Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   312 / 372
(#) sonajkniz válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 14, 2018 /

Infra érzékelőt, (adó - vevős, vagy reflexiós kivitel) kizárólag tolókapukhoz használtam eddig fénysorompó gyanánt. Ott nem szempont a pontosság. Így erről nem tudok nyilatkozni.
(#) kaqkk válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 14, 2018 /

Értem Köszönöm ...
(#) Temela hozzászólása Dec 14, 2018 /

Hű mennyire...
Szóval kapcsoló vagy érzékelő ide vagy oda, de a hobbysta is vízzel főz. Mindenki bontott már valamilyen nyomtatót (,ha nem, akkor "vegyen fel egyet az utcáról") abban ott az olcsó optokapu. Az ebay-on meg" pár százas ajánlat " a panelra szerelt csatlakozós példány. A 3D nyomtató kitekhez is vagy a vezérlőkhöz is adják, de mikrokapcsolós változat is megy. A 3d nyomtatás indulása és pozícionálása is megkívánja a pontosságot és működik. Szerintem az ismétlés pontosságát elsősorban a mechanika adja a hajtás és vezetők kombinációjával. Eddig is írtak néhányan arról, hogy a lépésvesztés a motor és driveréből fakadt többségében főként a nagy felbontás adja a kockázatot. A szenzorokra reagálva azoknak komolyabb a hiszterézise, ami itt nem előnyös, de állandó körülmények között az is mindig "ott" érzékel, ahova állítva vannak.
/ Itt legalább pörög egy kicsit a téma/
(#) JoeA hozzászólása Dec 15, 2018 /

Sziasztok!
Szeretnék egy egyszerű XY-t meghajtani léptetőkkel, amihez van laptop tápegységem. Teljesítményre megfelelne, de nem tudom, hogy amúgy működne-e vele!? Ugyan ebben a gépben szeretném az arduinot szintén erről a tápról járatni. Van valami buktatója ezeknek azon túl, hogy a feszt kell 5V-ra csökkentenem?
(#) Pali79 válasza JoeA hozzászólására (») Dec 15, 2018 /

Táp és táp között is van különbség. Hány ampert tud? Egyébként ha nem a minit akarod használni akkor nem kell 5V-ra csökkenteni.
(#) kameleon2 válasza JoeA hozzászólására (») Dec 15, 2018 /

A zavarérzékenysége lehet szűk keresztmetszet. A motorok ugyanis minden frekvencián muzsikálnak és interferálnak is mindennel emiatt. Erre a PC tápok nem igazán vannak felkészítve.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2018
(#) JoeA válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 16, 2018 /

20V 4,5A a ráírt adatok szerint (90W 20V afelirata, de van 170W-os is itthon). A vezérlés egy Arduino Mega RAMPS 8825-ökkel. Elvileg a tápcsatin 6-15V-ot vár a Mega, de ha már mindenképpen kell egy feszstabilizátort beépítenem, kap egy 5V-osat amit megfelelően tudok pufferelni/szűrni. Mivel van vagy 50 db laptop tápegységem, gondoltam felhasználok egyet itt ha megfelelhet. Régóta nem elektronikázom, amit lehet kész modulokból rakok össze viszont nincs semmiféle tapasztalatom ezekkel a tápokkal.
(#) JoeA válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 16, 2018 /

Egy nagyobb teljesítményű processzor is rángatja rendesen és az áramfelvétel nagyokat ugrál fel-le használat közben. Ezért vannak a ferritek a kábelen (elvileg), hogy csendesítsék ezt a „zajt”. Hogy ez ebben a projektben elegendő lesz-e? Passz, ezért jöttem ide érdeklődni, hátha valaki már túl van ezen a dilemmán.
(#) Pali79 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 16, 2018 /

Én azon agyaltam, hogy mi értelme van a jeladónak? Tegyük fel, hogy van enkóder, be van kötve a vezérlőbe, tudjuk merre jár az adott tengely. És mi ért jó ez nekünk?
(#) Pali79 válasza JoeA hozzászólására (») Dec 16, 2018 /

Én is használom RAMPS-ot. Én 24V-ról hajtom a motorokat. Két lehetőség van. Vagy külön táplálod az ardut vagy amit én csináltam, hogy a RAMPS diódáját kivettem és betettem helyette egy 78L05-öst. Az ardunak nem kell olyan veszettül stabilizált feszültség.

Elegendő neki 100mA mindenestől? RAMPS+Mega? Még nem használtam Megát eddig, azt hittem a nagyobb tudás (UNO volt eddig a játszótársam) sokkal nagyobb áramfelvételt jelent.
(#) Pali79 válasza JoeA hozzászólására (») Dec 16, 2018 /

Maga az ardu szinte semmit sem fogyaszt, a RAMS-on is csak a visszajelző ledek, az A4988-asok is csak 8mA-t fogyasztanak. Tehát ilyen összeállításban elég a 100mA.

Köszönöm a válaszod, most túrok valahol L05-öt Jövök később a fejleményekkel! Ez nem ígéret, inkább csak fenyegetés
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 16, 2018 /

Idézet:
„És mi ért jó ez nekünk?”
Nem nekünk jó hanem a vezérlőnek. Ha lépést veszt a motor a vezérlő tudja hol jár és addig dolgozik amíg oda nem ér a tengely ahová mennie kell . Ha végképp nem bírja mozgatni akkor meg letilt nem marja végig a munkadarabot egy dimenzióban egy elakadt tengely miatt .
(#) kameleon2 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 16, 2018 /

Ha tönkremegy a nem túl olcsó nyersanyagod egy lépéstévesztés miatt, majd rájössz, miért érdemes néha ilyesmivel is szöszölni. A 3D nyomtató fórum és a youtube is tele van rontott nyomtatással, vagy cnc munkával, mert időközben elcsúszott a mechanika a vezérléshez képest. A jeladó, legalább időben szól. Igaz, ez nem mindenhol követelmény, ha például ott vagy fizikailag is a gép mellet.
(#) kameleon2 hozzászólása Dec 16, 2018 /

Érdekes lineáris vezeték megoldás az oroszoktól. Nem CNC-hez készült, de jó lehet nagyobb gépnél.
(#) MCMLXXXII hozzászólása Dec 16, 2018 /

sziasztok
Érdeklődnék nem lehet valahonnan letölteni ramps 1.4 +mega2560 valami pdf et hogy mennyire lehet terhelni a kivezetéseit
(#) Pali79 válasza MCMLXXXII hozzászólására (») Dec 16, 2018 /

(#) MCMLXXXII válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 16, 2018 /

köszi a gyors választ még annyi kérdésem lenne hogy Ebay en láttam hogy van már
ramps 1.4 , 1.5 és 1.6 is hogy melyiket érdemes meg venni vagy mik a tapasztalatok ?
(#) Sly hozzászólása Dec 16, 2018 /

Sziasztok.Lenne 3 darab KH56QM2B036os motor...Van hozzá pdf-em de nemigazán tudom kivenni belöle hogy mekkora.nyomatèkra kèpes a kicsike...Tudna valaki segiteni?Cnc marohoz kellene,persze hobbi szinten...
(#) Pali79 válasza MCMLXXXII hozzászólására (») Dec 16, 2018 /

Én már több éve vettem komplett szettet, grafikus LCD-vel meg mindennel. Azt még szerintem az 1.4 volt. Nem volt vele gondom.
(#) Pali79 válasza Sly hozzászólására (») Dec 16, 2018 /

Konkrétan ez a típus nincs benne, de a KH56xx kb 1,3Nm-t tudnak.
(#) usane válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 17, 2018 /

Ezt már próbáltad? A felbontása elég jó, csodálkoznék ha a pontossága ennyire elmaradna a felbontástól.
(#) Pali79 válasza MCMLXXXII hozzászólására (») Dec 17, 2018 /

Most néztem, de nem látok érdemi különbséget. Az 1.6-nál a FET-ek kaptak egy pofás hűtőbordát, de a lényeg nem változott.
(#) sonajkniz válasza usane hozzászólására (») Dec 17, 2018 /

Idézet:
„Ezt már próbáltad?”

Mit?
(#) Gafly válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 17, 2018 /

Ki?
(#) usane válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 18, 2018 /

Ha megnézed melyik hozzászólásodra válaszoltam abban linkeltél egy mágneses útmérőt amire azt írtad az sem tudja a kívát pontosságot. Arról beszélek.
(#) sonajkniz válasza usane hozzászólására (») Dec 18, 2018 /

Most már végképp nem értelek.
Pali79 ezen hozzászólására adott válaszomban linkeltem be azt az útmérőt.
A hozzászólásban 0,01mm pontosságról volt szó. A linkelt útmérő 0.025mm pontosságú.
Szerintem nem tudja azt a pontosságot. Ami tudja, csaknem 40e Ft-ba kerül.
Az itt feltett kérdésedre pedig egy oldallal korábban, kaqkk-nak adott válaszomban már megvan a válasz.
Tehát mire vagy kíváncsi?
(#) usane válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 18, 2018 /

Rendben, így már tiszta. Én viszont megelégszem 0.1mm-es pontossággal is a marómhoz, nem akarok csapágyillesztéseket marni. Vagy egy induktivat vagy az általad javasolt mikrokapcsolót fogom tesztelni. Köszönöm az infokat.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2018
(#) MCMLXXXII hozzászólása Dec 18, 2018 /

sziasztok érdeklődnék hogy valaki megcsinálta ez az ugradet ramps 1.4 hez ?
upgrade
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2018
Következő: »»   312 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem