Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   73 / 104
(#) VIM válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Szia! Én csak műkedvelő volnék de én is úgy látom, hogy a beépített szelep az nem biztos, hogy ide megfelelő, talán a VTA570 sorozatból a colos kellene. A 370-es sorozat nem is zár le teljesen ha kell de az 570-es az igen. Persze lehet, hogy rosszul gondolom. Már a "mofém" csapnál is van egy szűkítés a 22mm-es csőben a padló felé. De ez csak az egyik probléma lenne ha probléma egyáltalán.
(#) VIM válasza yager01 hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Nem volna kevés az az előremenő hőmérséklet. A csőtermosztát az mikor is kapcsolná a szivattyúkat. Azt látom, hogy az egyik szivattyú (padlóköri) sorba van kötve a vezeték nélküli termosztáttal. Az csőtermosztát szinte biztos, hogy bimetálos jellegű. Az a fajta nagyon lomha reagálású. Ez a csőtermosztát nagyon érzékeny és megbízható.
(#) Kovabe válasza VIM hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Most típust nem tudok de szerintem nem is ez a lényeg, a 3/4"-es keverő már biztos jobb lenne.
A mofém golyóscsap 3/4"-os ami teljesen jó. A 22-es rézcső a 3/4"-os vascsőnek felel meg így azzal nincs is baj. Egy ekkora rendszernél a 22-es rézcső hibátlan de az alá menni már vétek ha csak nem valami kisebb fogyasztóhoz vagy esetleg tömegáram szabályzás céljából van beépítve.
(#) VIM válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
A radiátoros kör szivattyúja feletti mofém csapnál a fitting és az esbe szelepnél szintén a csatlakozónál leszűkül a keresztmetszet, pont annál a körnél amelyiknél fontos volna a tömegáram a teljes keresztmetszeten. A padló körnél a szivattyúnak a legkisebb fordulaton kellene működnie a radiátorosnál pedig a legnagyobbon. Zoszka már elmondta, hogy akkor lenne jó az "egész" ha a hirováltónál csak a felső rész lenne átmelegedve, mert akkor egyenlő vagy nagyobb teljesítmény elvétel volna onnan mint amit a kazán szivattyúja odaszállít. Most az a gond, hogy a kazánköri visszatérő ideje korán felmelegszik és a kazán lemodulál, a szivattyúk pedig "elhűtik" a vizet az egész rendszerben. Kevésnek tűnik a teljesítmény elvétel a hidrováltónál. Ez adódhat a csőtermosztáttal nem megfelelő időben kapcsolt szivattyútól, vagy a csőtermosztát nem jó helyen van és az nem elég érzékeny.
(#) yager01 válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Tényleg ESBE. egyébként tökéletesen kever. Mi hátrányát kéne éreznem a mérnek? Mitől lenne jobb az 1 vagy a 3/4? A kóbor csöveket nem kell nézni.
Mikor vettem a házat még más volt a rendszer de hozzá baráltam mert nem volt jó.
(#) yager01 válasza yager01 hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Itt a pontos típus. Egyébként a rézcső mindenhol 22es.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2018
(#) yager01 válasza VIM hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Ez meg a cső termosztát
(#) VIM válasza yager01 hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Mikor kapcsol ez a "vasaló bimetál"? Rendkívül lomha és érzéketlen kapcsoló ez a típus.
(#) yager01 válasza VIM hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Most hogy itt ücsörgök és olvasom amit írtál az emeleti radiátoros kör müködik. A kazán éppen csak keringet, nem melegíti a vizet. Az előre menő forró legalább 50 fokos viszont a visszatérő is rohadt forró. Szivattyú max fordulaton megy. Eddig erre nem is figyeltem hogy kb. Mindkét ág egyforma forró. Most viszont a kazán hömérséklet mutatója leesett 50 alá a kazán pedig bekapcsolt és melegít. Azaz nem engedi 30 fok alá a kazán hőmérsékletet mint a padló esetében.

Leállítottam az emeleti kört és januárban rányomtam a padló körök termosztátjára. Abban a pillanatban elindult a zöld padló köri szivattyú és elkezdte szépen elhúzni a kazán felől a meleg vizet. a hőmérséklet a kazán mutatóban szépen fokozatosan esik le a hogy a padló kör felé tolja a felmelegített vizet. Közben a padló köri visszatérő szinte hideg hűvösnek mondanám. Az előremenő hőmérséklet a padló köri osztó mérve jelenleg 34 fok körül van míg a kazánban esik és már 40 fok alatt jár a felmelegített víz hőmérséklete de még mindig nem indult be a kazán csak a szivattyúja keringet. Miközben írok az esés folyamatos viszont a kazán még mindig nem megy csak a szivattyú keringet A padló köri szivattyúval együtt.

ha megfogom a hidrováltó kazán felőli előremenő és visszatérő csövét szinte mindkettő hideg a kazán vízhőmérséklet pedig 20 fok környékén jár de még mindig semmi. És ebben a másodpercben kapcsol be és elkezdi melegíteni a vizet egészen 60 fokig.

Most ahogy működik a kazán és melegíti a vizet a szivattyú legkisebb fokozaton tolja 42 fok körüli vizet a padlóba viszont ha megfogom a hidrováltó kazán felőli visszatérő ágát szinte ugyan olyan forró mint az előremenő. A padló köri osztó jó meleg míg A visszatérő jel értelemszerűen hideg talán egy picit langyos
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2018
(#) yager01 válasza VIM hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Szinte egy időben a termosztát jelével. Ahogy kézzel rányomok a termosztát ra szinte azonnal indítja a padló köri szivattyút
(#) VIM válasza yager01 hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Szerintem a padlókör túlzottan ráterhelődik a felfűtési szakaszban a hidrováltóra ezért megülteti a teljesítményt. Azt javaslom, hogy azt a csőtermosztátot tedd a hidrováltó kazánköri visszatérőjére és adjlál neki 40 fokos limitet (a kontaktusnak a 2 és a C között nyitva kell lennie, mert a növekvő hőmérséklet majd zárja az adott értéken és addig ebben az állapotában marad míg alá nem süllyed). Így ha a kazánköri visszatérő ez alá az érték alá esne, a padlókör szivattyúja lekapcsolódik átmenetileg, tehermentesül a kazán. A csőtermosztáton múlik, hogy ezt mennyire tudja jól "billegtetni". Ha majd kellően felmelegszik az egész rendszer, majd sokkal könnyebben fogja kiszolgálni a kazán az egész fűtési kört. A kazán hőcserélője pedig nem fog így kinézni egy idő után.
(#) zoszka válasza yager01 hozzászólására (») Dec 24, 2018 / 1
 
Nem az átmérővel van baj, hanem a kvs kicsi. Ez hmv termoszelep. A padlófűtéshez 4-6 kvs kell.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2018
(#) VIM válasza zoszka hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Szia! Talán azért tudtak olyan keresztmetszetben is adni, mert kisebb térfogatáramhoz is használják ezt. Az a probléma, hogy a kereskedésben nem mindig hozzáértő áll a pult túloldalán és ha a vevő "rossz" alkatrészt kér nem tud szólni, hogy talán nem ezt kellene megvenni hozzá vagy, hogy ha ahhoz veszi amihez tervezte az nem lesz jó és olyat ajánl amit a szerelők is alkalmaznak. A szakemberek vásárlási szokásaiból is sokat szoktak profitálni az igényes szakkereskedések akik szívesen segítenek a tanácstalan vevőnek a döntésben vagy elbizonytalanítják a vételben és nem teszik ki Őt az ilyen felesleges pénzkidobásnak.
Már itt fentebb próbáltam volna valamit segíteni, mint műkedvelő, mert érdekel a dolog de én is nagyobb térfogatáramú szelepet találtam de annak nincs 3/4"-os darabja. A VTA 370-s sorozat nem tudja elzárni a kevert köri részt még az 570-s az igen.
(#) Doky586 válasza VIM hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
A pult túloldalán mindig olyan személy áll akinek az az érdeke hogy eladjon a boltba belépőknek minnél több dolgot..

A sikeres kereskedő akkor is rádsózza a hőcserélőt és szelepet ha csak vegyestüzelésű vaskazánod v kandallód van..
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2018
(#) yager01 válasza zoszka hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Ha jól értem akkor ennek a VTA 320,350 szériás szelepnek nem megfelelő az átbocsátó képessége? Találtam egy táblázatot ami a kiválasztást segítheti, vagy segíthette volna anno.

Próbálom értelmezni amit írtok, hogy miért nem ide való ez a szelep de nem igazán értem. Mi a hátránya? Mit nyerek ha kicserélem az 5-ös szériára? Miben fog változni a működése a rendszernek?
(#) yager01 válasza VIM hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Megpróbálhatom csak nem érnek el odáig a vezetékek. Bele kell toldani. A mostani beállítás mellett a csőtermosztát azonnal kapcsolja a padlóköri szivattyút.ha átrakom és átállítom akkor ha 40 fok alá megy a visszatérő akkor leáll a padlóköri szivattyú. Miért jó ez..?
(#) Hutty válasza yager01 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Valamit nem értek. Azt írod, hogy a kazán olyan 60 fokra van állítva. De fűtés után lehűl 20 fok közelébe, miközben megy a kazán szivattyúja. A kazán égője meg nem. Azért ekkora hiszterézis már nem OK. Lehet, hogy kevés a hőelvétel, de akkor a beállított hőfok közelében kellene sűrűn ki-be kapcsolnia a kazánnak.
(#) yager01 válasza Hutty hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Ha időd engedi akkor nézd meg ezt a videót.

Bővebben: Link
(#) Hutty válasza yager01 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Ennyi. A kazán nem kapcsol vissza. A beállított hőfokot kellene tartania. Nálad elsősorban a kazánnal lesz baj. Én hobbykertész - elektronikai műszerész már nem értek ehhez. Remélem hamar megoldódik és meleg karácsonyod lesz.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2018
(#) yager01 válasza Hutty hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
A radiátoros emeleti kör hajtja a rendszert ott vissza kapcsol rendesen.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2018
(#) macsekk hozzászólása Dec 25, 2018 /
 
Sziasztok! Egy saunier duval semiatek condens 24 kazánról lenne szó a következő kérdéseimben. Csak padlófűtés van rákötve, 10 körrel ( 3 hálószoba, 3 nappali, 1 fürdő, 1 konyha, 1 gardrób, 1 előszoba )
A kazán a fürdőben van, az összes cső onnan jön ki, ott nyilván hihetetlenül meleg van. A 3 szobában -sajnos nem tudva - parketta lett letéve, ebből 2 szobában tömör fa 12 és 14mm-es, a harmadik szobában "normális" parketta van 8mm-rel, a többi helyiségben járólap van. A problémám az lenne, hogy a 3 szoba közül a két tömör fa miatt egyszerűen nem érezni semmit a padlófűtésből, illetve valamiért a járólapos konyhában sincs padlófűtés. Továbbá a kérdésem az lenne, hogy az osztó-gyűjtőnél hogyan kell tekerni a dolgokat ilyen szelepek vannak rajta ? Ahol érezhetően sok volt a meleg (fürdők, gardrób, nappali), ott lentebb van tekerve az osztó ágak most, hogy több menjen az említett problémás helyiségekbe. A visszatérő ágak ezen oldal valamelyik kommentje alapján nyitva vannak teljesen. Előre is köszi a segítséget!
(#) Hutty válasza yager01 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Kazán elektronika figyeli a kazánvíz hőmérsékletét. Alacsony -> megy a láng. Alacsony, de valami engedélyezés( szobatermo stb.) tilt -> nincs láng. Alacsony, de hiba -> nincs láng.
Mi a különbség a két kör között?
(#) Hutty válasza Hutty hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
A használati útmutatóból: – A készülékbe un. „anticiklikus“ vezérlés van beépítve, hogy fűtés üzemmódban kiküszöbölje a rövid idejű ki- és bekapcsolásokat. Ez rövid időre késleltetheti a készülék bekapcsolását akkor is, ha a szobahőmérséklet-szabályozót vagy a készülék hőfokszabályozóját magasabb értékre állítják be.

Vagyis a két kör között az áramlás a különbség. Ez a kényelmi szolgáltatás meg bekavar.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2018

17.jpg
    
(#) Mate78 válasza yager01 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Nálam is Esbe VTA372-es keverőszelep van beépítve.
100m2 ,10padlókör,semmi gond vele.
(#) VIM válasza yager01 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Olvass csak vissza ide! Itt írod, hogy a padlóköri rész szobatermosztátja sűrűn kapcsolgat. Talán nem is kellene a padlós szobában termosztáttal sorba kapcsolt csőtermosztát, mert szerintem ez okozza az egésznek a problémáját. A padlós helyiségek hőmérséklet figyelését másképpen kellene megoldani,mert ilyen egyszerűen és ilyen szőrszálhasogatóan pontos hőfoklimittel egy temperált felületű részt nem lehet megfelelően kézben tartani. Most, hogy visszaolvastam 2016-ba, azt gondolom, hogy le kellene kötni a soros szobatermosztátot a padlókörről és azt megnézni, hogy akkor hogyan viselkedik a kazán.
Most az a felállás, hogy a radiátoros kört lekapcsolja a saját szobatermosztátja és nem vesz részt a továbbiakban, majd a padlókör:
Idézet:
„A földszinten van központi helyen a nappaliban a terasz ajtó melletti falon. 20 fokra van állítva és folyton ki be kapcsol. A kijelzőn lévő hőfok nem esik, illetve nem látom mert csak ,5 tized változásokat mutat. Arra gondolok, hogy ha 1 tized fokot esik a beállított hőfok alá akkor azonnal kapcsol és pár percig járatja a kazánt és a szivattyút. Amíg a hozzászólást írom 2-szer kapcsolt ki bebe.”
ezt csinálja, ami a jelen állapotot idézi elő a kazánnál.
(#) yager01 válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Nekem sincs vele semmi gondom csak a többiek vették észre az egyik fényképen és azt írják,hogy ez nem oda való. Azt szerettem volna kideríteni,hogy milyen hátrányaim származnak belőle mert most úgy érzem hogy működik rendesen.
(#) yager01 válasza VIM hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Ezt már kiiktattam azóta és egy rádiós termosztát van helyette. Illetve 2. Az egyik lent a másik fent. A rendszer is át lett akkor alakítva a képek szerinti állapotra.
(#) yager01 válasza Hutty hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
És mit lehet ezzel az infóval kezdeni? Tudok rajta változtatni?
(#) VIM válasza yager01 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Idézet:
„Most ahogy működik a kazán és melegíti a vizet a szivattyú legkisebb fokozaton tolja 42 fok körüli vizet a padlóba viszont ha megfogom a hidrováltó kazán felőli visszatérő ágát szinte ugyan olyan forró mint az előremenő. A padló köri osztó jó meleg míg A visszatérő jel értelemszerűen hideg talán egy picit langyos”
Amikor így kezd felmelegedni a padlós rész akkor a keringető szivattyúja mikor áll le a kazánköri szivattyújának 20 fokra való lekeringetéséhez képest? Nem úgy van, hogy a kazán hamar felfűti a hidrováltóig a kört a padlóköri szivattyú meg elhűti, mert még mindig keringet? Ha ez a helyzet akkor mégis csak kevés a tömegáram a padlókör irányába az ESBE szelep miatt és a csőtermosztát is későn kapcsol avagy nem jókor kapcsol a teljesítményigénynek megfelelően. Próbáld meg a csőtermosztátot oda tenni és úgy bekötni ahogy mondtam (átmenetileg).
(#) Doky586 válasza yager01 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Szerintem amit el lehetett rontani azt el is rontottatok.
Kezdve azzal hogy nem ilyen szimpla átlátszó csövet kellett volna a padló alá fektetni. Aztán a szivattyúk két külön vízköre sem létezik. (az egyik padlókör sorba van kötve az összes többivel) Szerintem jelentős újragondolásra lenne szükség..
Következő: »»   73 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem