Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2963 / 3546
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Nov 13, 2018 /
 
A rétegrend szerkesztővel magad is tudsz számolgatni, méretezni. Ahogy a linkelt oldalakon is írták, minél vastagabb a szigetelés annál jobb, de 20-30cm-nél vastagabbra nincs szükség, 30-35cm-nél többet passzívházakra sem tesznek.
Ha szigeteltél, onnantól már a falazat (amit szigetelési szempontból nyugodtan tekinthetünk hővezető rétegnek) csak az aljzatbeton és a födém (betonkoszorú, akármi) felé fogja tudni elvezetni a lakás melegét, amiket nem tudsz szigetelni.
Éppen ez a téglafal hátránya, és a hiedelmekkel és a nemrég leírtakkal ellentétben a jó hőérzethez nem kell hogy a házban hőtartó, hőtároló tömeg (pl. téglafal) legyen. A legjobb hőérzeted télen a könnyűszerkezetes házban lesz (nyugodtan menj el egybe ha van a közeledben és próbáld ki), ahol a tartó fal maga is szigetelőanyag, hőtároló tömeg csak a járólap meg a cserépkályha van benne.
(#) pjg válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 13, 2018 /
 
Idézet:
„A legjobb hőérzeted télen a könnyűszerkezetes házban lesz”


De nyáron? Agyon kell klímázni.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 13, 2018 /
 
Idézet:
„A legjobb hőérzeted télen a könnyűszerkezetes házban lesz”
A ház adott, abban már nincs variációs lehetőség.
(#) Ge Lee válasza pjg hozzászólására (») Nov 13, 2018 /
 
Dehogy kell... Haveroméval szoktam példálózni, nincs benne klíma, még sincs benne meleg nyáron. Nincs téglafala ami nappal átmelegedjen, és adja tovább a hőt éjszaka is.
Ezzel szemben a szigetelt tégla valóban hűt nyáron, sőt, az átmeneti időszakokban jobban is mint kellene. Sok olyat láttam, hogy körberakták nikecellel a téglafalat, aztán 2-3 év elteltével le is szedték róla, mert tavasszal és ősszel is fűteniük kellett, mivel a fal a szigetelés miatt nem tudott kívülről átmelegedni. Így hiába voltak kint 20-25 fokok, bent a házban megfagytak. Volt kollégámnál ugyanez a helyzet, amióta rakott 10 centi nikecellt a házra, azóta a felesége meg a gyerekei tavasszal és ősszel is fáznak a lakásban.
Ennek ellenére megéri a dolog, mert a téli jóval kisebb energiafogyasztás kárpótol érte.
(#) kameleon2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 13, 2018 /
 
Azért ennél cizelláltabb a helyzet. Mert nagyon nem mindegy a fűtés módja sem. Ha nem radiátor van, hanem felületfűtés, akkor jobb a hőérzet is. Én azt tapasztaltam, hogy szüleim kisméretű tégla háza jobb a hőmegtartó képesség terén. Nagyobb ugyan a hőtehetetlensége is, amikor ki kell fűteni. De jobbnak tűnik, mint a szuper szigetelt porotherm. Az ő falvastagságuk kb 30cm + 4cm hungarocell. Igaz - régi a ház, így nem malterban van a tégla, hanem sárban. Az volt olcsó. Nálam a 38cm Porotherm és a 2cm hungarocell rosszabbnak tűnik. Pedig pont a hőszigetelés miatt döntöttem ennél a típusnál. Gondoltam, ha nekik 34 cm jó, nekem a 40cm még jobb lesz. Hát nem. De akkor még nagyon kezdő voltam az építőiparban. Ma már maradnék az eredeti elképzelésem mellett. Vagy földház, vagy Ytong.
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 13, 2018 /
 
Szia.

Ahogy mondod. Nekünk úgy, hogy nincs még egyáltalán fűtés, se extra szigetelés a falon kívül, idálig ha lement 16-17C re amikor hajnalban 4C van kint. Egy kis félig-meddig téliesített könnyűszerkezetes nyaralóban lakom. Tehát csak a falak közt van szigetelőanyag, de a falon kívül semmi nincs. Egyenlőre kap a ház vígaszdíjként 5centi táblásított kőzetgyapotot dryvitként. Villanykazánnal fogok bedurrantani, amit még egyáltalán meg kéne az Öreggel esztergáltatni
remélem holnapra kész lesz már aztán mehet a hegesztés, aztán meglátom.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2018
(#) voodoo válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 13, 2018 /
 
Szia!
Szalma? Mondjuk a ház régebbi része, kívülről szalma és az van levakolva, az újabbik része pedig csak simán falak közti szigetelés, kívül 18-as pozdorja.
(#) SALáta válasza voodoo hozzászólására (») Nov 13, 2018 /
 
Az én műhelyembe egy kis kályha van. Felújításkor ez fűtötte ki a házunkat. Bőven sok. Jellemzően -10-15 fokban bent pólóba izzadtam a 30 fokba. 10 cm kőzetgyapot, belül osb kívül trapézlemez. Ha bekapcsolom a marót és melegszik a klímája is sokat fűt. Volt hogy a nagy mínuszokba le kellett állnom mert túlmelegedett a masina. Másnap nem nagyon kellett tüzelnem. Az ajtó nyitása azonnali szellőztetéssel ér fel, de ez nem is probléma. Szépen fűteni nem lehet itt .
(#) voodoo válasza SALáta hozzászólására (») Nov 13, 2018 /
 
Tehát Nálad sincs a falon kívül +dryvit réget csak simán ami a falak közt van ? Mert nekem is csak simán 10cm gyapot van a falak közt, + a régebbi nagyobb résznél egy kis szalma szigetelés levakolva.
Nagyon fázós vagyok.
(#) SALáta válasza voodoo hozzászólására (») Nov 13, 2018 /
 
Nincs más csak a gyapot. Szuper. De kicsi a helység. 40 nm könnyebb lenne fűteni. 28-32 fok van télen. De pillanatok alatt ki lehet hűteni, aztán pillanatokon belül felmelegszik. Gyakorlatilag az történik a levegőt fűtöd nem a falat. Az osb meg bár vékony de sokat fog. Gyakorlatilag a 2 réteg közt nincs levegőmozgás. Szellőzés így is van. Az ajtó alatt minimálisan érezni hogy "süt" a hideg.
(#) jani1987 hozzászólása Nov 13, 2018 /
 
Én is haladok az ablak cserével bár fent egy 3 ujjnyi vastag hézag van. A héten kész akarok lenni. Napközbe tanfolyamon vagyok.
(#) zolika60 válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 13, 2018 /
 
De mint látható a purhab megoldja.
(#) jani1987 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 14, 2018 /
 
Meg a szélét téglával kihézagoltam.
(#) bbb hozzászólása Nov 15, 2018 /
 
Sziasztok!

Egyik ismerősnek a telefonjára minden nap rengeteg SMS jön a +36308000777 számról. A hirado.hu oldalra mutató link van benne a friss cikkjük címével. Rákerestem guglin, hogyan lehetne lemondani, de az nem vezetett eredményre, minden "okos" a 1430-at mondja, hogy hívjam fel. Persze az semmire nem jó, felhívtam őket, de ennyi erővel a szélbe is kiálthattam volna a problémát.
Az se mellékes, hogy "Vanda" fogad, piszok bosszantó robot, amin keresztül igen nehéz élő emberhez jutni. Végül sikerült emberhez, akarom mondani ügyfélszolgálatoshoz jutni, akinek elmondtam, hogy szeretném ezt a vackot kikapcsoltatni, de ők nem látnak összekapcsolt funkciót, s központilag se tudják tiltani.
Az ismerős telefonján nincs lehetőség feketelistázni, de ez a vacak bosszantó marad ettől még. Valakinek van tapasztalata hogyan lehetne ezt kikapcsoltatni?
(#) tbarath válasza bbb hozzászólására (») Nov 15, 2018 /
 
A google ide vezetett (link)

++ ez fizetős "szolgáltatás"
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2018
(#) bbb válasza tbarath hozzászólására (») Nov 15, 2018 /
 
Köszi! Ezt hogyan sikerült megtalálnod, milyen kulcsszavakkal kerestél? S vajon miért nem volt képes a 1430-on a droid megmondani, hogy erről van szó?
(#) tbarath válasza bbb hozzászólására (») Nov 15, 2018 / 1
 
Átírtam a számot "magyarra": 30/8000777
Aztán a gugli - a számológépes feature után - első helyen hozta a telekomos linket.
A 1430-on meg ne csodálkozz, egyrészt az általános munkaerőhiány miatt szerintem mindenkit felvesznek lassan oda is, másrészt pedig akkora katyvasz a té szolgáltatáskínálata, hogy lehetne egy Einstein is, lehet akkor se igazodna el rajta...
(#) bbb válasza tbarath hozzászólására (») Nov 15, 2018 / 1
 
Már nem sok mindenen szoktam csodálkozni :|
(#) kameleon2 válasza bbb hozzászólására (») Nov 15, 2018 /
 
Én visszairányítanám a híradó diszpécserének telefonjára. Talán akkor hatásosabb lenne.
(#) centauri99 hozzászólása Nov 17, 2018 /
 
Sziasztok!

Nem tudom melyik topikba kéne írnom. Igazából tudom, hogy nem szép dolog itt ilyet írni, de olyan embert keresnék, aki össze tudna rakni nekem egy erősítőt alkatrészeiből (fejhallgatóerősítő). Természetesen az alapanyagot, és a munkát kifizetném. Egy Heed Canampról lenne szó, talán ismeritek páran. Mennyi ennek kb. így az ára? Sajnos félek tőle, hogyha én csinálnám meg nem sikerülne úgy, ahogy kéne (nem nagyon szoktam forrasztgatni), ezért gondolom, hogy jobb lenne másra bízni. Tudtok ajánlani valakit, aki foglalkozik ilyennel, és szépen dolgozik?
(#) zolika60 válasza centauri99 hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Itt sokan vagyunk akinek ez nem feladat, de a szabályok szerint inkább az apróban keress kollégát aki a közeledben lakik és megoldja. Az ára pedig megegyezés kérdése, az egy sörtől az 5000Ft órabérig terjedő skálán.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2018
(#) jani1987 válasza centauri99 hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Itt mindenki magának épít vállalva a rizikót hogy nem lesz tökéletes. Jó esetbe tanul belőle. Én is prototípusokkal kezdtem.
(#) Ge Lee válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
És az az 5000Ft-os órabér is milyen vicces, bármelyik oldalról is nézzük. Mert ha arról az oldalról nézzük, hogy az a fejhallgató erősítő kb. nem is ér annyit, akkor horror a munkadíj. Ha viszont arról, hogy egy vízvezeték szerelő 50-60000Ft-ot keres naponta, és neki egy nap abból áll, hogy odamegy 830-ra, és 1330-kor már elmegy, akkor meg már nevetségesen kevés.
Oda jutottunk, hogy csak ez a munka nincs megfizetve? Mondjuk úgy nehéz is megfizetni, ha nem ér annyit a javítandó készülék mint amennyiért megcsinálnák, így egyszerűbb újat venni.
Nem tudom hogy mi az igazság belőle, de már olyan híreket is hallottam, hogy a fővárosban akár fél makit is elkér a festő egy ház kifestéséért.
(#) pjg válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
5 ezer?
Olvasom, hogy az autószerelő 17 ezertől indítja a rezsi órabért. A kőműves 28 ezertől. A villanyszerelő akár 40 ezertől.
És van aki megfizeti.
(#) zolika60 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Bizony ez így van, a szakértelmet meg kell(ene) fizetni. Azért írtam az egy sört is, mert persze valaki szívességből is megcsinálhatja, (mint például nekem a néhai köbzoli egy akkutöltőt, mert pont nem volt rá időm) de pénzért, munkaként szinte biztosan csak az értéke fölött fog hozzá valaki.
(#) zolika60 válasza pjg hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Persze tudom ennél nagyobb órabérek is vannak, de a hobbi szintet írtam.
(#) pjg válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Az asztalosok is panaszkodnak.
10-30 milliós műhellyel alig tudnak 2-3 ezer Ft órabért kisajtolni.
Mindenki alkudozik, nem fizet, stb.
Mire a ház abba a fázisba kerül, hogy be kell bútorozni elfogy a pénz. Jön a cigánykodás.
A burkoló aki nálam kb 3. osztályú munkát végzett, mondta, hogy 100 ezerből megvan a felszerelés. Heti 300 ezret meglehet keresni zsebbe.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2018
(#) Gafly hozzászólása Nov 17, 2018 / 4
 
Most hogy lenyugodtuk, elmegy szerintem.

DSC_0011.JPG
    
(#) zolika60 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Sajnos nem tudtam elmenni.
(#) pjg válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Kolléga akart velem csináltatni 2db. étkező tálcát. Olcsón.
Na mondom a Kikában a 2 db. szállítással 8-9 ezer Ft. Ennél olcsóbb aligha tudok lenni.
Á! ez sok neki, ugye én kihozom olcsóbban? Persze a postaköltséggel olcsóbban. Az is sok.
Na akkor nem lesz tálcája.
A gépek több 100 ezerbe kerültek, energia is fogy hideg van ráfagyok a padlóra lakkozni, vagy olajozni kell. Literje 7-8 ezer Ft. 2 deci biztosan rámegy. Ja még maradjon is belőle, már mint a pénzből, vagy adjam magam ajándékba? Nekem senki sem enged az árból ha szolgáltatást veszek igénybe. A fodrász haver csaj, de az ár szabott.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2018
Következő: »»   2963 / 3546
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem