Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Genius SW-HF5.1
 
Témaindító: eSDi, idő: Jún 11, 2007
Lapozás: OK   10 / 12
(#) Inhouse válasza Danecay hozzászólására (») Jan 15, 2019 /
 
Amit eddig láttam biztosítékot trafóban, az a primer oldalon volt és vagy a tekercs alá, vagy a közvetlen közelébe volt rakva. Autós akkutöltőben szokott lenni a szekunder oldalon egy öngyúgyuló bimetálos üvegbúrás "biztosíték", itt nem valószínű.
Nem lehet a NYÁK-on egy törött forrasztás, a trafó ezen szekunder forrszemén? Elég komoly súly egy ilyen trafó.
(#) Danecay válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Gondolom, hogy nem konkrétan erről a típusról beszélsz hanem általánosságban, már csak azért mert esetünkben a trafó a mélyláda aljához van erősítve, csavarozva, nem pedig magán a nyákon helyezkedik el így az(ok) nincs kitéve ilyen terhelésnek.
(#) Inhouse válasza Danecay hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Igen általánosságban, képet nem raktál fel. Szekunder ág nem szokott megszakadni, az elég vastag huzal ahhoz. Kontakt hiba kellene legyen.
(#) Danecay válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Szerintem elbeszélünk egymás mellett. Szekunder ágon (17V) van egy kiégett biztosíték (250V, 8A). Mondjuk a biztosíték értékét nem értem, hogy mit keres 17V-on 250V-s biztosíték és a 8 A sem kevés (érzésre ) Közben sikerült vásárolnom is, szóval ma ki is cserélem. A 17V-s ág úgy néz ki, hogy 2*17V, de csak az egyik van meg (valójában csak 15V-t mérek), a másik a leoldott biztosíték miatt nem jut el a panelhoz de a biztosítékházig eljut szóval nem trafó hiba. A működő 17V-hoz is tartozik egy bizti, majd azt is megnézem, hogy milyen értékű.
(#) Inhouse válasza Danecay hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Nekem nem egyértelmű amit írsz, elvesztem. Egy biztosíték csere azért nem egy komoly kihívás. A tápfeszültség meglétének ellenőrzése az első lépés. A legtöbb kis méretű üveg biztosíték 250V-os, nem fogsz 17V-osat találni a trafó után. Nagy méretű üvegbiztosítékból már van 32V-os, de nem ez a lényeg. Teljesítmény adatra sem emlékszem, hogy mit adtál meg, simán lehet, hogy a 8A-es egy házilag nagyobbra cserélt, 17*8=136W max. Legalább nem szeg volt benne.
(#) Danecay válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 17, 2019 /
 
Sajnos az elektronikában nem vagyok eléggé járatos, hozzáteszem legnagyobb sajnálatomra, de természetesen nem egy biztosítékcserén vagyok fennakadva. Van multiméterem, pákám, némi kézügyességem és az itt kapott javaslatokat, jótanácsokat próbálom követni. Olvashattad, hogy már több dolgon túl vagyok úgy mint, végfokok újraforrasztása az esetleges dilatáció miatt bekövetkező repedés miatt, puffer kondenzátorok cseréje, egyenirányító diódák cseréje. A táp kimérése lehet, hogy alap, én is többször gondoltam rá de mindig átugrottam mert funkcionálisan minden működik így elvileg a tápellátásnak meg kellene, hogy legyen (az én logikám szerint), annyi van, hogy zavaróan búg, nem csak a mély, hanem az összes hangszóró. Közben kicseréltem a biztosítékot, így már eljut a másik 17V-s ág is a panelhoz, de az égvilágon semmi nem változott, ugyanúgy búg mint amikor hozzám került, azt sem értem, hogy az eddig hiányzó 17V miért nem jelentkezett valamilyen formában
(#) Danecay hozzászólása Jan 25, 2019 /
 
Nos végül mivel az alapvető dolgokat úgy gondolom talán kilőttük amiért mindenkinek köszönet a segítségért, de sajnos nem vezetett sikerhez, így végül úgy döntöttem, hogy szervizbe adom a cuccot. A tesóm aki Nyíregyházán lakik talált is egy szakit aki előzetes egyeztetés alapján elvállata a javítást. A tesóm révén el is juttattam a szettet az illetőhöz, egy iromány kíséretében amiben felsoroltam, hogy milyen dolgokkal próbálkoztam, miket mértem, miket cseréltem stb. és kifejezetten írtam, hogy azért küldöm el az összes hangfalat mert mindegyik búg így hatványozottabban lehet hallani azt és a város zaja mellett talán könnyebben lehet majd diagnosztizálni. Nos a szaki beüzemelte a mélyládát és megállapította, hogy nem zúg az miközben egy TV és egy rádió szólt mellette majd elolvasta a mellékelt papírost és végül nem vállalta a javítást Azt mondta, hogy ha mondjuk a táp lett volna benne kimenve akkor azt kicserélte volna Hát köszönöm szépen, arra önerőből én is képes lennék minden előképzettség nélkül is.
A fent leírtak miatt kérném tőletek, hogy ha tud valaki Nyíregyháza vagy annak közelében olyan értő embert aki foglalkozik ilyen javítással és vállalná is az kérem jelezze! Köszönöm!
(#) eSDi válasza Danecay hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
Az én kálváriám 2005-ben kezdődött, ha visszalapozol az elejére láthatod. A legelső változatú HF5.1-el, villámkáros lett. Éppen garancia időben volt, próbáltam megjavíttatni, de nem sikerült megoldaniuk. Visszakértem és nekiáltam én. Mivel nem egy nagy bonyolultságú eszköz, ezért pár darab ezresért az összes aktív alkatrészt kicseréltem benne, plusz egy két zizit. Ekkor eljutottam oda én is, hogy búg. Ezt a búgást viszont az istenért sem tudtam kivarázsolni belőle, pedig az összes olyan alkatrészt kicseréltem, aminek köze lehetne hozzá, kivéve a trafót. Az elmúlt években eljutottam oda, hogy inkább vettem egy házimozi erősítőt. Ezt pedig kiheréltem teljesen és csak SUB-nak használtam (panelba tökéletes és jól kiegészíti a felújított Vidi 2040A hangfalakat). De még így sem sikerült kiűzni belőle a brumit. Ezért teljesen kidobtam a belsejét és kapott kínai 50W-os kapcsolóüzemű végfokot egy SUB szűrős előfokkal. A tápja pedig egy laptoptöltő lett. Megoldottam, hogy a házimozi erősítő kapcsolgassa ki-be. Azóta boldog felhasználója vagyok, bár már nem sok köze van az eredeti állapotához.
(#) Danecay válasza eSDi hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
És így is csak SUB-nak használod vagy nem is lehetne már máshogy? Ezzel a megoldással meg lehetne hajtani az egész rendszert és ha igen akkor mennyi pénzből? Bocs, a szakmaiatlanságot de csak próbálkozó vagyok. Mondjuk lehet a táp is megérne még egy misét de honnan és mennyiért?
(#) Danecay válasza eSDi hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
Egyébként amennyiben garanciális volt és a szerviz nem tudta megjavítani akkor miért nem cseréltetted ki?
(#) eSDi válasza Danecay hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
Ha jól emlékszem, az erősítő és az előfok együtt nem került többe 5000-nél eBay-ről. Azt hiszem a tápot is 1500 körül vateráztam. Ha az egészet szeretnéd kiváltani, akkor kell 3db sztereó erősítő. 25W/csatorna szerintem elég. Plusz egy monó olyan 50W körül a SUB-nak. 2000-3000Ft mindegyik darabja. Mivel van rendes házimozi erősítőm, ezért csak annak használhatom. Még a kis hangfalakat sem tudom használni, mert az enyémben 10W/6Ohm-os hangszórók vannak, kapásból haza vágná őket az erősítő. Természetesen kipróbáltam óvatosan, de nagyon vacakul szólnak egy rendes erősítővel.
Kicserélve azért nem lett, mert két nappal a lejárat előtt döglött be. Abban sem vagyok biztos, hogy a boltos tudta érvényesíteni a garanciát, így valami szakival próbálta megjavíttatni. Cserélni nem lehetett, mert nem volt mire. A nagytestvére is már rég kifutott példány volt és nem lehetett beszerezni semelyiket. Másrészt a villámkár nem garanciális, de egy próbát megért. Mire visszakerült hozzám, már rég nem volt garanciális és meg is untam a totojázást az üggyel.
(#) Danecay válasza eSDi hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Én 2005 körül vettem az én SW-HF 3600-as szettemet, a tesóm pedig legalább rá 3-4 évre rá az ő 5000-s szettjét ami most nálam van és amivel szívok, pontosabban jelenleg nála szervizelési szempontból, ezért is csodálkozom, hogy a tiednek 2005-ben nem volt nagy testvére hiszen szerintem a mai napig van alternatívája. Mindegy, mivel ez egy elcserélt cucc volt éppen ma abban állapodtam meg a tesómmal, hogy amennyiben nem lesz eredmény javítás terén, visszahozza az én nekiadott cuccomat, a szintén ezeréves Acoustic Solutions DS633 -t aminek legalább csak a tápja búg ami önmagában nagy előrelépés lenne
Ja, csak a félreértések elkerülése végett 2 ilyen csodám volt, a 3600-as Genius és fentebb említett Acoustic Solutions DS633 amit elcseréltem a tesómmal az 5000-s Genius-ra amivel jelenleg is szívok.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2019
(#) eSDi válasza Danecay hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Ott és akkor valamiért nem lehetett beszerezni, az 5000-es pedig ha jól rémlik, elég borsos áron volt kapható. Ezért az egészet nem akartam cserélni, meg hát "jól" szólt. Két évre rá kezdett meghalni az egész.
(#) tsab hozzászólása Feb 5, 2019 /
 
Sziasztok!

Hozzám kerül a tárgyban említett szettből egy darab.

Probléma: Szinte ugyan az mint Danecay fórumtársnak. 50 hz-en búg a hangfal (gitárhangolós appal mértem), de egyébként szép hangja van csak csendben lehet hallani.

Sok hozzászólást elolvasva, mérések (feszültségek szépen megvannak), tápkondik cseréje után - gondoltam ha már szétszedtem, kicserélem - arra jutottam, hogy maga transzformátor hangja az. Egyébként némi hang megjelenik a hangszóróban is, mert potmétert tekerve minimálisan hangosodik, de elhanyagolható.
A tápcsatlakozókat lehúztam a kapcsolásról, és úgy is kb. ugyan azt produkálta.

A transzformátor :
- olyan jó meleg, pedig nincs meghajtva, szimpla üres menet, de a kezemet sütögeti, de még bírja. Normális ez?
- Hogy lehetne megszabadulni a hangjától? (ha az előbbi melegedés normális)

Azt olvastam, hogy van benne mindenféle biztosíték. Mivel feszültségek jó, így nem gondolom, hogy baja lenne. Gondolom szimplán öreg.

Üdv.
(#) reloop válasza tsab hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Szia! Túl van gerjesztve a trafó (így olcsóbb). A rezgésen és a melegedésen kívül a környezetét is jobban megszórja, ezért reagál a poti tekerésére is.
(#) vajasll válasza Danecay hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Ha még időszerű,keress meg privátban...
(#) tsab válasza reloop hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Köszönöm a segítséged.

Ez logikus, akkor csak a csere segíti ha jól értem, egy tisztességesre. Ezután már csak 1 dolgot nem értek, miért nem zúgott kezdetektől?
(#) reloop válasza tsab hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Régen bontottam ilyen készüléket utoljára, de úgy rémlik, a trafó láb gumibakon nyugszik és az keményedik meg az idő előrehaladtával.
Akár az is elképzelhető, a primer tekercsben keletkezett hiba.
Még egy dolog jutott eszembe, hogy járt nálunk egy 4500-as, aminél ez a búgás hol előjött, hol elmúlt magától és az elektronikájában nem fedeztem fel hibát. Nem vizsgáltam, de a hálózat aránytalan terheléséből származó DC is közrejátszhatott, amire ez lett volna a megoldás.
(#) tsab válasza reloop hozzászólására (») Feb 7, 2019 /
 
Kicserélem a gumikat, rosszabb nem lesz tőle.

Idézet:
„Akár az is elképzelhető, a primer tekercsben keletkezett hiba.”


Ezt hogy lehet megállapítani?
Feszültségek kb. ott vannak a végeken (maximum +1V az eltérés, de a rajzon is kb. volt írva), mint amit egy rajzon is találtam itt.

Nekem ez a búgás konstans, tarfó hang.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2019
(#) reloop válasza tsab hozzászólására (») Feb 7, 2019 /
 
A trafóval kapcsolatos jelenségekre itt találsz jártas kollégákat.
(#) tsab válasza reloop hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Köszönöm, nekiesek a 322 oldalnak és kiművelem magam
(#) gaborka86 hozzászólása Feb 13, 2019 /
 
Sziasztok!
A képen látható Genius 5.1 hez keresek fő potmétert találtam egyet amit a linken meg lehet tekinteni.
Szerintetek jó lehet nekem?
Bővebben: Link


Előre is köszönöm a degítséget!

genius.jpg
    
(#) Danecay válasza gaborka86 hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
A lenti videó egy ilyen potméter cseréjét mutatja be igaz nem pontosan ennek a típusét de nem tudom, hogy van e eltérés köztük. 11:20-nál hasonlítja össze a kiforrasztott és az új potmétereket amiken viszont jól látható módon több láb van mint a linkelt Konrádos potin.
Szétszedést követően tisztábban látnál. Amennyiben mégis olyan kell mint a videóban van, találsz hozzá linket a videó alatt.
Genius SW-HF 5000 5.1 típushiba potméter javítás
(#) nagy hoho hozzászólása Márc 5, 2019 /
 
Egy barátom vett egy használt Genius SW-HF5.1-et. Első bekapcsolás után szólt kb 5 percig majd fokozatosan elhalkult, azóta semmi életjel. Az előlapon a ledek világítanak. Arra tippeltem, hogy a táp ment tönkre és míg az elkók kisültek addig halkult le. A tápot mérve a feszültségek meg vannak. Volna valami tippetek a javításra.
(#) Gafly válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 5, 2019 /
 
Szia!
Melyiket (több féle is van)?
Szerencsére (akár itt is) van hozzá rajz és leírás: SW-HF 5.1 5005
Minden teljesen süket (sem zaj, sem búgás sem piszkálva)?
Tömbvázlat alapján hátulról kezdjed a keresést...
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2019
(#) johndoe83 hozzászólása Ápr 15, 2019 /
 
Sziasztok!

Van nekem egy ezer éves SW-HF 5.1-em. De az ezer évből csak pár hónapot ment, mert a vétel után nem sokkal meghalt a végfok. Ez már legalább 10 éve történt.. Most gondoltam meg kellene csinálni.Én nem értek az elektronikához, de azt látom hogy a végfok IC-je szétdurrant. Plusz mé mellette egy kondi legalább. Én úgy tudom, hogy más baja nincs. Bár ezt nehéz is lenne megállapítani.. :/
Honnan tudnék én szerezni egy ilyen panelt? Gondoltam a javításra, de lehet hogy már ilyenkor a nyomtatott áramkrnek is reszeltek.. Nehéz megmondani, mi jó és mi nem.
Tudnátok ötleteket adni?
Köszi!
Tomi
(#) reloop válasza johndoe83 hozzászólására (») Ápr 15, 2019 /
 
Szia!
Nem vészes a panel, az IC 8-as lábra kell egy huzalátkötés a negatív tápról.
Az IC TDA7294-es, a kondi 22 µF 50 V.
(#) johndoe83 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 24, 2019 /
 
Köszi a választ! A szomszédom amolyan elektroműszerész-villanyszerelő-vasúti villanyológus kombó. Talán megoldható a probléma. Bár nekem nem tűnik túl szépnek.

Kondiból ez?
Vagy Vagy ez a jó?
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2019
(#) reloop válasza johndoe83 hozzászólására (») Ápr 24, 2019 /
 
Mindkettő jó bele, nem kritikus alkatrész.
A kormos panelt nitro-hígítóval tisztítom. A panel kímélése érdekében érdemes a TDA7294 lábait elcsipkedni és egyenként kiforrasztani őket.
Beültetés előtt a puffer kondikat ki kell sütni! Az IC nem szereti, ha nem egyszerre kapja meg a pozitív és a negatív tápot.
Nézd meg a mélysugárzót, lehet hogy le van égve!
(#) Sanyesz5 hozzászólása Júl 23, 2019 /
 
Sziasztok, genius 5000 5.1 hangrendszerhez kellen fő potmétert keresnem, tud valaki pontos típust? Sajna nincs nálam a rendszer, nem tudom megnézni.
Következő: »»   10 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem