Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   87 / 109
(#) Kovidivi válasza duke hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Az elem hozzáérintése a bemenethez csak egyszer történik, lehet nem veszi észre a szkóp (kis csomagokban mintavételez, több csatorna esetén még ritkábban, a felfutó él nagyon-nagyon meredek), míg ha ismétlődik a jel, ha nem is az elsőt, de a másodikat, vagy később, de el tudja a szkóp kapni. Csak tipp.
(#) duke válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Közben utánna néztem, és úgy nézki nem kezelési probléma, hanem sajnos ez az oszciloszkop gyengesége, általános probléma. 2 mikroszekundum és kisebb időalapnál a trigerelés, már instabillá bizonytalanná válik, nem indul, késik, megszakad ujraindul. Sokan probálkoznak kezelő programokat, drivert, firmwaret irni hozzá, a fél világ ezt programozza , csak a gyártó nem foglalkozik vele. Lehet hogy idővel valahogy ősszeáll a dolog.
(#) devergo74 hozzászólása Feb 22, 2019 1 /
 
Sziasztok.
Vettem egy Siglent-oszcilloszkópot, és vele kapcsolatban lenne kérdésem. Nem tudom, az mennyire normális, ha kivan kapcsolva a szkóp. akkor is kicsit villogva világít a kikapcsológomb? Másik kérdésem, találtam hozzá frissítést, érdemes frissíteni, hoz valami jelentős változást, vagy inkább hagyjam a frissítést? Elsősorban ilyen típusú oszcilloszkóp használók véleményére, infójára lennék kíváncsi.
(#) nagym6 válasza devergo74 hozzászólására (») Feb 22, 2019 /
 
A frissítés a szoftverhibák javítása, érdemes.
Kikapcsolva de hálózatba bedugva szoktak világítani normálisan a bekapcsoló gombok más szkópokon, Siglentnél nem tudom. Típusát ha megadnád, akkor tudná akinek ilyen van, válaszolni.
(#) devergo74 válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 22, 2019 /
 
Siglent SDS 1202X-E a típusa. A frissítésnél, nem vesznek el el a gyártó által kalibráltak?
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2019
(#) tbarath válasza devergo74 hozzászólására (») Feb 22, 2019 /
 
Ugyan nincs ilyen szkópom, de elvileg egy frissítés nem árthat a kalibrációnak. Ha lenullázná, akkor senki se frissítene. Balesetek persze előfordulhatnak.
És javasolt legalább a frissítés idejére UPS-re dugni az eszközöket ha lehetőség van rá, mert egy fw frissítés közbeni áramszünet pusztító tud lenni.
(#) Triger válasza devergo74 hozzászólására (») Feb 22, 2019 /
 
Csak ötlet, frissítés elött próbáld lementeni a mostani verziódat is valahonnan (legjobb lenne a gyártó oldaláról), ha esetleg valami baj történik vagy csak nem tetszik valami az új verzióban, vissza tudd állítani a mostanit.
(#) devergo74 hozzászólása Feb 22, 2019 /
 
Köszi mindenkinek az infókat, sikerült frissítenem gond nélkül.
(#) nagym6 válasza devergo74 hozzászólására (») Feb 22, 2019 /
 
Akkor most egy önkalibráció fusson le, és pontos is lesz.
(#) devergo74 válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 22, 2019 /
 
Igen, megtaláltam a könyvben amit kaptam hozzá az önkalibráció funkciót, éppen fut, remélem jó lesz.
(#) Ge Lee válasza devergo74 hozzászólására (») Feb 23, 2019 /
 
Azért én előtte utánajártam volna, hogy a frissítéssel nem bukod-e a garanciát, mert előfordulhat hogy igen.
Nekem eddig nagyon tetszett az a szkóp, de most hogy írod ezt kapcsoló dolgot hát utánanéztem. És az eszem áll meg de tényleg. Már a hálózati kapcsolót is ki kellett spórolni belőle. Kinek volt az ott útban?
Ha megnézed a 1052DL tápját ami nekem van, meg megnézed a 1202XE tápját akkor az látszik, hogy teljesen ugyanaz, csak az a különbség, hogy utóbbiban csak a helye van meg a hálózati kapcsolónak, így ha bedugod, már áram alatt van a tápja. Rohadjon meg a Siglent tervezője...
Az a baj, hogy sehol nem találtam memória bővítési lehetőséget vagy leírást az enyémhez, mert igazából a kevés memórián kívül nekem semmi bajom sincs a DL-el.
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 23, 2019 /
 
Na meg a másik nagy gondom az akku. Azt is simán tehettek volna bele ha akartak volna...
(#) Cinema válasza devergo74 hozzászólására (») Feb 23, 2019 / 1
 
Igen, ha ki van kapcsolva, akkor lassan villog a kapcsolója. Tessék teljesen áramtalanítani, Én is kikapcsolom az elosztót is, így a tápja is tovább fogja bírni.
NE frissíts, csak ha hiba van a működésében, bár akkor is inkább szervizbe vinném a készüléket, mint hogy Én szívjak a frissítés által okozott másodlagos hibák miatt.

Üdv!
(#) devergo74 hozzászólása Feb 23, 2019 /
 
Hát nem tudom hogy garanciavesztéssel jár-e a frissítés, de nem hiszem, mert a kézikönyvben részletesen leírja a frissítés műveletét. Letöltöttem a Siglent oldaláról a legújabb firmware csomagot és telepítettem, majd csináltam egy automata kalibrálást ezt is a könyvben leírtak alapján, eddig üzemel.
(#) Cinema válasza devergo74 hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Örülj neki, mi is örülünk, hogy sikeres a frissítésed, de mindenféle frissítéssel vigyázni kell!
A gyártók ugyanis fenntartják a jogot mindenféle változtatásra, egy-két funkció eltüntetésére, más funkciók beépítésére, megváltoztathatnak sok mindent, ami esetleg nekünk nem szükséges és ott állunk befürödve egy frissített készülékkel, amivel eddig tudtad azt mérni, amit akartál, de mostantól már nem, mert ugye a frissítés az egyirányú művelet.
Nem akarok én senkit sem ijesztgetni, sem eltántorítani a frissítésektől, de nagyon kell figyelni és pontosan megérteni, hogy mi lesz, mi várható, mert a garancia az erre nem vonatkozik.

Üdv!
(#) devergo74 válasza Cinema hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Igen tudom hogy vigyázni kell a frissítésekkel, mert rosszul is elsülhetnek. Azért mertem megcsinálni a frissítést, mert a kézikönyvben részletesen leírták a lépéseket, idáig működik. Volt a firmware között egy pdf dokumentum, ami részletesen taglalja hogy milyen hibák kerültek frissítésre. Mondjuk ezekből én semmit nem érzékeltem eddig, viszont a " menüsor " változott a képernyőn, bekerül újabb funkció ami eddig nem volt kint. Összességében ennyit tudok elmondani az egészről, persze ha valami hibát ebből kifolyólag tapasztalok azt is jelzem majd itt, hátha valakinek a hasznára lehet.
(#) nagym6 válasza devergo74 hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Szerintem a frissítések nem azért vannak, hogy kitoljanak a vevőkkel garanciavesztés, butítás, egyebek. Ezeket a szoftver továbbfejlesztéseként adják, ami leginkább a hibák javítása. Én Owon szkópomban nem vagy rosszul működött néhány funkció, ezek javításaként voltak a frissítések azért, hogy a gépkönyvben leírt funkciók valóban jól működjenek. Tehát zömében gyári hibákat javítanak.
(#) devergo74 válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Ezek szerint te is frissítetted a szkópodat, és működik rendesen neked is. Szerintem is, ha garanciavesztés vagy más egyéb kár származna egy frissítésből, nem lennének fent a honlapjukon.
(#) nagym6 válasza devergo74 hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Frissítettem többször, mindig a legújabbra. Minden frissítésnél leírta a gyár, milyen hibák javítása az adott frissítés.
(#) msandor77 hozzászólása Márc 11, 2019 /
 
Sziasztok!

Kezdőként kérdezem, szünetmentes tápegység és inverter 230 v-os kimenetének jelalakját szeretném szkóppal megvizsgálni. A feszültségek nem érdekelnek, a multiméterem elég hozzá, kizárólag a jelalakot szeretném látni.
A szkópom elvileg 50Vpk képességű DSO.
Tegyek egy mezei AC trafót a kimenetre, és mérjem az alacsony (~9-12V) feszültségű szekunder oldalt?
Vagy ez a mérőfej jó lenne hozzá? Bővebben: Link
Vagy ez a passzív osztó? Bővebben: Link

A DSO gyárilag 9V-os DC tápról üzemel, de ezt át fogom alakítani akkumulátoros üzemmódra, ha ez számít!

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Kera_Will válasza msandor77 hozzászólására (») Márc 11, 2019 /
 
Idézet:
„230 v-os kimenetének jelalakját szeretném szkóppal megvizsgálni.”

Idézet:
„AC trafót a kimenetre, és mérjem az alacsony (~9-12V) feszültségű szekunder oldal”


Ez nem fog így menni , mert a szekunder oldalon szépen torzulni fog a primerhez képesti jelalak.Attól függően mennyire kockás vagy lépcsős, szinuszos az inverter kimenetén a hullámforma. A reaktáns (prim/sec tekercs) elemek + a vasmag tulajdonságai, telítődése ...stb. módosítják a görbét.

Akkus táplálás jobban hangzik, szkópnak a mért hálózattól független táplálással.
Esetleg leválasztó 1:1 trafó.
Föld hurkot mindenképpen kerülni kell mert nem kívánatos kósza jelalakok lesznek a mérések során.
600V 1:10 mérőfej is jobbnak tűnik, mint az 1:20 ami csak 300V ig használható.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2019
(#) msandor77 válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 11, 2019 /
 
Köszi a választ, akkor maradok az 1:10-es mérőfejnél!
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2019
(#) Koncsar hozzászólása Márc 26, 2019 /
 
Sziasztok!
Tulajdonosa lettem egy Voltcraft 2040 oszcilloszkópnak, egy tektronix P6013A mérőfejnek és egy P6021,6022 mérőfejnek. 2 hete keresem a barátságot a készülékkel. Alakul.
A kérdésem hasonló mint minden új szkóp tulajdonosnak. Mennyire jó ez a készülék még?
Jobb felső sarokban van egy kis pöcök, aminek 1kHz négyszög jelet kéne kiadnia 0.2 Volton.
Rá is tettem 1:1 állásban a mérőfejet. Jel is megvan, de csúnyának találom.
Segítene Valaki, hogy ez miért van?
(#) nagym6 válasza Koncsar hozzászólására (») Márc 26, 2019 /
 
Szkóp mérőfej testpontját is kösd a szkóphoz, pld.: "COMP-TEST"-hez, vagy BNC aljzat külsőhöz ami a képen a lógó csipesz éppen mellett van. Ennélkül is jónak kellene lenni, de kezdjük itt. Az időalapot lassítsd le annyira, hogy látni lehessen egy teljes amplitúdót, ami modulálja a négyszögjelet. Ez nagy valószínűséggel 50Hz lesz, ezt kellene tudni.
(#) Koncsar válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 26, 2019 /
 
Szia!
Letesteltem, nincs változás.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2019
(#) nagym6 válasza Koncsar hozzászólására (») Márc 26, 2019 /
 
Kép szerint a mérőfej csipesze most is levegőben lóg, nincs testen.
Ellenkező irányba kellett volna az időalapot addig, amíg nem látni pld.: szinuszjelet, amin ül a négyszög. Másik mérőfejjel is próbáld.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2019
(#) mikrodigit válasza Koncsar hozzászólására (») Márc 26, 2019 /
 
Nem ezt írta.
Az időalapot állítsd lassabbra, hogy 1-2 50 Hz-es periódust látni lehessen a képernyőn, pl. 5 msec-re. Ekkor látni lehet, hogy a mérőjel rajta ül egy 50 Hz-es hálózati feszültségen - vagy sem.
A mérőfej testelő csipesze ne lógjon, hanem csiptesd rá pl. az EXT TRIG bemenet külső fém részére. Ettől el kell múlnia a jelenségnek és csak a tiszta négyszögjelet kellene látnod.
(#) Koncsar válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 26, 2019 /
 
Igen, kipróbáltam a 2. csatorna mérőfejével, ugyan így jelenik meg a kép. Le is testeltem a mérőfejen lévő krokodilt, de nincs semmi változás.
(#) mikrodigit válasza Koncsar hozzászólására (») Márc 26, 2019 /
 
Azt nem látom jól a képen, hogy a bemenetek hogy vannak kapcsolva. Csak a CH1 jelét kellene látni, mert ha CH1+CH2 -re van kapcsolva és a CH2 mérőfeje szabadon lóg, könnyen összeszedheti a levegőből az 50 Hz-et. Kapcsold a CH2 bemeneti AC/DC kapcsolóját GND-re.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2019
(#) Koncsar válasza mikrodigit hozzászólására (») Márc 26, 2019 /
 
Átállítottam 5ms re.
Következő: »»   87 / 109
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem