Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   669 / 961
(#) Teaway válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 18, 2019 / 1
 
De ha se sorkapocs, se WAGO, akkor mi?
(#) kadarist válasza Teaway hozzászólására (») Jan 18, 2019 2 /
 
Összesodrod, visszahajtod, majd szigszalagos szigetelés. Teljesen korrekt megoldás. Persze rezet aluval soha ne kössünk össze közvetlenül.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2019
(#) adapter válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
De, lehet, csak nem volt nálam annyi akkor, (plusz vasárnap volt) nem számítottam arra, hogy minden sorkapcsot cserélnem kell, olyan szörnyen gagyi volt....
(#) granpa válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Ebben igazad van. Az összetekert, visszahajtott alumínium huzalok; egy sem melegedett ki, égett el az ~50 éves szerelésben, -a fiam lakásának fejújításakor láttuk-, pedig automata mosógép, mikrohullámú sütő is ment az 1-es alumínium dróton. Persze minden rézre lett cserélve, s "hagyománytiszteletből" (meg gyakorlatból) ezek is sodrott kötéssel lettek szerelve.
(#) kameleon2 válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Senki nem mondta, hogy a villanyszerelőnek butának kell lennie. A mérnökök is rácsodálkoznak néha, hogy az elméleti tudás és a gyakorlati tapasztalat között mekkora a szakadék.
(#) mugab válasza kadarist hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
A sodrás már jó ideje tiltott, csak szólok...
(#) Mekk_Elek válasza kadarist hozzászólására (») Jan 19, 2019 /
 
Nem nagyon szoktam hozzászólni, inkább csak olvasok, de ez a téma kérdést váltott ki belőlem: mit csinálsz a sodrott, visszahajlított, esetleg leforrasztott kötéssel, ha újabb leágazást kell létrehozni belőle, azaz egy újabb vezetéket kell hozzákötni? Azért valljuk be, előfordul ilyen eset.
(#) kadarist válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Jan 19, 2019 /
 
Szétcsavarom, beillesztem az új vezetéket, majd vissza minden. A forrasztásos kötésnél meg kreatívnak kell lenni. Persze az érintés és tűzvédelem mindenek előtt!
(#) gyulank hozzászólása Jan 19, 2019 /
 
(#) Mekk_Elek válasza kadarist hozzászólására (») Jan 19, 2019 /
 
A visszahajlítást nem említetted a művelet elején . Gondolom az első kötésnél sodrást úgy csinálod, hogy hosszabra hagyod a csupasz vezetéket, összesodrod, majd az összesodort részt méretre vágod. Na de ez hogy fog történni a második, esetleg harmadik sodrásnál a hepehupás vezetéknél (tömör vezetékről beszélünk)? Hogy tisztítod le a szigetelő szalag ragasztóját a girbegurba vezetékvégről az újrasodrás előtt?
(#) kadarist válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Jan 19, 2019 /
 
Kezdjük ott, hogy a hozzátoldás, bővítés, stb... nem igazán gyakori művelet. Természetesen mindenki úgy dolgozik, ahogy szeret, és ahogyan a helyi viszonyok engedik. Egyénileg, ott a helyszínen dönti el, de persze előre egy terv alapján is lehet módosítani. Én abból indulok ki, hogy a hosszan összesodrott, visszahajtott kötésekkel csak jó tapasztalatom van, ellenben a rugós és csavaros kötőelemekkel, amelyek hajlamosabbak az elmelegedésre. A szigszalag ragasztója pedig nem jobb vagy rosszabb szigetelő a levegőnél, mert ugye az is ott van.
(#) Ge Lee válasza mugab hozzászólására (») Jan 19, 2019 / 1
 
Akkor gondolom a KF típusú kötőelem is tiltott, mivel az sem csinál mást az érvégekkel mint összesodorja.
Még jó hogy nem Amerikában lakunk, ahol a többség faházakban él, plusz még a hálózati feszültség is a fele, így dupla áram folyik a kötésekben, mert akkor még az áramszolgáltatás is tiltva lenne...
(#) Mekk_Elek válasza kadarist hozzászólására (») Jan 19, 2019 /
 
Nem feltétlenül csak a toldásnál, bővítésnél fordul elő a kötés bontása, újrakötése, hanem pl. hibabehatárolásnál is. Zárlat helyét szerintem csak szakaszolással lehet behatárolni, ahhoz meg kötést kell bontani normál esetben. A szigetelőszalag ragasztónál arra gondoltam, hogy amikor betekered a sodott kötést, akkor a kötésben résztvevő csupasz vezeték külső felülete ragasztós lesz és az újrasodrásnál ezt a ragasztós vezetőt tekered össze, ami nem biztos hogy a legjobb kontaktust fogja biztosítani. Arra próbáltam rámutatni, hogy a sodrott/forrasztott kötéseknél az újrakötések alkalmával egyre romlik a kötés minősége, egyre macerásabb jó minőséget elérni. Melyik típusú Wagónál volt negatív tapasztalatod?
(#) kadarist válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Jan 19, 2019 /
 
Konkrétan nem tudom, hogy mi volt a rugós kötő típusa, de megbarnult, megégett a műanyag tok.
(#) Mekk_Elek válasza kadarist hozzászólására (») Jan 19, 2019 /
 
Az oldható típus volt vagy az egyszerű bedugós?
(#) kadarist válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Jan 19, 2019 /
 
Oldható, egy kis narancs pöcökkel.
(#) Mekk_Elek válasza kadarist hozzászólására (») Jan 19, 2019 /
 
A Wago 221-ről van szó?
(#) kadarist válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Jan 19, 2019 /
 
Mondom, hogy nem tudom a típusát.
(#) kameleon2 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 19, 2019 /
 
Netán ilyen?

w221.jpg
    
(#) Ferenc1234 hozzászólása Jan 20, 2019 /
 
Mérőhely kiépítésénél (HB 3000 FFD) a kábelfogadó méretlen oldalán a kábelbevezetést kizárólag csak csőadapterrel (A 50) lehet szerelni, vagy tömszelencét (AKM) is felrakhatok? Elmű terület.
Köszönöm a válaszokat előre is.
(#) gyuszo válasza Ferenc1234 hozzászólására (») Jan 20, 2019 /
 
Az első A 50 megoldás alul szerelve földkábeles csatlakozás:Bővebben: Link
Tömszelencés légvezetékes:Bővebben: Link
ELMŰ területen elfogadott mind a kettő. Csak a kérdés, hogy te melyiket szeretnéd. Lehet még a ház oldalába is, oda meg teljesen mindegy, ha be van süllyesztve. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2019
(#) Ferenc1234 válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 20, 2019 /
 
Köszönöm a választ.
A kérdést azért tettem fel, mert földkábeles bekötésre várok de a kábelfogadóban (vezetékeken, doboz hátsó felén, stb.) jelentős páralecsapódás tapasztalható. A páralecsapódás a védőcsőből felpárolgó nedvesség hatására történt. Ideiglenesen a csővéget lezártam, sorkapcsokat kivettem szárítani és a kábelfogadót is kiszárítottam. A félelmem, ha az Elmű beköti a földkábelt, mellette ismét feljön a pára a talajból, így a sorkapcsos kötés rövid időn belül elrohad. Az Elmű biztos nem fog foglalkozni ezzel a problémával, beköti aztán leplombálja. Ezért gondoltam a tömszelencés megoldásra.
Hiába írtam az Elműnek, érdemleges választ nem adtak. Nem szeretném akkor „vakargatni a fejemet”, mikor jönnek bekötni a földkábelt.
Mi a megoldás?
Előre is köszi a választ.
(#) gyuszo válasza Ferenc1234 hozzászólására (») Jan 20, 2019 /
 
A megoldás egyszerű : a levegő áramlást kell megakadályozni, például kőzetgyapottal.
(#) gyuszo válasza Ferenc1234 hozzászólására (») Jan 20, 2019 /
 
Alul a fekete KPE cső nagyon benyúlik. Abból is el kellene vágni.
Így elég nehézkes a bekötés. Az elmenő vezetékek érvéghüvelyeit illik négyzet profilra préselni.
Amit feltettem első linkelt példát, azon a föld alatt csatlakozik az 50 Mű cső a kPE csővel, hogy a földkábeles csatlakozó doboz ne kaphasson párát.
A szürke cső és a doboz között teljes tömítettség van és kell lenni.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2019
(#) gyuszo válasza Ferenc1234 hozzászólására (») Jan 20, 2019 /
 
Csak ahhoz tudok hozzászólni és segíteni, amit a képen látok. Az egészből nem sokat látni, a környezete hiányzik, pedig az is lényeges.
(#) Ferenc1234 válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 21, 2019 /
 
A mérőhelyet nem én építettem ki, hanem regisztrált szerelő. Sajnos nem ismerem a szabványokat, csak a problémával szembesültem.
A KPE cső csak 1m hosszú, mely benyúlik a föld alá kb. 20 centire, a pára a földből párolog fel a csövön keresztül.
Amikor az Elmű ráköt, akkor a KPE csövet meghosszabbítja az általa hozott védőcsővel egészen a villanyoszlopig? Ez a védőcső toldás (meghosszabbítás) teljes tömítettséget fog biztosítani? Meg fog szűnni a kipárolgás? Vagy hogyan történik a rákötés?
Újabb fejlemény: szóltam a szerelőnek. Kijött és felcsavarozott a kábelfogadóra egy zárólapot, melyre egy csőadaptert is rárakott. Azért csavarozta, mert a doboz alja nincs kikönnyítve, a hozzá adott 4db ékkel nem rögzíthető a zárólap (a HB 3000 FFD összes oldala teljesen sima).
Nekem ez nagyon gagyinak, sufnituningnak tűnik. Úgy érzem, egyre rosszabb lesz ez a mérőhely.
Mit tanácsolsz? Megcsinálom saját magam, csak mondja meg végre valaki, hogy hogyan. Én is szerelő vagyok csak másik szakmában.
Köszönöm a választ.
(#) kadarist válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 22, 2019 /
 
Nem, egy vékony narancs nyelvet kell kifordítani. Ilyen forma volt.
(#) elektrorudi válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 22, 2019 /
 
Tényleg érdekes amiket belinkeltél. Különösen Ferenc1234 képeinek és a hozzászólásának tükrében.
A méretlen kábel teljesen zárt védőcsőben érkezik. Ez eddig OK.
De az IP6x (IP4X; IP5x) védelem csak akkor lehetséges, ha a tömszelence közvetlenül a kábelre szorul rá.
A linkelt légkábeles bekötésnél pont a védőcső másik vége nem látsik, ahonnét a víz(pára) szépen be tud hatolni. A földkábeles linknél, pedig Ferenc1234 képein látható, hogy kb. mi várható. Tény, hogyha nem kábelen érkezik a méretlen, hanem vezetékeken (4x1x16mm2), akkor esély sincs a páramentes csatlakoztatásra.
Hogyan lehet ezeket kivédeni?
(#) gyuszo válasza Ferenc1234 hozzászólására (») Jan 22, 2019 / 1
 
Idézet:
„benyúlik a föld alá kb. 20 centire, a pára a földből párolog fel a csövön keresztül”

Az 50-es csőadapterre MÜ I 50 csővel kell lemenni, de mélyebbre. ( Ezért párásodik )
A bilics nem erre van előkészítve ?
Arra egy ilyen Bővebben: Link csövet kell vinni a telekhatárig terepviszonytól függően 0,6 - 0,8 m mélyen. Persze odafigyelve, hogy víz, gázcső merre megy, hogy az ne sérüljön. A cső tartalmazza a behúzót és a csatlakozó idomot.
Erre már tud az ELMŰ a telekhatáron kívűl csatlakozni, kábelt behúzni.
(#) gyuszo válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 22, 2019 /
 
A linkelt légkábeles megoldás nekem se tetszik. Az a tulaj hanyagsága, hogy miért nem tolja össze a csövet és rögzíti, hogy ne csússzon szét.
Nincs is védett helyen. Szerintem csak ideiglenes mérőhely lehet.
Következő: »»   669 / 961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem