Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fürdőszobai ventilátor
Lapozás: OK   1 / 5
(#) c.tomi hozzászólása Szept 21, 2010 /
 
Üdv mindenkinek! Egy fürdö ventillátorhoz keresek rajzot, az a gondom vele hogy ha nyomogombal bekapcsolja az ember csak 3 percig megy. Allitani nem lehet rajta, ez egy specialis ventilátor ami egy panelházban van es a ventillátor mögött van egy legszelep, egy bizonyos fordulatnál (legnyomasnál) nyit meg, hogy ne tudjon visszaterjedni a büz.
Van rajta valami áramkör is, motornak 3 kivezetesé van, mertem a fogyasztása ugy 30 watt. Szerintem a leg egyszerübb mod a kapcsolo mögé tenni valamilyen szamlálo áramkört ami impulzusokat adna 3 percenkent annak függvényében hogy hányszor nyomtam meg a gombot. Tehát ha 1x akkor 3 perc a müködési ideje , 2x akkor 6 perc, 3x 9 perc ...... igy tovabb. Masodik gond vele hogy kicsit hangos , probáltam van ilyen konektoros fényeröszabalyozom , müködött de ahogy mindig lejebb vettem az áramot annal jobban bugott ez a fényeröszabályozo. Hogy lehetne kb 20 % -al lejebb vinni a fordulatot, sokkal halkabb.
Valaki tudna ebben segiteni?
Köszönettel várom az ötleteket. ...
C.Tomi

Bild0093.jpg
    
(#) Gafly válasza c.tomi hozzászólására (») Szept 21, 2010 /
 
Szia, a hangos ventillátorral sokat nem tudsz tenni, egy szétszedés és takaritás azért valószinűleg javit a helyzeten. Vagy veszel egy halkabbat, van például egy olyan hogy ventillátorok háza ahol elég szuper és halk ventillátorokat lehet venni. Ezek a fajta motorok nem igazán jól szabályozhatók fázishasitással.
Bevállt gyakorlat hogy a füdőszoba lámpával kötik össze az időzitőt, ekkor amint felkapcsolod a világitást elindul a ventillátor, majd amikor kimentél megy még pár percig. Például nálam is igy van és mivel tökéletesen megfelel elvetettem az ennél bonyolultabb megoldásokat. Persze egy PIC-el egyszerűen megoldható...
(#) c.tomi hozzászólása Szept 21, 2010 /
 
Hali Gafly , köszi a gyors választ! Belül teljesen tiszta, porszem sincs benne. Ha maradna is a fordulat, az nem gáz, csak az hogy lehetne megoldani hogy ahányszor nyomom a bekapcsolo gombot annyiszor 3 percig megy. Mert az elektronikájában nem lehet állitani semmit. A lámpára nem kötöm minek mennyen állandoan mikor bemegyek ha nem muszály. Szerintem nem tul bonyolult egy olyan kapcsolás. Be lehetne épiteni a kapcsolo mögé is nem? Köszönöm , várom a további lehetőségeket ....
(#) Ghoost válasza c.tomi hozzászólására (») Szept 21, 2010 /
 
szia!

en a frekvencia modositast tartom lehetseges megoldasodnak.
elvileg ugye ezek a motorok aszinkron zart forgoreszes 50Hz-re tervezett eszkozok.
na most ha a frekvenciat modositod a motorfordulatszaama is modosul.
(#) c.tomi hozzászólása Szept 21, 2010 /
 
A fordulatszám vezérlés megoldodott , szerintem ez : jo lesz hozzá , bövebb leirás pdf:
Már csak ezt a tipfunkciot kellene megoldani. LinkLink
(#) proba válasza c.tomi hozzászólására (») Szept 21, 2010 /
 
Szerintem is a világítással együtt indulás a legegyszerűbb.Ha ilyen két három gombnyomásra indulót szeretnél annak a tápegysége sem igazán fér el egy szabvány dobozba a szerelvény mögé (esetleg a ventilátorhoz elférne ,de gyakorlat nélkül semmikép nem vállalkoznék rá).Ha esetleg a ventilátor paneljét lefényképezed ,ki lehet okoskodni mivel lehetne az időt meghosszabbítani.(esetleg venni egy impulzusrelét amin az adott idő beállítható és erre kötni a ventit.)
A fordulatát szabályozni esetleg egy 100W izzó sorba kötve.(ha még mindig gyors akkor 60W ügyelve hogy mindig biztonságosan induljon)
(#) _JANI_ válasza c.tomi hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Szia! Vannak könnyen megépíthető fázishasításos szabályzók is, ami neked megfelelne. PL: én ezt a kapcsolást (Bővebben: Link) sokszor utánépítettem. Merem ajánlani kis asszinkron motorok (5-15W) szabályzására is. ( Főleg azért is mert neked csak 10-30%-ot kell hogy csökkentsen a teljesítményből. )
Az időzítést még át kell gondolni...
(#) G_Pisti hozzászólása Okt 15, 2012 /
 
Sziasztok!

A fürdőszobánkban be van építve egy Vents 100 MATH szellőző ventillátor, amely úgy van bekötve a rendszerbe, hogy
1, az egyik villanykapcsoló (kettő van) felkapcsolásakor elindul és a beállított ideig (kb. 10 percig) szellőztet, majd az idő lejártával kikapcsol vagy pedig a villanykapcsoló lekapcsolásával szintén kikapcsol,
2, a beállított páratartalom elérésekor bekapcsol, majd ha a páratartalom a beállított érték alá csökken akkor kikapcsol,

Úgy szeretném átállítani az 1-es lehetőséget, hogy a kapcsoló lekapcsolása után ne kapcsoljon ki a ventillátor, hanem szellőztessen tovább a beállított értékig.
Lehetséges ez?
Tudna valaki nekem ebben segíteni?

Előre is köszönöm!
(#) 82_Andras hozzászólása Márc 26, 2013 /
 
Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni.
Kaptam egy fürdöszoba ventillátort. Gondban vagyok a bekötésével. Jobban mondva nem is a bekötésével van a gond, hanem azzal, hogy hogyan tudom azt megoldani, hogy miután kimegyek a fürdöböl vagy a WC-böl és lekapcsolom a villanyt a ventiláttor még pár percig menjen tovább.

Ami adott:
Ventilátor (nincs rajta idözítö) A motorján 3 szál vezeték van, és van rajta egy kondenzátor (a három vezeték úgy van összekötve a kondival, hogy 1 szál csak a kondinak az egyik pólusára van kötve, a 2. szál közösen a kondinak a másik pólusára a és a betápdugó egyik lábára, a 3. szál egymagában a betápdugó másik lábára van kötve.
A falból ahova fel szeretném szerelni a ventilátort 3 szál vezeték található (két fekete és egy kék) Új építésü lakásról van szó ( 4 éves)

Milyen idörelével lehetne megoldani azt,hogy a villany lekapcsolása után még müködjön a ventillátor kb 5 percet? Illetve az még jobb megoldás lenne, hogy akkor induljon el ha kimegyek a helységböl és lekapcsolom a villanyt. (amíg bent tartozkodom addig ne búgjon a fülembe)
(Ha lehet minél kisebb geometriai mérettel rendelkezzen az idörelé, hogy a ventilator házába elférjen.)

Aki tud kérem segítsen milyen idörelét kellene vennem konkrétan? És hogyan kell bekötnöm?
A lámpa kapcsolóra 3 szál fekete vezeték fut. (Kettöt használok a lámpa kapcsolására a harmadik szál gondolom a ventilátorhoz fut.

Kerestem forumban hasonló témát de csak ezt találtam:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_10780.html
De elég szük a téma kitárgyalása és az én problémámra nem találtam megoldást.

Amúgy a ventilátor hasonlóan néz ki mint a fenti linken található topicban szerepel a képen.

Segítségeteket elöre is köszönöm.
(#) Gabó válasza 82_Andras hozzászólására (») Márc 26, 2013 /
 
Bemész egy villamossági boltba, és veszel ilyen időrelét. Elmondod az igényeket, és mutatnak több fajtát. Azokon be lehet állítani az időt, és az üzemmódot.

Pl.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2013
(#) Bakman válasza Gabó hozzászólására (») Márc 26, 2013 /
 
Ez a tipikus ágyúval verébre esete.

Kkomplett ventillátor: Bővebben: itt.

Vagy még olcsóbban egy időzítő: Bővebben: itt.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Márc 26, 2013 /
 
Gondolom a bekötése egyik fekete a fázis, a másik fekete a lámpától jön, a kék meg a nulla.
Nekem is egy VUK-4 van felszerelve (bekapcsolod a lámpát, elindul a ventillátor. Kikapcsolás után egy trimmerrel lehet allítani, meddig menjen a venti. Talán 2500 MF volt).

No ezzel kapcsolatban nekem is lenne egy kérdésem: Vajon a VUK-4 bírja-e azt, hogy a lámpa és vantillátor másik fázison van. Szerintem bírnia kellene...
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Márc 26, 2013 /
 
Kizárt, hogy bírná. A benne lévő triak a bemenő fázist kapcsolja rá a kimenetre, mint egy relé.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Márc 26, 2013 /
 
Szerintem féleértetted...
A vezérlést adja a lámpa.
A kérdés az, hogy mennyire méretezik megfelelően a vezérlés áramkörét (soros kondi/ellenállás).

Ha én csináltam volna, akkor simán bírná a "fázis" helyett "vonal" feszültséget a vezérlés oldalon...
(#) 82_Andras hozzászólása Márc 27, 2013 /
 
Köszönöm a segítségeket.
(#) OzoraPet hozzászólása Okt 9, 2013 /
 
Sziasztok!

Segítség kellene. Adva van egy panel wc + mellette a fürdő, és ezeknek a szellőzése.
A WC be időkapcsolós ventit építenék be (szükséges vezeték odahúzva). A fürdőbe nem lett oda gondolva, de hátha oda benyomja a wc bűzét.. Zaluval talán megoldható. Mivel a vakolás megvan nem akarok bontani!
Vagy:
Arra gondoltan a fürdőbe rakok egy idő és páraérzékelős ventit. És az időszabályozást összekötöm a wc-ventivel. Mikor wc ben a villany felkapcsolására elindul elindul a fürdőbe is, x idő múlva leáll a wc, és leáll a fürdő is. Ha használjuk a fürdőt akkor ott akkor indul el mikor a páratartalom elér egy bizonyos szintet, de az indítási impulzusra megindul a wc is (ez nem lenne probléma), ezt jól gondolom? Működhet a dolog? esetleg vmi alternatív megoldás?
Vagy űgy kössem össze, hogy a WC venti fix áramvezetékjét összam ketté, és a fürdőbe csak szimplán páraérzékelős?

Köszönöm a segítséget!
(#) Gafly válasza OzoraPet hozzászólására (») Okt 9, 2013 /
 
Páraérzékelős ventilátor vezérlést én is akartam csinálni, de teljesen jó lett végülis az "időkapcsolós" is.

Az hogy mit hová fúj, okos kérdés. Szomszédokra például gondoltál? Konyhai szagelszívó, gáztűzhely és társai?

Szombaton a börzén tudok adni ajándékba időkapcsolót (hibás, barkácsolni azért jó ).
Esetleg ventilátort is...
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2013
(#) OzoraPet válasza Gafly hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Szia!

Az hogy mit hova fúj a szomszédok szempontjából mellékes, 4 es társasház 4. n lakunk.
A fő gond az hogy a két ventit összekötése a kérdés...
(#) juppi hozzászólása Jan 23, 2019 /
 
WC-be szeretnék mozgásérzékelőre kötni egy olyan szagelszívó ventilátort, amely a világítás lekapcsolása után még 5-10 percig kellene, hogy működjön.
A mozgásérzékelőre kötött világítás már jól működik, már csak a ventilátor bekötését kellene megoldanom.

A falból, az áramhálózat felől, csak 2 vezeték jön ki (null és fázis).
A ventilátornak 3 vezetéke van: null, fázis és földelés (bár ennek vagy a nullnak itt szerintem fáziskapcsoló szerepe lehet).
A lámpához - érdekes módon - 3 vezeték megy (null, fázis és földelés), de itt is a földelésnek - gondolom én - fáziskapcsolási szerepe lehetett régebben (mert korábban működött a venti, csak festés előtt ki lett szerelve).
(#) Gafly válasza juppi hozzászólására (») Jan 23, 2019 /
 
Több gondot is látok.
Kezdem azzal, hogy fogalmam sincs mi az a:
Idézet:
„fáziskapcsolási szerep”

Bár ezt meg tudom magyarázni azzal, hogy "nem értek hozzá"
Megjegyzések:
- Roppant helytelen, hogy a zöld/sárgák nincsenek bekötve.
- Felénk olyan 2.500 Ft-ért lehet kapni a boltban olyan kicsi panelt, amelynek az egyik végén két csavaros szorító van, oda megy a ventilátor. A másik végén hármas van: fázis, nulla és egy szál a lámpától. Zöld/sárga nem kell neki, azokat ugye össze kell kötni, védelmi célja lenne elméletileg. Maga a panel nagyjából egy triakot tartalmaz, egy 555 időzítőt és egy trimer potenciométert az idő állításhoz (nem kell tekergetni, egyébként). Befér a kötődobozba...
- Méréseid a alapján védővezető nincsen bekötve. Valamint "energiatakarékos" izzót használsz és lebeg az az egész a IR szenzor és "csoda izzó" miatt. Ha ide felteszel egy időzítőt, akkor valószínűleg folyamatosan világítani/villogni fog.

Röviden:
- Védővezetőt bekötni.
- Hagyományos izzót felszerelni.
- Villanyboltban időzítőt venni.

De nem értek hozzá.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2019
(#) juppi válasza Gafly hozzászólására (») Jan 23, 2019 /
 
Első reakcióm az volt, hogy légy szíves írd le érhetőbben, de majd gondolkodom a leírtakon.
A „védővezetőt bekötni” adja a kérdést: hová? mit?
Úgy érted tegyek be a falba földelővezetéket?
Ahhoz le kellene kaparnom mindent a vakolaton túl is, mert nem ki/behúzhatók a kábelek.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2019
(#) Gafly válasza juppi hozzászólására (») Jan 23, 2019 /
 
Idézet:
„Első reakcióm az volt, hogy légy szíves írd le érhetőbben, de majd gondolkodom a leírtakon.”

Abból baj nem lehet.

De majd jön olyan, akinek ez a szakmája, nem csak úgy "belevau" mint én...
(#) juppi válasza Gafly hozzászólására (») Jan 23, 2019 /
 
A ventilátornak már van vezérlőpanelje, írtam is, hogy a festés előtti leszerelés előtt időzítősen működött. Nem hiszem, hogy bármilyen panelre lenne még szükség.
(#) Gafly válasza juppi hozzászólására (») Jan 23, 2019 /
 
Idézet:
„A ventilátornak már van vezérlőpanelje, írtam is, hogy a festés előtti leszerelés előtt időzítősen működött.”

Hol?
(#) juppi válasza Gafly hozzászólására (») Jan 23, 2019 /
 
Ott van legfelül.

Venti (3).JPG
    
(#) juppi válasza juppi hozzászólására (») Jan 23, 2019 /
 
Ez az.
(#) VIM válasza juppi hozzászólására (») Jan 24, 2019 /
 
Szia! Ha a lentebbi képeken az eredeti bekötés látható, akkor a ventilátornak azt a három szálat kell bekötni ami ott be volt kötve. A zöld-sárga az valószínű, hogy a kapcsolószál lesz a színétől függetlenül, a fekete és kék (MMfal vezeték) a fázis és nulla. Tehát azt a három szálat kell megkapnia a ventilátornak ami előzőleg be volt kötve. A világításnak a bekötése azt ahogyan lerajzoltad úgy nem működik. A PIR szenzoros kapcsolónak is kell a kapcsolószálas fázis-nulla és majd az ha kapcsol, kiadja azt a kapcsolószálat a lámpának ahol ott kell lennie egy nullának is a lámpa másik pontján. Ha onnan kötöd a világítást is ahol a ventilátor van akkor a PIR-nek kell egy zöld-sárga és kék, annak a kimenete pedig megy a lámpához és ott a másik szálnak kell egy kék nulla is.
(#) juppi válasza VIM hozzászólására (») Jan 24, 2019 /
 
Szia!
Ne ragadj le a PIR-ekkel kapcsolatos elavult ismereteidnél! A PIR így és csak így működik, ahogy a rajzon láthatod. Itt nincs 3 szál, csak kettő, és sorba kell kötni a lámpával.
(#) Gafly válasza juppi hozzászólására (») Jan 24, 2019 /
 
Most akkor segítséget kérsz, vagy oktatsz?
A kettő együtt nehezen megy...
(#) juppi válasza Gafly hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
Ezt írtad: „A világításnak a bekötése azt ahogyan lerajzoltad úgy nem működik.”
Én meg ezt: „A PIR így és csak így működik, ahogy a rajzon láthatod. ”
Én jobban hiszek a szememnek, mint neked.
Köszönöm a közreműködést! ●
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem