Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   668 / 960
(#) granpa válasza Primary hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Egy frászt kell szétbarmolni, átköltöztetni! "Ha a ház falán van"!! Kívül! Tehát, ami bent van, az ott is marad! A mérő utáni szerelvények a Te dolgod (csak szabályos, balesetveszély-mentes legyen), mert onnan minden a Te hibád (kivitelezőé). Ha mérődről (ELMŰ rész, mindegy hol van) bejön a Neked megfelelő áram, akkor nix cserebere, áthelyezés (milliós költség).
(#) gyuszo válasza kadarist hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Akkor menj rá a linkre a - műszaki ügy - műszaki áthelyezés és ott olvashatod.
De szerintem is a fogyasztásmérő a helyesebb. De lehet így is és úgyis, a lényeg ugyanaz.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2019
(#) granpa válasza granpa hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Folyt. köv: Nálam, Zuglóban, >70 éve, (ma már) 32A, lakáson belül. Györökön, >35 éve, külső/hátsó, oldalfalon, fa-szekrényben, 3×16 A. Mindkét helyen 2× mérőcsere, -a csúcskizárásosak is-, de a kutyát (ELMŰ, E-On) sem érdekelte, mi hol van. Ja, öcsémnél, szomszédnál, dettó.
Ennyit az elrettentésről, meg a többiről!
(#) gyuszo válasza granpa hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Nem kell persze, csak célszerű előrelátónak lenni.
A csatlakozó vezeték így lesz a legrövidebb és a legolcsóbb is. Bizonyára a régi tetőtartó sem áll a helyzet magaslatán és lehet toldás is van benne.
Sok egyéb szempont van.
A legtöbb szolgáltató már telekhatárra kéri a mérőhelyet.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2019
(#) gyuszo válasza violin hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Az sem mindegy, hogy földkábel, vagy légkábel, a helyi kialakítástól is függ.
Mint írtam, lehet oldalfal is, ha elolvastad az előző hozzászólásomat is.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2019
(#) gyuszo válasza granpa hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Idézet:
„áthelyezés (milliós költség).”

Akkor igen, ha mindent szétver, ezt kihagyja, majd újból kezd mindent emiatt.
(#) granpa válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Nálam biztos nincs: tetőtartó, toldás. Anno éléggé előregondoltan készült. Zuglóban meg alapvezeték csere volt néhány éve. Az meg kimondottan szemétség, hogy telekhatárra kérik a mérőhelyet, ahol vagy külön épület kell, vagy nincs semmi védelem. Én meg rohanhatnák ki derékig hóban, ha lemegy a biztosító.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2019
(#) vottokar válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Azért hagyom ki a mérőhelyet, mert ez egy 4 egymás melletti lakásból álló 3 szintes sorházrész. A betáplálás a jobb szélső lakás külső "élén" történik légvezetékkel (ez valósult meg) A gerinc a földszinten van a támfalba az ablakok felett valahol végighúzva. (majd kutakodok) A fogyasztásmérő mostani helyét megjelöltem a négyzettel. Sanda gyanúm, hogy ez esetben végig kellene vésni mind a 4 lakás homlokzati falát és ebből ugye három nem a miénk. Két szélsőben nyugdíjasok laknak, és az egyikük nem is egyszerű eset. A másik középső lakás meg lakatlan, az örököst sem látták több éve. És a költségekről ugye ne is beszéljünk. Biztos amit mondasz lenne a korrekt, de nem látok rá nagy esélyt, még ha lenne rá keret.

HAZELK.jpg
    
(#) Alkotó hozzászólása Jan 16, 2019 / 1
 
A napokban beszélgettem egy villanyszerelővel egy apróbb kis beavatkozás kapcsán. Ittunk egy kávét, és közben szóba hoztam neki pár kérdést, olyanokat is mint amik körül a fórumon is ütköznek a vélemények. Egészen érdekes dolgokat mondott, és nem éreztem, hogy félre akarna vezetni. Nagyjából összefoglalom ami lecsapódott bennem.
- Erősen hangsúlyozta, hogy a villanyszerelő szakma egyáltalán nem lenne bonyolult, és nem igényelne óriási ismerethalmazt. A benne uralkodó káoszt a szabályozások zavarossága és sokfélesége okozza. Ha világosan elmondanák egy teljesen átlagos embernek mit és hogyan kell elkészíteni, akkor Ö tökéletesen meg tudná oldani a kérdéses szerelést.
- Két rutinos villanyszerelő sem biztos, hogy azonosat fog mondani viszonylag alapvető dolgokról. Nem azért mert nem értenek hozzá, hanem a koruk, a területükön és a környezetükben kialakult szokások, illetve a szabályozásokban lévő ellentmondások miatt lehetnek eltérések.
- Konkrétan rákérdeztem a földelő szondákra, amire enyhe fintor volt a válasz. Szerinte ennek sokkal nagyobb a füstje mint a lángja. Ö is megcsinálja, megméri, és jegyzőkönyvezi, de inkább a szemnek mint a biztonságnak áldoz ezzel (saját szavai, megjegyeztem).
- Szintén szóba hoztam a lakások bekötését, és a hálózat bővítésének lehetőségét. Zavaros história. Minden megoldható, de szolgáltatónként, területenként, de még néha évszakonként is változik az elvárt előkészítés, és azt se mindegy milyen hangulatban van az átvevő szakember. Előfordul, hogy nagyobb jelentősége van az alapos plombálásnak, mint a ténylegesen szakszerű szerelésnek.

Röviden azt szűrtem le, nincs egy világos ösvény a dzsungelben, csak van néhány kitaposott út, ahol ritkábbak a tigrisek. Tényleg így van ez?
(#) erbe válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 16, 2019 / 1
 
Idézet:
„van néhány kitaposott út, ahol ritkábbak a tigrisek.”

A tigrisek ott lapítanak mindenhol. Általában pont annál a háznál, lakásnál, ahova téged, engem, stb. hívnak javítani.
(#) Tomi111 válasza vottokar hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Csak úgy érdekességképpen: Hát én ugyanilyen háznál láttam valamit!! Ugyanúgy 4 lakás. Rajzoltam a képedre, csatoltam! A földkábel az első lakás oldalán megy egy alu tokozatban( 30 éves). A régi mérők a bejáratoknál vannak. A 2-es lakásnál bővítés volt, az új mérőt feltették az első lakás falára, falonkívüli doboz, a mért vezeték pedig szintén falon kívűl védőcsőben ( a ház utcafrontján !!, kerítés nincs) bemegy a pincébe, a pincén át a régi mérőhelyig. Csodálatos megoldás!!??

HAZELK.jpg
    
(#) gyuszo válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Az a látszat földelés nem tetszik.
Gondolj bele, mi történik egy zárlat esetén, ha nem old le a kismegszakító, mert nem tud a gyenge földelés miatt.
(#) Zsolt 73 válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
A villanyszerelők 70-% a nem ismeri a hurokimpedancia fogalmát.
(#) Alkotó válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Én nem vagyok szerelő, nem is értek hozzá, és nem is szerelek villanyt, de szerintem nem jól látod. A kismegszakító a nullán vagy a védővezetőn keresztül kell záródjon, attól függően milyen a zárlat.
Az előírt földelő szonda más célt szolgál. Akkor lenne jelentősége, ha vezetékszakadás miatt az egyébként gondosan kiépített nulla potenciál megszűnne, mert ilyenkor valamilyen mértékig át kellene vennie annak szerepét. De ha megszakad a nulla, az egyébként is felvet néhány kérdést.
(#) Balaa16 válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
A kismegszakító leoldásának nincs köze a földeléshez T-N típusú rendszereknél. Testzárlatos készülék esetén a PE vezetőn keresztül alakul ki a leoldáshoz szükséges hibaáram.
Nem ez a helyzet viszont T-T rendszereknél. Itt nincs védővezető, hanem minden keszüléknek saját földelése van. Ebben az elrendezésben testzárlat esetén a földön keresztül folyik a hibaáram, rossz földelés esetén pedig előfordulhat, hogy nem old le a védelem. De ezt a rendszert tudtommal nem használják Európában lakossági körben.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2019
(#) jucsaba hozzászólása Jan 17, 2019 /
 
Üdv
Arra vagyok kíváncsi hogy (melóhelyen) felraktak szendvicspanelre 2 fedeles dugalat , de a panel nincs eph-ra kötve , ( a mellette lévő ajtónak még a szegőlemezeit is ) szóval az elmélet és a gyakorlat is érdekel , kell/szokták e ezeket is összekötni , a külső és belső lemezt .
(#) gyuszo válasza jucsaba hozzászólására (») Jan 17, 2019 /
 
Az acéllemez burkolatú tetők esetén az építményt burkoló fémlemezek természetes felfogóként figyelembe vehetők, ha a különböző részek közötti villamos folytonosság tartós (pl. csavarozás vagy szegecselés) és az acél fémlemez vastagsága legalább 0,5mm,
de ebben az esetben „ az alatta lévő éghető anyag meggyulladásával nem kell számolni”. ( IPN hőszigetelő hab tűzvédelmi szempontból a legfejlettebb technológiát képviseli. A hab szerkezetéből adódóan nem terjed benne a tűz, és a közvetlen gyújtóforrás megszűnése után szinte azonnal megszűnik az égése, azaz önkioltó. )
Természetesen a megfelelő potenciálkiegyenlítésről, azaz a levezetők kialakításáról továbbra is gondoskodni kell.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2019
(#) gyuszo válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Jan 17, 2019 / 1
 
Igen, pont ezzel mérjük meg egy rövidzárlat esetén kialakul-e akkora áram, hogy a védelmi eszköz feszültségmentesítsen. Pont erre akartam rámutatni a gyenge földeléssel.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2019
(#) nedudgi hozzászólása Jan 17, 2019 /
 
Sziasztok!
A lakásomban az elektromos hálózatot teljesen felújítattam tíz éve. (Panellakás, a 80-as évek közepéből.) Most az internetkapcsolat (telefon, TV intrnet) optikai hálózatra került, ennek folytán meg kellett bontanom a kábelcsatornát. A képeken látható látvány fogadott.
(1): A TV(koax, UTP CAT5e, és 230V egy csatornában.
(2): ugyanez, tetézve egy szép visszahajtással a 230V vezetéken (a fekete folt csak kosz).
(3): Egy alu bilincs, összefog mindent: UTP, TV, 230V, telefon.
(5): Kértem egy 12V akkus gerincet vészvilágításra, ez a kék és fekete vezeték.
Ez így mennyire felel meg az előírásoknak? Esetleg meg tudja mondani valaki, hogy 2009-ben elfogadható volt?
(#) Alkotó válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 17, 2019 /
 
A kettős szigetelésű kábel -nálad is annak látszik-, illetve a koax nálam is közös csatornában volt régen. Ez nem ütközik érintésvédelmi előírással.
(#) Kovidivi válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 17, 2019 /
 
Azt tudom, hogy ha több féle kábel fut egymás mellett, akkor minden kábel szigetelésének bírnia kell a maximális feszültséget (jelen esetben 230V). Azok az alu-szalagok nagyon könnyen megsérthetik a kábel szigetelését.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2019
(#) sany válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 17, 2019 / 1
 
Én úgy tudom, hogy a ház teljes villamos rendszerének felújításakor illetve új építésű háznál külön védőcsőbe kell húzni a nem villamos hálózathoz tartozó kábeleket. Pl. riasztó, informatikai kábeleket, koaxot, stb.
(#) kameleon2 válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 17, 2019 / 3
 
Ha a gyengeramú kábelek szigetelése is megfelel a szigorúbb előírásnak, vagy van a kábelcsatornában elválasztólap, akkor szabályos lett volna. Emiatt gyártanak osztott kábelcsatornákat. kovidivi korrekten megfogalmazta.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2019

osztott.jpg
    
(#) nedudgi hozzászólása Jan 17, 2019 /
 
Köszönöm, ha válaszokat. Arról meg vagyok győződve, hogy - mivel olyan vezetékekről van szó, amiket eleve 230V hálózati feszültségre gyártottak, és elterjedten használnak az országban - különösebb veszélyről nincs szó. Amiért feltettem a kérdést, az az, hogy nem ismerem az előírásokat, mivel nem vagyok vizsgázott, gyakorló villanyszerelő. Azt nem tudom, hogy létezik-e, vagy létezett konkrét tiltás, szabvány, rendelet ilyen megoldásokra?
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2019
(#) kameleon2 válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 17, 2019 / 3
 
Létezik. MSz HD 60364 sorozat (régi MSZ 2364). Kicsit konkrétabb segítség.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2019
(#) nedudgi válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 18, 2019 / 1
 
Azt hiszem, nem leszek villanyszerelő. Ehhez képest a programozás gyerekjáték.
(#) adapter hozzászólása Jan 18, 2019 /
 
Sziasztok,
Nemrég ismerős lecserélte tizen-huszon éves világítótesteket a házában. Valahogy én jutottam eszébe eme nemes feladat leküzdésére, melynek során észrevettem, hogy (természetesen gagyi) sorkapcsokkal szerelt lámpák csavarjai szinte elnyírják/elnyírták a tömör aluvezetékeket. Cseréltem normális nyomólemezes darabokra, így most jónak mondanám a legnagyobb terhelést 120W-os lmpa test jelent...
Kérdésem: Keresztmetszetben illeszkedő érvéghüvelyt tehetek az ilyen normál tömör aluvezetékre sorkapocsba kötés előtt?
Ez tilos, ellenjavalt, megengedett vagy ajánlott, esetleg olyan mint a mágnessel delejezett ivóvíz se nem árt se nem használ?
(#) Teaway válasza adapter hozzászólására (») Jan 18, 2019 / 2
 
Nem szükséges, ha a sorkapocs nyomólemezes.
(#) gyuszo válasza adapter hozzászólására (») Jan 18, 2019 / 1
 
A létra tetején a magasban nem egyszerűbb lenne ilyen esetben a WAGO ?
(#) Ge Lee válasza adapter hozzászólására (») Jan 18, 2019 / 2
 
Azzal együtt hogy én wago-t sehova sem tennék a lakásomba, csatlakozom az előttem szólóhoz, inkább az mint a sorkapocs. Ahol eddig sorkapcsot láttam a falban, ott előbb utóbb jött a szikra, a szenesedés és az aluról leégett műanyag is, csak idő kérdése volt.
Következő: »»   668 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem