg a 3 W-osban három LED (3 x 1 W) adja a teljesítményt.

Ha így nem is, összeválogatod a szemre egyezőket és ha szerencséd van, kapni fogsz egy öt és egy nyolc darabos kupacot.
(#) proli007 válasza Pumuckli hozzászólására (») Nov 11, 2018 /

A mi cégünk, gyors - pontos - olcsó. Ön ebből két opciót választhat!
(#) david10 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 11, 2018 /

Köszönöm a válaszodat! Random 3-at már beépítettem belőlük, megsaccolva, hogy melyik az 1W-os, azokból építettem be.
Maradt 10, amiből 1-et alapból kiégettem 24V-al (hosszú történet, hogy hogyan).
Maradt 9, ezeket sorba kötöttem és PC tápról adtam nekik 24V-ot. Így is marha nagy fényük volt, egy piros Led Matrix előlapot eléje téve megfigyeltem, hogy egynek rozsaszínesebb fénye van, így nagyjából kiderült, hogy melyik 1W-os.

Lenne még egy kérdésem: A 3 darab 1W-ost (párhuzamosan kötve) ráköthetem-e egy 3.3V-os tápra ellenállás nélkül kb. 1 óra tesztig?
(#) kovacsft hozzászólása Nov 11, 2018 /

Sziasztok! A minap a vásárban találtam ezt a kis műszert. Megvettem annak reményében hogy DC V mérő panelműszer. A problémám vele hogy 1V DC-re már azonnal fekteti a mutatót tehát a tippem nem talált. Valaki találkozott már ilyennel? És mire való? Köszönöm.
Következő: »»   3241 / 4025
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem