Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Precíziós órajel-Master Clock
Lapozás: OK   3 / 4
(#) Ferkógyerek válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Az OCXO is hangolható kis mértékben.
A végfelhasználás célját nem igazán értem, de minek egy ilyen stabil oszcillátor ha minden frekvenciát ebből származtatsz?
Az alap problémára pedig szerintem egy kézenfekvő megoldás a DDS használata.
Egy vezér oszcillátor szolgáltatja minden DDS órajelét. Annyi DDS IC kell, amennyi frekvencia egyszerre rendelkezésre kell álljon. Nem olcsó megoldás.
(#) pcmaster90 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Minden számítógépes egységet szeretnék minél pontosabb frekvenciáról járatni audiofil célra kell,és ezért kell a stabil oszcillátor referenciának. Felvázolnád egy ábrán hogy mire is gondolsz pontosan?
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) szeg76 válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Programjaid futnak rendesen a célmeghajtóról? Ha megnyitsz egy sima ASCII szövegfájlt, olvasható?
Fájlrendszer ép marad bármilyen lemezművelet után?
(#) pcmaster90 válasza szeg76 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Igen ,de hogy jön ez most ide?
(#) szeg76 válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Úgy, hogy egy olyan mennyiségű és mintázatú hiba, ami másolás után egy audioállományban csak műélvezeti szempontból vett minőségvesztést okoz, gyakorlatilag szinte minden más tárolására, de méginkább az elemi működésre alkalmatlanná teszi a meghajtódat.
(#) pcmaster90 válasza szeg76 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Neharagudj de szerintem te nagy tévedésben vagy mert azt mindenki tudja és magad is tapasztalhatod hogy az audio állományok vagy fájlok ide-oda másolásával mindig romlik a minőség ez egy normálisabb audio rendszerben simán halható és tapasztalható.
S ez érvényes még a legújabb SSD M.2 -nél is!Nemtudom mien audiorendszered van de ez nem is rám tartozik de pl egy jó rendszernél simán meghallod még azt is ha usb-re kimásolsz valamit majd visszamásolod a gépre s összeveted a kettőt.Ja és ez nem az mp3 -ról szól hanem losless - flac
(#) szeg76 válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Ez olyan hibaarányt feltételez, amit nem füllel vennél észre először.
(#) pcmaster90 válasza szeg76 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Hidd el hogy ez nem hiba legalábbis nem az amire te gondolsz,ez minden tárolóegységre érvényes legyen az új vagy régi s bizony hogy észrevenni.Ezt nem csak én állítom s tapasztaltam.
(#) pcmaster90 válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Minden másolás még a lemezen belüli áthelyezés is ,csak nem akkora mértékű minőség romlást eredményez.
(#) pcmaster90 hozzászólása Jan 11, 2019 /
 
De ez még a szebbik változat ,én azokat kedvelem a legjobban akik az írott audio cd-t áttírják egy másik audio cd-re majd így tovább s azt állítsák hogy ugyanúgy szól
(#) szeg76 válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Ha ez így lenne, minden frissen telepített szoftver véletlenszerűen működne.
(#) pcmaster90 válasza szeg76 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Ettől nem fog véletlenszerűen működni egyik szoftver sem bár kitudja még itt is előfordulhat olykor hogy valamelyik funkció nem működik rendeltetés szerűen .Inkább az audiofájloknál tapasztalható ez a jelenség.
(#) Bakman válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Szép is lenne. Ezek alaján csak torz képek és nem működő fájlok lennének a gépemen. Nem egyszer biztonsági mentésből kellett visszamásolni ezt-azt, soha nem voltak gondok. Redundancia fogalmát ajánlom figyelmedbe.

Nem mellesleg ezzel egy igen nagy fába vágtad a fejszét amiben alul fogsz maradni. A gond az, hogy ezen a fórumon alapvetően műszaki emberek vannak, átlagos hallással, akik egyszerűen nem hisznek a High-end -ben, egy nagy lehúzást látnak benne. Innentől kezdve kb. erre számíthatsz. Gondoltam leírom, ne érjen túl nagy meglepetésként...
(#) pcmaster90 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Nyugodj meg nem ér nagy meglepetésként.Hidd el hogy azok a fájlok már nem azt a minőséget képviselik mint eredeti formájukban az más kérdés hogy számodra ez mennyire mérvadó vagy észrevehető.Biztonsági mentésből vissza állíthatók a fájlok és nem voltak gondok ,na és?Ami hallható az nem hit kérdése! Az a fa mellesleg már régen kidőlt nem kell ide fejsze mivel nem vitatkozni jöttem .Egy technikai megoldást keresek a problémámra ha tudsz benne segíteni szivesen meghallgatlak ha nem akkor légyszives ne gyere nekem ilyen kinyilatkoztatásokkal.
(#) Bakman válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
A kedvedért egy mp3-ról készítettem egy másolatot, majd mindkettőt ellenőriztem. Én nem látok különbséget.

Ebben a témában én eddig és nem tovább.
(#) Triger válasza Bakman hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
"nem látok különbséget". A szemeddel hallasz is?
(#) eSDi hozzászólása Jan 12, 2019 / 1
 
Jesszus! Most akkor az összes zeném, amit megvásároltam Lossless-ben rosszabb minőségű, mint ami az ő szerverükön van? Szóval nem azt kaptam a pénzemért, amiért fizettem! Megyek és kireklamálom tőlük a háttértárat a szervergépből, hátha csak egyszer másolták rá.

Kedves Audiophile kollégák! Legyenek szívesek nekem elmagyarázni, hogy mégis mi a fityfenétől romlana egy digitálisan tárolt hanganyag ami 0-ák és 1-ek halmaza a másolástól? A 0 nem lesz tökéletesen 0? Az 1 majdnem csak 1 lesz? Vagy mi? Mert ugye meg nem változhat az egy, nullára, vagy fordítva. Több bit sem kerülhet bele, vagy tűnhet el, mert az már adatvesztés! A PC-ből kijövő hangminőség egyedül a DAC minőségétől, annak órajelétől, a DAC tápjának milyenségétől függ.

Hogy mondjak valami jót is. A JRiver jó dolog, én is azt használom. De nem attól lesz jó, hogy egy kiherélt server OS fut alatta. Hanem. A JRiver képes közvetlenül bithelyesen (tehát nem nyúl bele semmit) kiküldeni az adatfolyamot a hangkártyára úgy, hogy nem a Windows DirectSound driverén keresztül játssza le, hanem WASAPI, vagy ASIO driveren keresztül.

Másrészt szerintem a téma kimeríti a hobbielektronika fogalmát és házibarkáccsal csak rontani lehet a helyzeten. Akinek ilyen kell, az áldozza rá azt a nem kevés összeget, amit még elbír a pénztárcája és vegye meg az erősítőt, PC-t, DAC-ot, meg amit akar.

Üdvözlettel: Egy zenefüggő kolléga.
(#) Bakman válasza Triger hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
(#) mateatek válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Erre én is kíváncsi lennék. 10-szer oda-vissza másolni egy audió fájlt, majd megnézni az MD5sum-ot. Ha van különbség az MD5 értékei között, akkor elhiszem, hogy romlik.
Próbáltad már azt, hogy esetlegesen mi lesz annak az eredménye, ha egy audió fájlba belenyúlsz egy hexa-szerkesztővel, és egy-két nullát átírsz egyesre, meg fordítva? Esetleg olyan hátast dob miatta az audió lejátszó program, hogy Paksig visszamenőleg resetelni kell mindent, hogy újra elindíthassad a PC-det.
Az MD5 sumot pedig próbáljad ki!
(#) eSDi válasza mateatek hozzászólására (») Jan 12, 2019 / 1
 
Idézet:
„mi lesz annak az eredménye, ha egy audió fájlba belenyúlsz egy hexa-szerkesztővel, és egy-két nullát átírsz egyesre, meg fordítva?”


Valószínűleg egy nagy kattanás, vagy nyekkenés. Mint amikor rossz a TV adás. Vagy karcos a CD.
(#) mateatek válasza eSDi hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Általában igen, de ez is lejátszó függő. De ha a fájl első részén keletkezik a hiba, sok esetben semmit nem tud kezdeni a fájllal.
(#) eSDi válasza mateatek hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Persze, ha a fájlleíró részbe nyúlsz bele, bukik az egész. Mondjuk a FLAC pont tartalmaz MD5 hash-t a stream-ről, szóval lehet ha máshová belenyúlsz, akkor is kampec.
(#) elektroncso válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 12, 2019 / 1
 
Szerintem indulj el ebbe az irányba, elég nagy pontosságú órajelet kaphatsz és biztosan profi lesz a hangzás. Pulzár időszinkron adók.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
(#) pcmaster90 hozzászólása Jan 12, 2019 /
 
Ez nagyon jól hangzik ,de hogy jutok én el ide a pulzárokhoz halandó létemre?
(#) proba válasza mateatek hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Nem vagyok audiofil, de a felvetett kérdésnek van?/volt valóságalapja. Annak idején audiólemezt hallgattam, egy hibajavítással nem rendelkező lejátszóval ( hibajavításos lejátszón már nem zavart, bár ott is biztos rettenetes lehetett). A borzalmas karattyolás okát keresve, felfedeztem, a CD író az általam használt programmal képes volt olyan lemezt írni, aminek az eredetihez nem sok köze volt. (A lemez olvasási hibát nem jelzett, de a felírt és visszaolvasott adat nem tökéletesen egyezett) Iróprogram csere után a rend helyre állt, a visszaolvasott zenei anyag egyezett a felírttal. Később is előfordult hasonló hiba a már cserélt programmal bizonyos lemezekkel. Akkor a meghajtó firmverét cserélve állt vissza a rend. Ami furcsa az adat CD-n soha nem tévesztett, az ott alkalmazott hibajavítás elég hatásos lehetett. Nem tudom a kérdező milyen rendszerben menti az adatokat a meghajtóra, egyáltalán lehet-e valamiféle RAW formátumban hibajavítás nélküli adatként bármit is rögzíteni merevlemezre, de ha igen, akkor az órajel szinkronizálás biztosan nem megoldás. a Szikronizálásnak max ott lehet jelentősége, ha valami nagyon-nagyon rosszul tervezett felvevő, lejátszó hardverben nincs puffer, és valós időben kell kiszolgálni. ( de ez számomra elég durván hangzik.) Akkor is inkább puffert kellene elé építeni, mint a kiszolgáló részt átalakítani.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
(#) elektroncso válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Ha elolvasod a linkelt cikket akkor láthatod, hogy az ESA a pulzárokból "kinyert" impulzusokat a Galileo helymeghatározó rendszerben fogja alkalmazni ami az amerikai GPS európai megfelelője. Ezek a műholdak sugározzák a pontos időszinkron adatokat is amihez már szinkronizálni lehet a te eszközeidet. Ezek létező eszközök, pl. GPS frequency standard és hasonló néven megtalálod őket. Ezzel az összes eszközöd órajelét úgy tudod szinkronizálni, hogy nem kell őket vezetékekkel összekötni elég minden eszköz mellé egy műholdvevőt tenni, így akár egymástól több száz méterre lévő dolgaid is tökéletesen szinkronban fognak futni.
(#) pcmaster90 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Na egyre jobb a helyzet lassan már a NASA - fogja küldeni a órajelet
(#) elektroncso válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
A GPS-nek nem sok köze van a NASA-hoz, a GPS katonai rendszer. A Galileot pedig az ESA (Európai Űrügynökség) és az EU építi, tartja fenn. Pontosságot szerettél volna, sajnos ennél pontosabb nincs. Mellesleg ezek ára sokkal jobban kifizethető mintha hidrogén mézer atomórát vennél.
A lehetőségek tárháza végtelen, az a kérdés, hogy mennyit akarsz rászánni.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
(#) pucuka válasza eSDi hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Ilyesmi lesz belőle:
Bővebben: Link
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Jan 12, 2019 / 1
 
Megint ott tartunk, mint az analóg audiofil technikában az ezüst drótból készült hálózati kábel hatása a hang minőségére.
A digitális technikában sokkal több lehetőség van a "minőség" (tudja e valaki, hogy ez mit jelent) megőrzésére. Pl regenerálás, hibajavítás. Ha a BER 10-3, akkor még nincs semmi baj, ami azt jelenti, hogy 192 kHz -es mintavétel esetén minden 192. sérült. Ha megfelelő vonali kódolást alkalmazunk, (mindíg van ilyen) akkor a szabály megsértéséből tudhatjuk, hogy nem az a bit jött, aminek kellett volna, és kicseréljük másikra. Túl sok választás nincs, vagy 1, vagy 0.
Akkor mi is a probléma?
Az órajel pontosságának van legkevesebb köze az átvitt hang minőségéhez, a problémák a folyamat elején, és végén, az átalakításkor vannak.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem