Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   724 / 839
(#) Ge Lee válasza tbarath hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Az valóban jó kérdés. Ha én úgy döntök hogy szükségem van rá, akkor bizony szükségem van rá. Akkor is, ha egyébként nincs. A mennyiből lehet pedig egyenesen aránylik hozzá, nyilván ami százezerbe van, az nem lesz olyan mint ami 2 millió a boltban.
Arra meg még a szót is kár vesztegetni hogy mire van vagy nincs szükség, nézz körbe itt a fórumon, de elég csak belenézni a ki mit épített topikba, az ott lévő dolgok 90%-a értelmetlen időtöltés. Csak ezt nehogy odaírd nekik, mert abból csúnya sértődés lesz, mivel ők azt ugye teljesen máshogy gondolták.
(#) tbarath válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Ja, hát ez nem is kérdés. Hobbi, nem szükségből csináljuk, hanem élvezetből.

De a 0,05 mV pontosságú 5V-os táp olyan rohadt drága lehet, hogy annak az árából szerintem mindenki inkább csinálna magának még egy műhelyt
(#) Ge Lee válasza tbarath hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Ami nálunk a cégnél volt annak sem a típusára sem az árára nem emlékszem. Amiket a neten láttam, na igen, azok bőven 7 számjegyű kategória. De annyira precízre nekem sincs szükségem.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2019 / 1
 
Idézet:
„olyan dolgokat szoktam csinálni, amire azt mondják hogy azt úgy nem lehet.”

Megnyugtató azt olvasni, hogy mással is megesnek ilyen "balesetek"!
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Felénk sem a mit hogy lehet, hanem a mit hogy nem lehet típus van többségben.
(#) sonajkniz hozzászólása Feb 11, 2019 /
 
Én meg attól vagyok rohadtul boldogtalan, hogy a ti személyeskedéssel vegyes vitátok miatt az én kérdésemet, amit néhány órája tettem fel, a kutya sem fogja már elolvasni, így választ sem kaphatok rá. Ha meg mégegyszer felteszem, kapok a modiktól.
(#) tbarath válasza sonajkniz hozzászólására (») Feb 11, 2019 / 1
 
Személyes tapasztalatom nincs, de Dave tesztelt ilyesmit nem is régen. Pár link az "eevblog chinese psu" kifejezésre a gugliról:
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link

Amúgy linkjeiden az alkatrészoldali képeken a 3. linken egy 50V-os elkót látok, a 2. linknél 35V-ot, az 1. linken pedig mintha ugyanaz a kép lenne, mint a 2.-on, csak egy ps művész leoperálta a 35 Voltot a képről. A 35/50V nem feltétlenül probléma egy 50V-os tápon, a kérdés hogy hol van, azt pedig nem látjuk. De az is lehet, hogy simán feltették egy 30 Voltos fotóit, mit érdekli őket, de az 50 Voltost kapod ha azt rendeled.

Egyébként ha más a nyák az nem feltétlen probléma, lehet rev2 is, vagy épp más alkatrészt sikerült olcsón venniük és áttervezték inkább a lapot, fene tudja. Nem egy alkatrésztemető a cucc.
(#) sonajkniz válasza tbarath hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Köszönöm szépen.
Annak tükrében, hogy több mint 25 évig jó volt nekem az Urbán féle 0,1V 0,1A felbontású analóg táp, ezzel nem fogok rossz vásárt csinálni. A videók alapján messze pontosabb annál, mint amire ezért az árért számítottam.
(#) Alkotó válasza sonajkniz hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Ezek nem analóg tápok. Bizonyos esetekben ez hátrány is lehet.
(#) fastaction válasza sonajkniz hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Esetleg , ha kézhez kaptad , és van oszcilloszkópod , akkor , majd a kimenetről mért jeleket megosztod velünk ?
(#) sonajkniz válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Ezt gyanítottam, lévén ahhoz túl kicsi. De remélem, ezeknél nem fog több problémát okozni.
Lévén ilyenekről szoktam hajtani a PIC-es áramköreimet, és jól meg vannak vele.
Mondjuk az is igaz, hogy csak "golyóálló" típusokat használok.

fastaction!
Ha el nem felejtem addigra mire megjön, nagyon szívesen.
(#) fastaction válasza sonajkniz hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Köszönöm !
(#) tbarath válasza fastaction hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Fentebb linkeltem pár videót, szerintem 3 videó alatt Dave tuti ráakasztott szkópot. De engem is érdekel amúgy.
(#) djusee válasza sonajkniz hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Szia. Én ezt használom lassan 3 éve és meg vagyok elégedve vele, nem bántam meg hogy megvettem. Nyilván egy analóg simább feszültséget tud szolgáltatni mint a kapcsolóüzemü de eddig ez is tökéletesen megfelelt az igényeimnek. Arra azonban vigyázni kell és figyelmeztet a gyártó is hogy ha elemet szeretnél tölteni vele akkor a kimenetre egy soros diódát kell tenni mert a visszafolyó áram tönkre teszi, induktív terheléssel is óvatosan kell bánni.
A linkelt oldalon van egy táblázat ami magyarázza a tipusok közötti külömbségeket
Üdv
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2019
(#) pucuka válasza djusee hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
A kapcsoló üzemű tápoknál nem annyira a kimeneti feszültség zajossága a gond, (az is lehet, ha nem 50 (100) Hz -es a brum, hanem 40 - párszáz kHz) hanem a jóval érzékenyebb a kimeneti kapcsokon megjelenő nagyobb frekvenciás terhelő áramokra. Ilyen könnyen előfordulhat, ha rádió adót működtetsz róla. Egy közönséges kapcsoló üzemű táp nem szokott felkészülni ilyen hatásokra.
(#) Hp41C válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Egy olyan táp, ami megfelel a Te követelményeidnek, bőven meghaladja a hobbi kategóriát. Sokunknak van olyan saját fejlesztésű berendezése, ami nem tartozik egy nyilvános fórumra, aminek jogairól ilyen egyszerűen (szabályzat 8. pont) nem kívánunk lemondani...
(#) Ge Lee válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Honnan tudod milyen követelményeket támasztanék vele szemben? Sehol nem írtam le. Olyan saját készítésű eszközöm nekem is van amit nem osztottam meg, nem is fogok, de ismét nem erről volt szó. De csak úgy mondom, hogy úgy plusz 4000Ft csodát képes tenni egy olcsó labortáppal is, majd egyszer teszek fel róla méréseket is amik igazolják. Közel 2 nagyságrenddel nő a stabilitása. Ja, egyébként akadnak itt olyanok akik annak a négyezernek a többszörösét elköltik csak egy trafókészíttetésre, vagy a doboz cicomázására. Szóval ez még bőven a hobbi kategória. Amiről meg beszéltem az már valóban nem teljesen az.
(#) Hp41C válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 12, 2019 / 3
 
4000 Ft -ot rákölt a megépítője már akkor, ha lecseréli a 4 db 2N3055 -öt valami olyanra, aminek az 50V/5A tápban nem közelíti meg a SOA határát.
(#) fastaction válasza tbarath hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Előbb - utóbb végignézem . Köszönöm .
(#) szucsistvan123 hozzászólása Feb 22, 2019 /
 
Üdv!

Az Alkotó féle labortáphoz van valahol pontos működési leírás?
Köszi!
(#) szucsistvan123 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Feb 22, 2019 /
 
Pontosabban a 2.7.4-hez.
(#) Alkotó válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Feb 22, 2019 / 1
 
Valamelyik változathoz írtam korábban egy ilyet. Olvass bele.
(#) szucsistvan123 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 22, 2019 /
 
Köszönöm!
(#) Ge Lee válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 2, 2019 / 1
 
Mutatok valamit. Csináltam két videót, egy volt és egy lett állapotot mutat be. Az általánosnál egy hajszálnyival jobb, de mezei kommersz alkatrészekből felépített labortápot mutat be. A volt állapot az eredeti, a lett állapot ugyanaz a táp, csak rá lett költve úgy 1500Ft, maga a kapcsolás nem módosult.
A labortáp mindkét esetben hideg bekapcsolással indul, 22 fok hőmérsékletű helyiségben, nagyjából 12V-ra állított feszültséggel. Úgy 3 percig látható a munkapontok beállásából adódó elmászás, majd a 3 perc elteltével be van kapcsolva egy hajszárító (ezt feliratoztam a videón). Olyan távolságból melegíti a nyákot, hogy az egész nyákot 41-42 fokos meleg éri, ennyit mutat az odatett szonda.
A hőközlés kb. 2 percig tart (ezt is feliratoztam), majd megszűnik. Az értékekből látható, hogy míg az alap (volt) változat esetében a teljes időtartam alatt létrejött feszültségváltozás 25mV, addig a módosított (lett) változatnál ez csak 7mV. De ami még szembetűnőbb, hogy míg az eredeti változatban egyértelmű drift van a hőmérséklet függvényében, addig a módosítottban 20 másodperc elteltével már ez kompenzálódik, a beépített alkatrészek ellenkező irányú TK-ja miatt!
Tehát míg az alap változat feszültsége 17mV-ot változik a hőközlésre, addig a módosított változat csak 2-3mV-ot! Itt az első 20 másodpercben azért van nagyobb vándorlás, mert nem egyforma ütemben melegedtek fel az alkatrészek. Egy szabályozható sütőben korrektebb lett volna a mérés.
És ez ennyi plusz ráfordításból. Segédkeztem egy másik labortáp készítésében is, mert abba én már nem voltam hajlandó invesztálni. Még annak a költsége sem érte el az emlegetett 100 ezret (alkatrészenként kb. 8000Ft-tal lehet számolni), de annak a driftjét már ezzel a műszerrel nem tudtuk mérni. Abban minden, a szabályozókörben lévő ellenállás 0,05ppm-es, a referencia 1ppm-es, és olyan műveleti erősítő van benne, aminek a driftje 20nV/Co. A videók letöltősek, méretük 24MB körül van.
(#) pipi válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
A műszerek bámulásától értelmesebb lett volna látni, mit módosítottál
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Kár, hogy nem youtube-ra raktad fel. Mennyi munkaóra van benne kb? Hasznosak az ilyen módosítások.
(#) Ge Lee válasza pipi hozzászólására (») Márc 2, 2019 / 1
 
Köszönjük Emese, de bárminemű eredményt elég nehéz mérés nélkül prezentálni. Meg aztán, egyébként sem értek hozzá, sőt azt sem tudom miket beszélek.
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
A youtube csináljon magának ilyet ha akar. Csak elmondták hogy én ilyet nem tudok se olcsón se drágán, meg százezrek, meg úgyse sikerül mert nem értek hozzá. Nekem ez a 2-3mV drift már tökéletesen megfelel itthonra, de lehetne jobb is, csak már nekem nem ér annyit. És tényleg annyi, mert ha nem hajszárítóval melegítem hanem lassan van aláfűtve, mintha az egész környezet melegedne, akkor összvissz csak az a 2-3mV elmászás van. Olyan 20 foknál nagyobb eltéréssel meg úgysem használom a szoba hőmérséklethez képest.
Nyilván kell rá költeni ahhoz hogy valamivel jobb legyen, de nem feltétlenül kell egetverő összegeket. De azért egy TL431 az azért némi túlzással nevezhető csak referenciának, a stab IC meg kicsit sem. Majd csinálok arról is videót, remélhetőleg még jobb (5,5 digit) felbontásban. De már 4,5 digiten is az van, hogy bekapcsolod, ad 5V körüli referenciát, majd 2 perc elteltével már 3mV-tal többet. Pedig a külső hőmérséklet egyáltalán nem változott, csak a lapkájáé belül.
És ez az eltérés ugye nem közvetlenül jelenik meg a kimeneten hanem felszorozva, mondjuk 1mV referencia eltérésből lesz 5mV eltérés a kimeneten.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Ez mind jó, de engem az érdekelt volna, mennyi órádba telt az egész átalakítás. A youtube-ot azért hoztam fel, mert az emberek 90%-a nem fogja letölteni/megnézni a videódat, ha nem azonnal lejátszható.
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Attól én nem esem kétségbe ha nem nézik meg, akit érdekel megnézi, akit nem nem. Sok időmbe telt az átalakítás, mert 2 napot vártam az alkatrészekre. Maga az átalakítás az úgy fél óra volt, régi alkatrészek ki, újak be. Na meg előtte azért foglalkoztam vele pár percet, hogy mit kell kicserélni milyenre és miért. Akartam venni bele 0,05ppm-es ellenállásokat, de amikor megláttam hogy 6000+áfa darabja akkor letettem róla.
Következő: »»   724 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem