Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   77 / 104
(#) Lamprologus válasza Gaga_1 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Ha szivattyúkat építesz be, akkor mindegyik ágba ( radiátor körbe is!) kell visszacsapó is, különben "érdekes" áramlások alakulnak ki. Innentől kezdve a gravitációs áramlás is megszűnik, mert a gravitáció már nem tudja kinyitni a visszacsapót.
A rajz alapján pl ha indul a fan-coil szivattyú, akkor a radiátor körön keresztül (is) áramoltatja a vizet, az üzemi irányhoz képest ellenkezőleg.
(#) vatti65 válasza Lamprologus hozzászólására (») Jan 11, 2019 1 /
 
Lehet kapni olyan visszacsopót amit a gravitációs áramlás is kinyit, nálam szépen működik.
2 colos és 1,5 colos méretű. Annyi, hogy csak vízszintes ágba lehet beépíteni.
Üdv.
(#) Gaga_1 válasza Lamprologus hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
köszönöm a válaszod . berajzolod nekem hova kell a visszacsapó ?
De amúgy ez így működőkepés ?
nekem a lényeg h a radiátorban mindig forduljon meg a víz . mivel a Fan coil szivatyujat a meleg víz fogja kapcsolni. A fan coil olyan szűk a csöve h kell neki a szivattyúz
(#) Doky586 válasza Gaga_1 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Szerintem ne tervezd át a rendszert, jó ez így, csak legyen benne nyomás.
Kezdd azzal hogy a csöveket mosd át (ahogy már javasolták) és a teljes rendszert is (kazánban megnyitod a vízbeeresztő szelepet, it a képeken látható leeresztő szelepet szintúgy (wc kagylóba irányítva) és járatod a szivattyút.

Valószínű már az új szivattyú is úgy néz ki mint a régi, csak még nem égett le.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) Doky586 válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
És a 3lábú szelep két szélső állását teszteld le: elvileg csak az egyik szélső állásban szabad a melegvizet átengednie. Ha csak középső állásban enged át egy kevéske meleget a szélső állásokban nem, akkor gyanús hogy fordítva van betéve.
(#) gulyi88 válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Akárhogy is van bekötve, nem lehet szélső helyzetben mert, akkor valamelyik szivattyú irányát elzárja, elzárhatja (a kazánt vagy a padlófútését). Most valószinűleg a kazán előremenője van elzárva, ezért a 15 másodperces kazán üzem (túlmelegedésre leáll) és az, hogy nincs melegvíz a padlókörben.
A következőt kellene tenni:
1 A kimosást érdemes megejteni, még ha nem is azonnal, meg légteleníteni.
2 Osztó-gyűjtó szelepeket maxra kinyitni
3 Keverőszelepet középállásba tekerni (bal ütközésig majd jobb ütközésig, majd a felét vissza, ha körbeforog, akkor a számskálán az 5-ösre).
4 Hőmérőt tenni a paldló előremenő osztójának közelébe (akármiylet, akár DMM thermoelemmel, vagy gyári csőtermométert a csövére stb..)
5 Padló szivattyút indítani a billenőkapcsolóval
6 Kazánt indítani a termosztát bekapcsolásával
Így el kell induljon a padlófűtés (előremenője melegszik)
Amint a kazán eléri a beállított előremenő hőmérsékletét (kb 60°C) ezt kijelzi akazán, akkor lemodulálja magát (és, ha tudja, akkor folyamatos üzemben tartja ezt a hőmérsékletet.
Ha nem tudja annyira lemodulálni magát, akkor tovább melegszik az előremenő és a kazán leáll utókeringet majd valamikor visszakapcsol...)
Szóval, ha a kazán beállt 60°C körüli előremenőre, akkor a paldó keverpőszelepét kissé elmozdítani az egyik irányba (kb 10% elmozdulás) megvárni, hogy merre mozdul az előremenő osztó hőmérséklete. Majd kis lépésekkel a megfelelő irányba 35-40°C körüli értéket kell beállítani. Közben meg kell nézni, hogy az osztóból mindkét ágban megy-e ki melegvíz.
Ha az osztógyűjtő szelepei elállítgatásra kerülnek, akkor a keverőszelepet újra kell állítani (miután a kazán előremenője állandósult). Sőtt lényegében a kerverőszelepet folyton után kell állítani időnként vagy ha a rendszeren változtatás történik.
Késöbb kellene/lehetne tenni rá egy szervo mozgatót és egy szabályozót.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) Doky586 válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Ha egyetlen szelep elzárásával tönkre lehet tenni a kazánt akkor ott nagy gondok vannak.. Ez kb olyan hogy a radiátort is szabad teljesen lezárni ha meleg van.. Feltalálták az osztó-gyűjtó szelepet.
Padlófűtéses szobában is szabad lezárni, mert ha csak az ablak nyitvatartásával lehet a hőmérsékletet levinni..
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) gulyi88 válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Hát jelenleg úgy néz ki a rendszer, már amennyit megtudtunk róla, hogy a kazán és a keveőszelep között nincs semmi. Nincs radiátoros kör, nincs fix bypass !?.
Szóval, ha a szelep szélső állásban van, akkor valamelyik ága zárva van. A három ágból kettőn szivattyú van, elég nagy az esélye, hogy az elzárt ág az egyik szivattyúé, mindegy hogy most keverésre vagy osztásra van bekötve a szelep (mindkét esetben igaz).
A kazán lehet hogy megvédi a szivattyúját (nyomás, térfogatáram, hőmérséklet, közül mérhet többet is és letilthat ezek rendellenességére).
De a paldó szivattyút a billenőkapcsoló nem védi meg semmitől. A dzsuvától is tönkremehetett, de elképzelhető, hogy akár a helytelen szelepbeállítástól nyúvadt ki.
(#) VIM válasza bazsi82 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Próbáltam lerajzolni a rendszeredet és a rajz alapján az alábbi lett a felállás. A keverő szelepedet azt nem ártana átfordítani a bejövő oldalra, hogy ott legyen a nulla állás és jobbra a kevert kör felé a 10-s állás. Ezt a forgató gomb levételét követően az alatta lévő skála meg és elfordításával lehet elérni ha minden igaz. A fordító szelepszár lapolt része nézzen felfelé és ott legyen a nulla állás, amihez képest majd jobbra kell fordítani a szelepszár gombját a keverési oldal felé. A határolónak ezt a skálaívet kell engednie. A jelenlegi skálaállás szerint a kevert oldal el van zárva teljesen és a szivattyú az nem biztos, hogy így keverni tudna. A kazán szivattyúja és a padlóköri szivattyú is a visszatérő ágban van. Ebből csak a kazán szivattyúja nyom a rendszerbe a padlóé csak szívni tudja azt a visszatérőben. Az ajánlott bekötésekben a padlóköri szivattyú az a keverőszelep egyenes ága felől érkező és kevert hőmérsékletű fűtővizet nyomja a padlófűtési körökbe. A lényeg, hogy a keverő szelepet át kellene fordítani, hogy az áramlási irányok aránylag megfelelőek legyenek.
(#) Tomi111 válasza bazsi82 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Szia! Annak a szelepnek szerintem több fajtája van. Nem tudjuk, milyen van beépítve. Mindenképpen tedd középállásba és úgy próbáld. Így akár lehet, hogy a kazán visszatérője teljesen el van zárva, a szivattyú csak a csőkígyóban keringeti a vizet, a kazán meg egyáltalán nem tud keringetni, ezért áll le 15 mp után.
( a kazánon hány fokra van állítva a vízhőfok? )
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) Doky586 válasza VIM hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Idézet:
„Az ajánlott bekötésekben a padlóköri szivattyú az a keverőszelep egyenes ága felől érkező és kevert hőmérsékletű fűtővizet nyomja a padlófűtési körökbe.”
Most is jó helyen van a padló szivattyú. Az hogy a hidegvizet szívja vagy a melegvizet nyomja az ezen szempontból mindegy. A csövek nem lapulnak össze a szívástól mint egy szívószál..
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) Gaga_1 válasza Lamprologus hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Köszönöm a válaszod !

Akkor hova kell a visszacsapó be tudod rajzolni ?
Lengőtányéros visszacsapószelep
Visszacsapószelep fémtányérral

ebből melyik kell ?
(#) VIM válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Idézet:
„A csövek nem lapulnak össze a szívástól mint egy szívószál..”
Az addig rendben van de a nyomott rendszerek jobb hatásfokúak mint a szívott, csökkent nyomásúak. A kazán tágulási tartálya az előfeszíti a rendszert és a szivattyúja nyomottá teszi a padlófűtési elosztóig ahol leesik a nyomás a körök irányában amit a visszatérő oldalon mintegy megszívja azt a padlóköri szivattyú. Nem tudom, hogy ez így helyes okfejtés e részemről de egy előremenő ágba kötött maximális fordulatú szivattyú és egy visszatérőbe telepített legkisebb fordulaton működő szivattyú, jó párosítás e ebben az esetben. Nem ismeretes a rendszer nagysága sem, hogy ahhoz elegendő e egyáltalán a kazán 8 literes tágulási tartálya.
(#) Doky586 válasza VIM hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Hány wattal fogyasztana kevesebbet a motor ha a fűtés cső másik végébe szereltetné át..?
Villanyszámlában hány eFt/hó? (hány évtized alatt térülne meg az átszerelés költsége?)
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
(#) Bakman válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Az előre menő ágban lévő motor nagyobb hőterhelésnek van kitéve, így inkább hátrány a dolog...
(#) erbe válasza VIM hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Előremenő ágba nem érdemes ilyen szivattyút tenni. Magas hőmérsékletnél letilt, azaz amikor legjobban kellene, leáll.
(#) Doky586 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Egyetértek.
(#) bazsi82 válasza VIM hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Kedves Vim,

Próbáltam átfordítani, de meg se moccan, próbálta fogóval is de nem mertem nagyon erőltetni, ez normális, h ekkora erőt kell kifejteni egy ilyen eszköz elfordításához?

ÜDv
B.
(#) bazsi82 válasza Tomi111 hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Szia, sajnos nem tudtam elfordítani a szelepet illetve fogóval is próbálkoztam de nem mertem nagyon erőltetni. A kazánt 1-es fokozaton használjuk, ami 35-45 fok között lehet.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
(#) VIM válasza bazsi82 hozzászólására (») Jan 13, 2019 / 1
 
Elméletileg nem volna szabad, hogy ennyire szoruljon de a szivattyúdnál látható "szmötyit" látva a csövek elszíneződése is jelentős szennyeződés jelenlétére utal, ami ennél a szelepnél is okozhatott beragadást. A szelep az szétszerelhető, ebből kifolyólag ki is lehet tisztítani ha szennyezett. Ha levetted a forgató gombot, le kell venni a skálázott lapot, mert az alatt van a korlátozó lemez is. Ha pedig alapjában véve nem lehet mozdítani a rajta lévő forgató gomb segítségével akkor az biztosan be van ragadva és ahogy a képen látszik, el van zárva a kevert oldali leágazása ami nem teszi lehetővé a kevert hőmérsékletű víz beállítását.
(#) VIM válasza bazsi82 hozzászólására (») Jan 13, 2019 / 1
 
A javító készlete így néz ki. Ha nem akar mozdulni a forgató tengely, akkor lazítsd meg a csavarjait, ütögesd, kocogtasd meg a tengelyt és közben próbáld fordítani. Ereszteni fog a lazított részeknél de ha visszahúzod a meglazított csavarokat, meg kell szűnjön a szivárgás. Ha onnan színes lé távozik ("szmötyis") akkor nem biztos, hogy ez sikerülni fog. Szinte biztos, hogy át kell mosni a rendszert.
(#) VIM válasza bazsi82 hozzászólására (») Jan 13, 2019 / 1
 
Ha jól láttam a kazánod az nem kondenzációs és nem láttam a hozzá való alacsony fűtési hőmérsékletű rendszerre való csatlakozási dolgokat. Ha ilyen alacsony hőmérsékleten járatod vagy kell járatnod a készüléket annak primer hőcserélő tönkremenetel lesz a vége, mert ÍGY fog kinézni rövid idő múlva. Ezért volna fontos a kevertköri ág nyitása a háromutú szelepnél, hogy fentebb lehessen venni az előremenő hőmérsékletet.
(#) Doky586 válasza VIM hozzászólására (») Jan 13, 2019 / 1
 
Mivel eddig nem mondtad neki hogy ezt ne fűtés közben csinálja, lehet hogy már a kórházban fekszik égési sérülésekkel a forró víztől és ezért nem tud válaszolni..
(#) bazsi82 válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
nem vagyok olyan bátor, hogy csak úgy hozzányúljak egy ilyen rendszerhez
(#) bazsi82 válasza VIM hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Kedves Vim,

A kazán melletti szűrőt le mertem szerelni és nagyon sok szmötyi volt benne amit kimostam és visszatettem, azóta a kazán nem áll le 10 másodpercenként folyamatosan megy ameddig kell.

Természetesen az átmosást jövőhéten csütörtökön megcsinálják (én nem merem inkább fizetek érte) és utána jelentkezem még hogy helyrejött e a fűtés.

ÜDv
B

IMG_7707.JPG
    
(#) bazsi82 válasza erbe hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Kedves erbe,

Elvileg automata légtelenítőim vannak és azt mondta a szaki bácsi, hogy nem kell a csapokat kinyitnom.

Üdv
B
(#) Lamprologus válasza vatti65 hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Szerintem, ha egy párhuzamos ágban dolgozik egy szivattyú, az csinál akkora ellen nyomást, hogy nem fog kinyitni a szelep a gravitációs áramlástól!
(#) Lamprologus válasza Gaga_1 hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Mindhárom ágba kell visszacsapó. Ha sikerül is olyan visszacsapót beszerezned amit a gravitációs áramlás kinyit, az is csak akkor fog nyitni, ha a szivattyúk nem mennek a többi ágban!
(#) VIM válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
A megtérülés tekintetében egyetértek, persze ha nekem kellene ezzel a kész rendszerrel szembesülnöm, nem okozna problémát az átépítése és a rendszer nyomottá alakítása. Van ITT egy régebbi okfejtés erről a dologról szemléletesen. Ennél a zárt rendszernél a visszatérőbe épített szivattyú az automata légtelenítőkön keresztül be fogja szívni a levegőt és az elég lesz ahhoz, hogy úgy nézzen ki tőle a rendszer ahogy az jól látszik a képeken. A Grunfoss pdf.-ben is mind az előremenő ágba van beépítve a szivattyújuk.
(#) Doky586 válasza VIM hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
A több évtizedes linked/cikked a nyílt tágulási tartályal rendelkező rendszerekről szól. Ez nem ilyen. Jellemzően 1 bar nyomás van bennük. A szivattyú is 'csak' egy gyenge fűtési keringető szivattyú és nem egy markológép munkaszivattyúja. Ezért egyszerűen képtelen beszívni a levegőt a túlnyomás alatt levő rendszerbe..
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2019
Következő: »»   77 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem