Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   394 / 570
(#) Tomi2 hozzászólása Dec 1, 2018 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni mert elakadtam, hátha valaki már találkozott ilyen hibával.
Van egy 9 éves Saunier Duval Semia F24 kombi kazánom, ami nem akar meleg vizet készíteni. A hibajelenség a következő, csap kinyit, kazán indul, maxi gázon ahogy kell, de ahogy melegszik a víz, a láng nem kezd el modulálni hanem addig fűti a HMV kört amíg le nem tilt magas hőfokra. A fűtés működik ahogy kell. NTC lett cserélve, a kazántest nem rég lett savazva.
(#) bbalazs_ válasza Tomi2 hozzászólására (») Dec 2, 2018 /
 
Váltószelep nem vált át rendesen.
(#) nandor zsigmond hozzászólása Dec 2, 2018 /
 
Üdvözletem.,Adva van egy ECOSY F:AS:28.Saunier Duval kondenzációs kazán.ha ráadom a hálózati feszültséget szakadozva indítja a ventilátort vagy csak zúg valami a panelen.A készüléket most kaptam használtan,és bizony működni kelene neki.mert ideiglenes fűtésem van,Tud valaki segíteni.Köszönöm előre.
(#) Tomi2 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 2, 2018 /
 
Köszönöm!
De sajnos nem ilyen egyszerű, ha nem váltana át akkor melegedne az előremenő fűtés cső is, de nem, hanem addig melegíti a vizet a hmv körben míg le nem reteszel magas hőfokra. A csapból közben egyre forróbb víz jön, a láng pedig csövön megy a tiltásig.
(#) bbalazs_ válasza Tomi2 hozzászólására (») Dec 2, 2018 /
 
Bocsáss meg, de azt írtad, hogy nem akar meleg vizet készíteni.
így az érzékelési hiba valószínűsíthető, akár panel oldalon.
(#) VIM válasza Tomi2 hozzászólására (») Dec 2, 2018 /
 
Szia! Melyik NTC-t cserélted ki? Talán megcserélhetnéd a két NTC-t, mert a változó értékekből tudná, hogy mikor moduláljon le a láng.
(#) Tomi2 hozzászólása Dec 2, 2018 / 1
 
Sziasztok!
Bbalazs bocsánat lehet fentebb nem fogalmaztam egyértelműen.
Fejlemény NTC cserélgetés megvolt, nem segített. A váltószeleppel meg az áramlásfigyelővel bűvészkedtem kicsit, felcseréltem a fűtés és a HMV kört a kazán tudta nélkül. Az eredmény az, hogy ha azt hitte meleg vizet csinál, de a radiátorok felé dolgozott, akkor brutál forró vizet küldött előre, de nem tiltott le mert gondolom volt annyi hőelvétel. Amikor azt hitte fűt akkor a HMV körben keringette a vizet és szépen szabályozgatott akár el is vette a lángot. Az így készült meleg vizet inkább csak langyosnak mondanám. Viszont amikor össze raktam újra, akkor működött kétszer szépen ahogy kell, majd a harmadik próbálkozásnál ismét letiltott. A panelon mit érdemes megnézni a 0-hoz konvergáló elektronikai tudással?
(#) bbalazs_ válasza Tomi2 hozzászólására (») Dec 2, 2018 /
 
Szerintem akkor kontakthiba lesz valahol. A csatlakozók töve a legesélyesebb vagy ritkábban vezeték lehet. Rosszabb esetben a panelen valahol elöregedett egy forrasztás vagy hasonló. Nem tudom, hány voltos (gondolom kb.24), esetleg gumikesztyűben finoman nyomkodni (a 230-as részeket elkerülve), aztán ha így valahol észreveszi, hogy le kellene venni a lángot, annak a közelében lesz a gond.
(#) kapper hozzászólása Dec 2, 2018 /
 
Sziasztok! 
Remélem valaki tud segíteni. A következő lenne a kérdésem: Van egy saunier duval isotwin f24 kazánunk. 5 fokozata van a fűtésnek. Ha 3-ason van akkor fűtésnél bekapcsolt a láng, felmegy a víz 60 fokra, majd ha eléri kikapcsol és csak a keringető megy, amíg vissz nem hűl a víz 45 fokra, aztán újra bekapcsol a láng, és így tovább amíg el nem éri a kívánt beállított hőmérsékletet. Most átraktam 4-es pozícióba. Itt is bekapcsol felmegy 68-69 fokra, de ekkor nem kapcsol ki a láng, hanem egész addig megy és ott tartja a hőmérsékletet amíg a termosztáton beállíott hőmérsékletet el nem éri e levegő. Ez így normális, vagy nem tudja feljebb fűteni a vizet mondjuk 70 fokra és ezért nem kapcsol ki közben?
Köszönöm a válaszokat!
M.
(#) konop válasza kapper hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Szia,

Szerintem normálisan müködik.
(#) bgzs hozzászólása Dec 3, 2018 /
 
Üdvözletem,

segítséget szeretnék kérni, bár lehet, hogy nem elektronikai a probléma, hanem gépészeti.
Régi Beretta Ciao kombi cirkó. Bekapcsolás után több mint 3 percig ég az égő, áramlás van, a radiátorok melegedni kezdenek. Majd hallhatóan olyan, mintha forralni kezdené a vizet és különösebb hibajel nélkül leáll. A zöld led 1 másodpercre felvillan, majd 4-5 másodpercre kialszik. Ilyen hibakódot nem találtam, olyan, mint amikor kezdetben, első indulás előtt a termosztátra vár. Ezt követően, rendre kb. 3 perc múlva elindul, de már csak 20-30 másodpercre kapcsol be. A szivattyú forog, remélhetőleg szállít is, hiszen távoli radiátorok is melegszenek. Ha valami nagy dugulás lenne a hőcserélőben az már az elejétől fogva rövid úton leállítaná, nem várna több, mint 3 percet. Alacsonyra lenne állítva az előremenő hőfok ? Viszont tényleg olyan, mint amikor a teafőző fütyül...
Találkozott már Valaki hasonlóval ?
Köszönettel:
Zsolt
(#) Elektro.on válasza bgzs hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Szia!
Nekem ilyen hang akkor jött a kazánomból mikor vízkő lerakódás volt a hőcserélőben.
nekem nem állt meg hibával, mert talán még előtte orvosoltam a hibát. A lerakódott vízkő porózus és a benne rekedt víz ugye nem kering. Ez fütyül. Ez mondjuk a leállásra nem tudom adhat e okot.
(#) bgzs hozzászólása Dec 3, 2018 /
 
Szia,

köszönöm a választ. Azt elfelejtettem írni, hogy tegnap átmostuk az egész rendszert, külön a hőcserélőt is, két irányból. Minden teljesen átjárható volt. Olyan, mintha tényleg túlmelegedne ott ahol az előremenő NTC van, bár csak kézzel fogtam, de nem találok rá magyarázatot, hogy hogyan lehet esélye erre, ha van rendes áramlás. Most hívott a szerelő és azt mondta, hogy szakértők szerint "a kazán meg van dögölve"...
Még egy dolog jutott eszembe. A használati meleg víz esetén nincs ilyen probléma, bár nem folyattuk 3 percen keresztül , az igaz.
ZS.
(#) Elektro.on válasza bgzs hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Az átjárhatósággal nekem sem volt gondom. Csak a hőcserélő falára volt lerakódva vékony vízkő réteg. savazással eltávolítható volt. Azóta (3 éve) szépen megy.
(#) JZoli válasza bgzs hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
A fűtési NTC hibája szokott ilyen jelenséget produkálni. Ha nem érzékeli, hogy melegedik a víz a kazánban, és ilyen esetben csak a hőkorlátozó kapcsolja ki a kazánt, ekkor előfordulhat, hogy forrás szerű hangokat ad a kazán. Meg kellene nézni, hogy esetleg nem jött-e le a kazánban az előremenő csőről a hőérzékelő, mert ilyen esetben sem érzékeli a fűtővíz hőmérsékletét.
(#) bgzs válasza Elektro.on hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Értem, de ahogy mondod, neked ettől nem állt le, nem melegedett túl a víz, esetleg helyileg forrt a vízkő belsejében.
(#) bgzs válasza JZoli hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Szia Zoli. Az NTC a helyén van. Elképzelhető hogy hibás. Ha nem lenne, akkor már 3 percnél hamarabb leállította volna ezek szerint? Egy letöltött hibajelzés leírás szerint természetesen van ilyen eset, de fél másodperces villogás lenne, ugyanennyi szünettel és 2 perc után indulna újra az égő. A hőkorlátozó valamilyen tenziós dolog, ami közvetlenül a gázt zárja el ? És azért csinál úgy , mintha mi sem történ volna, mert a panel nem is tud róla ? Bár elvileg lehetne róla valami végállás.
(#) bgzs válasza bgzs hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Talán az is lényeges lehet, hogy indulás után ég valamilyen lánggal, aztán kb. 6 másodperc múlva felterhel, majd 4-5 másodperc múlva újra visszamegy a kezdeti szintre, tehát van némi szabályzás, de aztán végig kb. ugyanolyan a láng. Ha jól értem, akkor az NTC alapján kellene tartania a (felhasználó által be nem állítható) előremenő hőfokot, úgy, hogy visszaveszi a lángot. Ha túlszalad, akkor NTC hibával megáll, de ha nincs érzékelés, akkor szabályzás sem - bár akkor nem tudom mi az az elején - és jön az utolsó védelmi vonal a hőkorlátozó.
(#) Habell hozzászólása Dec 3, 2018 /
 
Üdvözlök minden szakértőt!

Korábban már sok segítséget kaptam itt, bízom benne most is sikerrel járok.
Van egy Vaillant turbotec pro VUW HU 242/3-3M gázkazánom. A kazán korábban hibákat, hiba kódokat produkált majd több hónap után sikerült egy szakszervizes szerelőt találni hozzá, aki átnézte az egész készüléket. Szétszedte kitisztította, nyomásokat rendbe tette, mindent beállított ami a megfelelő működéshez szükséges, vízhőfokokat is állította.
A siemens termosztáton van 3 állás, a komfort fokozat, az időzített fűtési időszakok és a takarékos üzemmód. A takarékos üzemmód 19 fokra van állítva amit a kazán tud is tartani. Az időzített fűtési időszakokat nem használnom. A komfort fokozatra a szerelő 22 fokot állított be miszerint ha erre állítom akkor 22 fokra fűti fel a lakást. Ez az ami nem sikerül a kazánnak. Például 19 fokon van a hőmérséklet majd át kapcsolom a termosztátot a komfort fokozatra a 22 fokra. Ezt követőn a kazán bekapcsol és kb. 5 percet működik majd megáll, 5 percet pihen és újra 5 percet működik. Folyamatosan ezt csinálja a kazán és így a 19 fokról több mint 3 órát követően sem éri el a 22 fokot jó esetben 21 fokot ér el. Én ezt a működést nem értem, mert ezek alapján iszonyat nehezen fűti és melegíti fel a lakást. A radiátorok rendben vannak, melegek, fűtéskor forró is, nem levegősek. A kazánt figyelem semmilyen hibakód nincs, a rendes kódokat írja ki. Először s vízszivattyú előbb történő indítás majd égőüzem, vízszivattyú után keringetés és égőtiltás fűtési üzem után. 5 percenként ez ismétlődik. Az égőüzemben 2,4-2,5 bart ír ki amikor leáll vissza megy 2,1-2,2 barra. Ezeket a nyomásokat a szerelő állította.
Kérdésem mi lehet a gond, hogy csak 5 perceket megy a kazán és ezzel a lendülettel sosem éri el az előre beállított komfort hőfokot. Én azt gondolnám normálisnak hogy addig fűt folyamatosan amíg el nem éri ezt a beállított hőfokot. De teljesen mindegy mi van beállítva mert csak 5 perceket megy. Most a takarék üzemmódot állítottam feljebb 21 fokra de így is ugyan úgy lassan éri el ezt a hőfokot.
(#) Kovidivi válasza Habell hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Az előremenő víz hőfokát kellene melegebbre venni, hogy a radiátorok melegebbek lehessen, több hőt tudjanak a lakásnak leadni, gyorsabban melegedjen a levegő.
(#) Tommi hozzászólása Dec 3, 2018 /
 
Sziasztok
Beretta Ciao 24 Turbo.
Olyant csinál,hogy bekacsolás után zöld led villan 5 öt(6ot) gyorsan utánna szép lassn villog .Fűtéskérelemre a szivattyú bekacsol más nem. Venti relét megtaláltam a panelon kicsit mgkocogtatva pár pillanatra elindult aztán megállt (10sec).Utánna ujjal finoman megtáncoltattam a relét és akkor is elindult de újra megáltt 5 sec múlva.Forrasztásokat átnéztűk ,lepróbáltuk ,de nem ad ki áramot a venti csatlakozójára.Járt már iigy valaki?Egyből pAnelcsere lesz?
Előre is köszi
(#) konop válasza bgzs hozzászólására (») Dec 4, 2018 /
 
Szia,

Elő szokott olyan fordulni, hogy kicsi lapocskákban válik le a kosz a csővek belsō faláról és ez rèszlegesen eltömíti a hōcserélőt (a párhuzamos kis ágakbol egyet). Ott az álló víz felforr. Lehet, hogy ha teljesen szétszeded, sikerül kimosogatni belőle. A melegvizes höcserélöt is takaritsd ki, ha van.
(#) konop válasza Tommi hozzászólására (») Dec 4, 2018 /
 
Szia,

Cseréld ki a relét ugyanolyanra, annyit megér.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2018
(#) JZoli válasza bgzs hozzászólására (») Dec 4, 2018 /
 
Előfordul olyan eset is, hogy a hőmérsékletváltozást nem követi az NTC ellenállásváltozása! Ilyen esetben a vezérlőpanel nem ad hibajelzést, ugyanis semmilyen más módon nem "értesül" a fűtővíz hőmérsékletváltozásáról. Ilyen esetben fordul elő, hogy csak a hőkorlátozó állítja le a kazánt. Hiba csak akkor keletkezik, ha megszakad az NTC kivezetése (ez a leggyakoribb hiba vele), de mint írtam lehet, hogy az ellenállásváltozás nem olyan mértékű, mint a hőmérsékletváltozás. Úgy gondolom, hogy nem olyan drága egy ilyen NTC- hogy ne lehetne ezt is egy próba erejéig kicserélni. De ez csak egy ötlet, ha rosszul működik a kazánod valamit kezdeni kell vele. Komolyabb mérések kellenének a hiba konkrét meghatározásához.
(#) bgzs válasza JZoli hozzászólására (») Dec 4, 2018 /
 
Szia Zoli. Értem, köszönöm. Ki fogom cserélni az NTC-t. Azt nem tudom egyelőre, hogy hogyan lehet rögzítve a helyére. A biztos hőátadáshoz el tudom képzeni, hogy egy csavarmenet áll ki a fejéből és úgy kell betekerni a helyére. A HMV esetén nem hiszem hogy így van, a vékonyabb rézcső esetén. Sajnos nem tudom, hogyan működne a kazán normálisan. Ha jó lenne az NTC, ahogy melegszik a víz, vissza kellene vennie az égőt látványosan ? Mert jelenleg két "fokozatban" ég, ahogy elindul, illetve attól erősebben. Ha ez nem vezet eredményre, akkor okozhatja ezt a jelenséget a @konop által írt részleges dugulás ? Köszönöm. Zs.
(#) bgzs válasza konop hozzászólására (») Dec 4, 2018 /
 
Szia. Köszönöm a tippet. Ha szenzor oldalról nem sikerül megoldani, akkor ez marad. Bár egyelőre az NTC kiszerelésről is csak elképzelésem van, nem még a hőcserélőről... Zs.
(#) JZoli válasza bgzs hozzászólására (») Dec 4, 2018 /
 
Amíg ilyen gond van a kazánnal, valóban két fokozat van. Ezért gondoltam, hogy nem érzékeli, hogy emelkedik a víz hőmérséklete, mert addig begyújtáskor kis láng van utána szinte teljes teljesítményre szabályozza a gáz mennyiségét, amint érzékeli, hogy emelkedik a víz hőmérséklete, el kell kezdenie visszavenni a teljesítményen. Ez nem történik meg, így a nagy teljesítmény miatt nagyon megemelkedik a víz hőmérséklete, ezért korlátoz a biztonsági termosztát. Nos ez lehet két okból az egyik amit Knop is írt, hogy nem tud elég víz áramlani, így nincs hőelvonás, túl gyorsan melegszik a víz a kazánban, és már csak a biztonsági termosztát állítja le az égést. A másik ok amit én írtam, az, hogy hiába emelkedik a víz hőmérséklete a szenzor ellenállásváltozása nem követi, így ugyanaz a helyzet, a nagy teljesítmény miatt nagyon megemelkedik a vízhőmérséklete, szintén a biztonsági termosztát állítja le az égést.
A kettő helyzet ugyanazt az eredményt produkálja, így Neked kell eldönteni melyiket nézed meg először. De addig is itt a kazán nézeti rajza, ezen jelölve van az NTC helye a könnyebb beazonosításhoz:

Beretta.jpg
    
(#) bgzs válasza JZoli hozzászólására (») Dec 4, 2018 /
 
Köszönöm, az ábrát is. Az én esetemben úgy mondanám, hogy kezdetben nagy láng van, aztán kb. 6 másodperc elteltével még nagyobb, aztán 4-5 másodperc múlva újra "csak" a kezdeti nagy és olyan marad végig, amíg valószínűleg, ahogy Te mondod, a biztonsági termosztát veszi el a gázt. Reménykedem abban, hogy az NTC-vel lesz gond. Ma meg fogom nézni.
(#) Habell válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 4, 2018 /
 
Ettől megoldódik az 5 percet megy 5 percet áll a kazán dolog ?
A tegnapi napon próbáltam a takarék üzemmódot feljebb állítani de ugyan úgy 5 perceket megy a kazán és nem éri el a termosztáton beállított hőfokot, teljesen mindegy milyen üzemmódban van. Este 6-tól éjfélig a beállított 23 fokot nem érte el csak a 22-t, úgy hogy 20 fokról indult. Nem tudom van e összefüggés de elég nagy mértékben fogyasztja a gázt is ez a ki be kapcsolás 5 percenként megy 5 percet a kazán.
(#) balazsgy válasza Habell hozzászólására (») Dec 4, 2018 /
 
Pedig jól mondta! Ez a "komfort-érzés"! Hogy a radiátor állandóan meleg, vagy langyos legyen. Próbáld az időzítőt hosszabb időre állítani, mondjuk óránként 3-ra, ez 20 perc időzítést jelent, azután fog ismét kapcsolni.
Szerintem nálad most az óránkénti 12 kapcsolás lehet beállítva, de ehhez nézd meg a termosztát leírását, beállítási módjait.
Ha tévedtem mégis, úgy elnézést az okoskodásért.
Én csak a saját tapasztalatomból szólok hozzá, mert az új Honywell-termosztátom óránként 5-ször kapcsolt,
ez ugye 12 perc, lehetett volna az óránkénti 3-ra (20 perc kapcsolási idő) állítani, de inkább a régit tettem vissza, mert az csak akkor kapcsol, amikor már lement a hőfok az alsó kapcsolási értékre.
Következő: »»   394 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem