Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Precíziós órajel-Master Clock
Lapozás: OK   2 / 4
(#) pcmaster90 válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 9, 2019 /
 
Ha jól látom egy CF5011 csücsül a tetején.
(#) mateatek válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 10, 2019 / 1
 
Ezt szép lesz megvalósítani.
(#) pucuka válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
Két dolog. A legkisebb közös többszörös, és a legnagyobb közös osztó.
A legkisebb közös többszörösből kioszthatók a frekvenciák, a legnagyobb közös osztóval pedig összekapcsolhatók PLL -el az alaposzcillátorok.
Próbálgattam számolgatni, de feladtam. Ez a feladat rád vár.
(#) pcmaster90 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
Nos oda jutottam a sok matekolás után hogy kerestem egy webes számológépet ami tudja a legkisebb közös többszörös valamint a legnagyobb közös osztó számítását s akár 8 számmal is tud dolgozni. Az Mhz-s frekvenciákat pedig átváltottam Hz-re így megkaptam az egész számokat aminek az eredménye lett :

Legkisebb közös többszörös: 844800000000
Legnagyobb közös osztó pedig: 8000

Na most hogyan tovább ?
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2019
(#) pucuka válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Én akkor adtam fel a matekolást, amikor a legkisebb közös többszörösre GHz .es tartományú frekvencia jött ki. Azzal nem is lenne baj, de ilyen magas frekvenciákkal dolgozni, nem egyszerű dolog. Ha megnézel egy pontos frekvenciákra beállítható generátort, abban több, egymással PLL kapcsolatban levő YIG oszcillátor dolgozik.
Tehát pusztán matematikailag nézve, a legkisebb közös többszörös frekvenciáján dolgozó vezér órajelből egész számú osztással kioszthatók a szükséges frekvenciák.
PLL -el lehet egymáshoz kapcsolni két alap órajel frekvenciát, Mindkét frekvenciá elosztod egy megfelelő számmal, hogy ugyanazt a frekvenciát kapd. Ezeket a pll áramkörbe vezetve kapsz megfelelő szűrés után egyenfeszültségű hibajelet, amivel az órajelet előállító oszcillátorod (VCO) frekvenciáját szabályzod. Így lehet akár több órajel generátor frekvenciáját egy pontosnak tekintett frekvenciájú alaposzcillátorhoz kötni.
Ha kimatekoltad, akkor jöhetnek az áramkörök. PLL lehet CD4046, és frekvencia osztók, meg néhány kapu áramkör. Emlékeim szerint léteztek konkrét cél IC -k kifejezetten több órajel előállítására, de szerintem ma már célszerűbb mikrovezérlőt alkalmazni.
Ezesetben a rendszertechnika kicsit másabb, a mikrovezérlő számítással a saját pontos órajeléből (amit szinkronizálhatsz (megintcsak) PLL -el valamilyen referencia frekvenciához)
És az általa előállított frekvenciákhoz szinkronizálod a szükséges órajelek frekvenciáit.
Mindenesetre jó bonyolult egy szerkezet lesz.
Ha még a fázisokkal is szeretnél játszani, akkor azt megteheted monostabil multivibrétorokkal, azonak a késleltetési idejét analóg módon állíthatod. De diszkrét értékű késleltetést programmozhatsz mikrovezérlőbe is akár.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
De továbbra is kérdés számomra, hogy mi az a felhasználás, ami egy ilyen meglehetősen nagy apparátust igénylő megoldást kíván.
(#) pcmaster90 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Ez a pontoság egy Audiofil PC -hez lenne amit egy kiváló minőségű audio forrásnak használnák.
(#) pcmaster90 válasza mateatek hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Mi a meglátásod ,az általad említett MCU vagyis a STM32F103C8T6 megbírkozna a feladattal?
(#) mateatek válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Nem. Nincsen olyan órajel, amiből az összes kívánt frekvenciát le lehetne osztani, és az MCU-nak sincsen ennyi timere.
(#) pcmaster90 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Figyu feltudnál vázolni egy ábrát az elképzelésedről csak hogy érthetőbb legyen a dolog?
(#) pucuka válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Ha egy olyan pontos alapfrekvenciájú impulzus generátort mint műszert kell kivitelezni, ahol pl. 0,1 Hz pontosan kell beállítani 10 - 100 MHz között a frekvenciákat, akkor van szükség ilyen nagy apparátusra, amit vázoltam. Egy ilyesmire lenne szükség az elképzelésed szerint.
Sejtettem, hogy valamilyen audiofil megoldásra gondolsz. De ki kell, hogy ábrándosítsalak. Az órajel frekvenciája nem hordoz semmilyen információt az átvitt adatokkal kapcsolatban.
A minőség a digitalizáláskor, és a visszaalakításkor dől el. Közben a jel PCM formában, egy számként utazik, ami megfelel a mintavétel pillanatában levő impulzus amplitúdójának.
Tehát nincs más dolgod, mint a D/A átalakítás előtt puffereld ezeket a "számokat" szép sorban, és az abból kinyert órajellel alakítod vissza a "számokat" feszültséggé. Ilyen formában a jitterrel (zaj) sem kell sokat törődni, mert azt is az órajel visszaállításkor eliminálni lehet. Pont ez az előnye a digitális átvitelnek, az analóghoz képest. A pufferelés csak késleltetést okoz az eredeti hanganyaghoz képest, de torzítást, vagy nem tudom mire gondolsz, azt nem.
Ami a hangminőséget illeti, az eldől a mintavételi frekvencia, és a kvantálás minősége (típusa, bitmélysége) használatával.
Ami a PC -t illeti, az előbb említettek miatt a hangkártyában dől el minden, a többi meglehetősen másodlagos. Amúgy a PC is csak úgy tud rendesen működni, ha az egyes részeinek órajelei szoros kapcsolatban vannak. Ebbe kívülről elképzelni sem tudom, hogy tudnál beavatkozni.
(#) pcmaster90 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Én pedig úgy tudom hogy a gyári minőségű oscillátorok elég pontatlanok viszont a digitális áramkör így is simán működik csak nincs az a tökéletes átvitel tehát gyengébb minőséget produkál ,az egységek pedig egymáshoz képest késéssel indulnak aminek az a következménye hogy az órajelek nem futnak eggyütt ezért is foglalkozik egy két nagyobb cég a CD lejátszók valamint Audiofil PC órajeleinek cserélésével pontosabb minőségibb darabra így csökkentve a jittert valamint a szinkron órajelekkel és ezt nem én állítom hanem akik tervezik valamint használják hogy nagyon nagy különbségek tapasztalhatók.
(#) mateatek válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Ha egy órajelből származtatod le PLL segítségével az összeset, akkor együtt fog futni az összes órajel. De cserébe megkapod a PLL-ek fáziszaját.
Tehát ez is olyan Bruce Willis-es fej, vagy gyomor dolog.
(#) pcmaster90 hozzászólása Jan 11, 2019 /
 
Ebből esetleg el lehetne indulni:

CF5011
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) mateatek válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Én addig nem állnék neki audiofil PC-t építeni, ameddig meg nem győződtem arról, hogy az a program, amit futtatok rajta, az tényleg azt játssza-e le, amit kell, vagy amit képzelek róla. Ezt meg lehet tenni egy kis forráskód olvasással.
Az mplayer forráskódja cirka 90 MB, plusz a függőségek kb ugyanennyi. De mivel az nyílt forráskódú, így könnyen le lehet rántani róla mindenféle leplet és ez miatt lehet is szidni. Ezért minden bizonnyal maradnak a zárt forráskódú programok, mert ott lehet hinni a misztikumban és a misztifikálásnak.
(#) pcmaster90 válasza mateatek hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
A lejátszó az ez lenne: JRiver ami egy lebutított-letisztított Server 2012 vagy 2016 -on fut Core módban hogy ne legyen semmi ami bekavar.A proci fix frekvencián ketyeg.Hűtés passzív ,venti nélkül.Fölös dolgok kilőve a Bios-ban
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) pcmaster90 hozzászólása Jan 11, 2019 /
 
Adatlap: 5011
(#) pcmaster90 hozzászólása Jan 11, 2019 /
 
A másik esetleges lejátszó Bug Head Emperor.
(#) Hp41C válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 11, 2019 / 1
 
Idézet:
„...Én pedig úgy tudom hogy a gyári minőségű oscillátorok elég pontatlanok viszont a digitális áramkör így is simán működik csak nincs az a tökéletes átvitel tehát gyengébb minőséget produkál ,az egységek pedig egymáshoz képest késéssel indulnak aminek az a következménye hogy az órajelek nem futnak eggyütt...”

Nos lehet, hogy túl fiatal vagy ahhoz, hogy lenne tapasztalatod pl. a floppy -k működéséről. Sehol a világon nem található két (minden pillanatban) egyforma sebességgel forgó motorú meghajtó. Az alkalmazott digitális kódolás (FM, MFM) az adat és az órajel egy jelben való továbbításával lehetővé tette azt, hogy egy példánnyal felírt lemezt egy másik példánnyal tökéletesen (hacsak nem sérült a lemez) el lehessen olvasni. Még hibajelző biteket is tartalmazott a kódolás, hogy jelezni lehessen a sérülést. A merev lemezeken, SSD tárolókon hibajavító kódolás van, akkor is jó adatot olvashatsz ki, ha pl. egy bit hibás a lemezről/memóriából visszaolvasottban. A gépekben levő RAM is rendelkezik hibajavítási lehetőséggel.
A PC gépekre ne úgy tekints, hogy ha közös órajel forrásból származó órajellel járatod, akkor az indítás után órákkal később is pontosan ugyan akkor kezdenek el egy bizonyos műveleteket. Előre nem látható időkben, sűrűséggel történnek ezek a kiegészítő funkciók, amik eltérő ideig tarthatnak...
Olyasmi ez, mint a high - high end audio kábel...
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) pcmaster90 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Itt nem erről van szó.Rendelkeznek hibajavító funkcióval ,de ha valami nagyon pontosan jár akkor nincs szükség hibajavításra vagy csak minimálisan.A szinkron órajelnek szerintem itt nagyon nagy jelentősége van, most nem arról beszélünk hogy úgyis működik ahogy készült gyárilag hanem hogyan lehet azon javítani.
(#) pcmaster90 hozzászólása Jan 11, 2019 /
 
A CD lejátszóknál is nagyon jó dolog pl. túlmintavételezés mégis sokan ki iktassák mert nélküle nagyon sok esetben jobb hangminőséget lehet elérni na de ez nem ide tartozik.Arról meg beszélgethetnénk hogy lemezről lemezre mien minőségveszteségek tapasztalhatók annak ellenére hogy a teszt hibamentességet jelöl még SSD-ről SSD-re másolásnál is simán hallható.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) pucuka válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Nézd, én nem értek ezekhez az audifil dolgokhoz, mert szerintem ennek jelentős része csak vakítás. Viszont a teljes pályafutásomat a hírközlében töltöttem, így van fogalmam az analóg és digitális hírközlésről is. Egy dolog biztos, a végeredmény hang minősége nem az órajel pontosságán múlik.
Mint említettem, a lejátszó órajelét a mintavevő órajeléhet kötni nem túl nagy probléma. Hogy közte mi történik az átvitel során, az nagyjából közömbös is, léteznek hibajavító vonali kódolások, amivel a hibaszázalék jelentősen csökkenthető. Ha pedig nem elég a puffer mérete, akkor a lejátszás akadni fog, de nem lesz torz. Léteznek ilyen hangefekktek is, amik a digitális technika tulajdonságait használják ki.
Nem tudom, hogy mit vársz ettől az 5011 IC től, az csak egy egyszerű kristály oszcillátor, még a kristályt (harmadik harmonikus felhang kristályt) is magadnak kell hozzákötnöd, és az fogja meghatározni az oszcillátor pontosságát.
Ennél jobban járnál, ha beszereznél egy VTCXO kristályoszcillátort, ami pl. 0,2 ppm -es. A külső kristály, amit ehhez az áramkörhöz tehetsz a legjobb esetben is csak 20, de inkább 50 ppm -es.
(#) pcmaster90 hozzászólása Jan 11, 2019 /
 
Na látom ez a megoldás is rám marad.
(#) pcmaster90 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Nem is írtam hogy csak azon múlik de ez is egy gyenge láncszem az egységben.Erre gondoltam referenciának csak nem konkrétan ezzel a frekvenciával.Ez 0.1PPM-es
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) pucuka válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Ez már jobban mutat, de ha ennek a VTCXO változatát használod, akkor lehetőséged van szinkronizálásra is.
De szerintem a "minőség" nem ezen fog múlni, de kipróbálhatod. Szerintem jobban járnál, ha az eredeti felvétel órajeléhez szinkronizálnál. Azt pedig ki lehet szedni a bitfolyamból. Ha ehhez szinkronizálsz egy nagyobb, mondjuk 2 szer nagyobb frekvenciájú oszcillátort, mint órajelet, és ezzel veszel mintát a bitfolyamból, akkor az eredmény sokkal jobb lehet. Ezt a folyamatot regenerálásnak hívják.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) pcmaster90 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Nehéz találni VTCXO-t 0.1PPM-el.
(#) pucuka válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Pedig létezik, csak keresgélj (Mauser?), nekem tervbe van véve egy 10 MHz -es VTCXO vagy a DCF -hez, vagy GPS -hez szinkronizálva. Szinkronban járó adókhoz kellene.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) pcmaster90 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Légy oly szives küldjél linket mert amiket találtam azok mind gyengébb paraméterrel rendelkeznek.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) pucuka válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Keresgélem, csak most épp nem találom. Pedig biztos elmentettem valahová.
(#) pcmaster90 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Nemtaláltam semmit, úgy látszik marad az OCXO de hogy hogyan lessz ebből szinkron azt még nem tudom.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem