Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   52 / 104
(#) tibibalogh520 válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Szia Doky!
Csizmadia maradjon a kaptafánál!
Meglátásod több sebből vérzik!

Idézet:
„"Soros kapcsolás esetén ugyanaz az áram folyik át az elemeken" jelen esetben áram helyett vízmennyiség értendő.”

Itt már is elbuktál, hiszen itt nem (csak) vízmennyiségről beszélünk, hanem hőmennyiségről is! Mint ahogyan, a villamosságtanban is, egy fogyasztón átfolyt áram nem önmagában adja az ott eldiszipált teljesítményt, hanem abba keményen bele szól, a rajta eső feszültség is !
Hidd el, létezik egy olyan fogalom, hogy "Épület gépészet" Nem a villamosságtanból fejlődött ki!!! Ha érteni szeretnél hozzá, akkor tanulgass, mielőtt butaságokat beszélsz!
(#) Doky586 válasza Tetye hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Soha ne mondd hogy SOHA !

"külön körben (külön szivattyúval) hőcserélő nélkül"
Itt van a fórumon képekkel illusztrálva: Bővebben: Link

"azonos körben (mintha csak egy radiátor lenne)"
Itt a lakóparkban ahol lakok többeknél is így oldották meg. ez van.
Legfeljebb azt lehet mondani hogy nem így kellett volna. De van ilyen.
Igaz a padlófűtés másodlagos jellegű, én is kibírtam egy évig nélküle amikor meghibásodott (nálam a szivattyús hőcserélős van) és csak a radiátor ment.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2016
(#) Tetye válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Nézd meg amit linkeltél:
Idézet:

"külön körben (külön szivattyúval) hőcserélő nélkül"
Itt van a fórumon képekkel illusztrálva: Bővebben: Link”

Itt ugyan abban a körben van mint a radiátorok, nincs külön keringető szivattyú, csak 1 plusz ami a vizet keveri.

Idézet:
„"azonos körben (mintha csak egy radiátor lenne)"
Itt a lakóparkban ahol lakok többeknél is így oldották meg. ez van.”

Abba a lakóparkba se költöznék akkor. 50-60C-os padlón sz...r lehet kimenni még WC-re is ...
Hőcserélő teljesen felesleges, semmi értelme ilyen körbe beépíteni, pénzkidobás, hibalehetőség.
Mondjuk kíváncsi lennék milyen lehet 1 év után egy járólappal burkolt helység ami alatt 60-80C-os vizet hajtanak át.... Biztos tartós dolog. Arról nem is beszélve hogy milyen egészségtelen. Kb fel lehet jelenteni a kivitelezőt... gondatlanságból elkövetett tartós egészségkárosítás... bla bla bla...
(#) yager01 hozzászólása Jan 10, 2016 /
 
Kicsit átvariáltam a meglévő rendszert (előzmény: Klikk)

Most már úgy tűnik, hogy működik rendesen, de még mindig nem érzem tökéletesnek. A padló szivattyút most maximumon járatom (tesztelem) és az 1" -os szelepről levettem a kapilláris érzékelővel ellátott thermo fejet. (csak azért, hogy full nyitva legyen és ne legyen kontroll) Az előre menő ágból érkezik a kb. 60 fokos víz ami a szelepen keresztül halad a szivattyú felé, úgy, hogy a szivattyú a padló visszatérő ágból is szívja a jelenleg 32 fokos visszatérő vizet. A gondom az, hogy 38-40 fokot tudok csak mérni felső, azaz előre menő osztón. A padlóba nyugodtan mehet 45 fok is, ezáltal gyorsabban melegedne és kevesebbet menne a kazán.

Lehet folytanom kéne a padló visszatérő ágát egy gömbcsappal, hogy onnan kevesebbet tudjon szívni a szivattyú és az előre menő 60 fokos víz domináljon ami a szelep felől érkezik?

Vagy fogadjam el, hogy ki kell dobni onnan mindent és berakni egy ESBE keverő szelepet?
(#) Tetye válasza yager01 hozzászólására (») Jan 10, 2016 /
 
Szerintem maradj a keverőszelepnél, azt egyszer beállítod és biztos hogy normálisan fogja szabályozni az előremenődet.
Nincs akkora összevisszaság, annyi hiba lehetőség.
(#) zoszka válasza yager01 hozzászólására (») Jan 10, 2016 /
 
Csak nyomott rendszernél működik ez a fajta rendszer, a szivattyú nem jó helyen van, vagy a 'T" helyett egy 3 utú termoszelep kell, akármit is varázsolsz rajta. Ennyi munkával, vagy még kevesebbel már át is alakíthattad volna.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2016
(#) yager01 válasza zoszka hozzászólására (») Jan 10, 2016 /
 
- Mitől "nyomott" egy rendszer? Nem értem...ez mit jelent?

- A szivattyú miért nincs jó helyen? Mit csinál most rosszul, és mit fog jobban csinálni ha átkerül oda ahol szerinted jó helyen van?

- Mivel azt írtad, hogy "vagy a "T" helyett..." ezzel azt akarod mondani, hogy az egyik megoldás az, hogy így marad minden és a szivattyú átkerül oda ahová mondod?

- VAGY minden így marad (kivéve, hogy a kapilláris érzékelős termo fej kikerül az előre menő ágból) és a "T" helyére berakok egy ESBE keverő szelepet ami mindig állandó előre menő hőmérsékletet fog biztosítani?
(#) VIM válasza zoszka hozzászólására (») Jan 10, 2016 / 1
 
Szia! Összeollóztam az eredeti felállást az ajánlottra de nem tudtam mindent a helyére tenni, pl. a grunfoss szivattyút azt fordítva kell majd beépíteni. Így gondoltad? Nem értettem az utóbbi kialakításnál a padlókör visszatérőjén azt a visszacsapó szelepes átkötést. Most így próbálom érthetőbbé tenni a kérdező számára dolgokat, talán ez segít megérteni számára a megépítést, átalakítást.
(#) yager01 válasza VIM hozzászólására (») Jan 10, 2016 /
 
"Nem értettem az utóbbi kialakításnál a padlókör visszatérőjén azt a visszacsapó szelepes átkötést."

Azért került oda az átkötés, kiváltva ezzel az eredeti felállást mi szerint : a visszatérő osztóról vette a most berakott ESBE szelep helyén a 1" -os "T" idomon keresztül a bekeverendő vizet a szivattyú! DE ez nem működött mert folyamatosan csak a saját vizét keringette a rendszer a coll-os "T"-n keresztül és nem engedett be semmi meleget a kapilláris érzékelős termo szelep felől. Hideg volt a padló kör. Így ott leválasztottam és egy visszacsapó szelepen keresztól (természetes fojtás) kötöttem be a szivattyú elé és a 3/4"-os szelepet nagyobb, 1"-ra változtattam, növelve így a tömegáramot.

- A bordó szivattyú miért nincs jó helyen miért került fel az előre menő radiátoros ágba?
- Beraktad a keverő szelepet. Miért marad ott a termofejes kapilláris szabályozó? Mi értelme van?

A kérdés most is hasonló, mint az előző hozzászólásban. Mi változik a mostani működő állapothoz képest?
(#) VIM válasza yager01 hozzászólására (») Jan 10, 2016 /
 
Szia! A hidra váltóba oda van szállítva a teljesítmény, ezt a teljesítményt kell a köröknek a saját szivattyúikkal "benyomniuk" a körükbe, tehát az előremenő oldalon kell nyomni a szivattyúknak és nem a visszatérő oldalon. Az elválasztást a visszacsapó szelepek látják el. Az általad most alkalmazott átkötést nem értem, hogy milyen elgondolásból építetted be a padló visszatérőjén.
(#) yager01 válasza VIM hozzászólására (») Jan 10, 2016 /
 
Lásd a választ az előző hozzászólásban a "miért-re".

Miért jelent problémát, hogy a Grundfos szívja a radiátoros kört és nem nyomja fentről? Szívja a visszatérő osztót és tolja felfelé a vizet a hidro váltó felé. A másik irányba (a padló visszatérő felé) pedig nem tudja áttolni mert ott a visszacsapó ami nem engedi így a víz csakis a hidro váltó felé haladhat.
(#) VIM válasza yager01 hozzászólására (») Jan 10, 2016 /
 
Csak próbálok segíteni, mert én nem vagyok szakember (az Zoszka), de kicsit másként kell gondolkodni a vizes dolgoknál, mint ahogy azt egy átlag ember gondolná. Ne kelljen most erre kitérni külön, mert a topik sem ezt a célt szolgálja (elektromos lenne a hivatalos). A termofejes kapilláris szelep fogja meghatározni, hogy mennyi legyen az előremenő hőmérséklet a padlókörben, tehát ezzel kezdődik a felépítés. Az érzékelője az előremenő nyomott osztóban van és az érzékelő a szelepen beállított hőfokra fogja szabályozni a keresztmetszetét. Itt jön közbe az ESBE és segít az optimális keverési arányt kialakítani mind tömegáram, mind hőmérséklet terén. A radiátoros kör szivattyúja (a piros) a hidraváltó miatt nincs a jó oldalban, mert nem beszívni kell tudnia a szivattyúnak a teljesítményt, hanem a hidraváltóból "levéve" benyomni a körbe. Egészen másképpen alakul az áramlás ha a szivattyú a visszatérőn van. A lehűlt víz az nehezebb fajsúlyú és nem arra megy amerre "gondolná az ember", így a hidraváltóban a keringés nem az optimális keveredésnek megfelelően alakulna.
(#) yager01 válasza VIM hozzászólására (») Jan 10, 2016 /
 
Köszönöm, próbálom felfogni. Közben Zoszka is felvilágosított telefonon. Így átlag emberként kezdem felfogni, hogy mi történik ! Hálás köszönet nektek !
(#) VIM válasza yager01 hozzászólására (») Jan 10, 2016 /
 
Még csak annyit, hogy szerintem a gyűjtő-osztón alkalmazott csapok és radiátor visszatérő csavarzatok fordítva lettek alkalmazva. Ha már egyszer ezek lettek beépítve akkor az előremenő oldalon kellett volna lenni a visszatérő szelepeknek, hogy "finoman" hangolhatók legyenek a körök szabályzása, a visszatérőn pedig a csapok .... Ez az osztó-gyűjtő radiátoros rendszerhez való nem padlóhoz így nem lehet hozzá megfelelő kiegészítőket utólagosan hozzáépíteni a rendszer finom hangolásának érdekében (pl. termoszelepet, motoros szelepet, áramlásmérőt ...). A másik észrevétel, hogy a piros szivattyúhoz majd ne felejts el tenni másik elzárós hollandert is, hogy az esetleges javítás és csere alkalmával ki lehessen emelni a helyéről nagyobb vízveszteség nélkül is.
(#) yager01 válasza VIM hozzászólására (») Jan 10, 2016 /
 
Értem. Köszi az észrevételt.
(#) LazaHunter válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 13, 2016 /
 
Látom az én padlófűtés megoldásom sikerült példaként felhozni, de én nem emlékszem, hogy mondtam volna az külön körön van, mivel a Baxi kazánunk csak egy kört kezel. Így a radiátorkörből kap a termosztatikus szelepen keresztül annyi meleg vizet, hogy ne legyen melegebb kb 35 foknál, a szelepen túl pedig az ott lévő szivattyú keveri/mozgatja/mittoménmitcsinál a padlóban lévő vízet - ami meg csak akkor kapcsol be, ha a tszelep előtti cső elég forró - az egyébként szarul mérő csőtermosztát szerint

De egyébként én is csak találgatom hogy műkszik ez a vacak, így vettük
(#) SzAndras00 válasza LazaHunter hozzászólására (») Jan 13, 2016 /
 
Szia!
Milyen Baxi-d van?
(#) LazaHunter válasza SzAndras00 hozzászólására (») Jan 13, 2016 /
 
Szia,

Ecofour 24F
(#) yager01 hozzászólása Jan 17, 2016 /
 
Ez az első telem a padlófűtéssel és úgy gondolom, hogy a termosztátom vezérlése nem logikus. Lehet ez a normális, de az is lehet, hogy rossz helyen van...stb. A földszinten van központi helyen a nappaliban a terasz ajtó melletti falon. 20 fokra van állítva és folyton ki be kapcsol. A kijelzőn lévő hőfok nem esik, illetve nem látom mert csak ,5 tized változásokat mutat. Arra gondolok, hogy ha 1 tized fokot esik a beállított hőfok alá akkor azonnal kapcsol és pár percig járatja a kazánt és a szivattyút. Amíg a hozzászólást írom 2-szer kapcsolt ki bebe.

A másik kérdésem az lenne hogy van e értelme 5 tized fok eséseket engedni és ez alapján vezérelni? Mondjuk éjszaka 19.5 nappal délután 20... Vagy sokkal gazdaságosabb a hőn tartás? Egyébként úgy vettem észre, hogy az állandó 20 fok beállítás mellett gyakorlatilag online megy a kazán. A visszatérőm 30-32 fokra kúszik fel. Az előre menő mikor megy a kazán 38fok és a kazán leállása után folyamatosan esik ahogy bekeveri a szivattyú a körbe...majd a kazán újra indul.
(#) Kovabe válasza yager01 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Nézd meg hány fokra van beállítva a kazán előremenője, lehet hogy túl alacsonyra van véve, milyen készülék?
(#) yager01 hozzászólása Jan 17, 2016 /
 
Vaillant vu/vuw 180/1 xe. Kb.. 60 fokot állit elö és így hogy nincs bent a normális Keverő szelep 40 ° körüli előre menőt tud csinálni. a visszatérő hőmérséklet jelenleg 34 °-os. 24 óra alatt 18 m³ gáz fogyott el hogy gatyában rohangálok. a házam egy kettő szintes lánc ház az alsó szinten jobb és bal oldalon fűtetlen garázsok vannak. 30as téglafal szigetelés nélkül, és kb. 500,méter padló fűtés cső van lefektetve, és kb.80-90m2 a földszint. És nem fűtők mindenhol egyformán.
(#) Kovabe válasza yager01 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
A termosztátod kapcsolgat ki be vagy a gázkészülék? Milyen termosztát?
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016
(#) yager01 válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
A termosztát és így a készülék is mert vezérli. Egyébként azt elfelejtettem, hogy természetesen az emeleten mennek a radiátorok... Függetlenül a padlótól.
(#) Tetye válasza yager01 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Milyen típus a termosztát? Nekem is lehet benne beállítani ilyen idiótaságot hogy 0.5fok különbségnél kapcsoljon. De a normál szerintem az kb 20+1,5 kikapcs és 20-1 a bekapcs ami 2,5fok difi lenne.
(#) Kovabe válasza yager01 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
És mi vezérli az emeleti radiátor kört? Mindenképp nézd meg hogy van e hiszterézis kapcsoló a termosztáton illetve biztos vagy a termosztátban mert ez olyan megfutás gyanus.
(#) yager01 válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Teljesen függetlenül működik egymástól az emelet és a földszint az emeleten egy rádiós termosztáttal vezérlem a kazánt. a földszinten egy Buderus vezetékes termosztát van.a használati útmutató itt van a kezemben de típust sajnos nem látok rajta.
(#) SzAndras00 válasza yager01 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Szia, az a Buderus valószínűleg egy Honeywell , (a belseje) az meg így működik helyesen. Ha akarsz, nézz utána a PID szabályzóknak, ebben az van,sokkal energiatakarékosabb, és komfortosabb mint a sima hiszterézis alapú termosztátok, inkább az emeletit is lecserélném egy hasonló működésűre.
(#) Kovabe válasza yager01 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Akkor már csak egy dolog lehet, rossz helyen van a termosztát, nagy a hőmérséklet ingadozás
(#) yager01 válasza SzAndras00 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Tudsz ajánlani valami occsó szabályozót?
(#) szaki112 hozzászólása Jan 18, 2016 /
 
Szia! Nem tudtok olyan vezerlopanelt feg c18hoz ami kikapcsolas utan meg vagy 5 percig keringteti lassan a vizet?
Következő: »»   52 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem