Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED mátrixos kijelző
Lapozás: OK   26 / 28
(#) Kari55 válasza Kari55 hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Bocs, most vettem észre, hogy 0046 kép nem jó, EZ a jó kép.
(#) DJozso hozzászólása Nov 27, 2017 /
 
Sziasztok! Motorkerékpárhoz szeretnék fokozat visszajelzőt. Az egész "agya" egy 18F2550 kontroller. A kijelző 5x7 mátrixos led. A kijelző oszlop pontjait egy ULN2003 IC hajtja meg(amit PIC vezérel), a sorok meghajtása egy-egy 330 ohmos ellenálláson keresztül a PIC-ről történik. Ez eddig tök jó, csak szeretném, hogy a kijelző fényereje a külső fényerővel változzon. Gondoltam, hogy egy LDR-el megmérem a fényerőt (Analóg bemeneten), és ebből kiszámolunk egy arányos PWM jelet. Beiktatnék 5db (5 oszlop) 2 bemenetű AND kaput a PIC és az ULN2003 közé, úgy, hogy az összes AND kapu egyik bemenetére a PWM jel menne, másik bemenetre a adott oszlop meghajtása jel a picről, a kimenet pedig megy a ULN2003 bemenetére. Vagyis az ULN IC után már az a oszlop jel pulzálna, mint a PWM jel. Működhet, ez így? Nem zavar be egymásnak a két villogási frekvencia? Az oszlop frissítés 1ms, a PWM frekinél 100khz-re gondoltam. Vagy kezdjem el inkább tanulmányozni a Max7219-es(vagy valami hasonló cél IC) IC-t? Mit gondoltok?
(#) kaqkk válasza DJozso hozzászólására (») Nov 27, 2017 / 1
 
A 2003 a gnd-t kapcsolja a ledekre , a pwm pedig egy-egy tranzisztorral-fettel a + oldalt szaggatja ez így a legegyszerűbb
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2017
(#) proli007 válasza DJozso hozzászólására (») Nov 27, 2017 / 1
 
Hello! Miért tennél logikai áramkört a vezérlés útjába, ha van kontroller?
Nézzük, hogy megy a vezérlés..
- Kiteszed a bitmintát az UL-re
- Bekapcsolod a sort.
- Vársz .
- Kikapcsolod a sort
- Kicseréled a bitmintát..

Ha a "vársz" idő előtt kapcsolod ki a sort, akkor már is meg van a fényerő vezérlés. PWM sem kell.
Ha a PWM hardveres, a multiplexert meg programból vezérled, interferálhat a kettő.
(#) proba válasza DJozso hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Ha a multiplexelt jelet gyártmányolsz, azzal a fényerőt is tudod csökkenteni, ha az adott oszlophoz/sorhoz (program szerint) tartozó kiírást rövidíted.Ez biztosan szinkronban van mindennel, és nem igényel plusz hardvert. Valaha talán úgy csináltam , egy PWM-csatornát úgy állítottam be, hogy a teljes periódusidő az egy szegmenshez tartozó maximális idő volt. Amikor lejárt tovább lépett egy oszloppal és kijelzés, amikor szintet váltott az adott kijelzendő képet töröltem.Így garantáltan nem keletkezett interferencia,és megszakításból levezényelhető. A PWM-nek csak a szoftveres része kell a megszakításokhoz.A fényerő a PWM-be írt érték, nem kell tovább vele foglalkozni.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2017
(#) kaqkk válasza proli007 hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Idézet:
„ez így a legegyszerűbb”
Tévedtem ! Én hardverben gondolkodtam , a ti megoldásaitok sokkal elegánsabbak.
(#) DJozso válasza proli007 hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Nálam úgy működött, hogy volt egy Timer megszakítás 1ms-re. Ez léptette az oszlop meghajtást, a sor kimentet pedig mindig az épp aktuális oszlophoz tartozó értékre van beállítva. Azt még nem értem, hogy lesz nekem az A\D jelből "várási idő" módosítás... Esetleg, egy második Timert elindítok a sor megjelenítésével párhozamosan melynek adatait úgy állítom be, ahogy azt a fény kívánja, minimum 100ns, maximum 1ms, mikor túlcsordul a Timer2 kikapcsolja a sor infót. Jó, lehet ez így?
(#) proli007 válasza DJozso hozzászólására (») Nov 27, 2017 / 1
 
Pld. úgy hogy a Timer megszakítását 10us-ra állítod és számlálsz 100-ig. És akkor lépteted az oszlopot. Ha 50-nél kikapcsolod az oszlopot, de csak 100-nál lépteted a bitmintát. 50% lesz a kitöltés. Az AD értékét átalakítod 0..100-ig és ezt hasonlítod össze a 100-ig számláló számlálóval. Ha a számlálóban nagyobb az érték, mint az AD, akkor kikapcsolod az oszlopot.
(#) proba válasza DJozso hozzászólására (») Nov 27, 2017 / 1
 
Módosítsd úgy a programod, hogy a timmer az egy PWM csatorna timmere legyen. (pl 1ms ra beállítva a bemeneti osztókkal) így ha a timmerhez tartozó PWM megszakítását is beállítod, egyik megszakítás vezényli a kijelzést ( ez a teljes periódusidő) a PWM szint váltás megszakítás meg törli a kijelzőt. Az AD értéket meg írd be egyszerűen a PWM reload értéknek. ( nem árt egy táblázat, ami az AD értékeket fényerő értékre konvertálja, és némi átlagolás is segít )
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2017
(#) DJozso válasza proli007 hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Ez fantasztikus, hogy egy problémára milyen okos ötleteitek vannak. Nagyon köszönöm mindenkinek az ötletét, az ember mindig tanul valami újat, csak ne szégyeneljünk kérdezni az okosabbtól... Itt mindig mondanak egy jó ötletet, köszönöm még egyszer!
(#) Kari55 válasza Kari55 hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Senki?
(#) DJozso hozzászólása Jan 26, 2018 /
 
Sziasztok! Max7219-es vezérlővel szerelt led mátrixokkal küzdök. Az első modulon mindent tudok csinálni, karaktereket kiírni, fényerőt állítani stb. A többit viszont nem tudom életre kelteni. Össze vannak kötve megfelelően egymás után. Olvasgattam a max7219 adatlapját, de nem tudtam rájönni a mikéntjére. Valamit olyasmit ír, hogy a parancssor 16 bitjének a 12.-15. bitjei felelősek, hogy melyik modulra vonatkozik a kiadott parancs, melyikre nem. De ez mellett valahogy a "CS vonal" is változik, de nem értem hogyan. Ránézne nekem valaki, hogy is van ez?
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2018

max7219.pdf
    
(#) sargarigo válasza DJozso hozzászólására (») Jan 26, 2018 / 1
 
A pdf 6. és 7. oldala foglalkozik ezzel a kérdéssel. Ha tényleg jól van összerakva, akkor a leírás alapján úgy néz ki, hogy 16 bites adatcsomagokat kell neki adni a Din kivezetésen. Amikor túl vagy a 16. biten, akkor az elsőként beadott bit kimegy a Dout kivezetésen amit követ a többi 15 bit is, ami rá van kötve a következő ic Din kivezetésére. Ez a kaszkád kapcsolás (ami elsőnek bement, az elsőnek is jön ki - fifo). Ha mondjuk van négy ilyen elrendezésed, akkor 4*16 bitet kell betolnod az első Din-re, és ezzel fel van töltve az összes. Amit írtál 12.15 bitek, azok nem használt bitek, tetszőleges értékük lehet (6. oldal vége: D12–D15 are “don’t care” bits).
Tehát papíron összeállítod mit akarsz látni az első ic-n, mellé teszed hogy mit akarsz látni a másodikon, stb., majd az egészet egyben áttolod nekik, és LOAD. Ami nálad szerintem még bonyolítja a helyzetet, hogy ha jól látom ez az ic egyszerre egy digit képét fogadja, amit megmondhatsz neki hogy melyik legyen.
Tehát a végső terv: Első ic első digitje, második ic első digitje, .., LOAD. Majd első ic második digitje, második ic második digitje LOAD, és így tovább.
Szerintem így már működnie kellene!

Sok sikert
(#) DJozso válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 27, 2018 / 1
 
Köszi a segítséget, így már müködik!
(#) sargarigo válasza DJozso hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Jajj de jó
(#) Dervinho hozzászólása Dec 18, 2018 /
 
Sziasztok! valaki hozzáértő tudna segíteni? Egy LED mátrixos digitális órát szeretnék összerakni Arduino uno vezérléssel és MAX7219 IC-vel. 8x8-as LED mátrixot használnék hozzá. Nem tudom hogy kellene hozzá kezdenem nemigazán értem hogy a LED mátrixokat milyen nyákra tegyem rá vagy milyen módon. Segítségeket előre is köszönöm!
(#) gabilow válasza Dervinho hozzászólására (») Dec 19, 2018 /
 
Szia!
Szerintem nem érdemes görcsölni vele. Veszel egy vagy több 32x8-as Max7219-es panelt,aztán rákeresel a neten,hogy arduino max7219 clock. Rengeteg video és példaprogram van.Ezeket a panelokat össze is lehet rakni,egymás mellé,alá,ha nagyobb kijelzőt szeretnél.
(#) david10 hozzászólása Dec 22, 2018 /
 
Sziasztok,
Vásároltam 384 darab kék 10mm-es LEDet, melléje meg egy MAX7219 vezérlőt a HEstore-ból.
Összekötöttem az Arduinoval a vezérlőt, a piros kijelzőn jól megjelenik a kívánt grafika.
A gond ott kezdődik, hogy a kijelző helyére bekötöttem a kék LEDeket, de valamiért az összes LED világít egyszerre.
Szerintetek mi lehet a gond? Túl nagy lenne az áram erősség? A MAX7219-re áram beállító ellenálásnak egy 10K-s ellenálás van.
A választ előre is köszönöm!
(#) bbalazs_ válasza david10 hozzászólására (») Dec 22, 2018 / 1
 
A kék led nyitófeszültsége jóval magasabb.
De úgy veszem ki az írásodból, hogy te magad raktál össze egy matrixot.
Ki kellene próbálnod egyenként, vezérlő nélkül a szegmenseket. Talán elkötöttél valamit.
(#) david10 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 22, 2018 /
 
Köszönöm a válaszodat!
Igen, én raktam össze a LED matrix-ot.
Ha fordított polaritással kötöttem volna be a LEDeket, akkor az is tudna ilyent csinálni?
Sajnos csak 3 hét múlva lesz tudok foglalkozni vele, mert a munkahelyemen van a kijelző, addig gyűjtöm az ötleteket.
(#) bbalazs_ válasza david10 hozzászólására (») Dec 22, 2018 / 1
 
Elvileg igen. De nem ismerem a meghajtó lelkivilágát.
Mindenesetre kipróbálhatod a régi, jó kijelző és az általad összerakott matrix hasonlóságát.
Próba közben ne feledd az áramkorlátot!
(#) proba válasza david10 hozzászólására (») Dec 22, 2018 / 1
 
Ha fordítva rakod bele a ledeket szerintem "fordított" grafika keletkezik. Amit még hibának gondolnék, a kijelző lábkiosztása nem sorrendben van, így esetleg valamit elköthettél.Ha fordítva kötötted be, lehet elég a sor/oszlopjeleket felcserélni, nem kell az összes ledet megforgatni.
(#) david10 válasza proba hozzászólására (») Dec 22, 2018 /
 
Az ic lábaira direkt forrasztottam rá, nem a kijelzőre menő pineket haszáltam.
(#) sooty válasza david10 hozzászólására (») Dec 22, 2018 / 1
 
A max7219 csak közös katódos kijelzöhöz jó, ha nem jól kötöd be a ledeket nem lesz fordított kép (ergo, akkor menne közös anódos kijelzővel is) a chip source és sink drivert tartalmaz, egy sornak ad gnd-t a közös katódra, ott sosem ad ki pozitív tápfeszt. (amikor vfd-hez használtuk, műveleti erősítővel kellett invertálni) Az anódokra megy a vezérlés, a sorok multiplexelését a max7219 maga végzi.
(#) misi93 hozzászólása Jan 14, 2019 /
 
Sziasztok!
Van egy P10-es led panelem (illetve 3 db: piros, zöld, sárga)
Pirosat és a sárgát meg tudtam javítani, de a zöld panelja kifogott rajtam...
Felépítése
kapcsolási rajza
Leírása kb az oldal 3/4-énél 12-es hozzászólás.
A hibajelenség az alábbi képen látható.
A piros kijelző működik, de az utána lévő zöld nem, kicseréltem már a kapcsolási rajz szerinti D17-es IC-t (74HC245) illetve D18-as IC-t is (74HC138) de nem változott szinte semmit...
Esetleg tudnátok adni valamilyen támpontot merre menjek tovább a hibakereséssel?
(a 74HC245 ic lába mikor forrasztottam 2 lába összeért és úgy kapcsoltam be, lehet újból érdemes lenne kicserélni? vagy, hogy tudom letesztelni a működését beforrasztott állapotban?)

Segítséget Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2019
(#) david10 válasza sooty hozzászólására (») Jan 15, 2019 /
 
Sziasztok,
Ma megfordítottam a LEDek polarítását, így egyáltalán nem világítanak.
Kinek van ötlete, hogy mi lehet a gond? Próbáljak meg tranzisztorokat bekötni a közre?
(#) Tomi20 válasza misi93 hozzászólására (») Jan 15, 2019 /
 
Szia

Érdemben nem tudok segíteni, csak azért válaszolok, mert pont ugyanilyen kijelzővel küzdök. Nekem a panelek működnek rendesen, nincs baja, szöveget nem tudok kiíratni vele, ahogy megkaptam, egy üzlet kirakatában volt, futott a nyitvatartás, miegymás, utánanéztem, HD2014-el csináltam pandrive-ra szöveget, felül is írta a meglévőt, azóta Kínai jelek jelennek csak meg. Soros porton nem tudok vele semmit sem kezdeni, nem ismeri fel a progi. Utána letöltöttem a Led Control System V3-at, azzal is ugyanez a helyzet, soros port nem működik, bármit csinálok a pendrive-ra, csak marad a kínai kiírás. Próbáltam most usb-soros átalakítóval, ugyanez, bekötve jól van, kisípolva műszerrel, többször átnéztem. Esetleg ha gondolod, cserélhetnénk kijelzőt, engem zavar, hogy 3 színű, jobb lenne egy színben. Helyedben lehet h kicserélném az összes félvezetőt, nem nagy összeg, és megoldódna a zöld panel hibája is. A vezérlő ZH-U0.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2019
(#) proba válasza misi93 hozzászólására (») Jan 15, 2019 /
 
Ha a csere előtt is pontosan úgy viselkedett mint utána, akkor jó esetben nincs baja. Amúgy hozzáértés nélkül én is a cseréljük az összes IC-t tartom a leghatékonyabbnak.
A következő kérdés, a panelen átmegy a vezérlés, és csak ő jelenít meg rosszul? Egyáltalán milyen képnek kellene lenni rajta? ( Ugyan az a rács mint a piroson? ) Változik valamit a kép? Minden bekapcsolásnál ugyan az? Nincs valahol elszakadva a test vezeték? Ezt szerintem feszültségmentes állapotban érdemes volna minden IC-hez kicsipogni. A vezérlőre mást töltve változik? Vannak mindíg sötét, vagy mindíg világos ledcsoportok?
(#) proba válasza david10 hozzászólására (») Jan 15, 2019 /
 
Lehet inkább az áramot állítanám a legkisebbre, kialszanak-e . Az gyorsan megvan. Aztán a programot tesztelném, legvégül a bekötést. Ami esetleg még esélyes, ez már nem keveset fogyaszt, és a tápod nem bírja. Amúgy a 300 db ledet hogy szeretnéd rákötni? Az ic azt már biztosan nem viseli el.A következő kérdés, a ledek folyamatos vezérlést kapnak, vagy a multiplexnek megfelelő szaggatottat? ( oszcilloszkóp előny, de ha nincs, logikai ceruza, esetleg két led a tápok felé megfelelő ellenállással, esetleg a fényerő is utalhat rá.
(#) david10 válasza proba hozzászólására (») Jan 15, 2019 /
 
Köszönöm a válaszodat!
Megpróbálok más áramkorlátozó ellenállást tenni.
A led matrixom 400db. kék ledből áll, amiből egyszer egy 8x8-as "szeletet" szeretnék beüzemelni, ehhez vettem egy ilyen fajta modult egy kis piros LED matrix kijelzővel együtt.
A kék ledek szálait (16 szál) a modulon lévő ICre forrasztottam rá, de a piros kijelzőt is meghagytam.
A piros kijelzőn jól megjelenik a grafika, míg a kék ledek összevissza halványan villognak.
Ha a piros kijelzőt leveszem, akkor is ez a helyzet.
Következő: »»   26 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem