Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   657 / 958
(#) tibibalogh520 válasza tomikapc hozzászólására (») Dec 10, 2018 /
 
Szia!
Kb. 3 fórum témában is látom, hogy be írtad a problémádat. Ez ellent mond a fórum szabályzatának!
Ne tedd!

A problémád nem vezérlőpanel lesz, hanem valahol lehet egy olvadó biztosító, ami megszakadt.
Ennek megkeresését csak Te végezheted el, tehát ne várd tőlünk!
(#) Szasza9668 válasza kowi hozzászólására (») Dec 10, 2018 /
 
Hehe!

Kapásból fel tudok sorolni 3 tipust.

Logus90 base/aquarella
Legrand valena
Legrand niloé

Csak a pénztárcád szab határt.

Üdv!
(#) tomikapc válasza janika002 hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Szia.
3 fázisú a ház és volt pár másodperc, hogy nem volt bekötve a nulla, szóval jó eséllyel túlfeszt kapott. Ha lekötöm a panelt, akkor fix 230-at lehet mérni a bejövő fázis és nulla között, ha viszont visszakötöm a panelt, akkor 0 és 100V között ingadozik. Ebből gondoltam, hogy a panel hibásodott meg. Köszi a választ.
(#) alex0 válasza tomikapc hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Ha megszakad az egy fázisú hálózatban az egyik (nulla vagy fázis) vezeték, akkor szakadt az áramkör. Vagyis nincs mihez viszonyítani a másik vezetéket. Tehát nincs értelmezve a feszültség, mert a készülék az adott vezetéken "lebeg". Ezért nem valószínű az elektronika meghibásodása. Valami más lehet a gond.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2018
(#) Hp41C válasza alex0 hozzászólására (») Dec 11, 2018 / 2
 
Amennyiben ez az egyfázisú fogyasztó egy háromfázisú rendszerben van máris lehetséges a túlfeszültség. Ha a nulla a betáplálás környékén szakad meg (nincs jól bekötve) és a "leszakadt" nulla vezetőre más fázis(ok)ról táplált fogyasztó is kapcsolódik, azok ezzel a berendezés(ek)kel sorba kapcsolva kerülnek a háromfázisú rendszer vonali feszültségére. Az egyes berendezésekre jutó feszültség a teljesítményüktől, az adott pillanatban a rendszerben bekapcsolt berendezések számától, jellegétől függ.
(#) tomikapc válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Valóban ez történhetett sajnos. Köszönöm a segítséget.
(#) tomikapc válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Elnézést, nem tudtam a szabályról. Köszönöm neked is a segítséged.
(#) kameleon2 válasza alex0 hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Idézet:
„Ha megszakad az egy fázisú hálózatban az egyik (nulla vagy fázis) vezeték, akkor szakadt az áramkör.”
Kivéve ha van egy bojlered, vagy hőtárolós kályhád, aminek e fűtőszálain vissza tud térni az áram. testvéremnél 300-320V körüli túlfeszültség alakult ki a hőtárolós kályhák miatt. Ez mért érték. Eredmény: TV, (akkor még) video, hifi torony, mikrosütő, stb csere. Biztosító is elfogadta, mivel a szolgáltató hanyag munkája miatt fordulhatott elő - ugyanis a plombált területen lévő kék vezeték sorkapcsa a villanyórában lazult meg ( vagy meg sem lett húzva).
(#) proba válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Viszont a panelen semmiféle, tisztán készülékhiba esetén nem fordulhat elő 100V.( a biztosíték már régen szól) Ez a hálózaton lévő szakadás/hibás kötés esetén fordul elő leggyakrabban.
(#) tomikapc válasza proba hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
A ~100V körüli értéket a panelnél mértem, ahol meg kellene kapnia a 230V-ot. Tehát konkrétan a becsatlakozásnál. Ha leszedem a panelt, akkor 230V mérhető ott.
(#) kisninja válasza tomikapc hozzászólására (») Dec 11, 2018 / 1
 
A panel helyett rakj rá az izzót ha világít van ott 230v ha nem akkor szakadás van. Én szakadásra tippelek.
(#) proba válasza tomikapc hozzászólására (») Dec 11, 2018 / 1
 
Mint már írták, azt mérsz ott üresen amit akarsz, ha valamelyik ág szakadt. Húzz be egy eret valamely fázis vezető mellé, a nullához képest azon is mérhetsz akár 230V-ot is. Ami ugye lehetetlen, de mégis. ( sőt a ledes lámpák egy része még villog is róla, a hossz függvényében.) Keress egy olyan konnektort, amiről egy 100W-os reflektor (nem ledes) tökéletesen működik, abba egy hosszabbító, és oda dugd be a kazánt. Ha akkor is ezt csinálja, akkor nem találtad el a panelen azt a pontot ahol a bejövő 230V-ot kapja.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2018
(#) tomikapc válasza proba hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Köszönöm, ezt fogom tenni, leírom majd, hogy mi lett az eredmény.
(#) Primary hozzászólása Dec 11, 2018 /
 
Ezekbe az egyszerű fehér kábelcsatornákba csak külső köpenyes (pl.: H05VV-F, MT) kábel rakható? Vagy mehet sima egyeres vezető is?
(#) ötfelezős válasza Primary hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Mehet - mármint olyan környéken, ahol a veszélyforrás csak olyan, ami ellen a csatorna biztosítja a védelmet. Hát ez az enyhe mechanikai ráhatás tud lenni.
(#) kameleon2 válasza Primary hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Emlékeim szerint rakható, ha egynemű (mondjuk 230V-os üzemi feszültségű), de ha fémet keresztez, kell a kettős szigetelés. Még mielőtt ez megjelent az újabb szabványokba, nekem volt is ilyen kellemetlen élményem. Az elosztószekrényben a betáp vezetékei keresztezték a C-síneket. A kék vezeték nem sérült meg, csak nyomta a sín az élénél. Nem volt zárlat, épp csak annyit szivárgott, hogy mindig leverje a fi relét.
(#) Primary válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Falba süllyesztett dobozból (2,5 m magasan) indulva mennék a lámpákhoz.
(#) kowi válasza Szasza9668 hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Hehe! Vettem legrandot nem sorolhato...
(#) elektroncso válasza kowi hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Milyet vettél? A Legrand Valena biztosan sorolahtó, a nyáron vagy 40-et szereltem fel függőleges és vízszintes polarizációval 3, 4, 5-ös sorolókeretben kapcsolót, konnektort vegyesen. Csak a dupla konnektorok nem sorolhatóak. Ezek beltéri szerelvények voltak, de IP44-ben biztosan van sorolható.
(#) kameleon2 válasza Primary hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Akkor ha nem fém a lámpa jó, ha fém a lámpa, az átvezetésnél varniscsövet, vagy egyéb szigetelést kell használnod hőmérséklettől függően. Természetesen a védőföldet is be kell kötnöd, arra ez nem vonatkozik, hacsak nincs hőnek kitéve. Akkor egyesével kell a varniscső a vezetékekre.
(#) bancsi15 hozzászólása Dec 11, 2018 /
 
Sziasztok!
Jártatok már úgy, hogy a FI-relé leoldott, miközben elvágtatok egy vezetéket?
Az adott vezeték egy 3 eres MM-fal vezeték, aminek a fázisa természetesen le volt kapcsolva a kismegszakítójánál. Ahogy az oldalcsípővel vágtam a földet és a nullát lekapcsolt a FI-relé.
Ellenben tökéletesen üzemel minden a lakásban.
Feltöltődhettem és arra ment el a töltés esetleg?
Csak kíváncsi lennék az okára a jelenségnek.
Szerintetek?
(#) Gabó válasza bancsi15 hozzászólására (») Dec 11, 2018 / 1
 
Tanulmányozd: Bővebben: Link
Benne van a válasz is! Ha nem tette volna, akkor lenne gond...
(#) bancsi15 válasza Gabó hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Basszus, így olvasva tök triviális
Köszönöm szépen!
(#) Primary válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 12, 2018 /
 
Ezzel nem lesz gond, a lámpát a gyári 3 eres külső köpenyes kábelével fogom bekötni, szóval nem kell sehol fémen átvezetnem.
Azt nehezen tudom feldolgozni, hogy miért csak 20 centi lóg ki lámpából.
(#) Teaway válasza Primary hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Írd meg a gyárnak, hogy neked olyant gyártsanak, amin 2 méternyi van
(#) Primary válasza Teaway hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
A legtöbbön annyira rövid, hogy még forgatni sem tudod majd a reflektort. Azért szerintem nem túlzó elvárás az, hogy olyan hosszú legyen, hogy bármerre tudjad forgatni, és még kényelmesen be is tudd kötni. A legegyszerűbb az lenne, ha nem lenne kábel, vagy legalább a gari elvesztése nélkül lehessen cserélni.
(#) vargham válasza Primary hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Szétszedtem egy LED reflektort: belül a vezeték közvetlenül a panelra van forrasztva, a tetejére pedig ragasztó öntve. Inkább nem nyúltam hozzá, és a rövidke kábelt toldottam ragasztós zsugorcsővel.
(#) birola3 hozzászólása Dec 14, 2018 /
 
Üdvözletem!
Problémám a következő:
A 3 fázisú rendszerem 4 vezetékes, többnyire permetező szivattyút működtetek róla. Vásároltam egy hidraulikus rönkhasítót, melynek 3 f-ú betáp aljzata 5 érintkezős. (vszínű szüksége van 230V-ra) Azon kívül, hogy az 50 m-re levő vill.óra doboztól telepítek egy 5 eres kábelt, van e más korrekt megoldás a 4/5 átalakításra
(#) elektroncso válasza birola3 hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Ma szinte minden gépet 5 pólusú dugóval hoznak forgalomba, de soknál nincs kihasználva a nulla. Én belenéznék a dugóba, hogy tényleg kell-e.
(#) gyuszo válasza birola3 hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
50 m-es távolságban már helyi földelés kiépítése is szükséges lehet.
Következő: »»   657 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem