Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő inverter javítás
Lapozás: OK   80 / 114
(#) dobo válasza Attila5959 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Szerintem nem szabad hogy baja legyen a gépnek. Olyan mintha mindig tig üzemmódban használnád a gépet.
Ami gondot okozhat hogy a sima elekrtódafogó szigetelése nem biztos hogy a nagyfeszt is kibírja. Kiemelten figyelni kell a szigetelésére nehogy a tenyeredhez huzzon át véletlenül.
(#) david08 válasza Attila5959 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Szia!
Elég egyedi az ötlet, nem találkoztam még ezzel a megoldással, a HF gyújtásban nemhiszem hogy kárt tenne mivel DC módban addig üzemel míg ki nem alakul a hegesztőáram.
Az elektródafogók műanyag burkolata valóban nem 10-15kV-ra lett tervezve így oda kell rá figyelni, mert kellemetlen tud lenni ha esetleg átüt.
Javasolnám a kiegészítő szigetelést gumicső, zsugorcső stb..
(#) Chipmunk1960 válasza Attila5959 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Szerintem nem, ugyanaz mintha TIG módban használnád. Belül van is egy szikraköz, ahol át tud húzni, ha nincsen elég közel az elektróda. Ahhoz a pálcázoz a TIG fordított polaritása jó, csak alu hegesztésnél kell megfordítani. Persze, ha tudja a gép.
(#) laszlo21 hozzászólása Dec 25, 2018 / 2
 
Üdv!
Az Iweld gorilla microflux 121 nogas gép megjavítva, IGBT és dióda csere után a gép tökéletesen működik.
Cseréltem még a feszültség stabilizátorokat mert valami csiszolt vackok voltak benne.
Természetesen a gépen mindent végignéztem ami esetleg zárlatos lehetett vagy szakadt.
Minden forrasztási pontot lelakkoztam, IGBT lábaira vissza raktam a szigetelést amit a régiről leszedtem a dióda lábait lelakkoztam.
Alkatrészek amik bekerültek:
- 3db 60APU04PBF
- 2db FGA60N65SMD
- 7915
- 78S15
- 78S05
- 2db 1N5819 (SB140)
Amint lesz kis időm visszarajzolom a kapcsolási rajzot, hogy később is meglegyen, esetleg megoszthatom majd itt is vagy az Iweld kötekedni fog majd?
Még egyszer köszönöm a segítséget
Kellemes és békés ünnepeket kívánok mindenkinek.
Üdvözlettel:
László
(#) Attila5959 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Nagyon köszönöm a megnyugtató válaszod,vagyis a fogóra fogatom a mikrókapcsolót,Tig mód DC-ben ragyogóan működik , és érintés nélkül gyújtja a Cell-Bázikus párost. Mivel DC az áram,igy a polaritás is helyes,vagyis a fogómra + jön. AC módban,vagyis ugyanez kábelcsatlakozásnál lenne a polaritás forditott.
dobo-nak,is üzenem,hogy nem tapasztaltam nagyfesz áttütést a fogón. Ez békebeli 350A-os bakelitnyelű,és az elején hibátlanok a porcelén védők.

Vidám utóünnepet kivánok Attila
(#) erbe válasza Attila5959 hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Idézet:
„AC módban,vagyis ugyanez kábelcsatlakozásnál lenne a polaritás forditott.”

AC módban nem lehet fordított a polaritás, hiszen a frekvencia ütemében folyamatosan cserélődik.
Legfeljebb a kitöltési idővel lehet eltolni.
(#) Attila5959 válasza erbe hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Szeva.

Azért irtam igy,mertha Tig módnál hegesztenék elektródával,és a gép kijövő jeleinek megfelelően csatlakoztatom a kábeleket,ivszakitást követően a nagyfesz csettegő hangja kb 3-5 mp-ig hallatszott. Hogy ez természetes e nemtudom.
Egy biztos , az elektróda elhegesztése Tig /DC állásnál csak úgy működik,mintha Avi pisztolyyal használnám,tehát a testkábel a + kijövetenn van. Ezért keveredtem bele az AC,és DC polaritás funkciókba. Mert úgyvéltem,hogy alugegesztéskor AC állásnál a munkakábel - .
Egy érdekességet figyeltem meg : A bázikus drót könnyebben gyújt,ha kb 5mm bevonat hiányzik a végéről. Tök buli...................az biztos !!!!
(#) BlackForce válasza laszlo21 hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Nyugodtan közöld le itt a fórumon.Részemről nagyon pozitiv gesztus lenne ha megosztanád velünk a rajzot.
Mivel nem lopott gyári rajzról van szó,hanem saját idődet ráforditva visszarajzolt dologról,esetleg az eredeti alkatrészeket helyettesitő alkatrészeivel kiegészitve teszed fel,abban csak az irigy találhat kivetnivalót.
Hiszem a szaktársak is egyetértenek velem.
(#) Chipmunk1960 válasza Attila5959 hozzászólására (») Dec 27, 2018 /
 
Én előtte mindíg odakoccintom a hegyét a betonhoz téglához, akkaor lepattan a bevonatból annyi, hogy sokkal könnyebben ívet fog. Főleg, ha már volt előtte hegesztve, mert a bevonatból kicsöppen a pálca anyaga.
(#) Attila5959 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Dec 27, 2018 /
 
Szeva. Eszerint teis Tig-DC móddal hegesztessz bázikust,vagy cellt !?
Én ma jöttem rá,hogy igaz amit irsz,vagyis egy csikk leesett a satupad mellé,és a végén hiányzott a bevonat kb 8mm hosszan. Na............gondoltam azértis kipróbálom,hogy mit tesz az érintésnélküli gyújtás. Szószerint elhültem a csodálkozástól,mert a bázikus gyönyörűen ivet fogott,pedig ez a csikk nyár óta ottvolt a nyirkos betononn !!
Tök bulik ezek az okos gépek.......................bárki bármit mondd !!!
Szeva
(#) Phile80 válasza Attila5959 hozzászólására (») Dec 27, 2018 /
 
Nem a kezeddel van a gond, a cellulóz és egyes bázikus elektródák magasabb gyújtófeszültséget igényelnek. Általában a kínából származó készülékek nagyrésze nem is tudja leolvasztani őket. Nekem van egy gépem, aminek a nevében is benne van "CE" ami a cellulózra utal, 100V az üresjárási feszültsége. Nem ritka a 120V sem. Egy átlagos inverter gyújtófeszültsége csak 60-75V között szokott lenni, azért nem lehet vele normálisan hegeszteni ilyen pálcákat. A már megkezdett bázikus pálcáknál az szokta a problémát okozni, hogy a bevonat megolvad és a vízüveg rákerül a pálca végére ami megakadályozza a gyújtást. Egy reszelővel eltávolítva a réteget ismét gyújt.
(#) Attila5959 válasza Phile80 hozzászólására (») Dec 27, 2018 /
 
Szeva,valamijen szintenn igazad lehet,mégpedig a gyújtófeszültséget illetően. 1986,87 tájékán hegesztettem cseh zetor dinamóval 800mm - es csövet. De a műhelyben ugyancsak győri dinamóink voltak....................biztonn állitom,hogy ezek is 60v körili árammal gyújtottak. A cell ivfogása egy pipa irásjelhez hasonlit,csak az alsóiv igencsak hosszú,vagyis érintéskor az elektródát enyhén húztam. A vékony bevonatnak köszönhető a kevés salak. A varrat nemojan mint egy R21-es dróté,hanem csúnya rücskös. A varrat keresztmetszete a lényeg,ami tökéletes zárványmentes volt. Ennek anyagösszetétele is komojabb az összes többi fajtától,pont ezért használták a KVV-nél. (Kőolajvezeték vállalat) Abban is igazad van,hogy nem egészen pontosan a kézremegés a hiba,de az eltelt 33év,az azért mögöttem van. Bár az akkori munkatársaim csak 2 sör után tudtak dolgozni,mára megértettem,hogy miért. Mondjuk én szódát fogadtam el a főnöktől.
Az inverterek gyújtófeszültsége viszont hasonlit a dinamókéhoz,de én állitom,hogy stabilabb,mert egy forgó fép mindig is ingadozóbb áramú,mint egy "álló"
Egyébként ma próbáltam a 3.2-es cellt,tökéletesen gyújt bármijen hosszú is a csikk.
A bázikusnál is igazad volt,mert tényleg egy gömb alakul ki a végén. Nos ez a Tig /DC mód hihetetlen jó dolog. Csak a hiba ottvan,hogy nincs MIT hegeszteni. A nyugati munkadaó már az 50-eseket is mellőzi !!!
Te mijen móddal fogatnád a mikrókapcsoló zsinórját az elektrógafogó kábeljára ? Próbáltam párhuzamosan,szikszalaggal,de nemtetszik,mert a kábel nemúgy hajlik,vagyis merevlett. Gondoltam,hogy nagyemelkedéssel körbecsavarnám,és csak 50cm-ként szalagoznám. Csak nemtudom,hogy a nagyfesz neme visszajut a gépbe ? Hogylehetne ezt esztétikusan megoldani,kb 8m kábelonn ?
(#) Chipmunk1960 válasza Attila5959 hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Szia, Két komponensű ragasztó, vagy ragasztópisztoly. A vezetéket, műanyag kötegelővel."A nyugati munkadaó már az 50-eseket is mellőzi !!!" Egy álláshírdetésben 20-45 ig olvastam targonca vezetőt...
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2018
(#) Bubu54 hozzászólása Dec 28, 2018 /
 
Sziasztok,

Került hozzám egy Kaiser MIG-MAG 305-ös CO-os inverteres hegesztő aminek a tolomotorjat nem lehet szabályozni. Kapcsolási rajzot nem találtam sajnos, a motortól vissza követtem a vezetősávot es egy kis panelba csatlakozik be, amin egy TL494-es IC van, leválasztó trafó hiánya miatt szkoppal nem tudok mérni jelet sajnos. Valaki találkozott már ilyen problémával?

Válaszokat előre is köszönöm.

Üdvozlettel Bubu54
(#) Imi68 hozzászólása Dec 30, 2018 /
 
Szevasztok Mesterek! BLM-2000DTM típusú inverteres heggesztő panelről hiányzó ellenállások értékét szeretném ha megmondanátok.Ha tudja valaki .Sajnos így kerűlt hozzám.Csatoltam képeket. Köszi a segítséget
(#) Temela hozzászólása Jan 2, 2019 /
 
Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni javítás ill. info, különösen kapcsolási rajz tekintetében.
Conex hegesztő: Z2 értéke (elpukkant), egzotikus tranzisztor helyett valami javaslat: SLJ7JMFC (nem találtam semmit a neten róla)

Flinke hegesztő: kapcsolási rajz, poti érték és bekötés ill. LED-k bekötése (ezek nélkül kaptam) hibáját így még nem tudom

Kaiser NBC 250 hegesztő: kapcsolási rajz, poti érték és bekötés ill. LED-k bekötése (ezek nélkül kaptam) A hiba megvan, igbt csere.

Róluk készült képek csatolva.
Köszi.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2019
(#) Imi68 válasza Imi68 hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Szevasztok! Tudom, nem könnyű megállapítani a kérdéses ellenállások pozícióját ezekről a fotókról, ezért teszek még fel képeket!!
(#) Imi68 válasza Imi68 hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Bocsánat!! Ezt a képet szerettem volna feltenni! Természetesen mivel IGBT-ről van szó a kollektor lábról jön a főtrafóra
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019
(#) noresztu hozzászólása Jan 6, 2019 /
 
Üdv mindenkinek!
Van egy Stahlwerk 200 Amperes AVI hegesztőm és szeretném megjavítani.Találtam 6 db zárlatos MDQ23N50D -es mosfetet. Az a gond hogy nem találok hozzá kellene valami helyettesítő de az sem lenne baj ha nagyobb teljesítményű mert már másodszor ment tönkre.Először szervizbe volt akkor 3 db ment tönkre de azt IRFP22n60 -ra cserélték ki de ilyet sem találok itthon.Esetleg az IRFP27N60K jó lehet?
(#) Chipmunk1960 válasza Imi68 hozzászólására (») Jan 9, 2019 / 1
 
Szia, Az a snubber circuit, egy másik gépben 22 Ohm volt, gondolom azért építették 2-ből, hogy nagyobb legyen a terhelhetősége, értéke elméletileg azonos a másikkal. Célja, a félvezetőt megvédeni a tranziensektől.
(#) Imi68 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jan 9, 2019 /
 
Szia!! Nagyon köszönöm a válaszod ! Én is kis értékre gondoltam ,mert azért nézegettem én is áramköröket.Sajnos konkrétan ezt nem találtam meg,és mivel csak hobbista vagyok jónak láttam kérdezni.Azért van némi segitségem mert a fiam műszerész bár nem ezen a területen dolgozik. Még egyszer köszi!!
(#) Arpika92 hozzászólása Feb 1, 2019 /
 
Sziasztok. Adott egy PROCRAFT inverter heggeszto. Kiment benne egy tranzisztor. A szama 50T65FSC. A kerdesem az lenne hogy mivel tudnam helyetesiteni? Valaszokat koszonom elore is
(#) mpisti válasza Arpika92 hozzászólására (») Feb 1, 2019 /
 
FGH50T65 néven keresd. Az aliexpressznél beszerezhető
(#) Arpika92 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 1, 2019 /
 
https://www.adelaida.ro/?subcats=Y&status=A&pshort=Y&pf...page=6 es ezek kozul valameik jo volna e? Aliexpresszrol nem tudok rendel i
(#) granpa válasza Arpika92 hozzászólására (») Feb 1, 2019 /
 
Hasonlíts össze az adatlapokat. 50 A, 600 V felettieket nézz.
(#) Arpika92 válasza granpa hozzászólására (») Feb 3, 2019 /
 
(#) Ge Lee válasza Arpika92 hozzászólására (») Feb 3, 2019 /
 
Majdnem biztos hogy nem. Először azt nézd meg, hogy az FGH-ban van-e dióda, szerintem van, az IRG-ben meg nincs. Az IRG sorozatot én biztosan nem tenném bele hegesztőbe, mert jóval lassabb. Csak így futtában átnézve az adatlapokat, mondjuk 40kHz-en az FGH tud kb. 65A-t, az IRG meg csak kb. 18A-t. De ha netán magasabb frekin megy az invertered, mondjuk 100kHz-en, ott az FGH még tud kb. 40A-t, az IRG pedig csak kb. 8A-t.
(#) Ge Lee válasza Arpika92 hozzászólására (») Feb 3, 2019 / 1
 
Itthoni boltok kínálatában a HGTG-t érdemes keresni, megvenni. Kellően gyors, és bírja a strapát.
(#) Isti69 hozzászólása Feb 9, 2019 /
 
Sziasztok kedves fórumtársak!
Segítségre lenne szükségem. Tönkrement a Tenic-148-as inverterem. Hegesztettem vele, letettem a pálcát igazítani a vasat, és egyszer csak megállt. Szétszereltem de nem találtam benne láthatóan rossz, elfüstölt alkatrészt. Sajnos nem találok róla kapcsolási rajzot. Ha valakinek esetleg lenne... A fórumot olvasgatva arra rájöttem hogy az AIEW140-DC inverter teljesen ugyan az. Igaz "Békabácsi" hibája más volt nem sokat segített. Addig eljutottam az elektrolit kondenzátorokat kicseréltem, kivétel a két táp szűrőkondenzázort, de azokat mérve jónak tűnnek nincsenek kiszáradva. Rajtuk kb. 290V DC feszültség mérhető. Mostani állapot szerint világít a túlmelegedés ledje, de nem csinál semmit. Van benne egy 7815 stabilizátor, ennek a kimenetén megvan a 14.75V a bemenetén meg kúszik felfelé a feszültség, nem áll be fixre. A segédrelé nem húz be. Feszültséget adva rá működik, behúz és akkor világít a táp ledje. Arra nem jövök rá, hogy a relé honnan kapja a feszültséget. A körülötte lévő diódák is jónak tűnnek. Beforrasztva mértem őket. Esetleg valakinek valami ötlete? Ja leválasztó trafóról próbálom. De szerintem ez nem befolyásolhatja. Segítséget előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2019
(#) BlackForce válasza Isti69 hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Attól függően hogy mekkora a bemeneti AC táp fesz,a DC feszültség is változó,de általános esetben a kondin kicsit többet kéne mérneg kb 31x-32x V/DC (ha az AC 220-230V).A relé környékén szokott lenni egy 7-10W ellenállás is (sok esetben 47 ohm körüli értékkel).Nálad van ilyen nagyobb teljesitményű ellenállás?Az rendben van?
Következő: »»   80 / 114
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem