Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   320 / 368
(#) gordonfreemN válasza szs hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Egy tekercs a primer csak megcsapolások vannak rajta. Ha 110V-ra is képes akkor ha 220V a primer akkor az azt jelenti, hogy az egész tekercs középen van megcsapolva, mert igy felezed és ugye 220/2=110. 230V-os ugyanigy lesz, ekkor az egész tekercs 230-ra van meretezve/tekerve, de van kivezetés a 95,6%-ánál is meg az 50%-ánál is. Ezeket a megcsapolásokat tudod kapcsolni. Mivel neked a 230 kell igy a teljes tekercset rá kell kapcsolnod. Legjobb módszer amit granpa irt. A szekunder elméleted téves, ha 110V-os kisebb menetszámmal de 230-at rákapcsolva gerjeszted, akkor elvileg megnövekedne a szekunder fesz de a túlgerjesztés miatt ez hibás üzem lesz.
(#) szs válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Ok, köszönöm, sejtettem én hogy téves az elméletem
El fogok most ezen a hsz-odon gondolkodni!

...azaz: nem. Nem úgy gondoltam én a szekunderre, hogy 230V-ról járatom a 110V-os primer részt(ha lenne), hanem úgy: 110V-ot adok a 110V-os félrésznek, akkor a szekunder is feleződik (ha érthető ez írásom)
De ez most részletkérdés, a fő részét még meg kell agyalnom a hozzászólásodnak
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2019
(#) gordonfreemN válasza szs hozzászólására (») Jan 3, 2019 / 1
 
Nem. Ha 230-as teljes primer tekercsnek adsz 230V-ot akkor is 17V lesz a szekunder, meg ha a 110V-os primer tekercsnek adsz 110V-ot akkor is 17V lesz a szekunder. Mivel ekkor a gerjesztésed ugyanannyi lesz.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2019
(#) Alkotó válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Ha nem akarunk teljesítményt veszíteni, akkor a 2 db, fél-fél menetszámú primert párhuzamosan kellene kötni. A felezett primer feszültséghez dupla áram kell azonos teljesítményhez.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2019
(#) gordonfreemN válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Teljesítmény tekintetében jogos az észrevételed, de nem akartam ezzel bonyolítani az egyelőre elmélkedő fórumtársnak a gondolatait.
De teljesen igazad van.

más: képzeld én is rászoktam a Gyöngyösi trafós cégre. Nagyon korrekt banda, már többször rendeltem tőlük és nagyon kedvesek, gyorsak, pontosak, segítőkészek.
(#) Alkotó válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 3, 2019 / 1
 
Mondom már régóta...
(#) szs válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Ó, na ezt néztem be -egyszer
(#) gordonfreemN válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Próbálkoztam egy darabig alkalmi vételekkel, használt kész trafókkal meg helyi alakokkal (fleta) tekertetni, de mindig az volt a vége, hogy a trafó brummogott, morgott minden gyíkja volt. Itt meg amit kérek, azt kapom. Ha azt mondom legyen 240V-os a primer, mert nálam biza 239V a hálózat, akkor nem vitatkoznak (hogy minek az meg felesleges) hanem elkészítik és néma csend van...
Volt már olyan eset is, hogy bemehettem és kiválaszthattam a legjobban gerjeszthető magot! Ez a vevőorientált hozzáállás!
(#) szs válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Én is vettem tőlük a másik "projekt"-hez. Tényleg nagyon rugalmas, segítőkész ember volt, akivel kapcsolatba kerültem.
Csak mivel én nem vagyok vállalkozás, kicsit kerülő úton kellett eljárnunk (ebből is látszik a rugalmasság, megoldotta), de így nem merek (egyelőre) újabb szívességet kérni tőlük...
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2019
(#) szs válasza szs hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Tegnap feltettem a kérdést a transzformátoromról, hogy hogyan is állhat ez belülről, és hogyan is kapcsolgat a kapcsoló, és hogy vajon mit mihez kell kötnöm, ha le akarom szedni a számomra fölösleges kapcsolót.

Azt hiszem, megvan a megoldás (fel is tettem képben), a barna-pirosat kell összekötnöm, a rózsaszínt el is hagyhatom, hogy 220V-ról (ami nálunk 230V) működjön.
Megnéznétek, hogy jól gondoltam-e?

Persze, mérni is fogok, mielőtt összeállítom, de szeretem megtervezni a fejemben ezeket a dolgokat, pláne, hogy ez nekem azért jószerivel ismeretlen terület.
(#) granpa válasza szs hozzászólására (») Jan 4, 2019 / 1
 
Jól kisilabizáltad, de a mérés eldönti, hogy jó-e.
(#) szs válasza granpa hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Akkor az elgondolásom akár helyes is lehet.
Nem ígérhetem, hogy hamar beszámolok az eredményről, mert most a hétvégén más elfoglaltságom lesz, de meg fogom írni.
Köszönöm szépen.
(#) gaben62 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
üdv, Régi Pioneer erősítőből származó,/kiszerelt /, hegesztett EI lemezes 300Va, hálózati trafót szétvágtam fűrészlappal, áttekertem 72V-ra, majd összecsiszoltam a 2magot, és összeragasztottam epoxi-gyantával, satuba szorítva,
Rátettem rögzítőbilincset,olyan lett mint gyári állapotú korában, nem zug, /íróasztalon sem/ nem melegszik, bármikor használható, bárhol..
(#) gordonfreemN válasza gaben62 hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Én azt értem, hogy magadnak frankón megcsinálod (mennyi az üresjárati primer áram?) De amikor szakit kerestem mert trafóra volt szükségem nem jelentkeztél. Ez az egyik. Másik. Honnan tudhatnám, hogy ami neked nem zúg nekem se fog? Na ezért nem bizok meg már a magánakciókban... Ahol gyártatom már a trafókat, ott nem sufni műhely van, hanem erre specializálódtak. Nincs rizikófaktor.
(#) Gafly válasza szs hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
De a kötelező soros izzót az első próbánál ne hagyd ki...
(#) Ge Lee válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Idézet:
„Nincs rizikófaktor.”
Azt azért illet volna a mondandódhoz hozzáfűzni, hogy ha kérsz rá felárért impregnálást. Ha nem kérsz, akkor pontosan ugyanazt kapod ott is mint bármelyik másik cégnél, csak alapból kb. 20%-kal drágábban. Képelek is, hogy ne csak összevissza beszéljünk.
Azok a használt trafók amiket nemrég vettem nagyon olcsón, a típusjelölés alapján az általatok favorizált helyről valók, ott gyártották 2001-ben. Visszabontottam a primerig, meg egy másik gyártótól származó trafót is. Vajon látsz-e bármilyen különbséget a másik gyártó termékéhez képest, a lakk színén kívül? Én nem látok. Illetve egyet látok, meg félúton láttam még egyet, a beillesztett kis képek tanulsága alapján. A Tector trafóban alapból hőkapcsoló van a hőbiztosíték helyett, amit abba neked csak felárért tesznek. Előbbi ha túlmelegszik lekapcsol, ha kihűlt visszakapcsol, utóbbiban meg old a hőbizti, eldobhatod a trafót.
Aztán a szekunder lebontása után figyeltem fel arra a képen látható apróságra, hogy a primeren lévő szigetelés az alsó kivezetőszálnál hiányos volt, azaz nem volt szigetelés a primer és a szekunder között (piros nyíl a képen)!!! Nem én szakítottam szét a lebontás közben, hanem ez így nézett ki! A favorizált gyártód termékénél...
Ezeket csak a tisztánlátás miatt írtam le. Toroid sok megfordult a kezem között, de zúgni nekem eddig csak egyetlen egy zúgott, aminek eltolták a vas impregnálását, és a lemez belső vége zizegett. Hozzáteszem, ebből az EHT 160-H-ból van vagy 5db, és az egyik ebből is zúg. Na nem nagyon, de hallható.
Annak a fajta gyártásnak két előnye van (ha hajlandó valaki megfizetni). Az egyik, hogy kérhetsz rá primer impregnálást, amivel a minimálisra csökkented a primer menetzárlat lehetőségét. A másik, hogy nem csak adott feszültségű trafót tudsz venni, hanem ha neked éppen 36,5V-os kell, akkor olyat csinálnak. Egy nagykerben ilyet nem tudsz venni.
(#) gordonfreemN válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Nem értem miért írkálok még ehhez a témához, amit kellett már leírtam, de ezek szerint félreérthető voltam. Lényegében nem akartam én megbántani senkit, csak azt szerettem volna, ha a leendő konstruktőrök kihagyják az általam már elkövetett pénzkidobásokat!
Nem más gyári termékekhez mértem, hanem ezekhez a házi barkácsokhoz. Többször rendeltem privát emberkétől toroidot, egyszer sem sikerült "csendesre" kivitelezni.
Következő:
hirdetés, 230V-os toroid eladó. Kérdezem, honnan tudni hogy 230-as, ha nincs rajta a gyári adatlapja? Válasz: mert 230-as készülékben volt. Kérdésem: és csendes vagy zúg? Válasz: hát zúg, de nála amúgy is 240V van, meg blabla. De ha nem kérdezem, akkor 7ezer ft-om bánta volna. stb. Tele az ország ilyenekkel.

Lényeg: más gyártó is biztosan csinál jó toroidokat, de nekem ők vannak közel és igen segítőkészek, rugalmasak, pontosak. Mi ezzel a gond?
Ha többe is kerül 20%-al mint a házi jellegű toroid, akkor is nekem megéri, mert tudod melyik a drága szalámi? Amit kidobunk mert nem ettük meg, mert olcsó volt és nem ízlett senkinek.
Eleinte én is próbálkoztam, spóroltam kemény 3.000ft-ot 20.000-nél. Azóta a szekrény alján hever magyarul kidobtam az ablakon a kemény pénzeket.

Az, hogy te találtál hibát, lehet másik gyártó termékében is találnál hibát.
A gond nekem a bolti toroidokkal nem is a feszültség, mert ott lehet kompromisszumot kötni, hanem azok fix gerjesztéssel fix primer feszültséggel kerülnek a boltba és ilyen tekintetben nincs választék. De ha én alul szeretném gerjesztetni, illetve 240V-ra méretetztetni, mert nálam 240V mérhető a fázison meg mondjuk erősítőt készítek? Meg vagyok lőve. Pláne 300VA felett, nem nagyon tartanak a boltok. Van, de nem mindenhol, ha meg húsz helyről rendelek, akkor a postaköltség is több lesz, mint 30ezer. Ők pedig elkészítik az igényeim szerint, ha kell.

Én szivesen támogattam volna itteni fórumtársat is, aki igényesen dolgozik, de nem jelentkezett senki, mikor érdeklődtem. Szóval a lehetőségek is behatároltak.

Nem kértem impregnálást, nem is értem, hol olvastál ilyet, vagy ezt miből gondolod? Nem kell ahhoz, hogy néma csend legyen, de tudod mit, itt a lényeg a képen, ez egy 500VA-es terhelhetőségű toroid üresjáratban:

2.jpg
    
(#) Ge Lee válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Azt én mind értem amit mondasz, viszont úgy látszik én nem voltam érthető.
Idézet:
„Ha többe is kerül 20%-al mint a házi jellegű toroid”
Nem a házi barkácsnál kerül többe, hanem a többihez képest. Nézd meg a lomex vagy a TME honlapján hogy mennyi egy 300VA-es toroid. Kb. 20%-kal olcsóbb, pedig még nekik is van árrésük a gyártóhoz képest.
Idézet:
„Nem kértem impregnálást, nem is értem, hol olvastál ilyet, vagy ezt miből gondolod? Nem kell ahhoz, hogy néma csend legyen”
A vasmagot mindenképpen impregnálni kell, anélkül nincs ami egyben tartsa a feltekert szalagvasat. Ha ezt elrontják, na akkor fog zúgni. A primert meg azért célszerű impregnálni, mert ha nincs impregnálva (ahogy a képeimen is látod), akkor csak a szerencsének köszönhető ha nem mozdul meg valahol egy menet. Ugyanis ha megmozdul, akkor az reszelni fogja az alatta vagy felette levő menetet, és kész a menetzárlat. Vagy nem olvastál még elég menetzárlatos toroidról itt a topikban?
Amit mérsz, a 11mA pedig 2 dolgot jelent:
1: nagyon nagyon jól készítették el a vasmagot
2. mégsem készítették el annyira jól, viszont alágerjesztettek valamennyit
Nekem voltak régen olasz 400VA-es toroidjaim, azok ugyanígy 11mA körül vettek fel terheletlenül. Volt errefelé régen egy gyár amit vagy 20 éve bezártak, nekik a csúcs az 9mA volt a 630VA-es toroidon, normál gerjesztésen. De annak minden munkafolyamata kellő gondossággal lett végrehajtva, fusiban.
(#) gordonfreemN válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Bármelyik is legyen a két lehetőség közül, a végeredmény szempontjából, hibátlan.
plusz még a szállítási költség mindkét boltból ugy 2000ft és akkor már mindegy is az a 20%, ami egy 10.000-ft-os tételnél máris fedezi. Tehát mindegy honnan rendelem ekkor e szempontból. Viszont még midnig ott a rugalmasság, teljesítményválaszték, egyedi igények, több szekunder, ilyen olyan feszültség, ilyen-olyan gerjesztés.
Nem baj, ha másnak nem tetszik, azért én leírtam, hogy nagyon korrektek.
Elfogadom azt is viszont, ha te ezzel nem értesz egyet.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2019
(#) gaben62 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 5, 2019 1 /
 
mi az hogy eldobhatod a trafót` ha kiolvad a hőbizti?
ez egy egyszerűen nem igaz, mert amikor kiméred hogy szakadt a primer, a hk.miatt, akkor csak a szigetelő fóliát kell leolvasztani forr.pákával, majd az alatta +bujó hk. 2lábát átforrasztod 0,13-as huzaldarabbal, és mindjárt megy a primer, és működik a trafó.
Ezek a hőbiztik 105-115fokra vannak méretezve, de az évek múlásával, az anyaguk öregedése révén, maguktól is megszakadnak, ez inkább kisebb teljesítményű trafókra jellemző..
Sokan emiatt dobják, kukázzák a cuccot.
(#) gordonfreemN válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Ez az "ár" dolog még zavar engem.
Kép. TME.
Ehhez annyit tennék hozzá, hogy az egy dolog mit látsz.
De ha elmész személyesen, illedelmesen köszönsz és megrendeled, akkor meg fogsz lepődni, nem kerül ettől többe, akkor sem ha a 240V-os primerrel, lágyítva és hőkapcsolóval kéred. Sőt.
Ehhez még továbbra is hozzátenném, ha nekem nem 35 illetve 40VAC-re van szükségem, hanem 37-re ráadásul 4-szer, mert 40-nél már sok esne az áteresztőn és nagyobb borda kéne ami plusz költség, 35 meg kevés, mert akkor nem szűr, ez esetben ha felhívod a TME-t, nem biztos, hogy gyártatnak neked egyedi darabot.
Ők viszont mindig egyedi gyártást indítanak ha elválalják.

Elismerem egyébként, ha otthon van aki ezeket megtekeri magának (mint gaben62), van helye ideje türelme és tudása, én csak azon sokalltam be, hogy vannak akik a semmirekellő portékáikat simán eladják, nem számít, hogy másokat lehúznak vele.
(#) Ge Lee válasza gaben62 hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Persze. És a szekunderrel addig mit csinálsz? Ráordítasz hogy addig húzódjon félre? Le kell bontanod a szekundert, meg meg kell bontanod a primer szigetelést is, majd az átkötött hőbizti vezetékét újra szigetelni, és azon a részen újra visszatekerni a poliészter szigetelőanyagot. Nem azt amit lebontottál, hanem az újat. Meg el kell menni a boltba, és meg kell venni a szekunder huzalt, mert azt sem tekerheted vissza.
Ez a hőbizti is egy olyan dolog, aminek az elgondolása valahol, valamikor talán nem is volt rossz, de én azt mondom, inkább csak a vásárlóval történő kibabrálás, ami megfelel a mai kor elvárásainak. Dobd el, vegyél újat.
(#) Orbán József válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Én évtizedekkel ezelőtt jópár ilyen hőmás relét gyűjtöttem össze magyar búvárszivattyúk újratekercselésekor.
Semmit nem védett, ezzel együtt leégtek a szivattyúk. Illetve azok kerültek hozzám, 10 db kb.
(#) Alkotó válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Nem pont ehhez a hozzászóláshoz, de a trafógyártatáshoz.
A 3 szoros impregnálás az jó dolog. Vasat-primert-szekundert szoktam kérni.
A hőbizti/hőkapcsoló az mindig kérdés. Lehet ez is, az is (szerintem ez alapáras), de én általában nem kérem egyiket sem.
Valaki említette, hogy az impregnálás tartja a vasat egyben. Én voltam ott, láttam hogyan készül a vasmag, mert ugye azt is maguk gyártják. A tekercselés után ponthegesztéssel rögzítik a vasmagtekercs végét.
(#) Ge Lee válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Engem is zavart, így meg is néztem, mindkettő aktuális árlista. Szóval a 20%-kal nagyot tévedtem, valójában a két azonos teljesítményű trafó árában 41%-os különbség van, ennyivel olcsóbb a TME (beszúrtam a képbe). Ha jól emlékszem a lomex-é még olcsóbb.
Az egyedi igényeket senki nem vitatta eddig sem, nem is az volt az írásom tárgya. Hanem az, hogy azt hittem, hogy egy kép önmagáért beszél, elárul mindent. Hát megint tévedtem. Egy kép van akinek elárul mindent, van akinek meg semmit sem...
Szóval csak azt akartam azzal a képpel bizonyítani, hogy alapesetben ott éppen ugyanolyan munkát végeznek mint bárhol máshol, semmivel sem jobbat, mint ahogy azt gondoltad. Csak éppen 41%-kal drágábban...
(#) szikorapéter válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Ha már tudsz "hivatalos" árlistát akkor én is kérdeznék egyet ha nem gond. Van egy 2000VA-es 2x80V-os toroidom ő kb. mennyit érhet?
(#) Ge Lee válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Motorba ez akkor véd ha megfelelően van elhelyezve, ami egy motor esetén nagyon nem egyszerű. Nekünk a porszívóban van ilyen, az biza leoldott amikor sokáig ment úgy, hogy tele volt a porzsák. Azt hittem leégett a motor, de nem, amikor visszahűlt ment újra.
A porszívóban sikerült nekik valami zsugorcső szerűséggel ráhúzni a tekercsre, meg is védte.
(#) Ge Lee válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Csatlom akkor az egészet, én is úgy kaptam még a nyáron véleményezésre. Egyébként pedig annyit ér amennyit neked megér. Vagy annyit ér, amennyiért el tudod adni. Manapság használtan már egy toroidot sem lehet eladni van hogy félárban sem. Én bontottam már szét párat, az előző képen lévőket is, nálam ezért lettek kegyvesztettek. Hiába akármilyen jó, ha egy időzített bomba. Összerakod hónapokon át tartó melóval a kis akármidet, veszel bele jó drágán egy toroidot, aztán x év elteltével azzal szembesülsz hogy ellövi a biztit, mert menetzárlatos lett. Köszönöm, de akkor inkább magam gyártok trafót, arról tudom hogy mi és hogyan került bele.
Az előző képen láthatóaknak 2000Ft-ért vettem darabját, na ennyit megért, mert ott a jó mag, meg rajta a primer. Impregnálni kell, szigetelőanyagom van, és mehet rá a szekunder. Utána ez biztos hogy nem lesz menetzárlatos, meg a hőbiztit sem fogja ellőni mert nem lesz benne.
(#) Orbán József válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
A motorban a segédfázis-főfázis átfedésnél volt/van a két tekercs közé rakva, valami hőálló fehér valami volt ráhúzva. Elvileg működnie kellett volna, 95 foknál kapcsol. Elképzelhető, ha nem volt úszókapcsoló és sokáig - napokig - ki-be kapcsolgatott a relé...?
Én is külső biztivel szerelem a trafóimat a készülékben. Kicsi trafónál a primer huzal a bizti, nagyobbnál meg a külsőt jobbnak gondolom.
Alkotónak:
Valóban, így vannak készítve a toroidok, néhány kisebb mag hányódik is nálam, az olyan szorosra van "bótilag" tekercselve és aztán hőkezelve, hogy nem tartom lehetségesnek a vas mozgását, rezgését.
(#) Ge Lee válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 5, 2019 / 1
 
Nézd meg az apróban a toroidomat, ahhoz az árlistához képest félárban sincs, mégsem kellett eddig senkinek, pedig még használva sem volt. Mondjuk a gyártójáról, előéletéről én sem tudok semmit.
Következő: »»   320 / 368
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem